Resor till Madeira

Välkommen till Madeira med Escapeaway! Vi är specialister på resor till Madeira där du bor på charmiga, handplockade hotell och semesterbostäder. För dig som vill komma ön helt in på skinnet rekommenderar jag att titta närmare på någon av våra spännande rundresor. Hos Escapeaway erbjuder oavsett resmål valfri avreseflygplats och valfri reslängd på alla resor. Skulle du själv vilja arrangera transporten kan du se priser på "enbart hotell" i sökmotorn.

Även om jag befinner mig långt ut i Atlanten, känner jag mig trots allt inte så långt bort från det Portugisiska fastlandet. Sant, Madeira är sin helt egen ö, men den portugisiska kulturen är fortfarande allestädes närvarande oavsett var jag kommer på ön… 

Portugiser är kända för att vara vänliga, gästfria och enkla människor och dessa egenskaper kan lyckligtvis även sägas om Madeiras befolkning. Efter att ha sagt detta, så har Madeira i stor utsträckning kulturella karakteristiska egenskaper som skiljer sig från resten av landet.

Pecuena Lisboa

Madeiras huvudstad heter Funchal och kallas populärt "pico Lisboa" - en liten version av Lissabon- på grund av stadens likhet med sin storebror på fastlandet. Är du på Madeira får du inte missa ett besök i Funchal, som är mer än bara en turiststad. Funchal är staden som lever hela året i kraft av sin status som kommersiellt centrum för både öns invånare och besökare. En stad med spännande, lokala marknader och en gammal historisk stadskärna med smala, slingrande gator och pittoreska kaféer som ligger som pärlor på ett snöre. Det samma gäller för restauranger och barer, som med stolthet serverar öns mest populära dryck, Poncha. Denna lokala "cocktail" är en blandning av aquadente (stark rom gjord av sockerrör), honung, en färgstark citron och färskpressad juice - det smakar himmelskt!

På Madeira är man van vid att ha gäster då ön har varit ett semestermål i över nästan 150 år och har också vid upprepade tillfällen fått besök av kändisar som George Bernard Shaw, Drottning Ingrid av Danmark, det svenska kungaparet Gustav och Sylvia och Winston Churchill.

Speciellt Churchills besök är något man är stolt över. Churchill fängslades av ön och Hotel Reids Palace där han bodde när han var på Madeira. Om sanningen skall fram, så var Churchills besök till Madeira lika mycket ett media jippo. Det var nämligen den dåvarande hotellägaren som hade bjudit in den förre brittiske premiärministern. En liten anekdot som den nuvarande hotelldirektör på Reids Palace berättade vid mitt senaste besök.

Ön med alla regnbågens färger

Madeira har några av de mest fantastiska, små smultronställen som jag har sett på mina resor genom södra Europa. Här stöter du på några av de mest natursköna områden där du verkligen får en känsla av att vara långt hemifrån. Naturen är något av det mest hisnande och det är inte för inte som ön kallas Atlantens blomsterö, för blommor hittar du överallt och i alla färger. Det milda klimatet ger växterna optimala förutsättningar för att blomstra året runt.

Plommonet på Madeira

... är visst en dansk uppfinning av Hr. Anton Berg. Ändå hänvisar chokladen på något av det som Madeira är mest känd för, Madeiravinet.

Personligen älskar jag Madeiravin. Jag älskar historien om vinet, att besöka de små vingårdarna och speciellt smaken. Vinet ska enligt min mening drickas kallt. Då passar den söta smaken bäst med den antydan av ek, som vinet på grund av sin lagring också smakar av.

På Madeira är fisk och skaldjur en mycket naturlig del av det lokala köket och jag har bara haft goda erfarenheter av de restauranger som jag har besökt på mina resor här.

Det är dock inte maten som skall vara det avgörande skäl för att välja att resa till Madeira, men maten bör heller inte vara orsaken till inte att resa hit. Om du hittar de små lokala restauranger som serverar portugisisk mat kan du vara säker på att också denna del av semestern blir en bra upplevelse - kanske en kulinarisk ögonöppnare.

Natur, natur och återigen natur

Som jag visst redan har nämnt, är landskapet en del av det som gör Madeira så speciellt. Något som är nästan lika känt som Madeira vinet, är öns fantastiska vandringsleder och levadasystem. Dessa är ett stort nätverk av bevattningskanaler som ursprungligen byggdes på 1600-talet för att föra vatten från öns frodiga norra del, för att bevattna fälten på öns södra och torrare del. De används fortfarande för detta ändamål och ön är ett populärt resmål för vandringssemester. Längs levadorna går det stigar långt in på ön, som lämpar sig ypperligt för vandringar med olika svårighetsgrad.

