Resor till Celorico da Beira

På en höjd av 500 meter över havet ligger Celorico da Beira som är en liten stad som har lagt sig tillrätta på kanten av Serra da Estrela bergen, 50 km öster om Viseu i hjärtat av det centrala Portugal. Staden är absolut värd ett besök om du befinner dig på en rundresa i Portugal.

Stadens berömde son

Sacadura Cabral från Celorico da Beira, skrev flyghistoria 1922 genom att för första gången någonsin flyga över den södra Atlanten tillsammans med den portugisiske piloten Gago Coutinho.

Celorico da Beiras berömda ost

Gräsområdena som omger Celorico da Beira, har länge varit en av förutsättningarna för framställandet av regionens berömda Serra ost, vilken framställs på mjölk från lokalt uppfödda får. Osten framställs under vintermånaderna och är blek och ganska tunnflytande med en tunn skorpa. Från december till maj avhålls den lokala ostmarknaden i Praca Municipal, medan en livlig ostmarknad varje år i februari lockar till sig besökare från hela Portugal.

Sevärdheter

Celorico da Beiras medelpunkt är träslottet med förromerskt ursprung och som senare renoverades av Kung Dinis på 1300-talet och plundrades av spanjolerna år 1762.

Restaurerad under 1700-talet så tjänade sockenkyrkan Santa Maria som sjukhus för de engelska styrkorna under kriget på den pyreneiska halvön 1808-1814.

Upplevelser i närheten av Celorico da Beira

Stående på ett fält med vilda blommor ett par kilometer väster om Celorico da Beira, mellan Fornos och Matanca, är den stora ensamma figuren av ett förhistoriskt stendöse värd att se.

Eftersom den reser sig upp till mer än 1 000 meters höjd hävdas staden Guarda mot sydost att vara den högst belägna staden i Europa. Den fästningsliknande katedralen som kan dateras till 1390, är egendomlig med sina svävande stöttepelare, fantastiska tinnar och fula grimaserande gargoyles (droppnäsor).

Åt sydväst och beskyddat av tornen på sitt medeltida slott, ligger den historiska landsortsstaden Linhares, som anses vara en av de mest måleriska platserna i Portugal.

Du kan läsa mer om Celorico da Beira på Portugals officiella turistkontors hemsida eller i vår reseguide om landet.

Resor till Portugal

Läs mer om Portugal och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Portugal här

Hotell i Celorico da Beira