Restips till Azorerna - den natursköna ögruppen i Atlanten

Välkommen till Azorerna; resmålet som förtrollar varje ressugen själ med sin skönhet. Denna portugisiska ögrupp erbjuder ett brett utbud av upplevelser, en strålande natur och en helt unik charm. Utforska vulkaniska kratrar, smaka på vin från uråldriga vingårdar, åk på valskådning - eller ge dig ut på vandring i majestätiska bergslandskap!

Azorerna ligger långt ute i Atlanten och består av nio öar skapade av vulkanisk aktivitet. Azorerna är en del av Portugal och är ett populärt resmål året runt, på samma sätt som klimatet i  Madeira är underbart året runt. Dessutom bidrar det lite avlägsna läget till att det inte blir allt för mycket turister och den lokala prägeln är väl bevarad. Inte minst är naturen frodig, varierad och spektakulär.

Om man vill få ut det mesta av en resa till Azorerna är ö-hoppning en bra idé. När du tittar på en karta över Azorerna ser du att vissa av öarna ligger relativt nära varandra, medan andra är mer avlägsna. Det kan med andra ord vara klokt att planera ö-hoppningen väl i förväg och kolla vilka färjeförbindelser som finns mellan de olika öarna. Om inte ö-hoppning är din grej är det minst lika underbart att bara välja en av öarna - de har alla sin unika charm, karaktär och utbud av upplevelser för din semester!

Populära resmål på Azorerna

När man talar om resmål på Azorerna syftar man oftast på de olika öarna. Några destinationer är självklart mer populära än andra, men val av resmål beror egentligen bara på vad du förväntar dig av semestern.

Lägg lite tid på research och tänk över vad du vill se och uppleva. Oavsett vilken av öarna du väljer att resa till kommer du att mötas av en avslappnad och autentisk stämning. Om du hittar just ditt drömställe på Azorerna är chanserna stora att du kommer att vilja återvända om och om igen!

 • São Miguel är den största ön, och de flesta som väljer att resa till Azorerna väljer att bo här. På São Miguel finns det ett överflöd av fantastiska hotell, sevärdheter och aktiviteter att välja mellan, för både små och stora. Landskapet är både otroligt vackert och mycket varierat, med höjdpunkter som gyllene stränder, varma källor och majestätiska sjöar i gamla vulkaniska kratrar. Ta en tur till São Miguels huvudstad Ponta Delgada om du vill ha en perfekt kombination av kultur och ett pulserande nattliv.
 • Pico är en annan välkänd och populär ö på Azorerna. Här hittar du både Portugals högsta berg, vulkanen Pico, en fantastisk natur och nästan 2 500 hektar vinodlingar. Här kan du med andra ord vandra vackra vandringsleder på dagtid och njuta av olika lokala viner på kvällen. Picós vinodlingar står faktiskt på UNESCO:s världsarvslista, tack vare sättet man har lyckats bevara och skydda landskapet och de lokala traditionerna.
 • Terceira är Azorernas tredje största ö och erbjuder en fängslande blandning av historia och kultur. I huvudstaden Angra do Heroísmo, med sina kullerstensgator och färgglada fasader, råder en romantisk och lite nostalgisk stämning. Den centrala, gamla delen av Angra do Heroísmo finns med på UNESCO:s världsarvslista - och ett besök här är som en resa tillbaka i tiden!
 • Faial är ett paradis för seglare och äventyrare. Horta, med sin livliga marina och rika kulturliv, är en riktig centralpunkt på ön. Här kan du njuta av spektakulär utsikt över berget Pico och äta underbar skaldjur på några av de lokala restaurangerna. Om du vill vandra i spektakulära omgivningar kan vi rekommendera en dagsutflykt till vulkankratern Caldeira..
 • Santa Maria är den sydligaste ön på Azorerna och kallas ofta den soliga ön. Här hittar du några av de vackraste stränderna i ögruppen och färgglada byar som Vila do Porto, São Pedro och Anjos.
 • Santa Maria är en utmärkt destination för dig som söker avkoppling och lata dagar vid vattnet - till exempel på den vackra sandstranden Praia Formosa.

