Resor till Belém

Det är i Belém du hittar flera av Lissabons största och mest kända sevärdheter. Det var härifrån många av Portugals berömda upptäcktsresenärer på sin tid dog ut i världen, och många av de rikedomar som tog med tillbaka, användes till imponerande byggnader i staden. Boka din resa till Belém med Escapeaway idag!

Belém är en av Lissabons absoluta pärlor, och området ligger överst på listan över platser som alla stadens besökare bör se, på en resa till Lissabon. Området är kulturellt och historiskt ett av de viktigaste områdena i hela Portugal.

Belém ligger där floden Tejo mynnar ut i Atlanten och det var härifrån skeppen avseglade på 1500-talet när de skulle ut på expeditioner. Idag bjuder Belém på goda möjligheter för både avslappning och upptäcktsfärder. Här ligger historiska monument sida vid sida med moderna museum och välbesökta caféer, och Belém har många öppna gröna områden och parker, som ger familjer möjlighet att slappna av lite efter promenaderna mellan alla sevärdheter och upplevelser.

Välkommen till Belém med Escapeaway Resor. Vi är specialister på resor till Belém och Lissabons andra områden, där du bor på noga utvalda hotell på din semester. Använd sökmotorn högst upp på sidan för att söka bland våra handplockade och utvalda hotell i Belém, alla har fått fina omdömen av tidigare gäster. Kombinera hotellet med en billig flygbiljett till Lissabon flygplats med reguljärflyg från Stockholm, Göteborg, Malmö eller Köpenhamn. Komplettera eventuellt med en hyrbil och få det hela satt samman till en paketresa som är säkrad av Resegaranti. Enkelt och flexibelt - så är det att boka en semester med Escapeaway.

>> Läs även om storstadssemester i Lissabon här

Sevärdheter

Här kan du läsa om de största sevärdheterna i denna del av Lissabon.

Padrão dos Descobrimentos i Belém

Beléms period under upptäckarnas tid hyllas vid monumentet Padrão dos Descobrimentos, som restes år 1960 på 500-årsdagen för Henrik Sjöfararens död - mannen som startade de första portugisiska upptäcktsresorna. Monumentet ser ut som ett av de gamla skeppen och pekar ut mot havet. Besättningen, som är utskuren ur sten, föreställer berömda människor från den portugisiska historien, bland annat Vasco da Gama.

Belémtornet

Längre upp längs floden ligger Torre de Belém. Det iögonfallande landmärket designades år 1514 som ett formidabelt fort och var centralt i försvaret vid flodmynningen. Områdets historiska betydelse och exemplariska militärarkitektur har också säkrat det en plats på UNESCOs Världsarvslista. Uppe i tornet får den besökande en strålande panoramautsikt över en stor del av området och staden.

Jerónimosklostret

Ännu en byggnad på UNECOs världsarvslista, är Mosteiro dos Jerónimos. Det imponerande klostret tog nästan hundra år att bygga, och det avspeglar tydligt den rikedom som kännetecknade Portugal på 1500-talet. Klostret byggdes för att hylla de portugisiska sjöfararna och upptäcktsresenärerna. 

Jerónimos-klostret ligger på stället, där Henrik Sjöfararen byggde en liten kyrka på 1400-talet. Det var här Vasco da Gama bad en bön innan han första gången seglade iväg för att finna sjövägen till Indien söder om Afrika. Det lyckades som bekänt, och Manuel I, beslutade att det skulle byggas ett större kloster till ära för expeditionen och skyddshelgonen Jerónimos i tacksamhet för de rikedomar som den nya handelsrutten skulle medföra. Det stora byggnadsverket blev till stor del finansierat av 5-procentsskatten på handeln mellan Afrika och Öst.

Klostret, som bland annat rymmer Vasco da Gama's grav, står än idag mycket välbevarat och nära sin ursprungliga plats, trots det stora jordskalvet år 1755. Byggnadsverket som anses vara ett av de bästa exemplaren på den manuelinska-gotiska stilen, blev år 1983 tillsammans med det närliggande Belémtornet upptaget på UNESCOs världsarvslista.

Visste du för övrigt, att det enligt sägnen var munkar på Jerónimos-klostret som bakade de första pastéis de nata? En läckerbit som du inte får missa på en semester till Lissabon.

Världsberömt konditori

Ingen tur till Belém är komplett utan att du har testat det berömda bakverket från Pasteis de Belém. Läckra, varma pajer bakas i en lätt och spröd deg. Receptet är fortfarande en välbevarad hemlighet, som både lokala och turister värdesätter högt. Särskilt på söndagen välfärdar folk till Belém för att besöka konditoriet.

Perfekt till en promenad - upptäck Belém till fots

Som du kan se på kartan, ligger flera kända sevärdheter inom promenadavstånd i Belém. Här kommer våra tips på en dag i denna del av Lissabon, när du tar dig runt till fots.

Går du längs floden några få hundra meter in mot Lissabon, kommer du till MAAT (Museum of Art, Architecture and Technology). Även om du inte vill ta dig in för att se själva utställningen, är det värt att ta vägen förbi den vackra, futuristiska tillbyggnaden som öppnade förra året. Du kan också gå upp på taket och njuta av utsikten in mot Lissabon.

Går du i motsatt riktning längs floden, komemr du först till det imponerande monumentet för Portugals upptäcktsresenärer, Padrão dos Descobrimentos, och därefter det berömda Belémtornet från början av 1500-talet. 

Vill du ta en paus efter din promenad, kan du ta dig upp i stan, till Beléms berömda konditori, Pasteis de Belém och prova deras kända krämtarter. Nära inpå ligger dessutom Mosteiro dos Jerónimos som också tillhör de sevärdheter man bör uppleva på en storstadssemester till Lissabon. Klostret anses vara ett av de bästa exemplaren på den manuelinska-gotiska stilen och tillsammans med det närliggande tornet Belémtornet är det upptaget på UNESCOs världsarvslista.

Är väntetiden för lång att komma in i klostret, kan du eventuellt nöja dig  med att gå in i den tillhörande kyrkan Igreja Santa Maria de Belém. Här kan du bland annat se Vasco da Gamas grav. I motsats till klostret, är det gratis entré till kyrkan, och dessuom ofta mindre kö.

Resor till Portugal

Läs mer om Portugal och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Portugal här

Hotell i Belém