Resor till Coimbra

När det kommer till historisk betydelse och romantik, övergås Coimbra endast av Lissabon och Porto i Portugal. Coimbra är en av Portugals äldsta städer, grundad av romarna, och var under en kort period landets huvudstad (1139-1256). Med utnämnandet av Lissabon som Portugals huvudstads minskade stadens politiska ställning, men i gengäld innebar invigningen av universitetet år 1290, att Coimbra utvecklades till ett kulturellt och intellektuellt centrum i Portugal.

Du kan också läsa om Coimbra på stadens officiella hemsida, eller om hela landet Portugal i vår reseguide. 

Universitetsstaden Coimbra

Coimbras gamla, välskötta byggnader klättrar sig upp för bakarna, som reser sig från floden Mondego, och kronas på toppen av det världsberömda universitetet, Universidade de Coimbra. Universitetet i Coimbra präglar stadslivet, och atmosfären i staden ändras då sommarlovet börjar och studenterna åker hem på semester.

Nere vid florden ligger stadens handelscentrum, där ett livligt stadsliv råder runt de trevliga caféerna, restaurangerna, bagerierna och butikerna. Inne i Coimbra ligger också en härlig park, Jardim da Sereia, där du vid en liten sjö kan njuta av en picknick i en lugn och fridfull atmosfär mitt i stan.

Sevärdheter

Coimbra har många fler sevärdheter än stadens gamla universitet. Bland annat har staden en av Portugals största botaniska trädgårdar, många gamla kyrkor och lilleputt-världen, Portugal dos Pequenitos. Här kan du läsa en kort beskrivning av sevärdheter och upplevelser som vi rekommenderar om du spenderar semestern i detta område av Portugal.

Universidade de Coimbra

Den viktigaste attraktionen, och kanske också den viktigaste instutitionen i Coimbra, är universitetet. Det är ett av världens äldsta universitet, som öppnade redan år 1209, och har sedan dess säkrat en strid ström av lärda människor. Universitetet i Coimbra har idag en internationell prägel med studenter från fler än 70 länder, och är hemstad för Portugalas näst viktigaste bibliotek. Det sker också studentfestivaler och fado i samband med universitetets aktiviteter. 

Coimbras katedraler

Coimbra har en pärlrad av vackra medeltida kyrkor, och inte minst Coimbras två katedraler är värda sina besökt. De ligger i den gamla stadsdelen, som du når genom Arco de Almedina. Den äldsta, Se Velha, är från 1170, och du kan ofta övertala en student att guida dig där mot en liten peng. Dess inre är hållet i en enkel stil. Den nya, Se Nova, är från 1600-talet, och är mer utsmyckad.

Igreja da Santa Cruz

Ännu mer utsmyckad, är kyrkan Santa Cruz, som är ett fantastiskt exempel på portugisisk manuelinarkitektur, som härstammar från en ombyggnad av kyrkan på 1500-talet. På denna tidpunkt låg en berömd skulpturskola i Coimbra, som hjälpte till med kyrkans restaurering.

Quinta das Lagrimas

Idag är Quinta das Lagrimas ett lyxhotell, med tidigare var det ett palats som de kungliga använde under jaktsemestrar. Platsens trädgårdar var scen för en av Portugals tragedier, liknande Romeo och Juia.

Coimbras botaniska trädgård

Portugals största botaniska trädgård ligger i Coimbra, och den är bland de vackraste i hela Europa. Trädgården är från slutet av 1700-talet, och är förbunden med stadens naturhistoriska museum, som är intressant för hela familjen.

Portugal dos Pequenitos i Coimbra

En populär attraktion bland barnfamiljer, är lilleput-världen Portugal dos Pequenitos. Här finns hus, palats, slott från hela Portugal utställda i miniatyrform.

Conímbriga

Lite mer än 10 kilometer från Coimbra ligger ruinerna från den romerska staden Conímbriga, som kan spåras till år 200 f.Kr. Ett tillhörande museum ställer ut intressanta föremål från romartiden.

Montemor-o-Velho

Väster om Coimbra, dyker den befästade staden Montemor-o-Velho upp i ett annars platt landskap. Stadens slott, som härstammar från 1300-talet, dominerar bilden, och området har varit bebott sedan år 2000 f.Kr.

Serra da Estrela nationalpark

Från Coimbra kan du också enkelt ta dig ut till Portugals största nationalpark, Serra de Estrela, via huvudvägen N17.

Resor till Portugal

Läs mer om Portugal och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Portugal här

Hotell i Coimbra

Vad tycker gästerna om i Coimbra?

9,3
Samlade gästomdömen
Baserat på 6 recensioner