Resor till Sintra

Sintra är ett av Portugals - ja, faktiskt hela Europas - under. Det var tidigare landets kungliga stad, och har idag en välförtjänt plats på UNESCOs Världsarvslista.

Sintras speciella status beror framförallt på den särpräglade geografin i området. Sintra ligger nedsänkt bland en rad av stora backar som är omgivna av hav, våtmarker och steppar. Det ger en nära paradisisk frodighet, och bland höga träd, skråningar och jättestora trädgårdar ligger vackra slott. Sintra är full av romantisk atmosfär. Samtidigt är det inte långt till Lissabon i öst, och ännu kortare till vackra stränder i väst.

Välkommen til Portugal med Hideaways, vi är specialister på resor till Sintra, där du bor på noga utvalda hotell på din resa.

H.C Andersens resa till Portugal

Danmarks största författare, H.C. Andersen, beskrev Sintra som "den vackraste platsen i Portugal". Lord Byron beskrev platsen som ett Paradis, och Portugals nationaldiktare Luis de Camões skrev en hel dikt, Os Lusídas, om staden.

H.C. Andersen besökte Portugal en gång i sitt liv, och på den tiden kunde han betraktas som en ganska berest man. Han befann sig därför längre perioder i bland annat Italien och Spanien, och turen till Portugal tog plats år 1866 på invitation från den danska Generalkonsulten i Lissabon, Jorge O'Neill, som Andersen kände från Danmark.

Efter en dryg resa genom Spanien, var Andersen överlycklig över att nå Portugal:

"Vilken övergång att komma från Spanien till Portugal! Det var som att fly från medeltiden in till modern tid. Runt omkring såg jag vita, vänliga hus, vackra skogar, odlade marker, och vid de större stationerna fanns förfriskningar att få. Man liksom kände en ny tids bekämlighets bris från England eller den övriga levande omvärlden. Pittoreskt vackert, med sina vita hus i det gröna, lysande i höjden, för oss den första portugisiska staden, Elvas".

Under besöket i Portugal, som varade i tre månader, bodde diktaren både hos Generealkonsultens bror José Maria O'Neill i Sintra och hos dess söner i Palhava och i Setúbal.

Mat och dryck

Sintra har inte många gastronomiska traditioner, men de som finns, är starka.

Köttspecialiteter i Sintra

Några av köttspecialiteterna som du bör prova på din resa, är ”Leitao dos Negrais” (stekt spädgris),”Carne de Porco às Mercês (stekt griskött), rostat ”Cabrito” (get) och ”Vitela” (kalv).

Allt gott från havet i Sintra

Kusten vid Sintra är full med god fisk och skaldjur. Du kan äta en lockade ”robalo” eller ”sargo”, njuta av en ”polvo” (bläckfisk) eller av ”mexilhoes” (musslor) och ”percebes”.

Med hänsyn til kakor och desseerter, faller fokus snabbt på ”Queijadas de Sintra” (Ostkakor från Sintra), en traditionell dessert med rötter i medeltiden, samt ”Travesseiros”, ”Pastéis da Pena”, ”Nozes de Colares” och ”Fofos de Belas”. 

En måltid här bör ledsagas av en flaska Colares från Colares Denominated Wine Region, som idag endast producerar mycket lite vin.

Påskmusslor

I regionen Assafora, och runt om i städerna, finns en lite märklig tradition sammankopplad med havet. Där stiger alla invånare upp tidigt på långfredagen för att samla musslor, som därefter kokas och äts.

Det är tradition att erbjuda kokta musslor till förbipasserande, och utbyta gåvor med grannarna och familjemedlemmarna.

Azenhas do Mar

En vacker stad, där några av landet rika och berömda har hus. I utkanten finns några naturliga pooler med havsvatten i. Till och från, beroende på tidvattnet, kommer sand upp på klipporna som därmed skapar en liten strand. Den är perfekt för fiske.

Stränder i området

Sintras stränder har fina förutsättningar för att utöva vattensport, medan klipporna lockar entusiaster för para-gliding med stora avhoppsramper. Havet lockar också de som är marint intresserade och fiskare har många lugna timmar att se fram emot här.

De flesta Sintrastränderna är av mycket hög standard med hänsyn till vattenkvalitet, infrastruktur och service. I förhållande till bättre kända stränder, som Sao Juliao, Magoito, Macas, Grande och Adraga, är stränderna några riktiga praktstycken. De flesta är svåra att komma till och framförallt att gå ner till, och om du tar dig tillbaka längs de smala stigarna ska du vara försiktig. Alla dessa ansträngningar kommer dock belönas så fort du står med fötterna i sanden.

Större delen av kusten är svår att komma fram till, men ett undantag är Macas strandzon, där klitområdet förlänger inlandet till Pinhal do Banzao, ett bostadsområde av hög kvalitet med samma egenskaper som Quinta da Marinha i Cascais (även om det är lite mer olikartat och mindre exklusivt) och som uppfanns många år innan sistnämnda.

Sao Juliao 

Ligger vid utmynningn av Falcao vattenlöp. Sandstranden norr om vattendraget, tillhör Mafra, medan stället söder om vattendraget tillhör Sintra. Falcao eroderade klippan för miljoner år sedan och skapade en betydande klyfta. Det finns parkeringsplatser på båda sidor om denna. De på norra sidan, Mafra, är mindre men är asfalterade, medan de på den södra sidan har ojämt yta, men plats till hundratals bilar. Sanden sträcker sig söderut endast i en sträcka på 1 kilometer. Klipporna är mycket höga. Denna strand är mycket populär på helgerna och i juli och i augusti, ochdet finns också en campingplats endast några få meter från stranden. Även om vågorna inte är av så bra kvalitet som längre norrut, lockar denna strand fortfarande ett stort antal surfare och bodyboarders hela året.

