Vädret på Algarve

Algarve kan skryta med att ha ett fantastiskt medelhavsklimat vilket gör området till ett av Europas mest populära semesterplatser. Med ett årligt genomsnitt på 3000 soltimmar är Algarve ett av Europas mest sol rika platser t.o.m. fler än Kalifornien. Under sommarmånaderna är det i genomsnitt 12 soltimmar per dag och nästan inget regn.

Med Medelhavet i öst och Atlanten i väst är semesterorterna på Algarves östkust som Monte Gordo och Tavira generellt varmare och torrare än t.ex. Lagos och Praia da Luz på västkusten. Skillnaden är inte stor nog för att ändra resplanen om inte resenären är på jakt efter värme under lågsäsong höst och vår.

Sommar

Sommaren - från juni till september - är fylld av långa dagar med strålande sol och höga temperaturer. Högsta genomsnittstemperatur startar med behagliga 20 grader och toppar med 28°C i juli och augusti. I september faller temperaturen till 26°C. Juni och september är de månader med hänsyn taget till värmen som är de behagligaste. Under högsäsong kan dagstemperaturen stiga upp till 35°C och lägsta nattemperatur sjunker sällan under  20°C. Svalkande havsbris och den förhållandevis låga luftfuktigheten hjälper till att hålla nere de värsta värmetopparna. Då vinden snarare kommer söderifrån från Afrika, än från norr kan temperaturen stiga kraftigt. Sirocco-vinden som uppstår i Sahara tar med sig extrem värme och torka och till och med sand. Solen skiner i genomsnitt mer än 10 timmar eller mer varje dag i hela perioden. Regnmängden är så liten att den överhuvudtaget inte behöver nämnas. Havets genomsnittstemperatur uppnår 21°C vilket är kallt om man jämför med Medelhavet. Men varmt nog för en lång simtur - glöm inte att det är Norra Atlanten.

Höst

Höst - oktober och november är mycket varma med högsta genomsnittstemperatur på 22°C i oktober och 19°C i november. Novemberkvällarna kan vara mycket kyliga med lägsta genomsnitt på 13°C. Regnmängden ökar men bara till ca 50 mm som inte förorsakar några större besvär. Regnet faller vanligtvis i korta hagelstormar som drar in från Atlanten. Antalet soltimmar på Algarve är högt under hösten men betydligt färre än på sommaren. I oktober är antalet soltimmar ca 8 per dag och i november ca 6. Det är en bra tidpunkt på året att besöka området på. Njut av en aktiv semester med exempelvis vandrings- eller seglingsturer. Under denna period är här färre turister och priset för inkvartering är generellt lägre.

Vinter

Vintern, från december till februari är mycket mild med högsta genomsnittstemperatur i december och februari på 16°C, i januari faller den något, till 15°C. Lägsta nattemperatur håller sig runt 10°C, vilket är lite kyligt, men ingalunda så kyligt som längre norr ut i Europa. Temperaturen når inte fryspunkten men ju längre bort från kusten man kommer kan minusgrader uppmätas. 2006 täckte snö stränderna: i dessa tider med klimatförändringar kan inget uteslutas. Mer troligt än snö är en kraftig vind som drar in från Afrika: även på vintern kan temperaturer runt 20°C upplevas. Det är inget man kan räkna med eller förvänta sig om man kommer på besök denna tid på året. Solskensnivån är ca 6 timmar per dag vilket är 6 gånger mer än de få timmar som många platser i norra Europa får uppleva under vintern. Regnmängden är som högst men fortfarande inte särskilt hög och det kommer vanligtvis i korta skurar eller åska.

Vår

Våren från mars till maj är en härlig tid att avlägga ett besök då temperaturen stiger och solen återvänder. Högsta genomsnittstemperatur kryper upp till 18°C i mars, 20°C i april och 22°C i maj. Soltimmarna stiger till 9 per dag i april och till 10 i maj. Temperaturen nattetid och havet förblir kyligt. Våren precis som hösten är bästa tid för en aktiv semester. Äkta strandliv är närmast garanterat i slutet av våren. Men havet kan fortfarande vara ganska kyligt. 

Sol och värme

Algarve är det område som täcker den södra delen av Portugal. Bergen som delar södra och norra Portugal ger de södra området ett visst skydd mot vindarna från norr och de som kommer från Atlanten. Vindarna är kyliga och drar med sig regn. Södra Portugal är mycket varmare och torrare än de norra delarna. Speciellt Algarve är en plats med sol och värme p.g.a närheten till ekvatorn och p.g.a. av de vädersystem som drar in från Medelhavet, särskilt från södra Spanien och Afrika. Algarve är mer utsatt för vindar från Atlanten, än områdena strax söder om bergen, dessa kraftiga vindar kan få det att kännas kyligare. Vindarna är kraftigare utanför kusten och skälet till att Algarve är så populär bland seglare. Marinan är packad med yachter och havet fyllt av vita segel: seglarskolan håller kurser året om.