På min resa till Madeira kombinerade jag levadavandring med jeepsafari, så jag fick både äventyr och hälsosam motion. Min vandring förde mig upp på en av öns högsta punkt, Pico do Arieiro, där vyn utöver Atlanten tog andan ur mig, 360 graders panoramautsikt - helt fantastiskt!

Madeira kallas, bland många saker, också för Atlantens pärla och det är precis vad det är. Utöver de fantastiska små hotell, gästvänliga människor, intressant historia och god mat så har Madeira en natur som kan fascinera de flesta.

En ö utan kilometervis av kritvita sandstränder

Madeira skiljer sig från övriga öar i Medelhavet på så sätt att här finns oanade möjligheter att bada i böjlan den blå, bara inte på sandstränder utan stränder med små och stora rullande stenar. På Madeira får du inte sand mellan tårna vilket jag personligen ser som en stor fördel. Lido-området i Funchal erbjuder naturliga havsbassänger där du får en uppfriskande saltvattenupplevelse – faktiskt är dessa havsbassänger en av öns största attraktioner. Skulle du trots allt vilja ha sand mellan tårna så finns det finkornig sand på stränderna vid städerna Calheta och Machico. Eftersom sand inte finns naturligt på Madeiras stränder har denna sand importerats ända från Sahara.

En kort eller en lång semester

På Madeira kan du med Escapeaway välja en kort eller en lång semester för Madeira är som gjort för långtidssemester under vintermånaderna. Välj om du vill åka på semester i en , två, tre eller fyra veckor på Madeira.

Med Escapeaway kan du använda den intelligenta sökmotorn för att lätt boka en problemfri och säker resa till Madeira. Välj mellan avresa från flygplatserna i Stockholm, Göteborg, Malmö eller Köpenhamn, antingen med direktflyg eller med mellanlandning på vägen. Vi hittar billiga flygbiljetter med reguljärflyg och kombinerar dem med utvalda hotell på Madeira samt med möjlighet att komplettera med en hyrbil - allt satt samman till en paketresa som är säkrad av resegaranti.

Jag önskar dig en riktigt trevlig semester på Madeira med Escapeaway, hälsningar Mikkel

>> Läs även om resor till Azorerna
>> Läs här om lyxsemester på Madeira

Resmål på Madeira

  • Gästrecensioner 9,1
    Funchal
    52 hotell
    Funchal är den största staden och tillika huvudstad på Madeira. Stadens historia går långt tillbaka och har sitt ursprung från år 1424 och har varit präglad av de handelsvägar som gick via Madeira på grund av öns läge mellan Europa och Den nya världen.
  • Gästrecensioner 8,2
    Canico
    10 hotell
    Trevliga lilla Caniço ligger utanför Funchal. Den gamla stadsdelen är centrerad runt ett torg och lugna enkelriktade gator. Kustens majestätiska klippor bjuder in till fantastiska utsikter och trevliga promenader.
  • Gästrecensioner 9,3
    Câmara de Lobos
    4 hotell
    Den trevliga lilla fiskeorten Câmara de Lobos ligger på Madeiras södra kust. Orten har ett idylliskt läge, i lä från en brat klippa vid den lugna bukten, som i kombination med de vackra vitmålade husen lockar både turister och konstnärer.
  • Gästrecensioner 9,3
    Ponta do Sol
    4 hotell
    Ponta do Sol ligger som namnet antyder på den soligaste delen av Madeira. Denna stämningsfulla stad ligger spektakulärt belägen så att du både kan njuta av utsikten över det azurblåa havet ända nerifrån den lilla stenstranden eller högt uppe ... från kanten av klipporna. Läs mer
  • Gästrecensioner 9,1
    På den subtropiska ön Madeira med smeknamnet blomsterön, där hittar du Arco de São Jorge, vackert belägen på nordkusten med underbara omgivningar med en kombination av Atlanten, vinodlingar och berg. På Madeira har du obegränsade möjligheter ... till en skön och aktiv semester. Läs mer
  • Calheta
    3 hotell
    Calheta är en viktig stad på Madeiras sydvästra kust, som förutom sin fantastiska strand (vilken räknas som en av öns bästa) också är öns huvudområde för odling av banan, vindruvor och sockerrör. Calheta är en av öns äldsta städer och grundades år 1430.

