Restips till Sintra

Sintra är känt som en av de mest fantastiska platserna i Portugal och denna före detta kungliga stad har fått sin välförtjänta plats på UNESCO:s världsarvslista

Sintras speciella status beror till stor del på sitt unika läge i Sintrabergen omgivet av vacker natur och bland de höga träden, sluttningarna och de stora trädgårdarna finns gamla, välbevarade slott. Samtidigt är det inte långt till Lissabon och ännu kortare till de vackra stränderna i väst. 

H.C Andersens resa till Portugal

Författaren H.C Andersen beskrev Sintra som "den vackraste platsen i Portugal". Lord Byron beskrev den som ett paradis och Portugals nationalpoet Luís de Camões skrev en hel dikt om staden (Os Lusíadas). 

H.C Andersen besökte Portugal en gång i sitt liv och vid den tiden ansågs H.C Andersen vara en ganska berest man. Han tillbringade långa perioder i bland annat Italien och Spanien. Inbjudan till att resa till Portugal 1866 kom från den danske generalkonsuln i Lissabon, Jorge O'Neill, som Andersen kände från Danmark.

Efter att ha rest genom Spanien var Andersen mycket glad över att ha kommit till Portugal

"Vilken omställning att komma från Spanien till Portugal! Det var som att fly från medeltiden in i nutiden. Överallt såg jag vitkalkade, trevliga hus, inhägnade skogar, odlade åkrar och på de större stationerna fanns förfriskningar att få. Det var som om man kände en ny bris av tröst från England eller resten av den levande världen. Pittoreskt vacker med sina vita hus i det gröna lyste den första portugisiska staden Elvas upp på kullarna framför oss."

Under sitt 3 månader långa besök i Portugal bodde poeten hos generalkonsulns bror Josè Maria O'Neill i Sintra och hos hans söner i Palhava och Setùbal

Vid sin avresa från Portugal skrev H.C Andersen följande dikt i fru O'Neills gästbok.

När jag, om Gud vill, ska jag snart vandra 
I den danske Bøkesal 
Kommer min tanke ofta att flyga till vackra Portugal 

Efter det att bo vid Pinieros 
Där jag hittade mitt danska hem 
Jag står åter på terrassen. Alla visioner flyger med dem 

Akvedukten och Palmella 
Cintras berg, var en vän 
Trevligt att träffas, svårt att skiljas, minns du mig igen?

Mat och dryck

Sintra har inte så många gastronomiska traditioner men dom som finns är starka.

Köttspecialiteter i Sintra

Några av köttspecialiteterna man bör lägga märke till är "Leitao dos Negrais" (helstekt spädgris), "Carne de Porco às Mercês" (helstekt fläsk), helstekt "Cabrito" (lamm) och "Vitela" (kalvkött).

Havets läckerheter i Sintra

Sintra har ett stort utbud av fisk och skaldjur direkt från havet. Du kan äta aptitretaren "robalo" eller "sargo", njuta av en "polvo" (bläckfisk) eller njuta av "mexilhoes" (musslor) och "percebes" (kräftdjur). När det gäller kakor och desserter är det "Queijadas de Sintra" (ostkakor från Sintra) som står i fokus, en traditionell efterrätt med anor från medeltiden, "Travesseiros", "Pastèis da Pena", "Nozes de Colares" och "Fofos de Belas". Till maten bör man dricka en flaska Colares-vin från Colares Denominated Wine regionen som idag endast producerar vin. 

Påskmusslor

I regionen Assafora och runt städerna finns det en speciell tradition som förknippas med havet där man samlar musslor på långfredagen. Denna dag går alla upp tidigt och samlar in ett stort antal musslor som sedan kokas och äts. Det är en sed att bjuda förbipasserande på musslor och att utbyta gåvor med grannar och familjemedlemmar. 

Azenhas do Mar

En vacker stad där några av de välbärgade och berömda har sina hus. I utkanten finns några naturliga bassänger med havsvatten och ibland beroende på tidvattnet kommer sanden upp på klipporna och bildar en liten strand som passar perfekt för fiske.

Stränderna i området 

Sintras stränder erbjuder också bra möjligheter till vattensporter medan klipporna ger skärmflygningsentusiaster stora startramper. Havet lockar också marinentusiaster och sportfiskare. 

