Resor till Tavira

Res till Tavira och njuta av en semester med några av Portugals mest imponerande stränder i ett av de mest charmiga områdena av Algarve - som fortfarande är befriande oförstörd. I Tavira hittar du goda restauranger, trevliga barer och självklart en fantastisk strand nära staden.

Tavira är en pärla i östra Algarve. Staden ligger där floden Gilão löper ut i Atlanten, och i motsats till många andra städer på Algarvekusten, har Tavira lyckats bibehålla en genuin atmosfär som avspeglar dess långa historia som viktig hamnstad. En resa till Tavira är en chans att få uppleva några av de mest imponerande stränderna i Portugal, och den mest charmiga delen av Algarve. Det är faktiskt lite utav ett mysterium, att staden hittills lyckats förbli såpass okänd...

Tavira är en traditionell Algarve-stad, som sträcker ut sig på båda sidor om floden Gilão. Dess moriska historia skiner tydligt igenom överallt - här finns vackra kullerstensgator med vitkalkade byggnader och den romerska bron (som egentligen är morisk), sträcker sig vackert över havet. När du därtill lägger de 37 kyrkorna, trevliga familjedrivna restaurangerna och alla stränder där du har gott om plats, är det enkelt att förstå varför vi endast har rosor att ge denna plats!

Stadens stränder ligger alla på Ilha de Tavira - eller Tavirasjön - en smal landtunga med 7 kilometer gyllene sand. Färjor från stadens centrum lägger ofta till här, men du kan också korsa vattnet via en gångbro. Stranden på Ilha de Tavira är en livlig plats med många restauranger, strandklubbar och vattensporter, samt en campingplats. De andra stränderna, som Terra Estreita och Barril, har färre besökare, och är därmed perfekta för en romantisk dag vid havet.

Med tanke på stadens lilla storlek finns det massor att göra i Tavira. Du som älskar shopping, kan slå dig lös på en matmarknad, en hantverksmarknad och i ett shoppingcenter. Därutöver kan du utforska kyrkor som Igreja de Santa Maria do Castelo från 1200-talet, samt ett moriskt slott och Camera Obscura. När du behöver vila benen kan du slappna av i vackra Placa Dr Padinha, där äldre herrar spelar domino och njuter av ett par Super Bock (ett populärt portugisiskt ölmärke).

Tavira har under de senaste åren förvandlats till ett paradis för golfspelare, med hela tre banor. Den mest anmärkningsvärda av dessa, är 18-hålsbanan Benamor Golf Course, ritad av Sir Henry Cotton, vilken ligger endast 10 minuter i bil från Tavira. Missa inte heller Quinta da RIa, en del av Ria Formosa Naturpark, samt Quinta de Cima, som ligger vid havet.

Inspiration och fakta

Allt fler resenärer får upp ögonen för Algarve, och det beror inte minst på de små dolda pärlorna, som Tavira. Den lilla staden i östra Algarve är fortfrande en oförstörd plats, men du finner ändå allt det du kan tänkas behöva på semestern, som bra restauranger, trevliga barer och självkalrt en fantastisk strand. När du lägger till vädret som är bra året om, är det inte svårt att förstå varför det numera blivit alltmer populärt att åka på semester till Tavira. I Tavira möts de lokala på frukt- och grönsaksmarknaderna, för att ta sig en kopp kaffe och prata en stund, och det är just detta lokala livet som ger en stämningsfull atmosfär till staden, vilken uppskattas av alla besökare.

Stränder

Endast tre kilometer från Tavira, ligger Ilha de Tavira med två strålande stränder. Området har massor av möjligheter för både aktivt och passivt strandliv, liksom här finns gott om restauranger. På sommaren kan du ta båten från centrala Tavira till halvån varje timme.

Tavira bjuder på en annorlunda strandsemester då du måste ta en båt för att nå stranden. Den fösta turen kommer säkert kännas som ett riktigt äventyr. När båtturen är avklarad och du gått i land, kommer en stig leda dig genom en liten tallskog fram till 12 kilometer orörda sandstränder.

