Attraktioner och sevärdheter i Lissabon

Lissabon har otroligt många sevärdheter att erbjuda. Kullarna i landskapet, floderna och placeringen ut mot havet gör Lissabon till en pärla att gå runt i. Man kan lätt upptäcka Lissabon till fots, man kan visserligen komma att svettas en del när man går från den ena av de sju kullarna till den andra, men själva stadskärnan är inte så stor att man behöver bil för att se den. Dessutom tar det som regel längre tid att köra i centrum än att gå. De moriska kvarteren Alfama och Mouraria, Baixa (nedre staden), Chiado och Bairro Alto (övre staden) ligger inte långt från varandra. Och dessutom får man se mycket mer när man går och slipper koncentrera sig på trafiken.

Et trevligt sätt att ta sig runt på i de vackra kvarteren i Lissabon är med Eléctrico nr. 28. Den nostalgiska spårvagnen rullar fram mellan ändstationerna Campo de Ouique/Estrela och Largo Martim Moniz/Graca och går genom de gamla kvarteren Bairro Alto, Chiado, Alfama, Mouraria och Graca på sin väg tvärs genom Lissabon.

Teatrar, museer, statyer och boulevarder, som alla speglar landets och stadens stolta och betydelsefulla förgångna, finns utspridda över hela staden men det finns områden där de är speciellt koncentrerade. Turen med hissen Santa Justa varar bara några sekunder men den verkliga attraktionen är visningen högst upp på den skyhöga hissen med sin Eiffeltorns-liknande konstruktion. Lissabon är ju precis som rom byggt på sju kullar och både hissarna och spårvagnarna har under många år hjälpt stadens invånare att ta sig runt i den "backiga" storstaden. 

Oceanarium i Lissabon lockar över en miljon besökare varje år och har man väl besökt detta fantastiska akvarium så förstår man varför. Oceanarium i Lissabon är ett av världens största akvarier och växer varje år med nya tillbyggnader. Förutom den fasta utställningen så finns här även tillfälliga specialutställningar.

Läs mer om storstadssemester i Lissabon

Innehåll: De mest populära sevärdheterna i Lissabon

Jeronimos Kloster - Mosteiro dos Jerónimos

En av de mest besökta sevärdheterna i Lissabon över huvud taget, är Jeronimus-Klostret - också känt som Hieronim Museernas Kloster - som byggdes 1502. Jeronimos' Kloster är en "World Heritage Site" och även Lissabons viktigaste monument och det är gratis inträde till den vackra och intressanta kyrkan som ligger i området Belem, cirka 5 kilometer från centrum av Lissabon. Kyrkan är oerhört vackert utsmyckad, men den verkliga attraktionen är klostret. Pelargångarna skildrar många maritima teman som visar Lissabons relation till havet i form av uthuggna havsodjur, ihoprullade rep och mycket annat. Utanför finns det en trädgård med utförligt beskurna buskar som visar många av Portugals vapensköldar.

Borgen St. George - Castelo de São Jorge

Castelo de São Jorge är närmast ett varumärke för Lissabon och lockar både lokala och turister, faktiskt är det nära en miljon personer som varje år besöker denna vackra utsiktspunkt med en spännande historia. Borgen São Jorge är ett monument som ligger på en kulle i stadsdelen Alfarma. Från toppen har man en fantastisk utsikt mot i stort sett alla delar av Lissabon. Bygget påbörjades av romerna på 500-talet och påminner om morernas byggnader, morerna som bebodde regionen efter visigoterna. Efter att saracenerna erövrat området på 700-talet utförde de mycket av konstruktionen av borgen.

Sitt slutgiltiga utseende fick borgen mellan 1100- och 1300-talet då den tjänade som kungligt palats för åtskilliga av Portugals monarker. Den var centrum för regerandet av Portugal under denna period och fick namnet São Jorge efter att Kung Juan I av Portugal tog en engelsk prinsessa som brud. Efter att det "nya" Royal Riberia Palace blev byggt av Kung Manuel I i början av 1500-talet började borgen att falla samman. Ett jordskalv år 1531 ökade tempot på denna process. Även om mycket av borgen blev ödelagt av ytterligare ett jordskalv 1755, så är det som finns kvar fortfarande ett fantastiskt fönster mot förtiden.

Den nuvarande ingången är genom en port från 1800-talet med Drottning Maria XI:s vapensköld från 1846. När man har passerat porten kan man se ett antal gamla, intressanta kanoner och bronsstatyer av Kung Alfonso Henriques, som besegrade morerna och övertog borgen. En del av den återstående strukturen av borgen är Ogival House, som var en del av ett fängelse på 1600-talet. Precis som fallet är med så många andra skapelser från den tiden bestod området av en borg omgiven av en stark försvarsmur. Från denna höga utsiktspunkt kan man se ut över de fantastiska trädgårdarna och terrasserna. På den nordvästra sidan finns en serie gångbroar som leder till turens höjdpunkt: De medeltida tornen.

