Resor till Azorerna

Tripp, trapp, trull! Det vackra öriket Azorerna i Portugal ligger som ett pärlband och pryder det omkringliggande Atlanthavet. Det är så grönt och frodigt här, att man nästan kan få uppfattningen, att det bara existerar en enda årstid på dessa bredder, nämligen vår. Till gengäld stimuleras inte bara en, men alla dina fem sinnen under en vistelse på Azorerna. Trots öarnas familjära band, har de precis som alla andra ”syskonskaror”, mycket olika kännetecknande drag.

Av de totalt nio öarna, finns det inte ens två, som liknar varandra rent geografiskt. Du kan se fram emot att åka på upptäcksfärd bland några av Europas vackraste berglandskap – hos Escapeaway kan du välja mellan fyra utvalda öar, där du till och med kan besöka dem alla på en spännande ö-luff. Escapeaway välkomnar dig till Azorerna, vi är specialister på resor till Azorerna i Portugal, där du under din vistelse bor på handplockade hotell eller i semesterlägenheter.

I skrivande stund kan du resa med Escapeaway till Pico, Faial, Terceira och São Miguel.

Upplev havets fantastiska djur i sitt rätta element

Det är svårt att hitta undantagen, som bekräftar regeln. De flesta som reser till Azorerna har skrivit ”whale watching” överst på önskelistan över sevärdheter. Azorerna är som tur är, ett av de ställen på jorden, där man har störst chans att få uppleva dessa vackra däggdjur och ”leksjuka” delfiner. På Azorerna kan man faktiskt hitta hela 20 olika arter av havets stora invånare – både sällsynta och vanliga.  Så stor bredd finns inte någon annanstans i världen! Nu sitter du säkert och undrar: När ska man resa till Azorerna för att uppleva Atlantens majestätiska varelser? Det kan du faktiskt året runt, men chansen att få se t.ex. blåvalar, minkvalar, delfiner, knölvalar och späckhuggare är störst i april, maj och juni. Eftersom havet är som djupast utanför Faials och Picos kuster, så är dessa öar kända för att få flest besök av de stora däggdjuren.

Blommor i regnbågens alla färger

Du kommer inte tro att det är sant, och även om du inte är särskilt intresserad av blommor, så kommer Azorerna att imponera på dig! Här växer en mängd exotiska blommor, som vi här hemma normalt inte stiftar bekantskap med i vardagen. Azorerna har en mineralisk underliggande jordlager, vilket ger särskilt bra odlingsförutsättningar. Längs vägkanterna kan du njuta av jättestora hortensior i blåa, violetta och vita nyanser – som i jämförelse med våra maskrosor härhemma, gör bilturen lite mer färgrik. Därutöver kan du inte undvika att lägga märke till liljor, azaleor, kamelior och akacior, som också växer vilt omkring på öarna.

Azorerna är för alla

– men speciellt för dig, som gärna vill ha något fint att titta på, oavsett var du befinner dig :)

Hos Escapeaway har vi valt ut fyra öar av de totalt nio – det ger en bra utgångspunkt för dig som resenär, men det kan också göra det svårt att välja. Beroende av, vem du reser tillsammans med, kan du på Azorerna hitta det hideaway, som bäst passar dig och dina önskemål. Läs ett litet utdrag om möjligheterna nedan:

Romantik och tvåsamhet för (bröllops-)paret

 • Quinta da Merces (Terceira)
 • Aldeia do Fonte (Pico)
 • Quinta da Meia Eira (Faial)

Bergsvandring och till dig, som är aktiv

 • Adegas do Pico (Pico)
 • Furnas Lake Villas (São Miguel)
 • Quinta das Buganvilias (Faial)
 • Casas do Frade (São Miguel)

Svängrum och plats till barnfamiljen

 • Quinta de Santana (São Miguel)
 • Caloura Resort (São Miguel)
 • Pousada São Sebastião (Terceira)
 • Furnas Lake Villas (São Miguel)

