Resor till Ílhavo

Belägen precis söder om Aveiro och ett par kilometer in i landet från Atlanten räknat, utgör den lilla staden Ílhavo djuphavsfiskarnas traditionella hemvist. Förr i tiden kom nästan alla höga befäl inom den portugisiska handelsflottan härifrån. En gång i tiden var Ílhavo en blomstrande hamnstad i Portugal, men en våldsam storm 1575 ödelade inloppet till hamnen och efterlämnade Ílhavo isolerat från havet.

Sevärdheter 

Sockenkyrkan i Ílhavo innehåller två interessanta polykroma basreliefer och två slående statyer i polykrom terrakotta.

Stadens museum berättar inte om annat än havet med sina modeller av alla olika typer av fartyg och hantverk som har använts vid Vougas flodmynning och längs kusten, tillsammans med stora samlingar av kranier, livet till sjöss samt målningar inspirerade av händelser under fiske och oväder.

Upplevelser i närheten av Ílhavo

1,5 km söder om Ílhavo ligger den berömda porslinsfabriken Vista Alegre, med sitt fascinerande museum som visar exempel på allt som fabriken producerat samt en affär där besökare kan köpa det högt skattade porslinet. Detta anmärkningsvärda företag grundades 1824 och har förblivit i samma familjs ägo sedan dess. Många av hantverkarna är också släktingar till de ursprungliga arbetarna.

Resor till Portugal

Läs mer om Portugal och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Portugal här

Hotell i Ilhavo