Resor till Alvados

Det tar bara cirka en och en halv timme att köra från Lissabon norrut till Alvados. Trots det förhållandevis korta avståndet från Portugals livliga huvudstads så är det en helt annan värld som möter dig på en resa till denna lilla stad på landet. Här lever man i ett lugnare tempo som tillsammans med de natursköna omgivningarna skapar perfekta förutsättningar för att ladda batterierna långt bort från vardagens stress och jäkt.

Storslagen natur och kultur i ett

Alvados som ligger i naturparken Serras de Aire e Candeeiros är omgivet av låga berg som inbjuder till vandringsturer, mountainbiking eller ridning. Naturälskare kommer upptäcka många spännande växter och djur i detta orörda landskap.

En av de mest kända attraktionerna i området döljer sig emellertid under marken. Några få minuters körning från staden kan du nämligen besöka grottorna Grutas de Alvados och Grutas de Santo António. Nere i dessa grottor väntar dig en vacker underjordisk värld av stalagmiter och stalaktiter. Grottorna ska ha bildats för omkring 150 miljoner år sedan då dinosaurerna härskade på jorden. Det var dock först 1955 och 1964 som lokala stenbrottsarbetare upptäckte först Grutas de Santo António och sedan Grutas de Alvados. I dag utgör grottorna populära utflyktsmål där man erbjuder guidade turer. Man har satt upp belysning och anlagt trappor och gångar så man lättare kan ta sig runt och bättre se de vackra droppstensformationerna. Reser du till Alvados mitt på sommaren ger en tur ner i grottorna dig även lite svalka eftersom här är ungefär 17 grader varmt året runt.

Går din resa till Alvados under den varmaste tiden av året så är det inte bara nere i grottornas djup som du kan svalka dig. Det tar inte mycket mer än en kvart att köra ut till Nazaré vid den spektakulära västkusten. Här finns kilometervis av orörda stränder och i den mysiga kuststaden hittar du massor av restauranger där framför allt fiskrätterna kan rekommenderas.

Enastående natur både över och under jordytan är emellertid långt från det enda som du kan uppleva på en resa till Alvados. Du har dessutom inte mindre än tre av de platser i Portugals som står med på UNESCO: s världsarvslista inom kort räckhåll. Bara 17 kilometer norr om Alvados ligger Mosteiro da Batalha. Detta vackra dominikanerkloster är ett av landets viktigaste kulturhistoriska monument och står därför inte överraskande med på listan över Portugals sju underverk. Kör du istället västerut så kan du i Alcobaça besöka cistercienserklostret som blev grundlagt 1153 av Portugals första kung Afonso Henriques. Slutligen är tempelriddarstaden Tomar i öster också ett upplagt utflyktsmål när du har din bas i Alvados. I Tomar lockar tempelriddarborgen och klosterkomplexet Convento de Cristo till sig besökare från när och fjärran hela året runt. Vill du uppleva dessa eleganta sevärdheter i lugn och ro kan det därför rekommenderas att komma hit tidigt på morgonen innan turistbussarna från Lissabon rullar in.

Vi ser fram emot att få hälsa dig välkommen hos Escapeaway Resor som gäst på något av våra handplockade och noga utvalda hotell som vi har hittat i och omkring Alvados.

Resor till Portugal

Läs mer om Portugal och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Portugal här

Hotell i Alvados

Vad tycker gästerna om i Alvados?

9,6
Samlade gästomdömen
Baserat på 5 recensioner