Resor till Lissabon

Vi är specialister på resor till Portugals huvudstad Lissabon, och erbjuder ett stort urval av noga utvalda hotell i stan. En resa till Lissabon bjuder på en blandning av konstraster mellan gammalt och nytt, i en exotisk atmosfär.

Med sitt läge vid Tejo-flodens mynning, sina romantiska höjder, sitt ljus och sina färger, och framförallt sin rika historia, är det en av Europas vackraste och mest intressanta huvudstäder.

De stora upptäcktsresenärerna kallade Lissabon för en av världens stora hamnstäder, mittpunkt i ett imperium som sträckte sig från Brasilien i väst till Indien i öst. Klostret Mosteiro dos Jerónimos i Belém, är en hyllning i sten till Portugals maritima arv, medan Torre de Belém är en mäktig symbol för Portugals storhetstid. Även i modern arkitektur ser man det maritima temat - t.ex. den nya, mycket vackra bron Vasco da Gama, som har formen av ett stort segel.

En resa till Lissabon bjuder på en inblick i den äldsta av Västeuropas huvudstäder. Staden grundades och namngavs av fenicierna, cirka 1200 f.Kr. och var ett viktigt handelscentrum på ett suveränt strategiskt läge. Romarna tog senare över staden, fram tills morerna tog makten år 719. Lissabon erövrades av Portugals första kung Afonso Henriques år 1147, och blev Portugals huvudstad år 1255. Staden blev Europas mäktigaste handelscentrum under 1500-talet, vilket du fortfarande kan se spår av på en resa till Lissabon. Efter 1640 blev Lissabon centrum för en rad religiösa ordnar, och staden har än idag fler än 70 kloster. År 1755 ödelades Lissabon nästan helt och hållet av ett jordskalv, men återuppbyggdes som den moderna stad den blivit idag.

Att resa till Lissabon bjuder på flera sevärdheter. Staden är byggd på sju höjder och har bevarat sina pittoreska kvarter, såsom Alfama, Castelo och Mouraria, som härstammar från stadens grundande. Här kan du uppleva Lissbons hjärta genom att besöka São Jorge-fästningen, eller strosa ner längs Alfamas eller Mourarias snirkliga gator till ljudet av portugisisk fadomusik, som hörs ut från öppna fönster. En resa till LIssabon bör också inkludera det monumentala Baixa med dess vackra torg, spårvagnar och spännande traditionella butiker, samt Chiado-kvarteret, som är det traditionella kulturella centrumet med opera- och dansteatrar. I Belém-kvarteret hittar du monument som påminner om Portugals storhetstid och blomstrande handel på Medelhavet under 1500-talet. På kort tåg- eller bilavstånd kan du nå de charmiga kuststäderna Cascais och Sintra, med ett rikt kulturellt liv och traditioner, som sätter ännu mer kulör på Lissabon med omnejd.

>> Hotell i Lissabon
>> Läs om de bästa attraktionerna och sevärdheterna i Lissabon här8 frågor om Lissabon

Var ligger Lissabon?

Lissabon är den västligaste huvudstaden på den europeiska kontinenten och ligger i Portugal, längst västerut på den Iberiske Halvön. Lissabon ligger vid en naturhamn där floden Tagus rinner ut i Atlanten.

Hur mycket är klockan i Lissabon?

I Lissabon följer man tidszonen WET (Western European Time), som är en timme efter svensk tid. Bytet till sommar- och vintertid sker på samma datum som i Sverige så tidsskillnaden är konstant året runt. När klockan är 12 på dagen i Sverige så är klockan 11 på förmiddagen i Lissabon.

Var ska man bo i Lissabon?

Vi rekommenderar de gamla stadsdelarna i Lissabon (Castelo, Bairro Alto och Alfama), Lissabon centrum (Centro och Baixa Pombalina), samt Santa Maria Maior, som alla är populära områden där man lätt kan ta sig till de flesta av stadens sevärdheter.

Vad ska man se i Lissabon?

På en resa till Lissabon bör man ta sig tid att besöka Jeronimos Kloster (Mosteiro dos Jerónimos), Borgen St. George (Castelo de São Jorge), Bélem och Bélem-tornet (Torre de São Vicente), Monumentet över upptäckter (Padrão dos Descobrimentos), Lissabons Konstmuseum (Museu Calouste Gulbenkian), Katedralen i Lissabon (Santa Maria Maior de Lisboa), Lissabon Zoo (Jardim Zoologico) och Sintra - morernas fort.

