Resor till Setubal

Floden Sado rinner ut vid staden Setubal som har varit ett fisksaltningscentrum sedan första århundradet efter Kristus. Efter den moriska invasionen på 300-talet förföll staden och sanden tog överhanden. Setúbal ligger ca. en halv timmes körning från Lissabon och är ett perfekt mål för en dagsutflykt, om du inte väljer att bo här ett par nätter vilket helt klart kan rekommenderas.

Setúbals förtid

Setúbal utvecklades väldigt snabbt under de upptäcktsresandes århundraden när kung Afonso V 1458 seglade från Setúbals hamn till Marocko där han erövrade Alcácer Ceguer. Setúbal blev ett av landets viktigaste handels- och industricenter under 1800-talet och fick sin status som stad 1860.

Sevärdheter

Det mest anmärkningsvärda monument i Setubal är Jesus-kyrkan från 1400-talet som grundlades av Justa Rodrigues Pereira som var sjuksköterska åt kung Manuel I. Med sina repliknande stenstöttor som pryder innertaket markerar den början på den sengotiska stilen i Portugal. Munkbyggnaden som ligger i anslutning till kyrkan rymmer ett museum som kan skryta med att ha Portugals största samling av målningar från 1400-talet.

Katedralen i Setúbal från 1500-talet som dedikerades till Santa Maria de Graca, kan visa upp imponerande azulejoglaserat kakel från 1700-talet men grundlades ursprungligen på 1200-talet om ett litet renässans-gotiskt kapell.

Från fästningen Sao Filipe på toppen av en kulle med utsikt över Setúbal har man en storslagen utsikt mot floden och den vackra Tróia ha annekterat Portugal. Den stjärnformade bastionen rymmer ett utsökt litet kapell med kakel som skildrar scener ur livet enligt Sao Filipe by Policarpo de Oliveira Bernardes, en mästare i att göra kakel.

Upplevelser i närheten av Setúbal

På andra sidan floden från Setúbal sett ligger de långa gyllene sandstränderna vid Tróia halvön, där den romerska staden Cetóbriga ligger begraven under sanden sedan den ödelades av en jordbävning och en efterföljande tsunamivåg år 412 e. Kr. Klostret Arrábida placerat på én av höjderna i Arrábida bergen har en praktfull utsikt över havet. Klostret innehåller åtskilliga kapell, en kyrka och ett antal munkceller. Klostret grundades 1542 av franciskanermunkarna med hjälp från den förste hertigen av Aveiro.

Resor till Portugal

Läs mer om Portugal och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Portugal här

Hotell i Setubal