Resor till Belém

Det är i Belém som du hittar flera av Lissabons största och mest kända sevärdheter. Det var härifrån som många av Portugals berömda upptäcktsresande reste ut i världen, och rikedomarna härifrån användes för att bygga imponerande byggnader i Belém. 

Belém är en av Lissabons absoluta pärlor och är ett måste att besöka när man reser till Lissabon. Kulturellt och historiskt sett är det ett av de viktigaste områdena i hela Portugal

Belém ligger vid Tejo-floden i utloppet av Atlanten och det var härifrån som skepp gav sig ut på expeditioner på 1500-talet. Här omges historiska monument av moderna museer och livliga kaféer och Belém har gott om öppna grönområden och parker där familjer kan koppla av efter att ha vandrat mellan de många sevärdheterna och upplevelserna.

Padrão dos Descobrimentos i Belém

Beléms period i upptäcktsresornas historia återspeglas i monumentet Padrão dos Descobrimentos som restes 1960 på 500-årsdagen av Henrik Sjöfararens död - den man som startade de första portugisiska upptäcktsresorna. Monumentet är format som ett av de gamla skeppen och pekar ut mot havet. Besättningen, som är huggen i sten, föreställer berömda personer från Portugals historia som bland annat Vasco da Gama.

Belém-tornet 

Längre upp längs floden ligger Torre de Belém. Tornet designades 1514 som ett formidabelt fort och var ett viktigt landmärke i försvaret av flodmynningen. Dess historiska betydelse har också förtjänat en plats på UNESCO:s världsarvslista och från toppen av tornet har du en strålande panoramautsikt över stora delar av området och staden.

Jerónimosklostret 

Ett annat av UNESCO:s världsarv är Mosteiro dos Jerónimos. Detta imponerande kloster tog nästan 100 år att bygga och återspeglar tydligt den rikedom som präglade Portugal när platsen byggdes på 1500-talet. Klostret byggdes för att hedra de portugisiska sjömännen och upptäcktsresandena.

Jeronimosklostret ligger på den plats där Henrik Sjöfararen byggde en liten kyrka på 1400-talet. Det var här som Vasco da Gama bad en bön innan han för första gången gav sig ut för att hitta sjövägen till Indien söder om Afrika. Expeditionen var framgångsrik och Manuel I beslutade att ett större kloster skulle byggas för att hedra expeditionen och skyddshelgonet Jerónimos som tack för de rikedomar som den nya handelsvägen förde med sig. Den stora byggnaden blev till stor grad finansierad av 5 % skatt på handeln med Afrika och Östern.

Kungen valde att låta St. Hieronymus Ordern använda klostret för att ge andlig vägledning åt sjömännen och be för kungens själ.

Klostret som bland annat innehåller Vasco da Gamas grav är idag mycket välbevarat och nära sitt ursprungliga skick trots den stora jordbävningen 1755. Byggnaden som anses vara ett av de bästa exemplen på manuelinsk-gotisk stil upptogs 1983 på UNESCO:s världsarvslista tillsammans med Belém-tornet.

Visste du förresten att det sägs ha varit munkarna i Jeronimosklostret som bakade den första "pastéis de nata" (portugisisk smördegsbakelse)? En upplevelse du inte får missa på din semester i Lissabon

Världsberömt konditori

Ingen resa till Belém är komplett utan att prova de berömda bakverken från Pasteis de Belém. Läckra, varma kakor gjorda av krispig smördeg fyllda med äggkräm och strösslade med kanel och socker. Receptet är fortfarande en väl bevarad hemlighet och uppskattas av både lokalbefolkningen som av turister som lockas till butiken på söndagar. 

Perfekt för en promenad - en dag i Belém till fots

Om du går några 100 meter längs floden i riktning mot Lissabon kommer du till MAAT (Museum of Art, Architecture and Technology). Även om du inte vill gå in och se själva utställningen är det värt att ta sig förbi den vackra futuristiska tillbyggnaden, och från taket kan du njuta av utsikten ner mot Lissabon

Om man går i motsatt riktning längs floden kommer man först till det imponerande monumentet över Portugals upptäcktsresande - Padrão dos Descobrimentos och sedan till det berömda Belém-tornet.

Om du behöver något att stärka dig med under promenaden är det en bra idé att stanna till vid Beléms berömda konditori - Pasteis de Belém med närhet till det berömda klostret Mosteiro dos Jerónimos.

Om det är lång väntetid för att komma in i klostret kan du gå in till den tillhörande kyrkan - Igreja Santa Maria de Belém där du bland annat kan se Vasco da Gamas grav. Till skillnad från klostret är inträdet till kyrkan gratis och vanligtvis mindre kö. 

Välkommen till Lissabon med Escapeaway 

Med oss på Escapeaway kan du planera och skräddarsy din resa precis som det passar dig. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell. Pssst.... glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. Vi rekommenderar också att du hyr en bil för att maximera möjligheten att utforska alla de fantastiska platserna i Lissabon och det omgivande området

>>> Se alla våra Hideaways hotell i Lissabon

>>> Läs mer om Lissabon

>>> Läs mer om Lissabon-regionen

>>> Läs mer om Portugal

Resor till Portugal

Läs mer om Portugal och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Portugal här

Hotell i Belém