Låt dina smaklökar känna att det är semester

– och få samtidigt mycket för pengarna

Låt oss vara ärliga och säga, att det portugisiska köket aldrig har varit lika känt som t.ex det italienska. Men det betyder inte, att du på en semester till Azorerna inte kan förvänta dig en välsmakande meny – för det kan du i allra högsta grad. Som på alla andra ställen i världen gäller det att känna till de rätta ställena och inte minst veta vad man ska prova. På Azorerna har man turen, att all fisk, kött, ost, frukt och grönsaker på menyerna, kommer från ön. Det betyder, att maten är traditionsrik, färsk och väldigt prisvärd – du kan äta dig mer än mätt för lite pengar. Sätt dig till bords på en restaurang och få en 3-rätters meny serverad inkl. lokala viner för ca. 150,- per person – det kan du inte få på många andra ställen i Europa.

På Azorerna är de berömda för sin uppfödning av speciellt nötkreatur, som hamnar på din tallrik som de allra möraste biffar (t.ex. kan Restaurant Alcides i Ponta Delgada och Restaurant A Colmeia nämnas). Gillar du havets läckerheter mer, så kan Azorerna locka med ett varierat utbud av skaldjur och färskfångad fisk. Bland det bästa jag har smakat serverades på Restaurant São Pedro i Ponta Delgada och på Beira Mar i Mateus da Calheta på Terceira.

Visste du, att Azorerna är känd för att tillverka några av Europas bästa ostar?! Nja… Det visste inte jag heller, men efter att ha smakat åtskilliga komjölks- och getostar, är jag benägen att ge statistiken rätt. Särskilt São Jorge är känd som ”ost-ön” och producerar till hela Portugal – det är en specialitet, som även portugiserna gärna betalar för. På Terceira kan du till och med följa med i produktionen, för här finns en liten familjedriven ostfabrik, där du kan se, hur processerna går till från början till slut. Fabriken heter förövrigt Queijo Vaquinha, och har en mindre butik intill, där det serveras smakprover… men se upp, du riskerar att snabbt bli beroende :)

Även om Azorerna är ett vinproducerande område, så ska du inte förvänta dig de jättestora årgångarna härifrån. Men på Pico har de lyckats framställa alldeles utmärkta och lättare viner – speciellt de vita, som du finner på de flesta vinlistor på restaurangerna.
Portugiserna är kända för att gilla sötsaker, och det kan du som gäst på Azorerna också njuta av till fullo, för utbudet av godsaker är stort!  Du kan i lugn och ro sätta tänderna i alla möjliga former av hemmagjorda kakor. Men om du vill prova en av São Miguels specialiteter, så ska vi över i den lite nyttigare delen av efterrättsmenyn. Här på ön produceras nämligen, som det enda stället i Europa, små och saftiga ananas. Du kan faktiskt själv uppleva, hur de lever och gror, för utanför Ponta Delgada ligger ananasfabrikerna, där du är välkommen att titta in och se tusentals växthus med ananas.

Vad ska du uppleva på Azorerna – läs Escapeaway topp 10

OBS: Det kan krävas flera resor till öriket för att hinna med det hela :)
 

 • Val- och jeepsafari på Faial
 • Smaka den supergoda cheesecaken, Queijadas da Vila
 • Uppleva den storslagna grottan, Algar do Carvão, på Terceira
 • Avnjuta ett glas av Pico’s egen vinproduktion, speciellt ’Frei Gigante’ är riktigt god
 • Besöka världens största hamn i Horta…ja, du läste rätt!
 • Äta färsk fisk från menyn på Restaurant Beira Mar på Terceira
 • Smaka São Miguels typiska cozido vid Furnas
 • Hoppa i badkläderna och slappna av i de naturliga och uppvärmda, underjordiska sjöarna på São Miguel
 • Njuta av utsikten över Pico från Faial – den största och kanske vackraste vulkan
 • Ost, vin, bröd, kött – det mesta är lokalt producerat och smakar himmelskt

Vilken ö blir din favorit?

