Resor till Terceira

En gång i tiden fick Terceiras hamn ta emot galeoner laddade med kryddor från öst, och guld och silver från de amerikanska kontinenterna. Även idag leder de historiska gatorna i huvudstaden Angra do Heroismo tankarna tillbaka till 1500- och 1600-talen. Läs mer om resor till Terceira på Azorerna.

Boka en resa till Terceira med Escapeway och bo på ett av våra utvalda hotell, som alla har höga omdömen. Vi erbjuder alltid full flexibilitet på datum och reslängd, och du väljer naturligtvis alltid själv om du vill boka resa som ett samlat paket inkl. flyg eller själv arrangera transporten och endast boka din semesterbostad via Escapeway.

Få inspiration och läs mer om att resa till Terceira här nedan, eller använd sökmotorn direkt för att hitta inpiration till din kommande resa till Terceira.

>> Läs även om resor till Faial
>> Läs också om resor till Santa Maria

Inspiration och fakta

Utanför staden ligger de platta, gröna fälten som en skattkammare med mjölkkor och vita hus, som dyker upp mot den blå himmlen. Terceiras lokalbefolkning har hälsat gäster välkomna på ön i flera århundraden, och fördriver själv fritiden med traditionell tjurfäktning och modern sport som golf. Med en perfekt blandning av förtid och nutid, bjuder Terceira in till en spännande och komplett semester.

Angra do Heroismo

Angra do Heroismo byggdes på 1500-talet och var den första europeiska staden som idag har uppnått status som världsarv av UNESCO. Stadens gamla gator framhäver i stor grad dess fina arkitektoniska arv i likhet med dess kyrkor, palats och museum, samt fästningen som förvsrade Angra do Heroismo och dess hamn mot pirater.

Praia da Vitória

När du fått ett smakprov på Angra do Heroismos nöjen, bör du besöka den historiska staden Praia da Vitória. Här hittar du en gotisk kyrka i Sao Sebastiao, som byggdes av de första bosättarna, samt kyrkor och kapell som är värda at besöka. 

Terceiras oförstörda natur

Terceiras oförstörda natur är ett perfekt supplement till öns städers fina historiska monument. Terceira har både gröna landskap och berg, som passar perfekt till en vandringstur, där du kan få en glimt av markerna och de vackra blommorna, samt havet och den vackra himmlen. En vandring i bergen, kommer också bjuda på några av Terceirasgeologiska vidunder, som t.ex. Caldeira de Guilheme Moniz, en 15 kilometer bred vulkankrater, samt Algar do Carvao-grottorna med deras stalaktitter och stalagmitter av lava.

Aktiviteter och sevärdheter på Terceira

Terceira ger sina besökare många möjligheter till aktiviteter och upplevelser. Här finns något för hela familjen och barnen kommer inte ha det långtråkigt.

Du hittar bland annat en krävande golfbana på ön och två marinor, som ger Terceira en kosmopolitisk atmosfär, då de lockar yachter på väg över Atlanten. Det omgivande havet har mycket att bjuda på för dig som vill ha en aktiv semester. Fiske, dykning, surfing, vindsurfing och segling är de viktigaste sporterna på Terceiras och du som älskar att simma kan nyttja ön naturliga bassänger som skapats av vulkanisk lava, som mött det kalla havet och stelnat.

Terceira – ön med folkloriska festivaler

Från maj till september är Terceira värd för många färgglada, traditionella folkloristiska fester. Festas do Espírito Santo - den heliga andens fest - äger rum i varje landsort och efterföljs av en stor bankett. Huvudeventet under festen för Johannes Döparen, Festas Sanjoaninas, är en procession med deltagande av entusiastiska människor. Festsäsongen betyder också god mat. Bland de populära, traditionella rätterna, finns bland annat alcatra, en exotisk kryddad oxköttsrätt, samt blodkorv och bläckfisk och de lokala desserterna är många och läckra. Ingen måltid på Terceira är komplett utan ett glas Biscoitos-vin, en lokal specialitet som till och med har sitt eget museum.

Spirande grottforskare kan stilla sin nyfikenhet genom att undersöka grottor som närmast ger en känsla av att komma in i jordens inre. Grottorna fascinerar hela familjen och är en av de upplevelser man bör unna sig själv och sina reskamrater. Eller vad sägs om en vandringstur på höglandet där du kan uppleva nya utsikter i stort sett efter varje nytt steg. Lägg märke till den charmerande stigen som slingrar sig över fälten eller havet sett från toppen av en klippa eller vita hus omgärdade av blommor. De många öppna landskapen inbjuder sina gäster till promenader över gröna fält och blomsterängar, medan de som föredrar mer utmanande aktiviteter kommer tycka om en vandringstur upp längs Serra de Santa Barbara och Pico Alto där de kan njuta av utsikten och begeistras av landskapet med alla sina olika gröna nyanser inramat av havet och himlens djupblå färger.