De flesta av Sintras stränder håller en hög standard när det gäller vattenkvalitet, infrastruktur och service. Jämfört med mer kända stränder som Sao Juliao, Magoito, Macas, Grande och Adraga är Sintras stränder riktiga pärlor. De flesta är svåra att ta sig till och särskilt att gå ner till och om du väljer att klättra tillbaka via de smala stigarna rekommenderas att vara mycket försiktig. Alla dessa ansträngningar kommer att bli rikligt belönade bara genom att uppleva dessa fantastiska stränder. 

Ett sällsynt undantag är Macas strandzon där klippområdet sträcker sig inåt landet till Pinhal do Banzao, ett bostadsområde av hög kvalitet med liknande egenskaper som Quinta da Marinha i Cascais (även om det är något mer varierat och mindre exklusivt) och som "uppfanns" många år innan Quinta da Marinha. 

Sao Juliao

Beläget vid mynningen av vattendraget Falcao. Sandstranden norr om vattendraget tillhör Mafra medan platsen söder tillhör Sintra. Stranden ligger vid mynningen av vattendraget Falcao som eroderade klippan för miljontals år sedan och bildade en betydande ravin. Det finns parkeringsplatser på båda sidor. De på norra sidan (Mafra) är mindre men asfalterade medan de på södra sidan har en ojämn yta men rymmer hundratals bilar. Sanden sträcker sig söderut endast på en sträcka av 1 km och klipporna är ganska höga. Stranden är populär på helgerna och i juli och augusti och det finns också en campingplats bara några meter från stranden. Även om vågorna inte är av samma kvalitet som längre norrut så lockar den ändå ett stort antal surfare och wakeboardåkare året runt. 

Vigia

När tidvattnet är lågt kan man promenera till Vigia-stranden från Sao Juliao strandens sydspets. Denna strand har många höga klippor och det är ofta ganska svårt att ta sig dit. Stranden ligger i en liten vik på en relativt låg nivå och även om stenras är sällsynta så föreslår vi att du håller ett öga på klipporna. 

Samarra

Historiker säger att detta kan ha varit en gammal romersk hamn. Stranden ligger i en ganska djup dal där Samarras vattendrag når havet. Mängden sand varierar kraftigt från år till år beroende på om det är vinter eller vår. Det finns klippor på båda sidor om vattendraget och förhållandena är gynnsamma för sportfiskare. Alla klippor är fyllda med skaldjur och vid lågvatten kan man fånga bläckfisk med bara händerna. Detta är en bra plats för undervattensfiskare med spjut och från parkeringsplatsen (200 m från stranden) kan man bara ta sig ner till stranden med fyrhjulsdrivet fordon eller traktor. Bland de små stenarna som ligger utspridda över området längst bort från vattnet är det lätt att hitta fossiler som är miljontals år gamla. 

Giribeto 

Detta är en ganska liten och helt orörd strand som bara är känd av sportfiskare och några få andra som känner till området. Stranden ligger mellan Insemas och Penedo Mouro, två ganska bra fiskeplatser. 

Magoito

Stranden har sitt ursprung i slutet av den dal som bildas av vattendraget Mata. Denna dal utgör en skarp kontrast till klipporna runt omkring i landskapet och har inneburit att mycket sand har samlats och som så småningom omvandlades till en strand. På vintern är mängden sand inte lika stabil och regleras av tidvattnet. I början av varje säsong är det nödvändigt att sprida ut sanden mekaniskt. I slutet av stranden finns några flacka klippor som går hela vägen ut i havet. Stranden har bra faciliteter och är mycket populär på helgerna och ligger nära byn Magoito som är ett populärt turistmål.

Taboeira

En liten, orörd strand som är svårtillgänglig från klipporna och från Magoito fortsätter man ca 20 meter tills man kommer till en brant stig som leder ner över klipporna. 

Aguda

Denna strand är mycket lik Vigia-stranden och ligger bland höga klippor. Aguda är inte lika låg som Vigia-stranden eftersom kustlinjen inte bildar en vik. Vägen från parkeringen högst upp ner till sanden är smal och med en besvärlig nedförsbacke.