Populära hotell på Madeira

Portugal, Madeira, Funchal
8,9
Mycket bra
1551 omdömen
  • Närmaste flygplats: 22 km
  • Närmaste stad: ca. 0 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Portugal, Madeira, Funchal
9,2
Fantastiskt
1012 omdömen
  • Närmaste flygplats: 17 km
  • Närmaste strand: ca. 50 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Portugal, Madeira, Funchal
9,3
Fantastiskt
332 omdömen
  • Närmaste flygplats: 24 km
  • Närmaste strand: ca. 200 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)

Sevärdheter

Madeira är en av de öar som är en sevärdhet i sig själv. Den sällsynta och spektakulära naturen på ön gör ett besök här till en upplevelse för något motsvarande finns inte någon annan stans på det europeiska fastlandet. Men självklart finns det platser på ön att peka ut som särskilt sevärda, nedan har jag samlat några av dem. Trevlig läsning!

Funchal

Funchal, Madeiras huvudstad kallades en gång för ” lilla Lissabon” på grund av sitt vackra gamla centrum som skapades för nästan 600 år sedan (1421) och som sedan expanderade under slutet av 1400-talet och början av 1500-talet, då sockerindustrin drog till sig handelsmän från hela Europa och gjorde staden rik. Senare blev staden en viktig knutpunkt för sjöfarten mellan Europa och Den Nya Världen i Portugals strävan efter att erövra nya världsdelar och som utskeppningshamn för det berömda madeira vinet, som liksom sockret blev en viktig exportvara.

Idag erbjuder staden flera intressanta sevärdheter däribland domkyrkan Sé som är en av få byggnader på Madeira som har bevarat sin manuelinska byggnadsstil, den gamla tullboden, Alfandega Antiga, som idag är säte för Madeiras region självstyre Museu do Azucar, som ger en intressant inblick i sockerhandelns historia, den färgrika traditionella stadsmarknaden Mercado dos Lavradores och den botaniska trädgården Jardim Botanico, som förutom exotiska träd och blommor även rymmer den berömda familjen Reids sommarresidens Quinta do Bom Sucesso och som dessutom har en fantastisk utsikt över Funchal.

Laurisilva-skogen

Den knappa 150 kvadratkilometer stora Laurisilvaskogen på Madeira, som utgör 16 % av öns totala area, och som 1999 utsågs till naturvärldsarv av UNESCO, är en av öns populäraste naturattraktioner.

Laurisilvaskogen är en skog som härstammar ända tillbaka till tertiärtiden då klimatet i Europa var mycket mildare och fuktigare så som det är på Madeira idag. På den tiden fanns laurisilvaträden i hela Medelhavsområdet men när vädret i dessa områden för 10 000 år sedan blev torrare och varmare försvann laurisilvaskogarna från det europeiska fastlandet och ersattes av ek och tallskog som tålde torkan bättre. Man kan emellertid fortfarande se skogstypen på det europeiska fastlandet i den andalusiska naturparken Parque Natural de Los Alcornocales.

Laurisilvaträden växer i tempererade och subtropiska områden och består huvudsakligen av trädliknande plantor av lauberfamiljen, känd för deras läderaktiga blad och aromatiska doft. Laurisilvaskogar finns på flera ställen i världen bland annat på Kanarieöarna, Kap Verde, ett mindre område vid Mauretaniens kust och Azorerna, men på inget ställe är Laurisilvaskogen större och bättre bevarad än i de höglänta delarna av Madeira.

Porto Santo

Ön Porto Santo, som ligger 43 kilometer nordöst om Madeira, är bara nio kilometer lång och har en mycket sparsam vegetation och enbart 4 500 invånare, men med hela nio kilometer sandstrand (Madeira har bara klippstränder förutom en liten strand vid Calheta). Det finns även ett Christoffer Columbus museum då han sägs ha bott på ön under en period och ska även ha gift sig här. Allt detta sammantaget har gjort ön till ett populärt utflyktsmål bland Madeira resenärer.

Ön upptäcktes långt innan portugiserna officiellt ”(åter)upptäckte” den 1419 (se avsnittet om Madeiras historia under ”Information”) och började att kolonisera den under 1420-talet. På den tiden fanns här fortfarande en betydande naturlig flora på ön men när den portugisiske kaptenen och öns första guvernör Bartolomeu Perestrello enligt utsago släppte en honkanin och dess avkomma, som han haft med sig på resan från Europa lösa på ön fick det katastrofala följder för det dittills isolerade ekosystemet på ön som aldrig tidigare konfronterats med däggdjur och den medföljande erosionen.