Vad ska man köpa i Lissabon?

De flesta varorna är genomgående billigare i Lissabon i jämförelse med hemma i Sverige. Några varor som Lissabon och Portugal är särskilt känt för är till exempel handgjorda produkter så som väskor, handmålat kakel (Azulejos), ullkläder av hög kvalitet, figurer i form av tuppar eller sardiner och naturligtvis portvin.

Vem flyger till Lissabon?

Lissabons flygplats är en central knutpunkt för det portugisiska flygbolaget TAP som även har direktförbindelser till Stockholm och Köpenhamn. SAS och Ryanair flyger också direkt till Lissabon flera gånger i veckan. Alla de stora flygbolagsnätverken har dessutom bra förbindelser till Lissabon med enbart ett stopp på vägen.

Hur mycket kostar en hotellvistelse i Lissabon?

Det är relativt billigt att bo på hotell i Lissabon. I genomsnitt kostar ett 3-stjärnigt hotell i Lissabon omkring 600 kronor per natt medan ett 4-stjärnigt hotell i Lissabon närmar sig 1000 kronor per natt. Lyxhotellen i Lissabon (5-stjärniga hotell) kan bokas från cirka 1500 kronor per natt, allt efter säsong.

Vilken stadsdel i Lissabon är det bäst att övernatta i?

Vi rekommenderar de gamla stadsdelarna i Lissabon (Castelo, Bairro Alto och Alfama), Lissabon centrum (Centro) och Santa Maria Maior, som alla är populära bland de som reser till Lissabon.

Resmål i Lissabon

 • Gästrecensioner 8,8
  Alfama
  3 hotell
  Alfama är den äldsta delen av Lissabon, som tack vare sin placering uppe på höjderna mellan Castelo de São Jorge och Tejo-floden klarade sig från ödeläggelse vid det stora jordskredet i 1755. I Alfama kan du därför uppleva stämningen av det gamla Portugal.
 • Bairro Alto
  3 hotell
  Bairro Alto är Lissabons högt belägna kvarter. Området är särskilt känt för sitt nattliv som först riktigt kommer i gång i gatorna efter solnedgången men här finns även mycket att se och uppleva under dagtimmarna med massor av utsiktspunkter, ... caféer och mycket annat. Läs mer
 • Belém
  1 hotell
  Det är i Belém du hittar flera av Lissabons största och mest kända sevärdheter. Det var härifrån många av Portugals berömda upptäcktsresenärer på sin tid dog ut i världen, och många av de rikedomar som tog med tillbaka, användes till imponerande ... byggnader i staden. Läs mer
 • I Baixa befinner du dig i Lissabons mest centrala och livliga kvarter. Här finner du långa gågator och alléer som är tätt packade med caféer och restauranger, samt en rad av huvudstadens mest berömda och vackra platser, där både lokala och turister ... träffas. Läs mer

Populära hotell i Lissabon

Portugal, Lissabon-regionen, Lissabon
8,9
Mycket bra
2272 omdömen
 • Närmaste flygplats: 8 km
 • Närmaste stad: ca. 0 m
 • Internet/Wi-Fi
Portugal, Lissabon-regionen, Lissabon
8,7
Mycket bra
2987 omdömen
 • Närmaste flygplats: 6 km
 • Närmaste stad: ca. 0 m
 • Pool (ev. säsongsöppen)
Portugal, Lissabon-regionen, Lissabon
9,1
Fantastiskt
3041 omdömen
 • Närmaste flygplats: 8 km
 • Närmaste stad: ca. 0 m
 • Pool (ev. säsongsöppen)

Reseguide Lissabon

Lissabon, huvudstaden i Portugal, är en pulserande storstad med en blandning av gammalt och nytt. Lissabon har många vackra, gamla kvarter, som är helt annorlunda än den nyare och mer moderna delen av staden. I Lissabon kommer du hitta ett hav av vackra kyrkor, restauranger och barer. Lissabon har fått ett riktigt ansiktslyft och man har investerat i bättre infrastruktur, bättre tågdrift, samt en ny bro.