Ett av de inre av Ulysses' Torn, innehåller ett periskop och en projektor som kan projicera spektakulära bilder av det omkringliggande området på muren till Interpretation Center innanför. Även med blotta ögat ger en tur längs vallarna på en kulle högt över hamnstaden en bra överblick av det vackra sceneriet som det moderna Lissabon utgör. Renoveringen på 1940-talet har hjälpt till att återskapa stället till en säker plats för besökarna, de som kommer hit blir inte besvikna.

Otaliga gäss, änder och svanar simmar avslappnat omkring i vallgraven. Går man runt bland de fågelflockar som håller till på kullens topp så kan man se ut över det mesta av Lissabon, både det historiska och det moderna. Påfåglarna utgör en vacker bild nära oss medan Tagusfloden och 25 de Abril bron och andra sevärdheter kallar nedanför. São Jorge-borgen ligger nära Alfama distriktet och är lätt att ta sig till med spårvagn eller taxi. Mat och dryck kan köpas i bodar eller på restaurangerna utanför från vilkas bord man har en fin utsikt.

Bélem-distriktet och Bélem-tornet - Torre de São Vicente

Området Belem ligger vackert ner mot floden och i samma område finns även härliga parker och så naturligtvis de berömda Belem-kakorna. Portugal har en lång och rik historia av utforskande av haven, fylld med färgrika berättelser om upptäckter och erövringar av nya länder. Detta kan man uppleva i rikliga mängder i Lissabons vackra och inspirerande stadsdel Belem. För besökande finns det tillräckligt att se i denna stadsdel till att fylla en hel resa.

Att resa till Lissabon utan att se Belém tornet är som att resa till Paris utan att besöka Eiffeltornet, i alla fall om du frågar turistkontoret i Lissabon. Tornet stod färdigt 1515, och byggdes för att skydda Lissabons hamn. Från denna plats påbörjade många av Portugals stora upptäcktsresande sina resor. Men tornet har inte enbart ett historiskt intresse, det är även ett konstverk. Det är utsmyckat med skulpturer som kan imponera på en var som älskar utomhuskonst.

Överallt på monumentet finns det uthuggningar som beskriver många teman från "Upptäckterna" som är det samlingsnamn som Portugals många upptäckter av nytt land har fått. Dias’ resa runt Godahoppsudden, Magellans resor, Vasco da Gamas upptäckt av vattenvägen till Indien och många fler visas på Belemtornets väggar.

Ta en paus mitt på dagen och njut av en uppfriskande dryck eller en lätt måltid på något av de många caféerna i Belem. Bege dig sedan ut och se Berardo-museet, 25 de Abril (25 april)-bron och de dussinvis av andra sevärdheter som finns i detta historiska distrikt i Lissabon.

Tydligen tänker alla besökare på Lissabons Berardo-museum “Det är gratis, så varför inte gå in?” Men belöningen du får när du besöker detta spännande museum är en av Europas viktigaste konstsamlingar. Det har faktiskt blivit så populärt att besöka Berardo museet i Lissabon, att det har fler besökare än många andra berömda europeiska museer så som det berömda Guggenheim-museet i den spanska staden Bilbao.

Monumentet för upptäckter - Padrão dos Descobrimentos

Temat fortsätter på Upptäckternas Monument som behandlar många av de samma upptäckterna men på ett fascinerande modernt sätt. Monumentet är byggt av stora rektanglar av sten med uthuggna figurer längs den ena rampen. Effekten är som att se en grupp hjältar som skyndar sig fram för att se vad som finns på den andra sidan.

Monumentet uppfördes 1960 och föreställer ett tremastat skepp som är klart för avgång på ett okänt hav enbart beväpnat med mod och nyfikenhet. Kartografer, munkar och andra följer prins Henrik Sjöfararen på väg ut på deras stora färd för att se vad som döljer sig på andra sidan horisonten. Interiören består av en utställningslokal där besökare kan se en film om Lissabon, innan de tar trapporna upp till toppen för att beskåda de fantastiska omgivningarna från ovan.

Denna sevärdhet i Lissabon är närmast oundviklig där den ligger perfekt placerad halvvägs mellan Belém-tornet och Jeronimus-klostret och finns på nästan alla vykort och helt säkert i alla guideböcker om Lissabon. De kolossala avbildningarna av Portugals berömda upptäcktsresande gör det till ett "must-stop" för fotografering.