Värt att se och uppleva på Azorerna

Azorerna erbjuder en rad fantastiska upplevelser - särskilt om du älskar naturen. På Terceira kan du besöka den imponerande grottan Algar do Carvão; en uråldrig lavarör skapat av vulkanisk aktivitet, som är förtrollande att vandra runt i. En annan vulkanisk sevärdhet är kratern Sete Cidades på ön São Miguel. Från toppen får du en fantastisk panoramautsikt över den turkosa sjön i mitten av kratern med havet i bakgrunden och det vackra omgivande landskapet.

Azorerna är också känt för sitt rika djurliv, inklusive sällsynta fåglar och havets mäktigaste djur, nämligen valar och delfiner. Azorerna anses vara en av världens bästa platser för valskådning och de flesta som reser hit har just valskådning överst på önskelistan av sevärdheter. Det finns över 20 olika arter valar - både sällsynta och vanliga. Vilket är helt unikt och finns inte någon annanstans i världen!

De flesta som åker på valskådning reser från Pico, från huvudhamnen i Madalena eller staden Lajes do Pico. Du kan också åka på valskådning från Ponta DelgadaSão Miguel, hamnen i Horta på Faial eller Angra do HeroísmoTerceira. Upplev valar och delfiner leka i det klara vattnet medan du njuter av en solig dag till havs!

Den frodiga vulkaniska marken har tillsammans med den varma Golfströmmen skapat idealiska förhållanden för en spännande och exotisk flora och fauna som inte finns på det europeiska fastlandet. Till exempel finns det cirka 200 fågelarter och 56 växtarter på Azorerna som inte finns någon annanstans i världen.

Blommor i alla regnbågens färger!

Om du inte är särskilt intresserad av blommor kommer Azorerna att imponera på dig! På grund av den vulkaniska jorden med mineraler som gör växtförhållandena särskilt bra. Därför kan du njuta av synen på enorma hortensior i blå, lila och vita nyanser längs vägkanten. Dessutom finns det otaliga blomarter som begonior, bougainvillea, hibiskus, skärmliljor, azaleor, kamelior och akacior, som du inte kan undvika att lägga märke till då de växer vilt runt om på öarna. För att inte tala om de mäktiga ananasplantagerna och avokadoträden.

Sevärdheter

Azorerna är i sig själva är en sevärdhet eftersom det inte finns motsvarande natur på det europeiska fastlandet. Vi rekommenderar att du besöker dessa fantastiska platser på din semester.