Som tidigare nämnt, så finns det inte två öar på Azorerna, som är lika. Trots att de inte ligger långt ifrån varandra, så har de alla olika traditioner, attraktioner och utseende – läs mer om varje enskild ö i avsnittet nedan. Öarna är uppdelade i tre områden: den östra, den centrala och den västra delen.

Den östra delen: São Miguel och Santa Maria.
Den centrala delen: Terceira, Graciosa, São Jorge, Pico och Faial
Den västra delen: Corvo och Flores

Det är här, på de markerade öarna, som du kan hitta charmiga och handplockade hotell med Escapeaway.

Resan hit – res med direktflyg under hela sommarsäsongen

Du kan dagligen flyga med TAP Air Portugal, som Escapeaway har ett gott och nära samarbete med. När du sätter dig till rätta hos TAP, serveras det även mat och dryck ombord och bagaget är naturligtvis också inkluderat i biljettens pris. När du flyger med TAP, behöver du bara mellanlanda i Lissabon för att komma vidare till din slutdestination på Azorerna, eftersom TAP liksom andra flygbolag har flera inrikesflyg till öarna dagligen.

Detta är också orsaken till, att vi kan erbjuda en spännande resa med ö-luff med besök på antingen 2, 3 eller hela 4 öar på samma semester. Läs mer här på sidan om möjligheterna och de olika paketförslagen.

Vi ser fram emot att hälsa dig välkommen till ett ö-rike av vackra och storslagna upplevelser med Escapeaway Resor.

Resmål på Azorerna

 • Gästrecensioner 8,5
  São Miguel
  34 hotell
  São Miguel, Azorernas största ö, är det perfekta resmålet i ögruppen om du söker en semester med både kulturella upplevelser och enastående natur. Här väntar dig massor av äventyr med allt från djuphavsdykning och valsafari till gyllene sandstränder ... och varma källor. Läs mer
 • Pico
  2 hotell
  Ilha do Pico är den näst största ön i Azorerna och har sitt namn efter Ponta do Pico som är Portugals högsta berg och öns kännetecken. Ön är känd för sin vackra natur, goda viner, fina vandringsmöjligheter och praktfulla fiskrestauranger.
 • Terceira
  2 hotell
  På Terceira kan du utforska historiska världsarv som vittnar om öns roll för de portugisiska upptäcktsresorna. Lägg därtill en ofördärvad natur med gröna landskap som inbjuder till vandringsturer som ett perfekt supplement till de fina historiska ... monumenten. Läs mer
 • Faial
  1 hotell
  Faial är känd som "Den blå ön" på grund av de många blå hortensiorna som blommar här på sommaren. På den lilla frodiga ön väntar dig många oförglömliga naturupplevelser med vandringsturer genom vulkaniska landskap och storslagna utsikter över ... havet mot grannöarna. Läs mer
 • Corvo må vara en av de minsta och nordligaste av de nio vulkaniska öarna som utgör Azorerna. Men en resa till denna lilla, avlägset belägna ö bjuder trots det på stora upplevelser. Här kan du till exempel vandra upp till en av öns största vulkankratrar.
 • Flores är Azorernas västligaste ö och en av de vackraste med frodiga berg, brusande vattenfall, spegelblanka sjöar och inte minst blommor som fyller den lilla ön med färger. Den outforskade naturen på Flores är perfekt för både aktiv semester ... eller ren avkoppling. Läs mer

Populära hotell på Azorerna

Portugal, Azorerna, São Miguel
9,4
Fantastiskt
176 omdömen
 • Närmaste flygplats: 43 km
 • Närmaste strand: ca. 9 km
 • Pool (ev. säsongsöppen)
Portugal, Azorerna, Pico
9,4
Fantastiskt
57 omdömen
 • Närmaste flygplats: 26 km
 • Närmaste stad: ca. 0 m
 • Internet/Wi-Fi
Portugal, Azorerna, Terceira
8,9
Mycket bra
466 omdömen
 • Närmaste flygplats: 20 km
 • Närmaste strand: ca. 1 km
 • Pool (ev. säsongsöppen)

Mat och dryck

Ögruppen Azorerna har en säregen och spännande gastronomi präglad av sitt läge mitt ute i Atlanten, det vulkaniska ursprunget och det milda klimatet året runt. Allt detta har bidragit till det mångfaldiga och rikliga utbudet av lokala råvaror vilket Azorerna blivit känt för i hela Portugal men som många från andra länder inte fått upp ögonen för ännu.