Bartolomeu Perestrello spelade också en viktig roll i Porto Santos historia i ett annat hänseende, nämligen genom att gifta bort sin dotter Filipa Moniz Perestrello med Christoffer Columbus. Columbus som 1478 först var involverad i Madeiras sockerhandel och som senare använde Madeira och Porto Santo som mellanstationer för sina upptäcktsresor till den så kallade Nya Världen ska periodvis (de historiska bevisen är omstridda) ha bott på ön med Filipa Moniz Perestrello och med henne fått sonen Diego Columbus.

Santana

Den lilla staden Santana, belägen på 500 meters höjd på den norra delen av ön, är känd för sina egendomliga vitmålade hus med trekantiga halmtak. Dessa trekantiga tak som går ända ner till marken har utgjort ett gott skydd mot den rikliga nederbörden och vinden som är typisk för denna nordliga del av ön.
Husens historia sträcker sig tillbaka till 1600-tallet och byggdes ursprungligen som hem för de lokala jordägarna och deras lantarbetare men idag utgör de mest en turistattraktion och underhålls ofta enbart för detta ändamål. I de fall där de fortfarande används till exempel som lagerbyggnader eller lador har de trekantiga halmtaken ofta bytts ut mot plåttak.

Cabo Girão

Cabo Girão är en berömd diamantformad klippa vid havet på sydkusten av Madeira. Klippan reser sig mellan 560 och 589 meter över havet. Många hävdar att det är Europas högsta eller näst högsta havsklippa men det är en myt då det finns minst fem andra havsklippor på det europeiska fastlandet som är högre än Cabo Girão.
Europas högsta eller ej så bjuder klippan på ett vackert och spektakulärt skådespel.

Monte

Den lilla staden Monte, som ligger på mellan 600 och 800 meters höjd, har blivit berömd för sin linbana som går från centrum av Funchal och Monte. Turen tar 15 minuter och har en höjdskillnad på 560 meter. Med sina 39 kabiner med vardera åtta säten så erbjuder linbanan en fantastisk möjlighet att uppleva utsikten över Funchal med omnejd från ovan.

Utöver linbanan är staden berömd för att erbjuda turisterna en 2 km lång åktur ner för berget till Livramento. Turen föregår i stora flätade korgar på trämedar som styrs nedför backen av lokala förare klädda i traditionella vita kläder.

Pico Ruivo

Pico Ruivo är med sina 1861 meter - det högst berget på Madeira som bjuder på några av öns mest spektakulära utsiktsplatser när vädret så tillåter (det kan ofta ligga skyar runt toppen).
Toppen kan bara nås till fots, antingen från Pico de Arieiro, som är Madeiras tredje högsta punkt med via Achada do Teixeira som är en astronomisk observationsplats av nationell betydelse, eller via bergspasset Encumeada.

Levadorna

En levada är en bevattningskanal eller akvedukt som utgör en särskild tradition på Madeira och som numera inte enbart har en praktisk betydelse vid bevattning av grödorna och fördelning av vatten från ena sidan av ön till den andra. Idag är det i lika hög grad ett populärt stig- och vandringssystem både för lokalbefolkningen och de många turisterna som varje år besöker ön.

Historiskt anlades levadorna för att leda vatten från den västra och nordvästra delen av ön till den sydöstra delen av ön där bebyggelsen och lantbruket är mera utbrett bland annat i form av den legendariska sockerproduktionen som på 1400-talets senare del gjorde ön till ett eftertraktat handelsområde för europeiska handelsmän (läs mera om öns historia under ”Information”).

Än idag fortsätter levadorna att föra vatten till den uppodlade delen av ön genom ett mer än 2170 meter långt nätverk av bevattningskanaler, akvedukter och tunnlar och som också används för att generera vattenkraft till ön.

 

Information och fakta

Här har jag samlat lite fakta och information om Madeira, såsom klimat och väder, befolkning och geografi, natur och historia - och annan nyttig information, som kan bidra till inspiration inför din resa. Om du har lust att läsa mer om Madeira, rekommenderar jag dig att läsa artiklarna på vår reseblogg.

Municipios och huvudstad

Madeira är rent administrativt indelad i 11 municipios, motsvarande svenska kommuner, som i sin tur är indelade i så kallade freguesias (det finns ingen motsvarighet i Sverige för denna indelning, men man kan föreställa sig dem som kommundelar; en underavdelning av en kommun).