 • Caldeira das Sete Cidades betraktas som ett signum för den fantastiska naturen på Azorerna. Det är en kratersjö som ligger inne i en mäktig, vilande vulkan på västra sidan av Sao Miguel. Den består egentligen av två mindre sjöar, Lagoa Azul och Lagoa Verde (blå och grön sjö), som är förbundna via en smal passage och en bro. Namnet på sjön betyder "Sjöarna av de sju städerna" på svenska och är den största sjön på Azorerna.
 • Lagoa do Fogo ligger också på São Miguel, och precis som Caldeira das Sete Cidades är det en kratersjö som ligger i stratovulkanen Agua de Pau. Det är den tredje största sjön på ön. Området omges av berg och är glesbefolkat. Här finns bland annat en sällsynt endemiska skog, som bara finns på några få ställen i världen med flera sällsynta fågelarter.
 • Poca Da Dona Beija, de naturligt varma källorna, också kända som "Poca da Juventude" ("Ungdomskällorna") eller "Poca do Paraiso" ("Paradiskällorna"), ligger i Furnas-dalenSão Miguel i ett område känt som en trevlig och populär termisk rekreationsspot. Källorna bildades på grund av de underjordiska termiska grundvattentankarna, som är i konstant kontakt med starkt uppvärmda stenar, och som gradvis värmer upp vattnet till en genomsnittlig temperatur på 39 grader.
 • Vulkanen Capelinhos, som på svenska kan översättas till "liten kåpa", är en 1043 meter hög vulkan på västra sidan av ön Faial. Vulkanen är en del av en större vulkankomplex, som omfattar 20 skoria-koner och lavafält. Vulkanen hade ett utbrott som varade i över ett år, från 27 september 1957 till 24 oktober 1958, och som bidrog till att skapa det landskapet som syns idag. Utbrottet förlängde öns totala yta med 2,4 kvadratkilometer.
 • Horta Marina ligger på ön Faial och är den viktigaste hamnen på Azorerna och den fjärde mest besökta fritidsbåthamnen i världen. Marinan är en mycket populär plats för seglare från hela världen, eftersom den erbjuder utmärkt skydd mot vinden från alla riktningar och är idealiskt belägen i förhållande till fritidsbåtarna som seglar från Karibien till Medelhavet. På grund av dess internationella status är hamnen värd för många internationella seglingstävlingar och har en historiskt livlig sjömansgemenskap med många väggmålningar, målningar och andra sjöfartssymboler. Dessa lämnades efter av fritidsseglare och sjömän från hela världen som ett vittnesbörd om platsens rika maritima traditioner.
 • Algar do Carvão ligger i den centrala delen av Terceira-ön. Det är en gammal lavagrotta, som har status som ett regionalt naturmonument. Från ytan cirka 550 meter över havet är det möjligt att gå ungefär 100 meter ner i jordens inre, där det finns en bassäng med kristallklart vatten. 
 • Montanha do Pico ligger på ön Pico och med sina 2 351 meter är det inte bara det högsta berget på Azorerna, utan också det högsta berget i hela Portugal. Berget är en del av det vulkaniska komplexet kallat "Madalena". Madalena har upplevt tre historiska utbrott, år 1562, 1718 och 1720. När vädret är klart kan man se berget från grannöarna. Det finns vandringsleder upp till toppen, en vandring som tar två till fyra timmar från foten av berget. Kom ihåg att kolla väderprognosen innan du försöker ta dig upp, eftersom vädret i området kan variera mycket.

Mat och dryck

Azorerna har en distinkt och spännande gastronomi som präglas av dess läge mitt ute i Atlanten, den vulkaniska jorden och det milda året-runt-klimatet. Allt detta har bidragit till det rika och mångsidiga utbudet av lokala råvaror som Azorerna har blivit kända för i Portugal.

 • Cozido das Furnas är en av de mest kända och populära rätterna på Azorerna och är förknippad med de vulkaniska källorna i Furnas-dalen på São Miguel, därav namnet. Rätten består av kyckling, fläskkött, nötkött, grönkål, potatis, morötter, yhams, chorizokorv och blodpudding inslagna i kålblad tillsatt salt och säsongens kryddor. Detta kokas i en stor gryta, kallad en kastrull. På traditionellt vis placeras denna kastrull ner i en grop i marken, som värmts upp av vulkanånga, och tas sedan upp igen efter sex timmar. Den enda vätskan som finns i rätten är safterna från alla ingredienser.
 • Tortas de Ervas do Calhau är en av Azorernas mest speciella rätter och består av stekt tang från ögruppens minsta ö, Corvo. Tangen samlas in från klipporna vid kusten och steks i olivolja blandad med ägg, vitlök, mjöl, lök och portugisiska kryddor. Det är en mycket hälsosam och näringsrik rätt.
 • Couves de Barça är också en av de populära rätterna på Azorerna och är en grönkåls- och fläskköttsgryta.
 • Azorerna har ett överflöd av läckra desserter, som består av ett brett utbud av färska tropiska frukter, särskilt ananas och passionsfrukt, och traditionella bakverk som Bolo de Ananás (ananasbröd), Bolo de Bolacha (kakbröd), Bolo de Arroz (risbröd) och Queijada da Vila Franca do Campo (ostkaka från Vila Franca do Campo). En av de mest populära desserterna på Azorerna är Queijada da Vila Franca do Campo, en söt, mjuk, krämig och läcker ostkaka som är perfekt för att stilla sötsuget efter en stor måltid.

Visste du att São Miguel är den enda platsen i Europa där te produceras? Det har funnits teplantager på ön i över tvåhundra år och teet härifrån är enbart ekologiskt, fritt från bekämpningsmedel. Grönt te är populärt men det produceras även flera sorter svart te på São Miguel.