Men Belem bjuder även på andra fascinerande sevärdheter som till exempel Ajuda-palatset, byggt i början av 1800-talet och som bjuder på en resa till Lissabons kungliga förflutna. Den neo-klassiska fasaden är en av höjdpunkterna från tidens arkitektur, men det väntar faktiskt ännu mer imponerande saker inomhus. Ajuda palatset är nämligen fullt av gobelänger, marmorstatyer och tusentals konstverk som kan fånga konstintresserades uppmärksamhet i timmar. Enbart det freskomålade taket är värt besöket.

Det Nationella Droskmuseet - Museu Nacional dos Coches

"Museu National dos Coches" är en av Lissabons största sevärdheter och turistattraktioner, och det är inte svårt att förstå varför. Det är fyllt med saker som man inte kan se någon annan stans i världen och museet ställer bland annat ut olika droskor och vagnar från 1500- till 1800-talet tillsammans med mycket utrustning för hästar och ryttare. Byggnaden byggdes 1726 på beställning av Joao V och var ursprungligen stall för en ridskola men blev på grund av sin anknytning till det kungliga slottet senare använt för uppstallning av de kungliga hästarna och droskorna. Nästan tvåhundra år senare lät drottning Amélia, Carlos I:s hustru skapa museet för att visa fram några av de kungliga vagnarna och droskorna som kungahuset samlat på sig genom åren. Idag är dessa vagnar museets huvudattraktion.

Här finns allt från enkla bärstolar, som transporterade adeln och viktiga gäster på axlarna till de män som bar dem. Här finns vagnar med kalescher, tvåhjulade vagnar, öppna vagnar och bärsängar. Det finns till och med små kareter byggda för de kungliga barnen. Men även dessa relativt ordinära kareter visar tydligt den storslagenhet Portugals hov hade på den tiden.

En tur en trappa upp bjuder besökarna på en utställning av de många seldonen och annan utrustning för hästarna. Det är långt ifrån vanliga betsel och tyglar utan direkta konstverk. Vackert utsirat silver och läder visar omsorgen som lades ner på att framställa även dessa mycket vanliga föremål. På tredje våningen finns dessutom en utställning av diverse kostymer och dräkter - exempel på vad en välklädd kunglighet bar på en droskfärd. På väggarna hänger åtskilliga porträtt som ger en bra bild av hela situationen.

Men huvudattraktionen är helt klart de kungliga kareterna i sig. Den äldsta är från 1500-talet och användes av Phillip II på hans resa från Madrid till Lissabon för att kontrollera ett av hans 17 territorier. Interiören är ett bra exempel på ursprunget till "att resa ståndsmässigt". Mittpunkten i utställningen, råder det stor enighet om, är de tre kareterna beställda av Joao V till den portugisiske ambassadören i Rom. De blev byggda i Rom 1716, på Påve Clemen XI:s tid, och hade imponerat till och med på Vatikanens härskare. De är vackert utsmyckade och dessa guldbelagda kareter gör det lätt att tro på att den portugisiska monarkin på den tiden var bland Europas rikaste.

Museet ligger i Belem-distriktet i Lissabon och är lätt att ta sig till med såväl buss som spårvagn.

Lissabons Konstmuseum - Museu Calouste Gulbenkian

Konstmuseet i Lissabon upplever varje år ett ökat antal besökare och det beror enligt turistkontoret i Lissabon på ett par viktiga specialutställningar vilka har gjort att många nya besökare har fått upp ögonen för den permanenta utställningen som huvudsakligen är relaterad till Portugals upptäcktsresande. Gulbenkian, som det är mest känt som, är Lissabons ledande konstmuseum. Museet är uppkallat efter en armenisk oljeentreprenör som var aktiv i början av 1900-talet. Efter att ha skapat sig en förmögenhet på oljehandel i Turkiet, Iran och på andra ställen startade han en konstsamling med många olika stilarter. Egyptiska, grekiska, romerska, asiatiska och europeiska konstverk hittade alla väg in i hans samlingar.

Senare i livet vände han sin uppmärksamhet mot sitt älskade Lissabon vilket staden drog fördel av, inte minst Museu Calouste Gulbenkian. Även om det inte är något av de större museerna i världen så är kvaliteten på konsten inte underlägsen något annat museum. I den egyptiska samlingen finns en berömd mumiemask i guld som hade väckt avundsjuka på självaste Metropolitan i New York, som själv har en stor avdelning med egyptiska kulturföremål. En välbevarad skål från år 4 000 före Kristus är ett annat exempel på de många och gamla skatterna som ställs ut här.