Jag har här valt att presentera ett par av de specialiteter som du har möjlighet att få smaka när du besöker ögruppen.
Smaklig spis och trevlig resa!

Cozido das Furnas

Cozido das Furnas är nog Azorernas mest kända rätt och hänger särskilt ihop med den vulkaniska källan Furnasdalen på São Miguel varifrån den också har fått sitt namn. Det hävdas att rätten stammar ända tillbaka till de första portugisiska bosättarnas ankomst till öarna på 1400-talet och är än idag en av de populäraste maträtterna på São Miguel. Rätten kräver mycket lång tillagning om den ska tillredas på traditionellt vis.

Rätten består av kyckling, fläskkött, oxkött, grönkål, potatis, morötter, jams, chorizokorv samt blodpudding inbakad i kålblad kryddad med salt och årstidens kryddor. Allt kokas samman i en stor järngryta som kallas för en cauldron.

Vid traditionell tillagning placeras denna cauldron i ett hål i marken, som är uppvärmt av vulkanisk ånga, och tas först upp ur hålet efter ca 6 timmar då den beräknas ha kokat samman tillräckligt. Den enda vätska som används till rätten är de safter som uppkommer av alla ingredienser.

Absolut ett gastronomiskt måste när du befinner dig på São Miguel!

Tortas de Ervas do Calhau

Har du någonsin ätit tång? Inte, då har du chansen när du åker till Azorerna! Rätten Tortas de Ervas do Calhau som är en av de mest speciella rätterna på Azorerna innehåller nämligen stekt tång från ögruppens minsta ö Corvo. Här plockas tången på klipporna vid öns stränder och den är mycket nyttig och närande även om det för många skandinaver säkert låter lite gränsöverskridande. Tången steks i olivolja och blandas med ägg, vitlök, mjöl, lök och portugisiska kryddor.

Couves de Barça

Corvo erbjuder inte bara exotiska stekta tångrätter utan även en av Azorernas mest populära och kända gryträtter nämligen grönkåls och fläskköttsrätten Couves de Barça. Rätten är typisk för ögruppen Azorerna på så sätt att man använder alla delar av grisen så att inget går till spillo, en logisk konsekvens av öns isolerade läge mitt ute i Atlanten och hjälpen var långt borta om det skulle utbryta hungersnöd.

Kombinationen av typiska portugisiska ingredienser så som grönkål och vitlök ger rätten en smakfull och mustig buljong som passar perfekt tillsammans med fläskköttet. Man äter ofta rätten tillsammans med det populära portugisiska brödet Pão de Milho som doppas i buljongen.

Desserter

Azorerna har en hel mängd av läckra desserter som ofta innehåller inslag av ögruppens rika urval av tropiska frukter men som även inkluderar rad minnesvärda bakelser, kakor, kex och tarter.

Bland de många exotiska frukterna som används i desserterna på Azorerna är ananas bland de populäraste med sin blandning av bittersöt smak och en mycket behaglig arom. Andra desserter som är typiska för ögruppen är kex överdragna med socker så kallade Santa Maria Cavacas, ostkaka Vila Franca do Campo Queijadas, muffinliknande honungskakor Donas-Amelias, Faial Fofas som är fänkålbaserade bakelser fulla med grädde, Graciosa Queijadas som är små muffins fyllda med vaniljkräm samt söta bröd bara för att nämna några av alla de välsmakande desserterna som kan få alla resenärers dietplaner att gå i stöpet.