Den befolkningsmässigt största municipio på Madeira är Funchal municipio med omkring 112 000 invånare och tio freguesias. Denna municipio utgörs – som namnet anger - av huvudstaden Funchal, som också är huvudstad för den självstyrande regionen Madeira.

Efter Funchal kommer municipiot Santa Cruz på den östra sidan av ön med lite över 43 000 invånare fördelade på 5 freguesias, varav omkring 30 000 bor i själva municipiots huvudstad Santa Cruz. Den tredje största municipio på Madeira är Câmara de Lobos belägen på den södra delen av ön, med huvudstad med samma namn. Staden Câmara de Lobos är i praktiken en förort till huvudstaden Funchal med omkring 36 000 invånare.
Den befolkningsmässigt minsta municipio på Madeira är Porto Moniz belägen i det nordvästra hörnet av ön med omkring 2900 invånare fördelade på 4 freguesias.

Den till ytan största municipio på ön är Calheta, belägen på den sydvästra delen av ön, med 110 kvadratkilometer och hela 8 freguesias (bara två färre än Funchal), medan det till ytan minsta municipio är ön Porto Santo med sina 42 kvadratkilometer.

Befolkning och geografi

Madeira är 57 kilometer lång, 22 kilometer bred och har en total area på lite över 740 kvadratkilometer. Ön ligger i Atlanten 400 kilometer från Teneriffa, omkring 520 kilometer väst om Afrikas kust och omkring 1000 kilometer sydväst om Portugals huvudstad Lissabon.

Förutom huvudön Madeira ingår även öarna Porto Santo, lhéu de Agostinho, Ilhéu de São Lourenço, Ilhéu Mole, samt de två obebodda ögrupperna Selvagensöarna och Desertasörna, i den autonoma regionen Madeira.

Öns totala invånarantal uppgår till 270 000, varav merparten härstammar från portugiserna, särskilt bönder från den norra delen av fastlandet (den tidigare Minho-regionen), som bosatte sig på ön, då den koloniserades av portugiserna i åren efter “återupptäckten” av ön 1419 (se avsnittet om Madeiras historia).  

Omkring 15% av befolkningen härstammar dock från olika afrikanska folkgrupper, vilket beror på, att portugiserna, som var bland de första i den västra delen av världen att tillfångata och handla med afrikanska slavar, införde slavar till ön redan på 1500-talet, inledningsvis genom moriska och berbiska mellanmän i Nordafrika, och senare genom att själv tillfångata slavar från den centrala och södra delen av Afrika, vilket skedde för första gången i förbindelse med Henrik Sjöfarares räder till Afrika på jakt efter det mytomspunna afrikanska guldet. Slavarna sattes bl.a. till att bygga de berömda levadas (bevattningskanaler) och arbeta på öns sockerplantager.

Klimat och väder

Madeira har – huvudsakligen – ett medelhavsklimat, som flera gånger har utnämnts till ”världens bästa”, vilket beror på de milda vintrarna och varma, torra somrarna – och i synnerhet på en medeltemperatur året runt, som aldrig understiger 16 grader eller överstiger 23 grader. Man ska dock vara uppmärksam på att temperaturer, nederbördsmängd och vindförhållanden varierar mycket, beroende av var på ön man befinner sig. Skillnaden är särskilt stor mellan den södra och norra delen av ön (den södra delen är den mest solrika och varma), nere vid kusten (där det är varmt och minst nederbörd) och uppe i bergen (där det är minst varmt och mest nederbörd).

De varmaste månaderna på Madeira är augusti och september med i genomsnitt 23 grader, efterföljt av juli med i genomsnitt 22 grader, och juni och oktober med en medeltemperatur på 21 grader.  Augusti och september är även månaderna med de i genomsnitt varmaste badtemperaturerna på 23 grader, följd av oktober med i genomsnitt 22 grader och juli med i genomsnitt 21 grader.

Juli är månaden med flest genomsnittliga soltimmar om dagen, nämligen 11, efterföljd av maj, juli och augusti, som alla har i genomsnitt 10 soltimmar om dagen. Med i genomsnitt 6 soltimmar om dagen är november och december de månader på Madeira, som har minst antal soltimmar om dagen, men märk väl att antalet fortfarande överstiger motsvarande antal soltimmar på de svenska breddgraderna under samma period av året.

Medeltemperaturerna under de kallaste månaderna är 16 grader i januari och februari, och 17 grader i april och 18 grader i december.