Hideaways - för en helt unik upplevelse

Vill du bo på ett helt unikt ställe? Då bör du välja ett av våra Hideaways hotell. Genom Hideaways bor du på platser som skiljer sig från vanliga hotell. Det kan vara lokala gästhus, boutiquehotell eller andra gömda pärlor. Alla våra Hideaways hotell är noggrant utvalda för att de är bäst i sin klass när det gäller service, läge, standard och faciliteter, och vi kontrollerar regelbundet att dessa platser lever upp till förväntningarna.

När är det bäst att resa till Azorerna?

Tack vare sin geografiska position är det sällan för varmt eller för kallt på Azorerna, så det är en fantastisk destination året runt. Sommaren på Azorerna bjuder på många soliga dagar och temperaturer som är perfekta för strandliv eller utforskning. Under vintern får Azorerna färre turister, men vädret är fortfarande milt. Den största flygplatsen på Azorerna ligger på São Miguel och härifrån går det färjor eller inrikesflyg till de andra öarna.

Välkommen till Azorerna med Escapeaway

Hos oss kan du skräddarsy din resa precis som du vill, antingen med direktflyg eller med mellanlandning. Du kan också välja bland våra noggrant utvalda hotell. Pssst ... glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell.

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

>>> Läs mer om Portugal

>>> Läs mer om Sao Miguel

>>> Läs mer om Pico

>>> Läs mer om Terceira

>>> Läs mer om Faial

 

Resor till Portugal

Läs mer om Portugal och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Portugal här

Resmål på Azorerna

 • Gästrecensioner 8,5
  São Miguel
  34 hotell
  São Miguel, Azorernas största ö, är det perfekta resmålet i ögruppen om du söker en semester med både kulturella upplevelser och enastående natur. Här väntar dig massor av äventyr med allt från djuphavsdykning och valsafari till gyllene sandstränder ... och varma källor. Läs mer
 • Pico
  2 hotell
  Ilha do Pico är den näst största ön i Azorerna och har sitt namn efter Ponta do Pico som är Portugals högsta berg och öns kännetecken. Ön är känd för sin vackra natur, goda viner, fina vandringsmöjligheter och praktfulla fiskrestauranger.
 • Terceira
  2 hotell
  På Terceira kan du utforska historiska världsarv som vittnar om öns roll för de portugisiska upptäcktsresorna. Lägg därtill en ofördärvad natur med gröna landskap som inbjuder till vandringsturer som ett perfekt supplement till de fina historiska ... monumenten. Läs mer
 • Faial
  1 hotell
  Faial är känd som "Den blå ön" på grund av de många blå hortensiorna som blommar här på sommaren. På den lilla frodiga ön väntar dig många oförglömliga naturupplevelser med vandringsturer genom vulkaniska landskap och storslagna utsikter över ... havet mot grannöarna. Läs mer
 • Corvo må vara en av de minsta och nordligaste av de nio vulkaniska öarna som utgör Azorerna. Men en resa till denna lilla, avlägset belägna ö bjuder trots det på stora upplevelser. Här kan du till exempel vandra upp till en av öns största vulkankratrar.
 • Flores är Azorernas västligaste ö och en av de vackraste med frodiga berg, brusande vattenfall, spegelblanka sjöar och inte minst blommor som fyller den lilla ön med färger. Den outforskade naturen på Flores är perfekt för både aktiv semester ... eller ren avkoppling. Läs mer

Populära hotell på Azorerna

Portugal, Azorerna, São Miguel, Ponta Delgada Azorerna
9,1
Fantastiskt
320 omdömen
 • Närmaste flygplats: 10 km
 • Närmaste strand: ca. 200 m
 • Pool (ev. säsongsöppen)
Portugal, Azorerna, Pico
9,2
Fantastiskt
59 omdömen
 • Närmaste flygplats: 26 km
 • Närmaste stad: ca. 0 m
 • Internet/Wi-Fi
Portugal, Azorerna, São Miguel, Lagoa Azorerna
9,8
Fantastiskt
133 omdömen
 • Närmaste flygplats: 12 km
 • Närmaste strand: ca. 500 m
 • Pool (ev. säsongsöppen)

Vad tycker gästerna om på Azorerna?

8,5
Samlade gästomdömen
Baserat på 20 recensioner