Den breda stranden har massor av plats och är ideal till familjer som önskar spendera en lång och avslappnande dag i solen. Det redan, lugna vattnet är säkert till simning, och värms snabbt upp när sommarsolen står högt på himmlen. Caféer och restauranger står redo att servera förfriskningar under dagen och liggstolar och parasoll kan hyras om du vill ha skugga under dagen.

En 40-minuters promenad söderut på Ilha de Tavira tar dig till Barrill-stranden, en plats där man tidigare fiskade tonfisk, men där de gamla fiskebodarna nu är omvandlade till caféer som serverar massor av läckerheter. De före detta tonfiskbutikerna ligger fortfarande halvt begravda som ett minne över svunnen tid.

Landskapet

Landskapet i Tavira är i stort sätt orört, vilket är den främsta anledningen till varför det är så vackert här. Olivlundar och frodiga skogar möts med rena sandstränder och ett vackert blått hav. Den största stranden, Ilha de Tavira är omgiven av trevliga caféer och trevliga barer. 

Väder

Vädret i taviera är liksom de flesta andra områden av Algarve präglat av solsken och värme året runt. Somrarna är torra, faktiskt regnar det ytterst lite hela året runt, och även vintrarna är milda och torra. Du kan därför resa till Tavira året runt - men det är däremot inte många som badar på vintern.

Sevärdheter

Ta en promenad på de gamla kullerstensgatorna för att riktigt känna stadens atmosfär och få en inblick i dess förflutna. Labyrinten av smala, snirkliga gator gömmer på måmga dolda pärlor, små kyrkor och lokala restauranger. Om du primärt kommer hit för stränderna, kommer du inte bli besviken. På Ilha de Tavira, som bara ligger en kort båttur bort, väntar kilometervis av långa gyllene sandstränder. Landtungan har massor av faciliteter, däribland vattensport, en campingplats och flera bra restauranger.

Avsätt också lite tid att uppleva Algarves rika djurliv i den storslagna naturparken Ria Formosa National Park, eller ta en båttur där du har möjlighet att uppleva delfiner. Tavira kallas ibland för "Algarves Venedig" och staden har också många otroligt vackra byggnader. Prominent bland dessa är en gammal romersk bro med sju pelare, åtskilliga kyrkor och palats flankerade av gamla träd. Tavira har flera kyrkor, men Igreja da Santa Maria har en unik historia. Kyrkan byggdes där det tidigare låg en moské och under kyrkan, i gravkammaren ligger de jordiska resterna av Dom Paia Peres Correia, som år 1242 föste ut morerna från Tavira. Det finns också exemplar av renässansarkitektur i Tavira, och längs Tavessa de Dona Brites ligger medeltida hus med gotiska fönster och dörrar. Här ligger också ruiner av ett gammalt moriskt slott, varifrån du har en bra utsikt över Tavira och alla dess kyrktorn.

I staden Lagoa, som ligger inom räckvidd med bil eller tåg, kan du passera en rolig dag i vattenlandet eller provsmaka goda, lokala viner. Tillbaka i Tavira väntar också en rad smakupplevelser på marknader och på restauranger vid bredden av Gilão-floden. Det är inte konstigt att staden årligen är värd för en fiskefestival, där man dukar uppmed fisk- och skaldjursrätter från hav och flod. Festivalen pågår i hela tre veckor.

Mat och dryck

Portugal är väldigt känd för sin kärlek till fisk och skaldjur, och framförallt torsk är en stor favorit, vilken enligt sägnen serveras på minst 365 olika sätt. Förvänta dig att se torsk på många traditionella, portugisiska menyer. Utöver de läckra och friska fiskrätterna, finns det ett brett utbud av rätter som kan tillfredsställa dina kulinariska önskemål. I Tavira bör du t.ex. smaka på den lokala utgåvan av Açorda Alentejana, en vitlöksbuljong som hälls över bröd och serveras med ett pocherat ägg på toppen. Mums!

Missa inte heller att besöka ett portugisiskt bageri under semestern. De lokala invånarna älskar sötsaker och urvalet av bakverk är därför stort. Prova de små, lätta tarteletterna Pastel de Nata, som enligt myten endast tre personer kan laga enligt originalreceptet. Sist, men inte minst, rekommenderar vi att du provar en Medronho - en brandy som lokalbefolkningen ofta dricker till frukost! Om denna 48-procentiga dryck känns lite för mycket, kan du istället njuta av de goda portvinerna.