Januari är, med i genomsnitt 110mm, den period under kalenderåret då det regnar mest, följd av november och oktober med i genomsnitt 100mm var. Juni, juli och augusti – är med i genomsnitt 10mm var – de månader på Madeira då det regnar minst.

Natur

Madeira skapades genom ett mäktigt vulkanutbrott för omkring 20 miljoner år sedan och den vulkaniska marken har – tillsammans med ett stabilt varmt klimat året runt – lett till idealiska odlingsförhållanden för öns subtropiska blommor, träd och plantor. Denna unika frodighet året runt, som inte råder någonstans på det europeiska fastlandet, har gett ön smeknamnet Portugals ”flytande trädgård”.

På sätt och vis är ön ett enda stort berg, eftersom hela 90% av ön ligger mer än 500 meter över havet. Man måste därför ända ut till kusten för att hitta något, som liknar platt terräng, även om det också här lutar lite upp och ner. De högsta bergen på ön är Ruivo (1862 meter), Torres (1851 meter), Areeiro (1818 meter), Cidrão (1802 meter), Cedro (1759 meter), Casado (1725 meter), Grande (1657 meter) och Ferreiro (1582 meter).

Ön bjuder också på spektakulära raviner, mäktiga kustklippor, en förhistorisk laurisilvaskog (som är en del av Madeiras naturpark – se avsnittet om ”Sevärdheter”), konstgjorda bevattningskanaler kallade levadas, och vidsträckta slätter.

Historia – upptäckten av Madeira

Man vet inte vem, som upptäckte Madeira och de tillhörande öarna för första gången. Att öarna för första gången nämns i skriftliga källor, innebär ju inte nödvändigtvis, att det var då de upptäcktes. Att de blir befolkade behöver inte heller innebära att det var då de upptäcktes. Därför är det av flera orsaker en felaktig – men utbredd – antagning, eller myt, att Madeira först upptäcktes av portugiserna 1419.

Den romerska historikern och militärledaren Plinius den äldre, som levde mellan år 23 och 79 e.Kr., beskrev redan under sin livstid några öar som möjligen kunde vara Madeira och Porto Santo. Han kallade dem de ”lila/purpurfärgade öarna”. Två år efter Plinius den äldres död, skrev den grekiska författaren Plutarch i en skrift om den romerske statsmannen och generalen Quintus Sertorius (med titeln “Sertorius liv”), att denne hade observerat två öar, vars läge i förhållande till den afrikanske kusten och inbördes avstånd kan passa med de öar vi idag kallar Madeira och Porto Santo.

Innan portugiserna ankom till Madeira är det sannolikt att fenicierna kände till öarna, och även morerna skulle ha känt till dem omkring tiden, då de erövrade den södra delen av iberiska halvön (i åttonde århundradet e.Kr.) Morerna kallade öarna El Ghanam, som betyder nötkreatur (möjligtvis med hänsyn till de getter och får, de fann på ön).

Enligt den brittiske historikern Felipe Fernández Armesto figurerade Madeira och Porto Santo redan på italienska kartor 1339, d.v.s hela 80 år innan portugiserna ankom till Madeira. I det kastilianska geografiverket från slutet av 1300-talet (förmodligen omkring 1385), Libro del Conoscimiento, som i geografiska detaljer mycket påminner om det berömda Medici-atlas från 1351, blev några öar med Madeiras nuvarande belägenhet identifierade som en ögrupp vid namn Leiname, Diserta och Puerto Santo.

Det är oklart, om upplysningarna om Madeira först beskrevs i atlaset Medici, och därefter i Libro del Conscimiento, eller om de tvärtom först beskrevs i Libro del Conscimiento, och senare skrevs in i atlaset. Men faktum är, att Madeira upptäcktes – och även avbildades – långt innan portugisernas kolonisering av ön efter ankomsten 1419.

1433 fick ön namnet Ilha da Madeira, som bokstavligen betyder ”ön av trä”, vilket med största sannolikhet hänvisar till de stora skogar av laurisilvaträd, som på den tiden växte på ön (och som nu nästan har utplånats). Det kan dock hända att ön fick sitt nuvarande namn långt innan portugiserna, eftersom ön – som tidigare nämnts – kallades “Leiname” i Libro del Conscimiento, vilket på italienska kan betyda skog eller timmer.

Vad tycker gästerna om på Madeira?

9,0
Samlade gästomdömen
Baserat på 172 recensioner