Vi kan rekommendera att du åker till det medeltida kvarteret Alfama, som är den äldsta stadsdelen i Lissabon. Alfama ligger på toppen av en backe, under St. George's Castle, som du också bör besöka när du är däruppe. Härifrån kan du njuta av en vidunderlig utsikt över staden. Lissabon är känd för sina gula och röda spårvagnar, som du kan se på många av stadens vykort, och vi rekommenderar också att du åker med en av dessa spårvagnar, då det är ett billigt och trevligt sätt att ta sig runt i Lissabon. Skulle du få lust till att shoppa, finns det naturligtvis också möjlighet för det - Lissabon är fullt av internationella butiker och om du vill shoppa bör du åka till Chiado-området där det finns fullt av butiker av olika slag.

Lissabon, som ligger vid Tejo-flodens mynning i Atlanten, är en av de vackraste storstäderna i Västeuropa. Lissabon är byggt på sju backar, som leder ner till Tejo-floden och var du än befinner dig, har du en fantastisk utsikt över staden. Lissabon är mer förförande än påträngande, av passande storlek och lätt att utforska till fots eller med traditionell tågbana. Alla kullerstensgator och vackra byggnader dekorerade med kakel, lockar till romantiska promenader.

Vädret när du reser

De varmaste månaderna i Lissabon är  mellan maj och september (21-28 grader). I Juli och augusti kan temperaturerna stiga till hela 38-40 grader. Den svala brisen från Atlanten är vilseledande - så se till att skydda dig med hög solskyddsfaktor och solhatt. Oktober till april är månaderna då du kan förvänta dig regn, men temperaturerna kommer sällan ner under 6 grader. Det är okej att gå klädd i sommarkläder på de flesta barer och restauranger, men byt ut shortsen till finbyxor om du äter middag på en av de lite finare restaurangerna i stan, eller om du besöker de fashionabla klubbarna.

Med spårvagn runt stan

Om du ska besöka Lissabon, så är det både är en upplevelse och ofta också det enklaste sättet att ta sig runt i stan, att åka runt med en av alla de spårvagnar som sammankopplar stadens olika kvarter. Låt dina fötter vila och utforska några av Lissabons mest intressanta historiska städer på en tur med en av stadens charmiga spårvagnar. En tur med Lissabons spårvagnar är också ett idealt sätt att upptäcka några av stadens dolda pärlor.

Lissabon har ett vitt förgrenat och modernt transportsystem, med både metro och bussar, som förbinder alla hörn av staden med varandra. Men det är först och främst de klassiska spårvagnarna som blivit symbol för den offentliga transporten i Portugals huvudstad. För dig som är på semester i Lissabon, är en tur med spårvagn också en möjlighet att enkelt ta sig runt i den backiga staden, och få billig sightseeing på köpet.

Av de fem spårvagnslinjerna i Lissabon, som är i drift från tidig morgon till sen kväll, med flera avgångar varje timme, är det framförallt linje 15 och 28 som är intressanta för turister. Spårvagn 15 erbjuder en direkt rutt från centrala Lissabon till den trevliga förorten Belém vid Tejoflodens mynning, medan nummer 28 kör kors och tvärs genom den inre delen av staden, där den passerar många av Lissabons största sevärdheter.

Om du ska besöka området Alfama, ett av Lissabons mest populära sevärdheter, så ska du ta spårvagn 28, som också tar dig till Baixa, Graça och Estrela. Men det är framförallt sträckan genom Alfama som är populär bland besökare - här kan du nämligen uppleva São Jorge-slottet, Se Cathedral och utsiktspunkten Santa Luzia. Stadsdelen Alfama i Lissabon ligger på en av de 7 höjder som staden ursprungligen var byggd på. I Alfama hittar du små, trevliga labyrintliknande gator, och naturligtvis ett av stadens kännetecken, slottet São Jorge, byggt av morerna. Just morerna har satt stor prägel på Alfama, vilket du absolut får en känsla av när du strosar runt i kvarteret, där det dagliga livet äger rum precis som det gjorde för många år sedan - även om det tillkommit flera butiker och caféer sedan dess. Ett gott råd om du besöker Alfama, är att snöra på de sköna skorna.