Nattliv

Det bästa sättet att uppleva Taviras nattliv på, är att ta en promenad på gatorna. Här kommer du under vägen ha rik möjlighet att slå dig ner för att njuta av tapas och lokalt vin. Under somamren kommer du vara i gott sällskap tack vare alla semesterfirare. Det är alltid ett nöje att utforska staden på natten, och upptäcka nya restauranger och barer. Önskar du danska till den senaste musiken, bör du gå till Meeting Rooms. Här har det livemusik varje måndag, och det är en av de mest populära nattklubbarna i Tavira.

För en lite luganre atmosfär och goda cocktails, kan du gå till takbaren på Porta Nova Hotel. Häruppe kan du njuta av solnedgången och några drinkar innan middagen. Trots Taviras autentiska stämning, med kullerstensgator och mysiga atmosfär, inkluderar nattlivet allt från irländska pubar till pulserande klubbar.

Aktiv semester

En semester i Tavira placerar dig i hjärtat av den spektakulräa naturparken, Ria Formosa National Park. Den täcker hela 18.000 hektar av varierat landskap och är en fantastisk plats att utforska till fots eller på cykel. Det finns många cykelrutter med start i Tavira, och du kan också följa med på guidade turer i parken (och i resten av Algarve). I själva parken kan du också delta på guidade vandringsturer, fiske, hyra kajak, eller följa med på en av alla båtturer som utforska parken från kusten. Parken är ett sant paradis för fågelskådare då den utgör en viktig rastplats för fåglar som flyttar mellan Europa och Afrika. Kom ihåg att ta med kikaren, och se om du kan få syn på några sällsynta fåglar.

Tillbaka i Tavira finns också en värld av aktiviteter för äventyrslystna semestergäster. Välj mellan paintball, klättring, paragliding, ridning, wakeboarding, jetski och mycket mer. Om du känner sig sportig och gärna vill hålla igång formen, finns det massor av aktiviteter på stranden i Tavira. Beachvolleyball och fotbollsplaner är det full aktivitet på på sommaren, och du kan också delta i utomhusyoga, salsa och aerobics. Med flera golfbanor i närheten kan du också öva på din putt, medan du njuter av Algarves varma sol.

Kultur

Tavira är en stad full av vackra byggnader och kyrkor, rika på historia. En semeter här är inte komplett utan att du utforskar denna del av stan. Du kan göra det i ditt eget tempo, eller delta i en guidad tur om du vill ha lite mer bakgrund till byggnaderna. Turen varar normalt cirka 2 timmar, och det är ett fantastiskt sätt att se alla höjdpunkterna och upptäcka dolda pärlor bland de snirkliga gatorna i den gamla stadsdelen. 

En historisk höjdpunkt du inte bör missa är Taviraborgen Den är öppen varje dag och innanför murarna kan du se imponerande trädgårdar. Den höga byggnaden är dessuom sval och full av skugga, så det är en bra plats när du vill ta en paus från solen. Gå till toppen av tornen och njut av den fina utsikten över staden.

Vill du lära dig mer om de människor och kulturer som format Tavira genom åren, kan du besöka ett av stadens fyra museum. Det kommunala museet i Palácio da Galeria har massor av utställningar som täcker Taviras historia, medan Casa-Museu do Monte da Guerreira i Santo Estevão har en omfattande samling av religiös och dekorativ konst.

Städer i närheten

Alvor
Bara en kort tur bort, med en fantastiskt strand och hav, får du i Alvor känslan av livet i en äkta fiskeby. Oavsett om du får lust att utforska den livliga gamla stadsdelen, eller vill dyka ner i det lokala köket på stadens alla restaruanger, är detta ett perfekt mål för en utflykt.

Lagos
Närliggande Lagos är framförallt populär tack vare dess livliga nattliv och vackra stränder. När du är färdig med att utforska alla vattensportaktiviteter som erbjuds, eller kommer tillbaka från en vandringstur genom vacker natur, kan du avsluta dagen på en av alla populära klubbar.