Inte långt därifrån finns grekiska och romerska mynt, skulpturer och andra föremål från den gamla världen. Till och med "The Getty" med sina världsberömda utställningar av samma slag får nicka beundrande åt Gulbenkian. Det är lätt att följa den kronologiska ordningen i utställningen och åskådarna leds långsamt fram mot senare tidsåldrar. Konstverken från 1700-talet är särskilt imponerande. Tavlor från Venedig av Francesco Guardi står sida vid sida med verk av hans mer berömde landsman Canaletto.

Målningar av Rembrandt och Rubens pryder väggarna. Den holländske mästarens "Portrait of an Old Man" är lika utsökt som det man ser i gallerier i Washington DC eller Rijksmuseum i Holland. Pallas Athena är en målning av ett annat slag som Rembrandt ofta inte krediteras för. Rubens "Porträtt av Helen Fourmen" bör den som tycker om Rubens inte gå miste om. Längre fram finns det åtskilliga verk av Monet och Renoir.

Det finns åtskilliga andra former av konst på Gulbenkian utöver målningar. "Diana" av Houdon hör till ett av hans bästa verk. Rodins "Blessings" finns också här. Och så finns här ett intressant urval av franska möbler som kan mäta sig med dem man ser på Louvren. De spanska och italienska keramikarbetena som finns en våning upp är även de imponerande. Går man ännu längre mot den moderna tiden så hittar man flera textilier från 1800-talet och framåt. Art Noveau smyckena tätt intill är inte bara vackra utan även fantastiska representanter för stilen och tiden. Lalique glasverken och smyckena som skänkts till Gulbenkian av konstnären själv, som var en god vän, är bland de bästa exemplaren som finns. Inte minst hans "Guldsmed" som man kan se på många bokomslag.

Utsidan av museet bjuder på trädgårdar som är både vackra och avkopplande, framför allt i den varma Lissabon luften med antydning av det närliggande havet. För att få en överblick av trädgårdarna uppifrån så har cafébalkongen den bästa utsikten. När Lissabon blev Gulbenkians hem under andra världskriget blev staden den lyckliga mottagaren av en av världens bästa små konstsamlingar. Du kan komma till Gulbenkian museet med hjälp av den bekväma metron, då kliver du av vid någon av stationerna S. Sebastião eller Praca Espanha.

Katedralen i Lissabon - Santa Maria Maior de Lisboa

De allra flesta som reser till Lissabon i Portugal besöker även katedralen och detta beror inte minst på att den berömda spårvagnen nr. 28 passerar förbi katedralen på sin rutt. Väljer du att besöka kyrkan på din resa till Lissabon så kommer du kanske tänka att det inte är någon av Lissabons vackraste kyrkor, men det är stadens äldsta kyrka och den har en spännande historia.

Lissabons rötter går många hundra år tillbaka i tiden och så långt tillbaka som på 300-talet var staden biskopsdöme för den spirande katolska kyrkan. Men i motsättning till många andra europeiska städer tog Lissabons historia en annan vändning. Staden erövrades av muslimerna på 700-talet och det var en besättelse som varade i 400 år. Resultatet av detta för den moderna resenären är att till och med en sådan vanlig byggnad som katedralen ser lite annorlunda ut i denna portugisiska stad. Santa Maria Maior-Katedralen (eller bare "Sé de Lisboa") är ett bra exempel på detta.

Efter att den förste kungen av Portugal, Alfonso Henriques, med brittisk hjälp lyckades driva ut morerna ur Lissabon år 1147 startade han ett ambitiöst byggnadsprojekt. Något av det första han grep sig an var Lissabon Katedralen, som den numera är känd som. Som med de flesta stora byggnadsprojekt på Medeltiden fortgick detta i nästan 300 år. Resultatet är att byggnaden har många olika stilarter, efterhand som ändringar gjordes under byggnadstiden.

Fasaden är relativt enkel och med användningsbestämda väggar som för åskådarens tankar till ett fort. Men inomhus finns det många förundrande saker. kapellet på klostergången till exempel innehåller många arkitektoniska detaljer som kan hänföra alla besökare som tycker om katedraler. Här kan man se bevis på Lissabons romerska och moriska perioder på den utgrävda innergården. Den är byggd med det traditionella latinska korsplanet och har 3 mittengångar, ett tvärskepp och ett huvudkapell. Valvgången är sammanbunden med kyrkan i den östra änden. Från mitten av gången kan man se upp mot ingången och ett imponerande rosettfönster.