Du kan köpa biljetter till spårvagnarna i kiosker runt om i Lissabon, samt vid metrostationerna. En rekommendation är att köpa en 24-timmarsbiljett, som låter dig åka med på spårvagnar, metro och bussar i ett dygn. Under sommarsäsongen är det ofta många passagerare på nummer 28, och du kan därför med fördel åka med den väldigt tidigt eller sent på dagen, då det generellt är mindre trängsel. Var dessutom uppmärksam på ficktjuvar, som ofta nyttjar tillfällena på de fulla spårvagnarna.

De första banorna till hästdrivna spårvagnar i Lissabon lades redan 1873, och runt år 1950 toppade spårvagnsaktiviteten i staden med 24 (elektriska) linjer fördelade på totalt 76 kilometer spår. De klassiska spårvagnarna som idag kör några av rutterna i Lissabon, härstammar ursprungligen från 1930, men även om vagnarnas charmiga interiör är bevarad, är alla spårvagnar uppgraderade med moderna bromsar och elektricitet. 

Lissabons sju höjder

Precis som Rom, är Lissabon byggd på sju höjder, och det finns därför många utsiktspunkter, så kallade miradouros, där du kan få fantastiska utsikter över stadens tak. Bland de mest kända hittas Lissabons kännetecken, det storslagna slottet och fästningen Castello de Sâo Jorge och Santa Justa Elevator, som på ett elegant vis sammankopplar stadsdelarna Baixa och Bairro Alto. Det är uppfört i stil med Eiffeltornet, och på toppen finns ett litet café. I samband med världsutställningen 1998, genomgick ett trist industriområde längs Tejo-floden en förvandling till ett ultramodernt stadsområde, Parque das Nacoes, Nationernas Park, med en futuristisk arkitektur som står i stor kontrast till Lissabons gamla kvarter. Idag bor 5000 människor här, och här finns dessutom en stor marina och ett jätte-oceanarium, som är ett av världens största akvarium med en undervattensvärld full av hajar, rockor och fisk i olika storlekar och färger. 

Nattliv

Med sin djupa förankring i historian, men med dess moderna flärd av många nattklubbar, barer och seriöst nattliv, håller Lissabon på att få ett rykte om sig, att vara en av Europas livligaste städer.

Jordskalvet år 1755

År 1755 drabbades Lissabon av ett gigantiskt jordskalv, som ödelade stora delar av staden i ruiner, och återuppbyggnaden karaktäriserades av relativt höga byggnader som anlades i ett linjerat gatunät. Baixa, som detta kvarter kallas, skapar tillsammans med torgen Rossio och Praca dos Restauradores Lissabons faktiska och tämligen platta centrum.

Lissabons låga prisnivå

Det är inte så märkligt att många nationaliteter föredrar Lissabon som resmål, och att de gärna kommer tillbaka år efter år. Enligt flera statistiker är Portugal ett land där du som turist kan njuta av massor av bekvämligheter utan att det går hål i plånboken. Portugiserna värnar om sin livsstil, och om du går dit de lokala invånarna går på kvällarna, kan du se fram emot goda måltider till små priser. Utöver låg prisnivå på dessa restauranger, är atmosfären också genuin och avslappnande.

Shopping i en klass för sig

Lissabon har en rik tradition med lokala marknader. Här kan du t.ex. besöka Mercado de Santa Clara mer känd som Fiera da Ladra (Tjuvmarknaden), som äger rum både tisdagar och lördagar, och som säljer allt från gamla möbler, kakel, målningar samt andra ting till en billig peng. Här finns också en grönsaks- och blomstermarknad som lockar med vackra färger och färsk doft. Tjuvmarknaden är ett måste på en resa till Lissabon.

Världens ledande modehus är alla representerade i Lissabon, och alla shoppingcenter och butikerna på Avenida da Liberdade samt i Baixa (centrum) bjuder året runt på attraktiva erbjudanden. Öppettider i butiker och inköpscenter är mycket utökade, vilket gör att du kan uppleva staden på dagen och shoppa på kvällen.

