Resor till Baixa i Lissabon

I Baixa befinner du dig i det mest centrala och livliga området i Lissabon bland långa gågator och avenyer, caféer och restauranger i nära anslutning, samt ett antal av huvudstadens mest kända och vackra platser. 

Direkt översatt betyder Baixa " låg" och området ligger i dalen mellan två av Lissabons stora höjder. Baixa är Lissabons centrala affärs- och shoppingdistrikt. 

Information och fakta

Baixa Pombalina

Området förstördes i den stora jordbävningen 1755 och byggdes sedan upp från grunden och som ett resultat har området en mycket modernare känsla med en välorganiserad infrastruktur. Vägar kantade av moderna byggnader leder till majestätiska palats och breda boulevarder. När Baixa restaurerades betraktade hela Europa det som en arkitektonisk bragd. Idag kännetecknas gatuplanen av fashionabla kaféer, butiker med kända varumärken och juvelerare på Rua do Ouro och Rua da Prata.

Rua Augusta-arkaden i Baixa

I slutet av gågatan Rua Augusta säljer konstnärer och hantverkare sina varor till turister och en triumfbåge leder vidare till torget Praça do Comercio. På detta stora torg låg en gång det kungliga palatset och än idag imponerar den enorma statyn av kung Jose I. Här på torget hittar du också den lokala turistbyrån. 

Rossio - Baixas centrala torg

Det centrala torget i Baixa är Praça Dom Pedro IV - även känt som Rossio. Torgets historia går tillbaka till 1200-talet och under årens lopp har det varit skådeplats för många av inkvisitionens tortyrscener.

Emellertid är palatset som låg här under inkvisitionen idag ersatt av en nationalteater - Dona Maria II. Teatern har en vacker fasad med sex pelare och en staty av den berömde spanske dramatikern Gil Vicente som grundade den portugisiska teatertraditionen.

På torget hittar du också 1700-talets konstnärscafé - Café Nicola, som var hem för Portugals intellektuella och fortfarande lockar konstnärer och nyfikna besökare.

Elevador da Gloria i Baixa

Om du följer vägen bort från floden hittar du den vackra Manueline-byggnaden med dörrar formade som en hästsko. Här finns en tågstation och härifrån kan du åka till Sintra som finns med på UNESCO:s världsarvslistaSintra brukade vara en favoritplats för kungligheter att besöka på sommaren och passar för hela familjen som vill njuta av en hel dags semester.

Längre bort ligger torget Praça dos Restauradores som fått sitt namn efter de två härskare som 1640 återskapade det portugisiska landet genom att fördriva spanjorerna. Denna avgörande händelse i Portugals historia hedras på platsen med en stor obelisk och två statyer som representerar seger och frihet.

På torgets västra sida ligger den berömda Elevador da Gloria och bredvid den ett klarrött palats som en gång var hemvist för greve Foz men nu hemvist för Portugals nationella turistbyrå

Avenida da Liberdade

Boulevarden Avenida da Liberdade påminner om Champs-Elysees i Paris och är en av stadens huvudgator. När den byggdes uppfattades den som överdimensionerad, men arkitekterna var före sin tid och idag kommer dess bredd till sin rätt med det ständigt ökande flödet av människor som använder gatan.

På boulevarden ser fontäner, butiker och esplanader till att fotgängarna inte störs av bilarna som kör längs sidorna. Här kan man också njuta av en lunch i skuggan. I närheten finns också de specialhissar som förbinder Baixa med den högre stadsdelen Bairro Alto, om du går upp till denna sektion får du en strålande utsikt över staden.

Andra stadsdelar i närheten av Baixa

Chiado

Den gamla gotiska kyrkan Carmo är ett av de mest kända landmärkena i stadsdelen Chiado där taket rasade in under jordbävningen 1755 och väggarna finns kvar som ett vittnesbörd om katastrofen. Den ena änden av kyrkan fungerar nu som ett arkeologiskt museum.

Rua Garrett och Bairro Alto

Chiado i sig utgör en liten men betydelsefull stadsdel i staden. Huvudgatan Rua Garrett går från Baixa genom Chiado upp mot Bairro Alto som sedan århundraden tillbaka är ett exklusivt affärsdistrikt. Bairro Alto är fortfarande det område där du hittar de eleganta butikerna som säljer märken som Hermes, Cartier och Ana Salazar.

På toppen av kullen ligger Brasileira Café som öppnade i början av 1900-talet och har sedan dess lockat många besökare. 

Välkommen till Lissabon med Escapeaway 

Med oss på Escapeaway kan du planera och skräddarsy din resa precis som du vill ha den. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell. Pssst.... glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. Vi rekommenderar också att du hyr en bil för att maximera möjligheten att utforska alla de fantastiska platserna i Lissabon med omgivningar

>>> Se alla våra Hideaways hotell i Lissabon

>>> Läs mer om Lissabon

>>> Läs mer om Lissabon-regionen

>>> Läs mer om Portugal

Resor till Portugal

Läs mer om Portugal och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Portugal här

Hotell i Baixa