Vigia

När tidvattnet är låg (ebb), kan man gå till Vigia strand från den södra punkten av Sao Juliao strand. Denna strand har mycket höga klippor och tillgång hit är för tillfället mycket besvärlig. Stranden ligger i en liten bukt och ligger realtivt i lä. Även om det sker sällen, kan jordskred ske, så håll uppsyn om du tar dig hit!

Samarra

Historikerna berättar för oss, att denna strand kan ha varit en gammal romersk hamn. Stranden ligger i en mycket djup dal där Samarra vattenlöp når havet. Sandmängden varierar betydligt från år till år, beroende på vinterns och vårens tidvatten. Det finns klippor på båda sidor vattendraget, och det råder goda förutsättningar för lustfiskare. Här är vattnet också fullt av fossiler som är miljoner år gamla.

Giribeto

Detta är en mycket liten och total orörd strand, endast känd av fiskare och några människor som känner till området riktigt bra. Stranden ligger mellan Insemas och Penedo Mouro, två mycket fina fiskeställen.

Magoito

Stranden uppstår vid slutet av dalen som skapats av Mata vattenlöp. Denna dal skapar en kraftig kontrast till klipporna runt omkring i landskapet, och genom tiden har en massa sand samlats här, vilket skapat en strand. På vintern är mängden sand inte så stabil, och reguleras av tidvattnet. I början av varje säsong måste man sprida ut sanden mekaniskt. Vid slutet av stranden ligger några platta klippor, som leder ut i havet. Denna strand har goda faciliteter och är mycket populär på helgen. Stranden ligger nära Magoito landsort, vilket är ett populärt turistmål.

Taboeira

En liten, oförstörd strand, med mycket besvärlig tillgång från klipporna. Från Maoito fortsätter man cirka 200 meter till man kommer till en brant sig som leder ner för klippan. 

Aguda

Denna strand är mycket lik Vigia-stranden och ligger bland hög klippor. Aguda ligger inte i lä, liksom Vigiastranden, då kusten inte skapar någon bukt.

Macas

Denna strand är mycket känd för sin havspool, för stadens alla restaurnger och så är den lätt att komma till då klipporna har get plats till klitter längs kusten på denna del. Kustens namn (”macas” = äpplen), härstammar förmodligen från Colares vattendrag, som strömmer ut i havet här, och som på hösten genom många år har tvättat många äpplen som kom från alla fruktplantager som den passerade. Sandområdet på stranden är inte särskilt stort, men stranden är djup med plats till många. På toppen av stranden finns några konstgjorda pooler. Det finns duschar och toaletter vid både entréer.

Pequena

Stranden ligger vid den norra delen av Grande Beach, och Hotel das Arribas skiljer de två stränderna. Här finns inga faciliteter, men många badgäster föredrar Pequena Beach då den ligger i lä. Det finns två varningsskyltar som berättar, att det inte är ett badområde, och inga livräddare.

Grande Beach

Denna strand har en lång sträcka sand och mycket barskt hav, som surfare och bodyboarders älskar. Det finns flera skolor inom dessa sportgrenar. De finns bra faciliteter och en parkeringsplats nära stranden i ett område med caféer och restauranger, som ligger på vägen med front ut mot havet. På den södra delen av Grande Beach kan man se tydliga spår från dinosaurerna.

Adraga

Denna strand ligger vid utmynningen av en flod, och även om den löper ut i havet mitt på stranden, är vattenkvaliteten fantastisk. Adraga Beach är en vacker plats för en promenad, också när det inte är badsäsong, då det på den södra delen av stranden finns intressanta klippformationer som också innehåller grottor och tunnlar. Stranden har en bar/restaurang och mer eller mindre perfekta faciliteter.

Ursa

När du har passerat Azóia och fortsätter mot Cabo da Roca cirka 2 kilometer, ankommer du till en skylt på höger sida, som endast säger "Ursa". Denna lilla strand ligger vid slutet av en snirklig väg på 1 km. 

Det finns två stora klippor, kallade Pedra da Ursa och Gigante. Nere på stranden finns många intressanta klippforationer och det är absolut värt mödan att ta turen dit. Vid lågvatten skapas små naturliga pooler mellan klipporna, men vid högvatten är det mycket lite plats på stranden. Det är ett praktstycke.

Aroeira

En mycket liten strand mellan Cabo da Roca och Ursa Beach. Det är väldigt svårt att komma dit, via den stig som går från södra sidan av klippan från Ursa Beach. Man går flera hundra meter tills man passerar en bit landjord, varpå stigen går ner till en strand som uppenbarar sig. Det är en vacker liten strand, som främst besöks av dem som också ser tjusningen med själva vägen ner.

Grota

En (och den mest intressanta) av de små stränderna i söder vid Cabo da Roca. Den har fantastiska klippor. Det är inte lätt att komma ht, men det finns stigar ner längs klipporna på den södra delen. Men efter utmaningen hittar du ett sant paradis.

Resor till Portugal

Läs mer om Portugal och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Portugal här

Hotell i Sintra