Terceira ligger mitt i Atlanten som är ytterst givmild mot sportfiskare som kan fånga både makrill och svärdfisk. De bästa fiskeområdena ligger vid Angra do Heroismo, Sliveira, Sao Maleus, Pesqueiro, Biscoitos, Praia da Vitoria, Porto Martins, Porto Novo och Porto Judeu. Det finns för övrigt gott om kaniner över hela ön och de kan jagas hela året runt. Området omkring Pico Alto är ett av de populäraste områdena för kaninjakt.

Monte Brasil, som är klassat som ett skyddat landskap utgör ett rekreationsområde från vilket man har en fantastisk utsikt över havet och staden. Inom området ligger Sao Joao Baptista do Monte Brasil – ett fort med en stor, förstärkt mur som är fyra kilometer lång. Algar do Carvao är känt för sina grottor som kan vara upp till 100 meter djupa. Dessa spektakulära grottor rymmer stalaktiter, stalagmiter och en underjordisk sjö. En rad av dessa grottor är av särskilt intresse för forskare.

Praia da Vitoria är en ung stad med en av de mest populära stränderna på Azorerna. Stadens kyrka och kapell är av stort arkitektoniskt intresse. I Biscoitos kan man besöka Azorernas enda vinmuseum. Detta museum som invigdes 1990 visar vinproduktionen så som den försiggår på Azorerna. Terceiras tjurfäktning är berömd över hela världen. Tjurarna släpps helt enkelt lösa men är tjudrade vid ett långt rep där en grupp män försöker hålla dem under kontroll. Tjuren kan i stort sett springa runt överallt och en rad komiska situationer uppstår när män och kvinnor försöker få tjurarna att springa iväg från männen som håller i repen. Allvarliga skador är mycket sällsynta men kan förekomma. Tjurfäktningen på Terceira äger vanligtvis rum mellan 1 maj och 10 september.

Mat och vin på Terceira

Genom århundraden var Terceira en marknadsplats som besöktes av många olika fartyg från exotiska länder och under 1500- och 1600-talet förändrades den lokala gastronomin bort från den ursprungliga enkelheten efterhand som rätterna påverkades av inflytande utifrån. Öns lokala rätter blev fylligare och mer raffinerade. Inflytandet kom bland annat från de spanska trupper som uppehöll sig på ön i nästan 80 år, från folk som flydde från envåldshärskare och från engelsmän samt från klostren där man framställde sötsaker och likör.

I samband med festivalerna som äger rum på ön under sommaren serveras särskilda köttsoppor (“alcatra” och “cozido”) samt ett vin vid namn “vinho de cheiro”. Vid festivalerna serveras även en slags småkakor som har formen av djur eller människor. Bland andra läckra rätter kan nämnas en fiskstuvning (“Caldeirada“) med äpplen, “morcela” en slags korv samt olika traditionella recept på bläckfisk, kanin (med en speciell sås som heter “molho de vilão”, krabbor, vitkindad gås och olika fiskrätter.

Men Terceira är framför allt känt för sina fantastiska recept på sötsaker. De flesta av dessa godsaker som till exempel “donas-amelias” och “coscoroes” tillagas efter traditioner från klostren. Ost är den perfekta avslutningen på en måltid och osten på Terceira görs antingen av getmjölk eller komjölk. När det gäller vin så producerar Porton Marins och Pesqueiro en “verdelho“, och även Biscoitos är ganska berömda bland vinkännare.

Hotell och semesterbostäder på Terceira

Hos Escapeway handplockar vi noga de bästa hotellen och semesterbostäderna på Terceira - det är bland annat helt avgörande att alla semesterbostäder, hus, semesterlägenheter och hotell har höga omdömen från både våra egna gäster och gäster från andra länder.

Använd sökmotorn för att finna din kommande resa till Terceira med möjlighet för avresa från bland annat Stockholm, Göteborg, Malmö och Köpenhamn. Vi hittar automatiskt nätets lägsta priser på flygbiljetter, med både lågprisflyg och reguljärflyg, och packar ihop dem med ett av våra utvalda hotell (som du valt!) på Terceira. Du kan också välja att endast boka hotellet via Escapeway om du själv vill stå för transfern. 

Våra paketresor är täckta av resegaranti och därmed också täckta av Paketreselagen - så med Escapeway reser du tryggt.

>> Läs allt om hotell på Terceira här

Resor till Portugal

Läs mer om Portugal och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Portugal här

Andra länkar

Hotell på Terceira