Albufeira
Du kommer aldrig ha tråkigt på en tur till närliggande Albufeira. Här kan du både njuta av stränder eller djupdyka i Algarves lokala rätter, för här finns gott om restauranger där du kan slå dig ner. Ta en tur längs den långa kustlinjen eller njut av en lugn kväll med gott sällskap.

Därför ska du resa till Tavira

Denna stad har en rik historia, vilket tydligt ses på alla byggnader och gator i den gamla stadsdelen. Tavira är också känd som "cidade das igrejinhas" (staden med alla kyrkor). Här råder en annan atmosfär än i de mer populära områdena på Algarve. Besök också vackra Tavira Island, och naturparken Ria Formosa.

Tavira är en blandning av vidunderlig arkitektur, saltområden, charmiga stränder, bergskedjor, vindmöllor och naturligtvis, kykor. En romersk bro över floden Gilhão sammankopplar de två stadsdelarna i Tavira.

Hotell i Tavira

Populära hotell i Tavira

Portugal, Algarve, Tavira
9,4
Fantastiskt
668 omdömen
  • Närmaste flygplats: 34 km
  • Närmaste strand: ca. 10 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Portugal, Algarve, Tavira
9,3
Fantastiskt
800 omdömen
  • Närmaste flygplats: 39 km
  • Närmaste stad: ca. 0 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Portugal, Algarve, Tavira
9,6
Fantastiskt
996 omdömen
  • Närmaste flygplats: 49 km
  • Närmaste strand: ca. 1.5 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)

Inspiration och fakta

Semesterresenärer får i stigande grad upp ögonen för Algarve, och det beror inte minst på dolda pärlor som Tavira. Den lilla staden i östra Algarve är fortfarande vidunderligt oförstörd, men ändå hittar du allt det du hittar i modernare semesterorter här, såsom bra restauranger, trevlig barer och självklart en fantastiskt strand. När du lägger till det berömda, goda vädret året runt, är det inte svårt att förstå varför det blivit så populärt att åka på semester till Tavira. I Tavira råder massor av liv och rörelse på frukt- och grönsaksmarknaden. Det är också här många lokala möts för att ta ett snack över en kopp kaffe. Den låga, trevliga bebyggelsen och det lokala vardagslivet ger en stämningsfull atmosfär som besökare kan njuta gott av.

Stränder

Endast tre kilometer från Tavira ligger ön Ilha de Tavira med två strålande stränder. Området har massor av möjligheter för både aktivt och passivt strandliv, liksom det finns gott om restauranger. På sommaren avgår en båt från Tavira centrum till Ilha de Tavira.

Tavira bjuder på en annorlunda form av strandsemester. För att nå stranden ska du nämligen åka på båttur till Ilha de Tavira. Din första tur kommer kännas som ett riktigt Algarve-ävenyr. När din färja har lättat ankare och du går i land, kommer en stig leda dig genom en liten tallskog, fram till 12 kilometer orörda, vita sandstränder.

Den breda stranden har gott om plats och är ideal till familjer, som vill spendera en lång, avslappnande dag i solen. Det rena, långgrunda vattnet är säkert att simma i och värms snabbt upp när sommarsolen får makt. Caféer och restauranger står redo med förfriskningar under dagen och liggstolar och parasoll kan hyras om du vill ha lite skugga på en varm dag.

En 40-minuters promenad mot söder på Ilha de Tavira, tar dig till Barrill-stranden. Ett före detta fiskeläge för tonfisk där de gamla fiskebodarna nu är förvandlade till caféer som serverar läckerheter. De gamla båtplatserna ligger fortfarande halvt begravda i klitterna som här påminner om minnesmärken över en svunnen tid.

Landskap

Landskapet i Tavira är i stort sett oberört, vilket är huvudsaklig grund till att det är så vackert. Olivlundar och frodiga skogar möts med rena sandstränder och det vackra blå havet. Den största stranden, Ilja de Tavira är omgiven av trevliga caféer och bra barer.

Väder

Vädret i Tavira är liksom de flesta områdena i Algarve präglat av solsken och värma året runt.Somrarna är torra, ja det regnar faktiskt mycket lite året runt, och även vintrarna är mild och torra. Du kan därför åka till Tavira året runt. 

