Resor till Madeira

Välkommen till Madeira med Escapeaway! Vi är specialister på resor till Madeira där du bor på charmiga, handplockade hotell och semesterbostäder. För dig som vill komma ön helt in på skinnet rekommenderar jag att titta närmare på någon av våra spännande rundresor. Hos Escapeaway erbjuder oavsett resmål valfri avreseflygplats och valfri reslängd på alla resor. Skulle du själv vilja arrangera transporten kan du se priser på "enbart hotell" i sökmotorn.

Även om jag befinner mig långt ut i Atlanten, känner jag mig trots allt inte så långt bort från det Portugisiska fastlandet. Sant, Madeira är sin helt egen ö, men den portugisiska kulturen är fortfarande allestädes närvarande oavsett var jag kommer på ön… 

Portugiser är kända för att vara vänliga, gästfria och enkla människor och dessa egenskaper kan lyckligtvis även sägas om Madeiras befolkning. Efter att ha sagt detta, så har Madeira i stor utsträckning kulturella karakteristiska egenskaper som skiljer sig från resten av landet.

Pecuena Lisboa

Madeiras huvudstad heter Funchal och kallas populärt "pico Lisboa" - en liten version av Lissabon- på grund av stadens likhet med sin storebror på fastlandet. Är du på Madeira får du inte missa ett besök i Funchal, som är mer än bara en turiststad. Funchal är staden som lever hela året i kraft av sin status som kommersiellt centrum för både öns invånare och besökare. En stad med spännande, lokala marknader och en gammal historisk stadskärna med smala, slingrande gator och pittoreska kaféer som ligger som pärlor på ett snöre. Det samma gäller för restauranger och barer, som med stolthet serverar öns mest populära dryck, Poncha. Denna lokala "cocktail" är en blandning av aquadente (stark rom gjord av sockerrör), honung, en färgstark citron och färskpressad juice - det smakar himmelskt!

På Madeira är man van vid att ha gäster då ön har varit ett semestermål i över nästan 150 år och har också vid upprepade tillfällen fått besök av kändisar som George Bernard Shaw, Drottning Ingrid av Danmark, det svenska kungaparet Gustav och Sylvia och Winston Churchill.

Speciellt Churchills besök är något man är stolt över. Churchill fängslades av ön och Hotel Reids Palace där han bodde när han var på Madeira. Om sanningen skall fram, så var Churchills besök till Madeira lika mycket ett media jippo. Det var nämligen den dåvarande hotellägaren som hade bjudit in den förre brittiske premiärministern. En liten anekdot som den nuvarande hotelldirektör på Reids Palace berättade vid mitt senaste besök.

Ön med alla regnbågens färger

Madeira har några av de mest fantastiska, små smultronställen som jag har sett på mina resor genom södra Europa. Här stöter du på några av de mest natursköna områden där du verkligen får en känsla av att vara långt hemifrån. Naturen är något av det mest hisnande och det är inte för inte som ön kallas Atlantens blomsterö, för blommor hittar du överallt och i alla färger. Det milda klimatet ger växterna optimala förutsättningar för att blomstra året runt.

Plommonet på Madeira

... är visst en dansk uppfinning av Hr. Anton Berg. Ändå hänvisar chokladen på något av det som Madeira är mest känd för, Madeiravinet.

Personligen älskar jag Madeiravin. Jag älskar historien om vinet, att besöka de små vingårdarna och speciellt smaken. Vinet ska enligt min mening drickas kallt. Då passar den söta smaken bäst med den antydan av ek, som vinet på grund av sin lagring också smakar av.

På Madeira är fisk och skaldjur en mycket naturlig del av det lokala köket och jag har bara haft goda erfarenheter av de restauranger som jag har besökt på mina resor här.

Det är dock inte maten som skall vara det avgörande skäl för att välja att resa till Madeira, men maten bör heller inte vara orsaken till inte att resa hit. Om du hittar de små lokala restauranger som serverar portugisisk mat kan du vara säker på att också denna del av semestern blir en bra upplevelse - kanske en kulinarisk ögonöppnare.

Natur, natur och återigen natur

Som jag visst redan har nämnt, är landskapet en del av det som gör Madeira så speciellt. Något som är nästan lika känt som Madeira vinet, är öns fantastiska vandringsleder och levadasystem. Dessa är ett stort nätverk av bevattningskanaler som ursprungligen byggdes på 1600-talet för att föra vatten från öns frodiga norra del, för att bevattna fälten på öns södra och torrare del. De används fortfarande för detta ändamål och ön är ett populärt resmål för vandringssemester. Längs levadorna går det stigar långt in på ön, som lämpar sig ypperligt för vandringar med olika svårighetsgrad.

På min resa till Madeira kombinerade jag levadavandring med jeepsafari, så jag fick både äventyr och hälsosam motion. Min vandring förde mig upp på en av öns högsta punkt, Pico do Arieiro, där vyn utöver Atlanten tog andan ur mig, 360 graders panoramautsikt - helt fantastiskt!

Madeira kallas, bland många saker, också för Atlantens pärla och det är precis vad det är. Utöver de fantastiska små hotell, gästvänliga människor, intressant historia och god mat så har Madeira en natur som kan fascinera de flesta.

En ö utan kilometervis av kritvita sandstränder

Madeira skiljer sig från övriga öar i Medelhavet på så sätt att här finns oanade möjligheter att bada i böjlan den blå, bara inte på sandstränder utan stränder med små och stora rullande stenar. På Madeira får du inte sand mellan tårna vilket jag personligen ser som en stor fördel. Lido-området i Funchal erbjuder naturliga havsbassänger där du får en uppfriskande saltvattenupplevelse – faktiskt är dessa havsbassänger en av öns största attraktioner. Skulle du trots allt vilja ha sand mellan tårna så finns det finkornig sand på stränderna vid städerna Calheta och Machico. Eftersom sand inte finns naturligt på Madeiras stränder har denna sand importerats ända från Sahara.

En kort eller en lång semester

På Madeira kan du med Escapeaway välja en kort eller en lång semester för Madeira är som gjort för långtidssemester under vintermånaderna. Välj om du vill åka på semester i en , två, tre eller fyra veckor på Madeira.

Med Escapeaway kan du använda den intelligenta sökmotorn för att lätt boka en problemfri och säker resa till Madeira. Välj mellan avresa från flygplatserna i Stockholm, Göteborg, Malmö eller Köpenhamn, antingen med direktflyg eller med mellanlandning på vägen. Vi hittar billiga flygbiljetter med reguljärflyg och kombinerar dem med utvalda hotell på Madeira samt med möjlighet att komplettera med en hyrbil - allt satt samman till en paketresa som är säkrad av resegaranti.

Jag önskar dig en riktigt trevlig semester på Madeira med Escapeaway, hälsningar Mikkel

>> Läs även om resor till Azorerna
>> Läs här om lyxsemester på Madeira