Medan du gör detta kan du se de höga valven som var den största innovationen i medeltida kyrkor och som hämtats från romarna. Det andra rosettfönstret blir upplyst av den varma solen i Lissabon och ger ett milt sken. Gå igenom ambulatoriet och ta lite tid till att beundra den gotiska graven som tillhör Loco Pachecos, en ädel riddare i Kung Alfonso IV:s tjänst. I graven bredvid vilar hans hustru, Maria Vilalobos, som är avbildad läsande i Timmarnas Bok. Alfonso var tidigare begravd i huvudkapellet, men graven förstördes under den berömda jordbävningen 1755, vilken ödelade mycket av Lissabon. Nära ingången finns en annan grav som har överlevt jordskalvet. Denna grav tillhör en rik handelsman vid namn Bartolomeu Joanes.

Byggandet har fortsatt med vissa avbrott ända fram till våra dagar. Efter jordbävningen på 1700-talet återuppbyggdes huvudkapellet i den tidens rokokostil. Ett bevis för detta är kryptan i Joanes kapell. Även om man inte kan påstå att Lissabon Katedralen kan mäta sig med Notre Dame i Paris, ger dess långa historia som kan ses på byggnaden goda skäl för besökare i Lissabon att titta förbi. Katedralen ligger i Alfama-området och kan lätt nås med buss eller spårvagn 28.

Fado - en spännande dans och kultur

Fado är en spännande musikform och är för Portugal vad flamenco är för Spanien - en kultursymbol. Men där slutar för det mesta likheterna. Flamencon är energisk och kraftfull, lika delar musik och dans medan fado är full av själ. Denna nationella musikform härstammar från många olika inflytanden; från Brasiliens Lundum, Morernas sånger, de afrikanska slavarnas sånger och många andra influenser som gått förlorade i historiens dimmor. Men oavsett vilket ursprunget är så är fadon helt enkelt personifierad med Lissabon.

Ingen annan form av dans kan så komplett fånga både melankoli och kampen som fado. Den har kommit in i Portugals historia relativt sent under 1800-talet men representerar ändå både det förgångna och nutiden både för lokalbefolkningen och för turisterna. Oavsett om det gäller den berömda Amália Rodrigues (död 1999) och hennes Black Boat sång om den barska resan för de afrikanska slavarna eller en modern gatukonstnärs sentimentala sång med samma ljud som amerikansk blues á la B. B. King, så finns fado överallt.

Besök en liten krog i Bairo Alto distriktet så kan du inte undgå att höra några av de hjärtskärande tonerna från fadisten. Han ackompanjerar sig själv på ett instrument som påminner om en luta från medeltiden och spelar en längtansfull sång som definierar Lissabons själ. Ät en god måltid på en av de fina restaurangerna vid Rua das Gáveas så kan du få höra en mer tempofylld version. Kliv in på Travessa di Queimada, en nattklubb som är inhyst i ett stall från 1600-talet, och hör ekot efter de för länge sedan försvunna hästskötarna. Maten och drycken kommer värma din själ medan sångaren sliter sönder den med sin musik.

Sjunk ner i "saudade" (slarvigt översatt längtan) och förbered dig på en renande musikalisk resa med en kvinnlig fadist. Hon är klädd i en sorts sjal och hennes ord berättar kanske om en älskads död. Eller kanske om kampen för frihet sedan så länge nekad. Men under förtvivlan kan man också höra passionen för livet som fyller det portugisiska folket. Fado kommer från det latinska ordet för öde och berättar om det oundvikliga. Men det river även i hjärtat på dem som längtar innerligt efter framtiden. Få andra uttrycksformer kan så väl fånga sorg och glädje och blanda dem så bra.

Gå en tur över till Alfama området och hör en lite annorlunda stil som är mer influerad av morerna som en gång i tiden dominerade området. Området är fyllt av konstnärer av alla slag och erbjuder en fado som är mer lik den som studerande av coimbra känner till. Sångaren är iklädd den traditionella tunga svarta kappan, strängarna slås an och sången börjar. Inom kort börjar tårarna strömma. Det är inte enbart tårar av sorg utan även av klarheten över att ta vad som än måtte komma.

Planera i förväg så är det stor möjlighet till att få se den berömda gruppen Madredeus. De kommer med säkerhet se till att du inte reser hem igen utan att veta, åtminstone med hjärtat, vad fado musiken går ut på.

Lissabon Zoo - Jardim Zoologico

Trots ordet "Jardin" (trädgård på svenska) i rubriken så handlar Lissabons Zoo enbart om djuren. Lissabon Zoo är litet efter internationella mått mätt men här finns ändå 2 000 djur fördelade på 400 arter representerade. Det går lejon i en stor inhägnad och gör folk uppmärksamma på sig i en stad med många störningar. Åtskilliga andra stora katter, huvudsakligen tigrar och leoparder vandrar av och an som om de är på jakt efter byte.