Prisnivån lockar turisterna, men också många shopping-möjligheter. De lokala invånarna tycker om att shoppa och klär sig gärna i stiliga kläder, skor och väskor från de internationella märkena. Portugal är faktiskt det land i Europa, med flest inköpscenter (mätt i area) per invånare, och öppettiderna matchar invånarnas vardag, det vill säga de har öppet mellan 10-24.

Mat och dryck

Lissabon är fortfarande en av de platser i Europa, där du kan äta goda måltider ute till ett relativt lågt pris, utan att man för den delen tummar på kvalitet och servicenivå.

I kraft av sin status som hamnstad, är det inte överraskande att menyerna är fulla med fiskrätter i Lissabon, men du ska inte heller missa att smaka på några av de goda kötträtter som du kan smaka på här.

Portugal är känt för sitt regionala kök, så besökare i Lissabon kan njuta av kulinariska upplevelser baserade på lokala råvaror och gjorda efter recept från denna del av landet. 

Det finns dock också ett stort urval internationella restauranger, med kök från bland annat Italien, Indien, Brasilien, Spanien, Ryssland, Mexico och Kina.

Kom ihåg att det gå ut och äta allt för sent i Lissabon. De flesta restauranger öppnar runt klockan 19, vilket är betydligt tidigare än i grannlandet Spanien.

Lissabons olika områden

Lissabon har en mycket tät anknytning till sina karaktäristiska kvarter, såsom Alfama, Castelo och Bairro Alto, ett område i Lissabon som byggdes på slutet av 1500-talet. Framförallt Bairro Alto är populärt om det är nattliv, barer och fadorestauranger som du vill besöka, samt exklusiva butiker, antikvariat och atelierer. Det är en plats där olika kultur och generationer möts.

Områdena runt Tejo-floden har under de senaste åren utvecklats till en plats som lockar den lokala befolkningen till att umgås. området är känt för de renoverade gamla packhusen i Docas, som idag bjuder på diverse restauranger, diskotek och barer, och är fullt av atmosfär. Med ett unikt läge med utsikt till 25:e April-bron och Jesus-statyn, njuter du av en drink eller en bit god mat på en uteservering.

Lissabons moderna del är också värd att besöka, där moderna arkitektoniska byggnader och anläggningar möts, som t.ex. Parque das Nações som varit värd för Värdsutställningen år 1998, och idag bjuder på Lissabons mässcentrum, ett av Europas största akvarium samt ett Vetenskapsmuseum. 

Baixa Pombalina

Efter det ödeläggande jordskalvet 1755, återuppbyggdes Baixa Pombalina (Lissabons centrum) i klassisk stil, med många av de gamla medeltida kvarteren med kringliga gator finns fortfarande kvar, och här ligger butiker, restauranger och caféer sida om sida. På kvällen lever de upp och bjuder på allt från afrikansk till latinamerikansk musik - och självklart den melankoliska fadomusiken.

Lissabons gamla kvarter: Alfama & Bairro Alto

På höjderna runt centrala Lissabon ligger de två gamla kvarteren, Alfama och Bairro Alto, som fortfarande präglas av en svunnen tid, med sina snäva gator och små hus varav några är utsmyckade med de kända kakelplattorna från omnejden.

Här ligger också flera fado-restauranger, där du kan höra den vackra portugisiska musiken och sången. Faktum är att Caixa Alfama Festivalen är uppkallad efter stadsdelen Alfama, eftersom det var just här som fadomusiken först uppstod. Idag kan du dock uppleva denna musik på flera platser i Lissabon, men enligt kännare är det fortfarande i Alfama du hittar den bästa i sitt slag.

Ett besök på en fado-restaurang bjuder på en kombination av härlig mat, gott vin och naturligtvis fado-musik. Det finns gott om möjligheter att spendera en avslappnad kväll tillsammans med vänner och familj när ni är på semester i Lissabon. Inte minst för att ni här också får en inblick i en äkta del av den portugisiska kulturen.

Belém

Från centrum kan du ta en av spårvagnarna längs floden, till ett av Lissabons andra populära kvarter, Belém, där du bland annat hittar storslagna byggnader såsom det imponerande monumentet Padrâo dos Descobrimentos, som restes för att ära Portugals alla upptäcktsresenärer. Här ligger också Mosteiro dos Jerónimos, ett fantastiskt kloster från 1500-talet, byggt i manuelinsk stil. Om du efter alla kulturella upplevelser vill äta något sött, kan du besöka caféet Antiga Casa dos Pasteis de Belém, där man producerar och serverar den berömda kakan Pasteis de Nata, som påminner om en mazarin med smördeg fylld med god kräm.

