Resor till Mira de Aire

Den lilla staden Mira de Aire ligger i en smal dalgång omgiven av låga, gröna berg en dryg timmes körning norr om Lissabon. Här kan du bo i fridfulla, natursköna omgivningar och ändå ha huvudstadens många erbjudanden inom räckhåll. Mira de Aire kan å andra sidan själv brösta sig över en stor sevärdhet som lockar många besökare från Lissabon. I utkanten av staden kan du nämligen besöka ett av de största grottsystemen i Europa och det största i Portugal: Grutas de Mira de Aire.

Äventyr under jorden

Grutas de Mira de Aire som är det största av tre officiella grottsystem i Parque Natural Serras de Aire e Candeeiros skapades för 150 miljoner år sedan. På den tiden var det dinosaurier som dominerade jorden och deras fotspår kan än idag ses vid det intressanta Monumental Natural das Pegads dos Dinossáurios som ligger omkring 15 kilometer öster om Mira de Aire.

Dinosaurier finns det inga nere i de 180 meter djupa grottorna men i gengäld väntar det dig här en fantastisk underjordsvärld med droppstenar och särpräglade klippformationer. Grottorna är vackert upplysta och på en guidad tur (45 minuter) hinner du ta dig ett gott stycke ner i grottans olika kammare. Längs turen pekar guiden ut de mest unika stalaktiterna och stalagmiterna. Rundvisningen vid "Den stora sjön" där rundturen avslutas med en vacker vatten- och ljusshow. Det är inte konstigt att denna plats utsetts till ett av Portugals 7 naturunderverk och är en populär attraktion bland både barn och vuxna.

Det är dock inte enbart för de spektakulära grottorna och dinosauriefotspåren som du ska resa till Mira de Aire. Först och främst bor du här precis på gränsen till naturparken Serras de Aire e Candeeiros som utöver de många grottorna erbjuder massor av natursköna vandringsturer av varierande längd och svårighet. Denna stora naturpark bjuder även på spännande kulturella upplevelser, kör till exempel en tur till Salinas de Rio Maior i den södra delen för att se saltutvinningen där som har pågått sedan Medeltiden. Det är det enda stället i Portugal där denna typ av utvinning pågår så långt in i landet.

Trots den populära grottan och andra familjevänliga attraktioner i området råder det en behaglig oturistisk atmosfär i Mira de Aire. Här är det lokalinvånarna som sätter sin prägel på stadens liv. En resa hit är därför en bra möjlighet att få uppleva det äkta Portugal samtidigt som du har massor av intressanta utflyktsmål på nära håll. Skulle du någon dag längta efter att få känna havsbrisen i ansiktet kan du på omkring 45 minuter köra ut till Nazaré vid västkusten.

Boka en resa till Mira de Aire här

Använd sökmotorn här på sidan för att söka bland våra noga utvalda hotell i Mira de Aire. Hos Escapeaway har vi många års erfarenhet av Portugal och av att hitta semesterbostäder som kan bilda den bästa inramningen till en oförglömlig resa. I vår sökmotor kan du även snabbt och lätt boka din flygbiljett till flygplatsen vid Lissabon. Du väljer själv om du vill resa ut från Stockholm, Göteborg, Malmö eller Köpenhamn. Vill du få ut det mesta möjliga av din resa till Mira de Aire så rekommenderar vi att du kompletterar din bokning med en hyrbil. Det hela sätts sedan samman till en paketresa som naturligtvis är säkrad av resegaranti.

Resor till Portugal

Läs mer om Portugal och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Portugal här

Hotell i Mira de Aire