Te

Om du åker till huvudön São Miguel, som är den vanligaste utgångspunkten för en resa till Azorerna, så väntar dig nog en överraskning. Ön är nämligen den enda platsen i Europa där det produceras te. Det har funnits teplantager på ön sedan 1800-talet och theframställningen har förblivit oförändrad i över 200 år vilket gör teet på São Miguel till en helt ekologisk produkt fri från pesticider, herbicider (ogräsmedel) och fungicider (svampgift).

Grönt te är det mest populära på Azorerna men man framställer även svart te av olika sorter på São Miguel. Kort sagt att dricka te är ett måste på Azorerna även om det kanske är något du mest förknippar med en resa till London!

Information om Azorerna

Jag har här samlat lite information och fakta om Azorerna bland annat gällande klimat, väder, geografi, befolkning samt ögruppens natur och historia. Informationen är enbart menad som en inspiration inför din semester på Azorerna. Om du vill läsa mer om Azorerna rekommenderar jag att du besöker vår blogg där du hittar många intressanta artiklar om hela Portugal. Stort nöje och trevlig resa!

Geografi och befolkning

Azorerna ligger omkring 1 360 kilometer väster om det portugisiska fastlandet, 1 925 kilometer sydöst om Newfoundland och 880 kilometer nordväst om Madeira. Ögruppen består av nio större öar Graciosa, Terceira, São Jorge, Pico och Faial i centrum av ögruppen, São Miguel och Santa Maria i den östra delen av ögruppen samt Flores och Corvo i den västra delen av arkipelagen.

Förutom dessa nio större öar består Azorerna av en samling holmar och småöar med det gemensamma namnet Formigas eller Ilhéus das Formigas som de heter på portugisiska. Denna samling öar ligger 43 kilometer nordöst om Santa Maria och rymmer bland annat ett naturreservat och ett fyrtorn från 1800-talet som i dagsljus kan ses på 22 kilometers avstånd.

Autonom region

Azorerna har sedan 1976 utgjort den ena av Portugals två autonoma regioner och ligger liksom den andra regionen Madeira långt från det Portugisiska fastlandet. Som autonom region har Azorerna en egen regering och sina egna administrativa lagar. Den myndighetsutövande delen av regionsstyret är placerad i Ponta Delgada (på ön São Miguel), den lagstiftande delen sitter i Horta (på ön Faial) och den dömande maktdelen sitter i Angra do Heroísmo (på ön Terceira).

Ögruppen är administrativt indelad i 19 så kallade concelhos som närmast kan liknas vid svenska kommuner som i sin tur är indelade i så kallade freguesias (en slags häraden) av vilka det finns totalt 156 på Azorerna.

São Miguel står för över hälften av befolkningen

De nio öarna bebos av omkring 245 746 invånare men är ojämnt fördelade på ögruppens 2 333 kvadratkilometer. Enbart huvudön São Miguel står för mer än hälften av invånarantalet på ögruppen med sina 137 830 invånare medan Terceira med omkring 56 000 invånare näst mest befolkade ön i ögruppen. Det är sedan ett långt hopp ner till de övriga sju öarna som gemensamt har mindre än 15 000 invånare. Den minst befolkade ön är Corvo med enbart 430 invånare.

Den till ytan största ön i ögruppen är São Miguel med 779 kvadratkilometer därefter kommer Pico och Terceira med sina 446 respektive 403 kvadratkilometer. Den till ytan minsta ön är även den minst befolkade ön nämligen Corvo som bara är 17 kvadratkilometer stor.

Klimat och väder

Azorerna har ett (huvudsakligen) maritimt subtropiskt klimat med milda vintrar och relativt varma somrar vilket till stor del beror på golfströmmens varma strömmar. Det är ytterst sällan som den lägsta genomsnittstemperaturen på vintern når under 12-13 grader eller att den högsta genomsnittstemperaturen på sommaren når över 24-25 grader vilket gör ögruppen till ett populärt resmål året runt.

