Cityresa till Lissabon

Lissabon är av många som reser på storstadssemester i Europa en bortglömd pärla, det är är väldigt synd för Lissabon är perfekt för en cityresa.

Se alla resor med Escapeaway till Lissabon

När ska du resa till Lissabon

Om du tycker om gatufester försök pricka in "Festas dos Santos populares" i juni månad. Det är en 3x2 dagars extravagant fest med gratis konserter, utställningar, gastronomiska tävlingar och mängder av mat och sangria inpå småtimmarna. Under en vecka i februari hålls också en karneval med färgsprakande fester och parader. Året om verkar de ske ett eller annat i Lissabon.

Staden är otroligt vacker. Bästa tid att besöka staden är under de något kyligare vår- och höstmånaderna - speciellt om du vill upptäcka staden till fots. Lissabon passar perfekt till en förlängd weekend eller till en längre semester året om - och har du väl varit här vill du återvända till Lissabon om och om igen.

Vädret i Lissabon

Lissabon är troligtvis en av de varmaste och mest soliga städer i Europa. Om du reser från en kylig svensk sommar - där de varmaste månaderna bara når upp till portugisisk vårvärme - kan Lissabon verka lite tryckande. Genomsnittstemperaturen på sommaren är nämligen 27 grader men kyls ner av en skön bris från Atlanten.

November till mars är de våtaste månaderna men ingenting i jämförelse med en våt brittisk vinter. Här är temperaturen omkring 17 grader med kyliga nätter, stiger till 22 grader i mars och upp till 25 grader i juni månad. 

Flygplats och transport

Lissabons flygplats är relativt liten och kan inte jämföras med de större internationella flygplatserna - den har dock nyligen genomgått en större ombyggnad. Dessvärre ligger den nya byggnaden en bit ifrån den gamla, som servar lågprisflygbolagen. Det kan ta lika lång tid att gå till säkerhetskontrollen från ditt flyg som för en taxi att köra från flygplatsen in till centrum - ca. 10 minuter och 20 minuter med buss.

Taxi med taxameter kör från flygplatsen, försök avtala fast pris eller var uppmärksam på att taxametern är påslagen. Två shuttelbussar (AeroBus Linje 1 och Aerobus Linje 2 & 3) passerar de flesta hotellen och stationerna Oriente, Comercio Square och Cais de Sodréi. Bussarna kör mellan kl. 07.00 till kl. 23.00 beroende på rutt. 

En ny metro har precis öppnats på flygplatsen så du bor i närheten av 2 metrolinjer så det är lätt att ta sig till hotellet. 

Stränderna i Lissabon

Lissabon är huvudsakligen en stad som inbjuder till att avnjuta teater, kultur, nattliv och gastronomi. De närbelägna stränderna i Cascais som en gång var kunglig semesterplats och Estoril som också har ett världsberömt kasino är definitivt väl värt ett besök. 

Saker du inte bör missa på en cityresa till Lissabon

Lissabons äldsta stadsdel är stämningsfull och gatorna mysiga att utforska till fots. Sluttningen med Alfamakvarteren är ett vackert område med vitkalkade medeltidsgator, traditionella och charmerande marknader, affärer, barer och restauranger. Flodbanken i grannstaden Belém är också mycket vacker. Ett härligt sätt att bestiga Bairro Alto är med Santa Justa Elevador - ritad av en av Gustave Eiffels lärlingar. Bairro Alto är dessutom områdets högsta punkt. 

Vill du se moderna arkitektur åk till Parque das Nacoes byggd på Expo 98 området. Parque Eduardo VII och botaniska trädgården är två av Lissabons många vackra parker. Åk minst en tur, en unik upplevelse i sig, med en av de berömda spårvagnarna.

Andra sevärdheter

Tornet i Belém från 1600-talet med utsikt över hamnen påminner om Portugals militära bedrifter till sjöss. Jeronimos Klostret är ett bevis på stadens tidigare storhetstid. Missa heller inte det fantastiska kapellet och de vackra mosaikerna i Sao Rogue Kyrkan. St George’s Borgen har stigar runt fästningen med fantastisk utsikt från tornet. St Vincent - utanför muren - är en enastående renässanskyrka med gravar från House of Braganca. Den romerska katedralen Sé är ett måste. Barnen kommer att uppskatta Oceanariumet som är ett intressant akvarium som ligger på området där Expo 1998 låg. Ljusfontänen i Belém ger varje kväll en vacker ljusshow. 

Mat och nattliv

I Lissabon finns många härliga restauranger som serverar skaldjurs och fiskrätter av färskfångad fisk. Prova speciellt den kryddade fiskstuvningen och klippfisk. I hamnen finns många livliga restauranger och mysiga barer. Du kan inte åka från Portugal utan att ha druckit ett gott glas Portvin eller Madeira som finns i otaliga varianter och smaknyanser. 

Nattlivet i Lissabon är en njutbar mix som avspeglar stadens starka multikultur. Bairro erbjuder något för alla smaker med många småklubbar och ställen med levande musik och även traditionell portugisisk fadomusik. 

Muséer och gallerier

Centret för modern konst har en fin samling av modern portugisisk konst. Gulbenkian Museum har en varierande samling som innehåller verk av Rubens, Renoir, Rembrandt och Monet. Fundacao Ricardo do Espírito Santo Silva, en vacker byggnad från1800-talet, bjuder på konst och antikviteter. Andra muséer i Lissabon som är värda att besöka är exempelvis det nationella militär muséet och det nationella bilmuséet.

>> Läs mer om storstadssemester

Karta över Lissabon

Populära hotell i Lissabon

Portugal, Lissabon-regionen, Lissabon
9,6
Fantastiskt
2932 omdömen
  • Närmaste flygplats: 10 km
  • Närmaste stad: ca. 0 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Portugal, Lissabon-regionen, Lissabon
9,5
Fantastiskt
3459 omdömen
  • Närmaste flygplats: 8 km
  • Närmaste stad: ca. 0 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Portugal, Lissabon-regionen, Lissabon
9,4
Fantastiskt
2053 omdömen
  • Närmaste flygplats: 9 km
  • Närmaste stad: ca. 0 m
  • Internet/Wi-Fi