Resor till Baixa i Lissabon

I Baixa befinner du dig i Lissabons mest centrala och livliga kvarter. Här finner du långa gågator och alléer som är tätt packade med caféer och restauranger, samt en rad av huvudstadens mest berömda och vackra platser, där både lokala och turister träffas.

Direkt översatt betyder Baixa "låg", och staddelen är också placerad i dalen mellan två av Lissabons stora backar. Baixa är Lissabons centrala handels- och shoppingkvarter. På Escapeaway är vi specialister på resor till Lissabon. Vi har besökt stden otaliga gånger, och besökt alla hotell vi erbjuder, så vi vet var du ska bo - och var du inte ska bo - om du vill ha en vällyckad storstadssemester i Lissabon.

Information och fakta

Baixa Pombalina

Området ödelades i ett stort jordskalv år 1755, och byggdes därefter upp från grunden. Därför har området en mycket modernare prägel, där infrastrukturen är väldigt tillrättalagd. Vägar kantade av moderna byggnader leder fram till majestätiska palats och breda boulevarder. Då Baixa skapades, ansåg hela Europa att det var en arkitektonisk bedrift. Idag kännetecknas gatuplaneringen av fashionabla caféer, butiker med kända märken, och juvelerarbutiker på gatorna Rua do Ouro och Rua da Prata.

Rua Augusta-bågen i Baixa

I slutet av gågatan Rua Augusta säljer konstnärer och hantverkare deras pridukter till turister. En triumfbåge leder vidare till Praça do Comercio längs vattnet. Detta mäktiga torg var engång hemstad för Kungapalatset och gör än idag ett imponerande intryck med en jättestor staty av kung Jose I. Här på torget, hittar du också det lokala turistkontoret.

Är du intresserad av poesi, kan du besöka Café Martinho da Arcada, som frekventeras av diktarna Fernando Pessoa och Almeida Garrett.

Rossio - Baixas centrala torg

Det helt centrala torget i Baixa, är Praça Dom Pedro IV - som populärt kallas Rossio. Torgets historia går tillbaka hela vägen till år 1200, och torget har genom tidernas lopp varit skådeplats för många av inkvisitionens tortyrscener.

Palatset, som låg här under inkvisitionen, är idag dock utbytt av en nationalteater, Dona Maria II. Teatern har en vacker fasad med sex pelare och en staty av den berömda spanska dramatikern Gil Vicente, som grundade den portugisiska teatertraditionen.

På torget hittar du också konstnärscaféet, Café Nicola, från 1700-talet som var hemstad för Portugals intellektuella, och fortfarande lockar konstnärer och nyfikna gäster.

Elevador da Gloria i Baixa

Följer du vägen bort från floden, hittar du den vackra Manueline-byggnaden, med dörrar formade som en hästsko. Det är en tågstation, som ger tillgång till äventyrslandet Sintra, som finns med på UNESCOs världsarvslista, och tidigare en favoritplats för de kungliga att åka till på sommaren. Här kan hela familjen roas en hel dag på semestern.

Vidare därifrån, ligger torget Praça dos Restauradores, uppkallat efter de två härksare som år 1640 återskapade det portugisiska landet genom att skicka ut spanjorerna. Denna centrala händelse i den portugisiska historian markeras på platsen med en stor obelisk och två statyer som representerar seger och frihet.

På den västra sidan av torget, ligger kända Elevador da Gloria och bredvid ett klarrött palats, som engång huserade greven Foz, men idag är hemstad för Portugals nationella turistkontor.

Avenida da Liberdade

Boulevarden Avenida da Liberdade, som i sin bredd påminner om Champs-Elysees i Paris, är en av huvudstråken i staden. Då den konstruerades uppfattades den överdimensionerad, men arkitekterna var före sin tid och idag kommer bredden till sin rätt med den nästan konstant stigande strömmen av människor som nyttjar gatan.

På boulevarden bidrar fontäner, butiker och esplanadas till att fotgängare inte ska störas av bilarna, som kör längs sidorna. Här kan du också njuta av en lunch i skuggan. I närheten ligger också de speciella hissarna, som förbinder Baixa med det högre belägna kvarteret Bairro Alto. Åker du upp till denna del, får du en strålande utsikt över staden.

Andra stadsdelar i närheten av Baixa

Chiado

Den gamla gotiska kyrkan Carmo är ett av de mest berömda landmärkena i Chiado-kvarteret. Taket kollapsade udner jordskalvet år 1755, och väggarna står kvar som vittnesbörd från katastrofen. Den ena änden av kyrkan fungerar nu som arkeologiskt museum.

Rua Garrett och Bairro Alto

Chiado utger i sig själv ett litet, men betydelsefullt kvarter i stan. Huvudgatan Rua Garrett löper från Baixa, genom Chiado, upp mot Bairro Alto, som under århundraden har varit ett exklusivt handelsdistrikt. Bairro Alto är fortfarande området, där du hittar de eleganta butikerna som säöjer märken som Hermes, Cartier och Ana Salazar, som nog är Portugals hetaste namn inom modevärlden.

På toppen av backen ligger Brasileira Café, som öppnade på början av 1900-talet och sedan dess har lockat Lissabons intellektuella, t.ex. diktaren Fernando Pessoa, vars staty fortfarande sitter vid ett av borden på uteserveringen.

Resor till Portugal

Läs mer om Portugal och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Portugal här

Hotell i Baixa