Inte långt därifrån finns några djur som ser ut att kunna passa på beskrivningen byte, nämligen Babianer. De springer skrikande runt men är fullständigt säkra för alla utom sig själva. Väntar man tålmodigt vid buren kan man få se hur de skapar sin dominans och rangordning när deras skrikande riktas mot en medlem som står lägre i hierarkin. Schimpanserna bor också i närheten. De klättrar glatt omkring i sina rep på sitt typiska sätt, hoppar upp på toppen av buren och ropar åt alla som tittar på. Ofta närmar de sig framsidan av buren i sitt sökande efter mat och uppmärksamhet. Besökarna tillmöteskommer dem ibland vilket utlöser en vild uppvisning med kullerbyttor och grymtande.

Elefanterna tittar på från deras inhägnad en bit bort. Lissabon Zoo är för tillfället hem för 6 elefanter, några är födda här andra i det fria. De består av allt från vänliga gamla hanar till nyfikna unga som undrar vad all uppståndelse i apburen handlar om. De svarta björnarna reser sig på bakbenen och ser att elefanterna rör på sig. Det får även fart på dem, redo för en måltid från någon turist eller de anställda på zoo. De är inte kräsna och belönar med brölande och ett underhållande tumlande runt i buren med deras vänner.

Promenera längs de svalkande gräsgångarna och besök några av klövdjuren som latar sig tillfredställande i den varma solen medan de mumsar på gräset. Släck törsten medan du betraktar några av de lokala arterna som är precis lagom annorlunda för att vara intressanta. Gå vidare till reptilhuset och se några av Portugals lokala ödle- och ormarter. Barnen kommer fascineras, vilket gör dem redo för barngården där de kan gå runt mellan små getter och andra fridfulla djur.

I motsats till många andra zoologiska trädgårdar finns här även en del akvatiska arter till glädje för både unga och gamla. Se sjölejonen utfodras och fortsätt över till delfinerna och se dessa fantastiska djur leka. Efter delfinshowen kan man bli fotograferad med en snäll säl. Man kan lätt ta sig till Zoo med en taxi eller en spårvagn. Annars kan man gå till Parque Eduardo VII och bege sig till den högsta punkten. Kom ihåg att njuta synen av floden Tagus och andra sevärdheter i Lissabon längs vägen. Tillbringa en eftermiddag på Jarmin Zoologico i Lissabon och se vad allt väsen handlar om.

Nationernas Park - Parque Das Nações

På den östra sidan av Lissabon finns det ett område vid hamnen som en gång var en utseendemässig skam. Ett oljeraffinaderi, en gammal flygbåtsterminal och andra nedslitna byggnader låg överallt längs hamnen. Men när Expo ’98 skulle arrangeras, en världsutställning med 130 länder, genomgick hela området en re vitalisering. Idag väcker de nya sevärdheterna och ljudet från Lissabons Parque Das Nações, Nationernas Park, begeistring hos besökarna. Här kan man utforska Oceanarium, Vasco Da Gama Tornet samt bron och många hundra andra roliga saker man kan företa sig längs Lissabons kustlinje.

En ingång till området är via den berömda hängbron, Vasco Da Gama bron, som med sina nästan 17 kilometer är världens längsta och ett verkligt ingenjörsvidunder. I närheten finns vackra trädgårdar där resande kan vila och njuta av utsikten innan de beger sig vidare till andra sevärdheter. Som avslutning på området är Vasco Da Gama Tornet som reser sig 175 meter upp i luften och där man kan avnjuta en måltid i restaurangen innan man beger sig vidare mot parken. Om tanken på en så högt placerad restaurang gör dig nervös så behöver du inte vara orolig, det fins massor av andra restauranger och caféer på området.

När man nu befinner sig här bör man inte gå miste om Oceanariet. Det är det största i Europa och rymmer 15 000 växter och djur inom 450 olika arter. Akvariet är indelat i 4 sektioner som var och en innehåller representativa arter från 4 olika kustlivsmiljöer. Här finns flora och fauna från Antarktis till Indiska Oceanen, Stilla havet och Atlanten. Det ena akvariet, den globala havstanken, är 7 meter djup. Denna massiva behållare innehåller åtskilliga arter av haj, tonfisk och andra stora akvatiska väsen.

Utöver själva utställningen erbjuder Oceanariet en 45 minuter lång tur bakom kulisserna. Erfarna guider tar med sig besökarna till området bakom scenen. Här kan man se hur de anställda sköter sina jobb genom att ta hand om några av de boende.  Medan några av familjemedlemmarna utforskar livet i havet så vill andra kanske hellre använda sig av några av de bästa inköpsmöjligheterna i Lissabon. Vasco Da Gama inköpscenter, uppkallat efter Portugals berömde upptäcktsresande erbjuder tillräcklig variation och kvalitet till och med för de djupaste fickorna.

