Resor till Alfama i Lissabon

Alfama är den äldsta delen av Lissabon, som tack vare sin placering uppe på höjden mellan Castelo de São Jorge och floden Tejo klarade sig nästan helt från förstörelse vid den stora jordbävningen 1755. I Alfama kommer du att få uppleva atmosfären av det gamla Portugal.

Uppe på en av Lissabons sju kullar ligger stadsdelen Alfama, ett område som nästan helt undgick den stora jordbävningen 1755 som förstörde stora delar av Lissabon. Tack vare detta har Alfama lyckats bevara atmosfären från det gamla Portugal och här kan du besöka autentiska byggnader och gator.

Den gamla stadsdelen kännetecknas av snäva gator och branta trappor. Här finns gott om tavernor, små charmiga torg och balkonger smyckade med blommor.

Spårvagn nummer 28

Du kan promenera runt i Alfama, men ett annat mer charmigt sätt att uppleva stadsdelen på är från den ikoniska spårvagnen nummer 28. Den slingrar sig fram på de smala gatorna medan tågföraren tutar åt bilar som kommer i vägen. Alfamas smala gator erbjuder skugga under större delen av dagen, vilket skapar en svalkande och behaglig miljö för att utforska staden under sommaren, utan bekymmer över att det blir för varmt.

Många sevärda kyrkor

Alfamas kyrkor reser sig stolta över området och är definitivt bland de mest populära sevärdheterna. De bidrar till den autentiska atmosfären som har gjort Alfama till en perfekt platsen för att njuta av de portugisiska sångerna, fado. Många diktare och målare har också funnit inspiration i den gamla stadsdelen.

Santa Luzia Belvedere & utsikten från Alfama

På grund av Alfamas höga belägenhet erbjuder området många trevliga utsiktspunkter med en magisk panoramautsikt över staden. Den Röda Hängbron ger en vy över större delen av stan och där du kan se de vackra byggnaderna i Baixa från ovan. Bland de mest populära utsiktspunkterna i Alfama finner du Santa Luzia och Miradouro das Portas do Sol, där du kan njuta av en kopp kaffe på ett mysigt kafé, eller besöka ett museum för dekorativ konst om du har fått nog av den friska luften.

São Jorge-slottet 

I Alfama ligger också det imponerande slottet São Jorge, som erbjuder en vacker utsikt. De ursprungliga delarna av slottet São Jorge grundades av morerna under det muslimska styret i området. Den portugisiska kungen, Alfonso Henriques, erövrade slottet år 1147 och på slottet står en framstående staty av honom med svärdet i handen. Murarna runt slottet härstammar från morernas tid på 900-talet.

Katedralen Sé

Halvvägs ner för kullen i riktning mot Baixa, ligger Lissabons katedral Sé. Den imponerande gamla kyrkan var platsen där Lissabons populära helgon, Sankt Antonius, döptes på 1100-talet. Trots de skador kyrkan fick från jordbävningen lämnar den fortfarande ett djupt intryck hos besökarna.

Klostret São Vicente de Fora

På Graça-sidan av Alfama ligger både kyrkan och klostret São Vicente de Fora som förstördes under jordskalvet och därför är de nuvarande byggnaderna förhållandevis nya. I klostret ligger nästan alla portugisiska kungar begravda, från 1600-talet fram till 1910.

Igreja Santa Engrácia

Inte långt från São Vicente de Fora ligger det nationella templet och gravplatsen Igreja Santa Engrácia. Platsen öppnades år 1966 efter flera hundra års rekonstruktion. Från kupolen på taket kan besökarna njuta av panoramautsikten över hela Lissabon. Här vilar fado-ikonen Amalia Rodrígues tillsammans med tidigare presidenter och diktare.

Välkommen till Lissabon med Escapeaway

Hos oss kan du planera och skräddarsy din resa precis så som passar dig bäst. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell. Psst... Glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. Vi rekommenderar också att du hyr en bil för att få frihet till att utforska alla fantastiska platser som finns i Lissabon och dess omgivningar.

>>> Se alla våra Hideaways hotell i Lissabon

>>> Läs mer om Lissabon

>>> Läs mer om Lissabon-regionen

>>> Läs mer om Portugal

Resor till Portugal

Läs mer om Portugal och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Portugal här

Hotell i Alfama

Vad tycker gästerna om i Alfama?

8,8
Samlade gästomdömen
Baserat på 5 recensioner