Sevärdheter

Ta en promenad på kullerstensgatorna för att känna stadens atmosfär och för att få en inblick i dess historia. Labyrinten av smala, snirkliga gator gömmer på många dolda pärlor, små kyrkor och familjeägda restauranger. Om du primärt är här för strändernas skull, kommer du inte heller att bli besviken. På Ilha de Tavira, som endast ligger en kort båttur bort, väntar kilometervis med gyllene sandstränder. Landtungan har massor av faciliteter, däribland vattenportaktiviteter, en campingplats och flera restauranger. 

Vasätt också tig att uppleva Algarves djurliv i den storslagna nationalparken Ria Formosa, eller på en delfinsafari där du kan möta de lokala delfinerna. Tavira kallas ofta också för "Algarves Venedig", och staden har många vackra byggnader - mest framstående bland dessa är en gammal romersk bro med sju pelare, åtskilliga kyrkor och torg som flankeras av gamla träd. Tavira har flera kyrkor, men Igreja da Santa Maria har en unik historia. Kyrkan är byggd där en gammal moské en gång stod, och i gravkammaren under kyrkan ligger de jordiska resterna av befälhavaren Dom Paia Peres Correia, som år 1242 lyckades driva bort morerna från Tavira. Det finns också gott om renässansarkitektur i Tavira, och längs Tavessa de Dona Brites ligger medeltida hus med gotiska fönster och dörrar. Här ligger också ruiner av ett gammal slott från morernas tid, där du har en vacker utsikt över Tavira och alla dess kyrktorn.

I staden Lagoa som liger inom räckvidd med tåg eller bil, kan du spendera en rolig dag på vattenlandet eller provsmaka lokala, goda viner. Tillbaka i Tavira väntar också en lång rad smakupplevelser på marknader, samt på restaurangerna vid bredden av Gilao-floden, som serverar allt gott från havet. Det är inte heller en tillfällighet, att staden årligen är värd för en fiskefestival, där man dukar upp med fisk- och skaldjursdelikatesser från hela regionen över en period på tre veckor.

Mat och dryck

Portugal är känt för sin kärlek till fisk och skaldjur, och framförallt torsk är en favorit - enligt sägnen serveras torsk på minst 365 olika sätt i landet. Förvänta dig att se den på många traditionella menyer. Utöver de läckra, färska fiskrätterna, finns ett brett urval rätter, som kan tillfredsställa dina kulinariska önskemål. I Tavira bör du t.ex. försöka hitta en plats där du kan smaka på den lokala utgåvan av Açorda Alentejana - en vitlöksbuljong som hälls över bröd och serveras med ett pocherat ägg på toppen! Mums!

Missa inte heller att besöka ett portugisiskt bageri under semestern. De lokala invånarna älskar sötsaker, och urvalet bakverk är därför stort. Prova de små, lätta och luftiga bakverken Pastel de Nata, som enligt myten det endast är tre personer som har der ursprungliga receptet på. Sist, men inte minst, kan det rekommenderas att du provar en Medronho - en brandy som lokalinvånarna gärna dricker till frukost! Om denna 48 % dryck är lite för våldsam, kan du istället prova ett portugisiskt portvin.

Nattliv

Det bästa sättet att uppleva Taviras nattliv på, är att ta en promenad i stan. Här kommer du under vägen få rik möjlighet att slå dig ner och njuta av god tapas och gott vin. På sommaren kommer du vara i gott sällskap tack vare alla semestergäster. Det är alltid ett nöje att utforska staden på kvällen och upptäcka nya barer och restauranger - varje kväll bjuder på nya upplevelser. Om du önskar dansa till de senaste hitsen, bör du gå till Meeting Rooms, en av de mer populära nattklubbarna i stan där man spelar livemusik varje måndag.

För en lugnare atmosfär och några cocktails, kan takbaren på Porta Nova Hotel rekommenderas. Häruppe kan du njuta av solnedgången och drinkar innan middagen. Trots Taviras autentiska stämning, är nattlivet med allt från irländska pubar till pulserande klubbar mycket allsidigt. 