Regionen och dess städer

Även Lissabon-regionens övriga städer har sin charm, och många av dem kan du lätt besöka på en dagsutflykt. Estoril är full av kosmopolitisk glamour, medan Sintras palats, som var kungaslott för de portugisiska kungarna, tog Lord Byron med storm: ”To see the world and leave out Sintra is to go blind about”. De som söker andlig näring, föredrar att åka till Fátima där Jungfru Maria ska ha visat sig för tre herdebarn år 1917.

Queluz

I Staden Queluz, halvvägs mellan Lissabon och Sintra, har man nyligen renoverat det kungliga palatset som är uppfört i vacker rokoko. De vackert utsmyckade salarna och inte minst den imponerande trädgårdsanläggningen, har gett slottet smeknamnet Portugals Versailles.

Sintra

Lite utanför Lissabon, ligger ett par städer som passar perfekt till en dagsutflykt - det finns gott om tågförbindelser mellan dem från Lissabon. En av dess städer, är Sintra, där landets kungafamilj tidigare hade sin sommarresidens, och på stadens centrala torg, ligger deras slott, Palacio National, som dateras tillbaka till 1300-taet. Det mest kända byggnadsverket i Sintra, är utan tvekan äventyrliga Palacio de Pena, där byggherrarnas fantasi har fått fritt spel. Utöver det trevliga torget ligger det gott om restauranger, butiker och caféer på de snirkliga gatorna.

Lissabons natur

Om du fått nog av kultur i Lissabon, kan du bege dig ut på landet. På Estramadura-kusten, som tidigare styrdes av korsriddare, ligger fiskelägen, charmiga stränder och väletablerade golfcenter bredvid varandra. Öster om Lissabon, ligger Ribatejo, ett fruktbart område med laguner och ett rikt fågelliv. Söder om Tejofloden ligger Parque Natural da Arrábidas berg, där både vildkatter och örnar bor. Längre ner längs floden kan du istället åka iväg med båt in i Sado-deltat för att se delfinerna leka.

Du kan naturligtvis också njuta av den vackra naturen längs Lissabonkusten, vilken är den kust där du hittar städer som Estoril och Cascais.

Turistinformation

Lissabons turistbyrå ger ut information till turister som ska åka på semester till Portugals huvudstad. Hit kan du vända dig om du t.ex. vill ha mer information om sevärdheter, historia, kultur med mera.

Turistbyrån, Turismo de Lisboa, är inte en resebyrå och säljer alltså inte resor till Portugal - du kan dock få en översikt över olika hotell i staden, samt hitta kontaktupplysningar och liknande. 

På deras hemsida hittar du också tips om aktuella händelser i staden, såsom utställningar, konserter och festivaler.

Utöver information om huvudstaden, kan du på hemsidan också hitta information om städer i närområdet, som t.ex. Cascais och Sintra. 

Därför ska du resa till Lissabon

Resor till Lissabon, blir alltmer populära, och många åker hit på en weekend över några dagar. Du kan dock också använda staden som utgångspunkt för utflykter i området, eller varför inte som start på en rundresa?

Lissabons invånare älskar sin huvudstad, som bjuder på många olika och spännande aktiviteter, samt ett rikt och innovativt kulturliv. Och detta gäller alla åldrar. Är du intresserad av att komma närmare Lissabons själ, är det ett måste att ta sig till Baixa - Lissabons monumentala centrum. Därifrån är det bara några minuter till stadens kärna och historiska centrum Castelo de São Jorge og Alfama. På vägen passerar du flera vackra fasader, många klädda med vackra kakelplattor från 1700- och 1800-talen. Lissabon är också känd för sina spårvagnar som kör genom Lissabons alla kvarter. Många lokala butiker bjuder på spännande traditionella portugisiska produkter och här kan du få en inblick i hur man handlade för flera hundra år sedan, då tiden stått still här som på många andra platser i Lissabon. 

Vad tycker gästerna om i Lissabon?

9,1
Samlade gästomdömen
Baserat på 96 recensioner