Resor till Cascais

Cascais är en charmig kuststad och ett populärt resmål som förenar det gamla fiskelägets charm med fashionabla kungliga villor. Med vackra stränder, utmärkta restauranger och närheten till Lissabon, lockar Cascais besökare från hela världen. Under de senaste hundra åren har Cascais omvandlats från ett enkelt fiskeläge till den sofistikerade stad den är idag, med en rik historia och en vibrerande konstnärsmiljö. 

Fiskekultur

Trots närheten till Lissabon har Cascais lyckats bevara sitt charmiga och traditionella fiskesamhälle. Hamnen är fortfarande en livlig plats där dagens fångst auktioneras ut och de färgglada båtarna vilar på stranden. Lokala fiskare lagar nät på traditionellt vis och den maritima historien hedras på Museu do Mar.

Cascais förenar tradition med elegans genom sina förstklassiga fiskrestauranger, mångsidiga butiker och exklusiva hotell. I hamnen samsas yachter och fiskebåtar och shoppingalternativen varierar från pittoreska småbutiker till omfattande köpcentrum. En vistelse i Cascais bjuder minst sagt på en rik mångfald av upplevelser.

Historia

Cascais bär på en rik historia som går tillbaka till stenåldern, men det var inte förrän senare som området blev permanent bebott. Under övergången från jägarsamhälle till fasta bosättningar började jordbruk och boskapsskötsel ta form, känt som den neolitiska revolutionen. Romarna bosatte sig här runt år 100 e.Kr. och etablerade byarna Freiria och Cascais Velhos. Senare koloniserades området av morerna, vilket fortfarande kan ses i lokala ortnamn som "Alcoitão" och "Alcabideche". Ibn Muqana al-Qabdaqi, en känd poet på 1000-talet, skrev om regionens jordbruk och vindkvarnar från denna period.

Sevärdheter och upplevelser

 • Boca do Inferno: Inte långt från Cascais hittar du en av Lissabonkustens mest spektakulära naturscener. Denna imponerande klippformation utgör en djup klyfta där Atlantens mäktiga vågor bryter mot klipporna vid högvatten, vilket gett platsen dess dramatiska namn "Helvetesgapet".
 • Sintra-Cascais naturpark är en av Portugals 13 naturparker som grundades 1981 och har sedan dess blivit ett välbesökt turistmål, rikt på historiska sevärdheter. Bland attraktionerna finns det moriska palatset Santa Maria e São Miguel och den imponerande bergskedjan Serra de Sintra. Parken, som är belägen bara 25 km från huvudstaden Lissabon, omfattar ett 145 km² stort område som sträcker sig ända till Cabo da Roca, Europas kontinentala västligaste punkt och erbjuder en fantastisk utsikt över Atlantkusten.
 • Museet Condes de Castro Guimarães, även känt som St. Sebastiantornet, är en av de främsta sevärdheterna i Cascais. Detta slott uppfördes under 1900-talet som ett sommarresidens för den irländsk-portugisiska aristokraten och tobaksmagnaten Jorge O'Neil, som omvandlades till ett museum 1931. Museets samlingar, med både nationella och internationella verk, inkluderar utsökta möbler, fint porslin, exklusiva smycken och en spektakulär neo-gotiskt orgel.

Mat och dryck

 • Arroz de Tamboril är en av de många smakrika fiskrätterna i Cascais. Den påminner om den spanska rätten paella på grund av kombinationen av ris, fisk och skaldjur. Översatt betyder denna rätt "ris av havsrocka" som beskriver rättens två huvudingredienser. Fiskrätten består också av lök, vitlök, olivolja, tomatpuré, persilja, lagerblad, salt och peppar. Ofta tillkommer även stora Atlanträkor (gambas).
 • Peixe grelado är en enkel, men mycket smakrik och hälsosam fiskrätt, och består av olika fiskarter som skrubba, kolja, havsabborre, eller sardin. Dessa grillas och tillbereds med olika ingredienser som med citron, persilja, salt, peppar och olivolja.
 • Caldeirada de Frango är en annan klassisk rätt som egentligen är beteckningen på en populär portugisisk gryta med fisk, men i denna maträtt är fisken utbytt mot kyckling. Rätten innehåller också skivad potatis, pepparrot, tomater, lök, olivolja, tomatpuré, persilja, kycklingbuljong, lagerblad, salt och peppar. Det tillkommer gärna även chili och vitt vin. Serveras oftast med hemlagat portugisiskt bröd.

Vin

Vinregionen Colares är en av de mest framstående vinområdena i närheten av Cascais som gränsar till den välkända stranden Guincho, belägen mellan Estoril och Cascais. I detta unika landskap, där vinrankorna är planterade direkt i sanddynerna, produceras distinkta viner. Där framställs robusta röda viner med högt garvsyreinnehåll från Ramiscodruvor, samt aromatiska vita viner från Malvasiadruvor, vilka är kända för sina delikata smaknyanser.

Välkommen till Cascais med Escapeaway

Hos oss kan du planera och skräddarsy din resa precis som det passar dig. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell. Psst... glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. Vi rekommenderar också att du hyr en bil för att få större frihet till att utforska alla de fantastiska platserna som finns i Lissabon och dess omgivningar.

>>> Se alla våra Hideaways hotell i Cascais

>>> Läs mer om Lissabon-regionen

>>> Läs mer om Lissabon

>>> Läs mer om Estoril

>>> Läs mer om Sintra

>>> Läs mer om Norra Portugal

>>> Läs mer om Algarve

>>> Läs mer om Portugal

Resor till Portugal

Läs mer om Portugal och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Portugal här

Andra länkar

Hotell i Cascais

Populära hotell i Cascais

Portugal, Lissabon-regionen, Cascais
8,7
Mycket bra
3695 omdömen
 • Närmaste flygplats: 37 km
 • Närmaste strand: ca. 1 km
 • Pool (ev. säsongsöppen)
Portugal, Lissabon-regionen, Cascais
8,9
Mycket bra
417 omdömen
 • Närmaste flygplats: 37 km
 • Närmaste strand: ca. 5 km
 • Pool (ev. säsongsöppen)
Portugal, Lissabon-regionen, Cascais
9,1
Fantastiskt
639 omdömen
 • Närmaste flygplats: 40 km
 • Närmaste strand: ca. 5 km
 • Pool (ev. säsongsöppen)

Vad tycker gästerna om i Cascais?

9,1
Samlade gästomdömen
Baserat på 49 recensioner