Omväxlande

Det är samtidigt viktigt att komma ihåg att vädret är mycket omväxlande med tanke på ögruppens placering mitt ute i Atlanten. Regnväder och blåst kan dyka upp från ingenstans så det gäller att ta med kläder för alla vädertyper och hålla ett gott öga på väderleksrapporten innan man ger sig ut på promenad i Azorernas fantastiska natur. Var även uppmärksam på att det kan förekomma orkaner under perioden augusti till november.

Varmaste och kallaste månaden

Den varmaste månaden under året på Azorerna är augusti med en lägsta medeltemperatur på 18 grader och en högsta medeltemperatur på 25 grader tätt följd av juli och september som båda har en lägsta medeltemperatur på 17 grader och en högsta genomsnittstemperatur på 24 grader. Den kallaste månaden på året är februari med en lägsta genomsnittstemperatur på 12 grader och en högsta genomsnittstemperatur på 16 grader närmast följd av januari och mars med en lägsta genomsnittstemperatur på 12 grader och en högsta genomsnittstemperatur på 17 grader.

Havstemperaturen är högst i augusti och september månad med ett genomsnitt på 22 grader tätt följda av juli med en genomsnittlig havstemperatur på 21 grader och oktober med 20 grader. Den kallaste månaden vad gäller havstemperaturen är mars med genomsnittliga 15 grader

Nederbörd och vind

Det faller mest nederbörd i månaderna januari och december med ett genomsnitt på 130 mm tätt följda av mars och november med 120 mm i genomsnitt. Den torraste månaden under året på Azorerna är juli med genomsnittliga 30 mm nederbörd följd av juni och augusti med 40 mm i genomsnitt. Ögruppen har generellt en hög luftfuktighet som ligger mer eller mindre konstant på 80% i genomsnitt under samtliga av årets månader.

Den blåsigaste perioden under året är i månaderna från oktober till mars och det är som tidigare nämnt under hösten(augusti – november) som det är störst sannolikhet för orkaner. Den period som normalt är minst blåsig infaller mellan maj och augusti.

Natur

Naturen på Azorerna präglas av ögruppens vulkaniska ursprung. Öarna i arkipelagen skapades genom vulkaniska och seismiska aktiviteter på havsbottnen under den så kallade Neogeniska perioden. De första embryonala landmassorna började dyka upp ur vattnet vid Santa Maria under Miocenepoken (för ca 8 miljoner år sedan).

Även om alla öar i ögruppen har genomlevt perioder med vulkanisk aktivitet genom  dess geologiska historia så har inte alla haft vulkanisk aktivitet under sin bebodda tid - åtminstone finns inget skrivet om detta. De öar som inte har upplevt vulkanisk aktivitet är Santa Maria, Flores, Corvo och Graciosa medan de andra öarna har upplevt (dokumenterat) sporadisk vulkanisk aktivitet sedan 1300-talet.

Idealiska växtförutsättningar

Den frodiga vulkaniska jordmånen tillsammans med påverkan av den varma golfströmmen och den relativt rikliga nederbörden skapar idealiska förutsättningar för en intressant och exotisk fauna och flora som inte står att finna på det europeiska fastlandet. Det finns till exempel 200 fågelarter och 56 växtarter på Azorerna som inte finns någon annanstans i världen för att inte tala om alla de fantastiska, blommande arterna som begonia, bougainvillea och hibiskus som blommar året runt. Lägg därtill de imponerande annanasplantagerna och en mängd akacia- och avokadoträd.

Valar och delfiner

En av Azorernas verkligt stora attraktioner är alla de valar och delfiner som man kan se i farvattnen runt ögruppen och särskilt från öarna Pico och Faial. Man kan se dessa fantastiska simmande däggdjur dels från torn (så kallade ”vigias”) inne på land eller från små snabbgående båtar som kan ta dig mycket nära de mäktiga valarna.

 

Resor till Portugal

Läs mer om Portugal och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Portugal här

Vad tycker gästerna om på Azorerna?

8,5
Samlade gästomdömen
Baserat på 20 recensioner