Om du efter detta fortfarande har några pengar kvar kan du använda lite på Lissabon Casino. Där spelas det vid hela 22 spelbord och visas shower i det stora auditoriet med plats för 600 personer. Det är även uppträdande i den roterande baren i Arena Lounge. All denna aktivitet kan vara lite tröttande, och skulle så vara fallet kan du göra ett stopp vid en av Nationernas Parks många fina barer för en paus med lite förfriskningar. Samtalen är alltid livliga och synen är spektakulär. Du kan ta dig till parken med metro och då går du av vid Oriente Station. Den är en syn för sig med massor av väggmålningar och modern konst.

Naturhistoriska Museet och Botaniska Trädgården

Jardim Botânico och Museu Nacional de História Natural bjuder turisterna i Lissabon på ett ställe med både lugn och fascination i denna hektiska portugisiska storstad. Det är fyllt med intressanta saker från naturen och här finns det näring för både huvudet och själen under ett besök i staden. Lissabons Botaniska Trädgård hör till en av ovanligheterna i en storstad. Den byggdes 1873 efter design av professorer vid Den Naturvetenskapliga Fakulteten vid universitetet och har formen av en stor polygon. Men denna polygon är även den ovanlig genom att den är i två våningar. På det hela taget är dessa två våningar på över 40 000 m2 utanför Museu Ciência eftersom Universidade de Lisboa (Det Naturvetenskapliga Museet vid Universitetet i Lissabon), rymmer det naturhistoriska museet.

Inomhus på dessa 40 000 m2 kan man hitta flora som inte finns någon annan stans i världen. Här finns exotiska och lokala växter som Cocos Flexuosa, ett lokalt palmträd. Det står många olika färgglada växter längs stigarna blandat med fascinerande arter som Phoenix (dadelpalm). Den högre liggande delen av trädgården rymmer det botaniska museet, ett planetarium och ett drivhus. Drivhuset i trädgården rymmer några av de mest ovanliga erbjudandena i Jardim Botânico. Det inkluderar bland annat en stor samling av förhistoriska växter, som har överlevt relativt oförändrade i miljoner år. Bland dessa finns åtskilliga köttätande växter som kommer fascinera både gamla och unga.

I den andra sektionen finns det en friluftsamfiteater där det med jämna mellanrum hålls konserter. Tätt intill ligger en vacker sjö som passar perfekt ihop med växterna. Det naturvetenskapliga museet ligger inne i Museu de Ciência och båda är sammanbundna med Lissabons fantastiska universitet. Liksom många andra samlingar runt omkring i världen finns det ett urval av mineraler, sten och konserverade djur. Men Lissabons naturhistoriska museum fokuserar på sådant man kan hitta i Portugal.

Det finns lokala arter av kvarts, som lyser med ett oerhört orange fluorescerande ljus. Här finns ädelstenar som legat orörda på slätterna nära Porto, fram tills de samlades in av museet. Flera arter av lokala kaniner av en typ som normalt inte finns utanför Portugal, finns utställda tillsamman. Som en del av Museum of Science, Natural History Museum erbjuder Lissabon sina besökare en liten inblick i Portugals geologiska och biologiska forntid. Tillsammans med den underbara tomten utanför Jardim Botânico kan besökarna tillbringa ett par avkopplande timmar och lära sig allt om dem. Du kan ta dig till museet och trädgården via den bekväma metron och du ska gå av vid stationen Rato.

Tjuvarnas marknad - Feira da Ladra

Legenden säger att en pilgrim på väg till Santiago de Compostela för flera hundra år sedan stannade i Barcelona. Han hade oturen att bli anklagad för stöld. Under rättegången sa han att om den tupp domaren skulle äta reste sig upp och gol så skulle det vara bevis för att han var oskyldig. Det gjorde den och han blev frigiven. Det finns många liknande och färgstarka berättelser om tur på många håll i Portugal. Det är bara en av de många intressanta sakerna man hittar på Fiera de Ladra (Tjuvarnas marknad) i Lissabon. De har kanske inte alla en lika intressant bakgrund men det kommer vara hundratals som är värda att berätta efter semestern.