Aktiv semester

En semester i tavira placerar dig mitt i hjärtat av den spektakulära nationalparken Ria Formosa. Den täcker 18.000 hektar av varierat landskap och är ett fantastiskt ställe tt utforska till fots eller på cykel. Det finns många cykelrutter som startar i Tavira, och dessutom kan du följa med på guidade turer i parken (och i resten av Algarve). I själva parken kan du delta i en guidad vandringstur, fiska, hyra kajak eller hoppa på en av alla båtturer som utforskar den från kusten. Parken är ett sant paradis för fågelskådare, då den utgör en viktig rastplats för fåglar som flyttar mellan Europa och Afrika. Kom ihåg att ta med kikaren, och se om du kan skåda några sällsynta fåglar här.

Tillbaka i Tavira finns också en värld av aktiviteter för äventyrslystna resenärer. Välj mellan paintball, klättring, parasailling, ridning, wakeboarding, jetski och mycket mer. Om du känner dig sportig och gärna vill träna under semestern i Tavira, kan du delta i massor av aktiviteter på stranden. Beachvolleyball och fotbollsplaner är aktiva på sommaren, tillsammans med utomhusyoga, salsa och aerobics. Med flera golfbanor i närheten, kan du också jobba på swingen, medan du njuter av Algarves solsken.

Kultur

Tavira är en sad full av vackra byggnader och kyrkor, som är rika på historia. En semester här är inte helt komplett utan att utforska denna del av staden. Du kan göra det i ditt eget tempo, eller delta i en guidad tur som normalt varar två timmar och är ett fantastiskt sätt att se alla höjdpunkter på. 

En historisk höjdpunkt som du inte bör missa är Tavira-borgen. Den har öppet dagligen och innanför murarna kan du se imponerande trädgårdar. Den höga byggnaden är dessutom ett svalt och skuggigt stället om du vill slippa undan den varma solen för några timmar. Gå till toppen av tornen om du vill ha en vacker utsikt över den omkringliggande staden.

Vill du lära dig mer om det folk och de kulturer som satt sin prägel på Tavira genom åren, kan du besöka ett av stadens fyra museer. Kommunalmuseet på Palácio da Galeria har massor av utställningar som täcker Taviras historia, medan Casa-Museu do Monte da Guerreira i Santo Estevão har en omfattande samling religiös och dekorativ konst.

Städer i närheten

Alvor
Bara en kort tur bort, med fantastisk sand och hav, får du i Alvor verkligen känslan av livet i en äkta fiskeort. Oavsett om du har lust att utforska den gamla stadsdelen eller dyka ner i det lokala köket på stadens fantastiska restauranger, är det helt klart ett perfekt mål för en dagsutflykt.

Lagos
Närliggande Lagos är framförallt populär för dess livliga nattliv och vackra stränder. När du är klar med dagens vattensportaktiviteter, eller har kommit tillbaka från din vandring eller cykeltur genom de vackra landskapen, kan du avsluta dagen på en av de populära klubbarna.

Albufeira
Du kommer aldrig ha tråkigt på en tur till närliggande Albufeira. Oavsett om du vill ha en strandsemester eller en chans att fördjupa dig i den autentiska smaken av Algarve, kommer denna pittoreska stad ge dig massor av fina upplevelser. Ta en tur längs den långa kustlinjen, eller njut av en still kväll på en av de erkända restaurangerna i området.

Därför ska du resa till Tavira

Denna stad har en rik historia, vilket tydligt kan ses på dess byggnader och gator i den gamla stadskärnan. Tavira är också känd som cidade das igrejinhas (staden med de små kyrkorna). Den drar fördel av att ligga en bit bort från Algarves mest överfyllda områden. Besök också den vackra ön Ilha de Tavira och den fantastiska nationalparken Ria Formosa.

Tavira är en blandning av vidunderlig arkitektur, saltområden, charmiga stränder, bergskedjor, vindmöllor och naturligtvis, kyrkor. En romersk bro över floden Gilhão förbinder Taviras två stadsdelar.

Resor till Portugal

Läs mer om Portugal och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Portugal här

Andra länkar

Vad tycker gästerna om i Tavira?

8,8
Samlade gästomdömen
Baserat på 13 recensioner