Macas

Denna strand är mycket känd för sin havsvattenpool, för sina flertal restauranger och den är lätt att ta sig till eftersom klipporna har gett vika för klipporna längs kusten i denna del. Kustens namn "macas" som betyder äpplen, kommer från floden Colares som rinner ut i havet här och som på hösten under många år har sköljt bort massor av äpplen från de många fruktodlingar som den passerade. Sandstranden är inte särskilt stor men den är djup. Längst upp på stranden finns några konstgjorda simbassänger med havsfläktar. Det finns duschar och helt nya offentliga toaletter vid båda ingångarna.

Pequena

Stranden ligger i norra delen av Grande beach och Hotel das Arribas skiljer de två stränderna åt. Här finns inga faciliteter men många badgäster föredrar Pequena beach eftersom den är ganska lågt belägen. Det finns varningsskyltar som talar om att det inte är ett badområde och det finns inga livräddare. 

Grande-stranden 

Den här stranden har en lång sandstrand och ganska grov sjö som surfare och wakeboardåkare älskar. Det finns flera skolor här nere som fokuserar på just detta. Det finns bra faciliteter och en parkeringsplats nära stranden i ett område med kaféer och restauranger. Du passerar dessa på vägarna som vetter mot havet. På den södra delen av Grande beach kan man tydligt se dinosauriespår på klippväggarna.

Adraga

Denna strand ligger vid mynningen av en flod och även om den rinner ut i havet i mitten av stranden är vattenkvaliteten fantastisk. Adraga-stranden är en mycket populär plats för promenader, även utanför badsäsongen. Det beror på att det på den södra sidan finns intressanta klippformationer som också innehåller grottor och tunnlar. Stranden har en bar-resturang och mer eller mindre perfekta faciliteter. 

Ursa

När du har passerat Azóia och fortsätter mot Cabo da Roca i ca 2 km kommer du till en skylt på höger sida där det står "Ursa". Denna lilla strand ligger i slutet av en tråkig promenad på 1 km. Även om du kanske inte vill gå ner till den lilla stranden som vanligtvis bara används av sportfiskare och besökare som vill koppla av helt är utsikten från toppen definitivt värt det. 

Det finns två stora klippor, den främre heter Pedra da Ursa och den bakre Gigante. Nere på stranden finns det många intressanta klippformationer och det är definitivt värt en utflykt. Vid lågvatten bildas små naturliga simbassänger mellan klipporna medan det vid högvatten finns mycket lite utrymme på stranden. Det är verkligen ett stycke storslagenhet. 

Stranden Aroeira 

En ganska liten strand mellan Cabo da Roca och Ursa beach. Den är mycket svår att nå via en stig som går från den södra sidan av klippan längst bort på Ursa beach. Man går flera hundra meter tills man passerar en bit mark där stigen sedan går ner till stranden. Det är också en härlig strand som används av besökare som njuter av livet och har viss kunskap om den branta nedförsbacken. 

Grota-stranden

En (och den mest intressanta) av de små stränderna söder om Cabo da Roca, med fantastiska klippor. Men det är inte lätt att ta sig ner. Det finns stigar ner via klipporna på den södra udden men efter utmaningen hittar du ett riktigt paradis.

Sintra, ett populärt utflyktsmål från Lissabon 

Det speciella med H.C Andersens beskrivningar av Sintra är att staden inte har förändrats särskilt mycket och när du besöker staden är det lätt att förstå varför H.C Andersen fängslades av den. Idag är Sintra också ett populärt utflyktsmål från Lissabon där det finns en tågförbindelse och från huvudstadens centrum tar det bara cirka 40 minuter att ta sig till den tidigare kungastaden. 

Välkommen till Sintra med Escapeaway  

Med oss kan du planera och skräddarsy din resa precis som det passar dig. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell. Pssst.... glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. Vi rekommenderar också att du hyr en bil för att maximera möjligheten att utforska alla de fantastiska platserna i området.

>>> Se alla våra Hideaways hotell i Sintra

>>> Läs mer om Lissabon

>>> Läs mer om Lissabon-regionen

>>> Läs mer om Portugal

 

Resor till Portugal

Läs mer om Portugal och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Portugal här

Hotell i Sintra