Varje tisdag och lördag flockas både turister och lokalbefolkningen på Campo de Santa Clara, där de hittar dussinvis med stånd hela vägen upp längs denna backiga väg. Bodarna erbjuder mycket mer än bara färgglatt målade fåglar. Kläder, smycken, antikviteter och många andra saker säljs på denna utomhusmarknad. Den ligger inte långt från Alfama distriktet, ett av Lissabons områden med stark morisk anknytning, och folk samlas här för att köpa och sälja i skuggan av månghundraåriga byggnader. Fotografier från slutet av 1800-talet avslöjar en marknad som ligger på samma ställe som idag. Föremålen som såldes på den tiden hade ansetts som antikviteter idag, men känslan av den livliga handeln är den samma idag som på den tiden.

Vackra silver- eller kopparljusstakar visas fram på ett bord. Fascinerande glasföremål står på ett annat i närheten. Kakel, keramikkonstverk som är så älskade i Lissabon att det finns ett helt museum för dem kan du hitta på ett tredje. Det finns kläder i mängder, skor av ett slag som hade kunnat finnas i en exklusiv skoaffär. Handgjorda bälten av Portugals mästare. Kjolar enkla och färgglada samt klassiska och raffinerade. Kort sagt finns här allt, både för den som vill göra en bra affär och för den som söker det senaste modet, och kan erbjudas i en bod på tjuvarnas marknad.

Det är inte så överraskande att många saker återspeglar Portugals förflutna som sjöfarande handelsnation. Sniderier från tidigare portugisiska kolonier i Afrika är bara ett exempel. Vita knypplerier från Tunis är ett annat. Afrikanska masker, små skulpturer och mycket annat pryder området för dem som söker det exotiska till ett bra pris. Men det finns även ett stort urval av saker från det egna landet, som inte är mindre intressanta och lika mycket samlarobjekt. Lergods från Redondo erbjuds till dem som uppskattar lokal konst lika mycket som någon annan. Det finns lika stor möjlighet att hitta handgjort lergods från det fjärran Porto som saker från ett slott i det närliggande Sintra för den som är på skattjakt på Fiera da Ladra.

Säljarna är vänliga och villiga att förhandla med alla som har det på samma sätt. Var beredd på att få se det vanliga och det ovanliga sida vid sida. Var redo att använda pengarna, för på Tjuvarnas marknad är den som stjäl inte välkommen.

Sintra - morernas fort

Bara en halv timmes körning från Lissabon ligger en av de mest fascinerande sevärdheterna i detta spektakulära område av Portugal: Sintra. På toppen av en rad ojämna klippor ligger palatset och blickar ut över staden nedanför. För många hundra år sedan byggde morerna Castelo dos Mouros, Morernas borg, för att förstärka området. Palácio Nacional da Pena, som ligger ännu högre bör man heller inte gå miste om. Men högt eller lågt, båda utsikterna är fantastiska.

Morernas borg är en av detta områdes mest fantastiska sevärdheter. Den påbörjades redan när morerna besatte området och fortsatte att växa under den senare portugisiske monarkens regi. Kung Joao I påbörjade en stor utbyggnad i slutet av 1300-talet som sedan fortsatte långt in på 1880-talet. Se även till att besöka Palácio Nacional de Sintra med dess karakteristiska vita skorstenar. Inomhus finns det många intressanta saker att se. Korp-rummet (Sala das Pêgas) är bara ett exempel. Taket är utsmyckat med dessa snacksaliga fåglar och anses symbolisera de många beskäftiga hovmänniskorna vid kungens hov.

Sala das Armas är ännu ett exempel på Lissabons förkärlek för fina keramiska kakelplattor. Den innehåller även många sköldar från 1500-talet. Rummet är täckt av vapensköldar från alla familjerna och är en historielektion samtidigt som den visar den stora konsten som även berörde krig. Sintra nådde sin nuvarande status som turistattraktion i början av 1800-talet då den lockade till sig så berömda besökare som Lord Byron. Snart fick Ferdinand av Saxe-Coburg-Gotha, Drottning Maria II:s man upp ögonen för borgen. 1840 producerade han i samarbete med den preussiske arkitekten Eschwege, Palácio Nacional da Pena. Det är en blandning av bayersk och manuelinsk arkitektur och interiören är en eklektisk blandning av möbler och olika material, många från Kung Ferdinand.

Denna del av Portugal, nära den mest västliga punkten på det europeiska fastlandet, har varmt solsken och sval atlantbris. Hela atmosfären som även reflekteras i befolkningen är en avkopplande njutning. Det finns verkligen mycket att njuta av. Inte särskilt långt bort ligger kasinot i Cascais. Bare ett par minuter därifrån ligger den berömda nattklubben, Coconuts, där många av de lokala samlas för att festa natten lång. Det finns även en formel 1 bana nära Estoril. Här kan besökare se några av de internationellt kända loppen. Från den ena sektionen av banan kan man se en av de många fantastiska strandområdena. På natten lever området upp på de många barerna som ligger längs kustlinjen.