Resor till Silves

Det kan vara svårt att föreställa sig hur Algarve såg ut innan alla barer, liggstolar och turistbutiker fanns här. Men om du skulle vilja ta ett steg tillbaka i tiden så är sen vackra staden Silves en perfekt semesterdestination.

Silves skiljer sig väldigt mycket från de turistiga semesterorterna som du annars stöter på längs Algarvekusten. Silves är en stad full av historia och är perfekt för en parsemester eller lite äldre gäster. Du kommer direkt gripas av vackert det är i Silvesr. Ett välbevarat kopparfärgat slott blickar ner på en stad omgiven av apelsin- och citronträd längs bredden av floden Arada.

Silves historia går tusentals år tillbaka i tiden och du kan bland annat hitta lämningar från romarnas tid i området vid stadens bro Ponte Romana. Men de flesta av de historiska vittnesbörden i Silves är från Medeltiden och då framför allt det imponerande fortet i Silves som utgör huvudattraktionen i området. Du kan även besöka Silves arkeologiska museum med utställningar om stenåldern. Under morernas tid var Silves känt som Xelb, huvudstad i Al-faghar, Algarves moriska provins. Silves, vid den tiden, 30 000 invånare "talade ren arabiska, författade poesi och var eleganta i sitt sätt att vara och tala" enligt den arabiske författaren Idrisi.

En resa till Silves handlar emellertid inte enbart om historia. Staden bjuder på mängder av möjligheter till avkoppling. Stränderna omkring Armacao eller Praia da Rocha är perfekta för en dag i solen. Även "foodies" kommer älska att tillbringa semestern i Silves. utöver de läckra restaurangerna i själva Silves kan du bege dig ut på en vinprovningstur i den närliggande historiska staden Lagoa.

Hotell i Silves

Fakta och inspiration

En gång i tiden en rik och mäktig stad, men idag är Silves en sömnig stad som ligger vid en utstickare av Serra de Monchique bergen. Staden anses vara grundad av fenicierna och katedralen och ruinerna efter det röda sandstensslottet påminner besökarna om Silves rika och driftiga moriska förflutna och som avslutades efter en tre månaders belägring anförd av Kung Sancho I år 1189.

Stränder

Du kan välja mellan två stränder i Silves, vilka båda är lika populära. Det är en fantastisk sandsträcka åt sydost i Armacao, medan du i sydvästlig riktning har Praia da Rocha.

Dt finns massor av solstolar på stranden i Armacaos och du kan även utforska naturliga havspooler mellan klipporna vid ebb.

Praia da Rocha å andra sidan ligger bara 1 kilometer bort från Portimão och är framförallt iögonfallande på grund av sina röda sandstensklippor och sin gyllene sand. 

Upplevelser och sevärdheter

Silves Slott

Den mest kända attraktionen i Silves stammar från 600-talet, även om de välbevarade röda slottsmurarna som du ser idag först kom till 500 år senare. Det var vid den tiden då kampen mellan de kristna korsfararna och morerna var som intensivast.

Slottet är byggt på den plats där Palace of the Verandahs låg på 1000-talet och idag dominerar slottets tornmurar staden och erbjuder en fantastisk panoramautsikt över omgivningarna. Silves gotiska katedral från 1200-talet som är byggd på den plats där det tidigare låg en moské, rymmer några korsriddar-gravkamrar och en jaspisstaty föreställande Jungfru Maria, vilken anses kunna dateras tillbaka till 1300-talet. Det arkeologiska museet nedanför berget rymmer sten- och järnåldersredskap samt kirurgiska instrument från 400-, 500- och 600-talet.

Du kan bland annat studera en del av de listiga uppfinningarna man använde sig av i slottet för att överleva under en belägring. Även om du inte är historiskt intresserad så är bara utsikten från slottet ner över Silves värd besöket.

Båt-kryssning

Arade-floden är den största vattenvägen som förbinder Silves med Portimão vid kusten. Det går många båtturer på floden varje dag på vilka du kan utforska den 40 kilometer långa sträckan vatten mellan de två städerna.

Det är en avkopplande och samtidigt lite annorlunda sätt att uppleva det omkringliggande landskapet och djurlivet på.

Medeltidsfestival

Silves vaknar verkligen till liv under den 10 dagar långa medeltidsfestivalen i augusti varje år. Med slottet tronande i bakgrunden som en passande kuliss går hela staden tillbaka i tiden och du kommer kunna se riddare och prinsessor rida omkring runt nästan varje gathörn i staden och lokalbefolkningen klär ut sig i medeltida dräkter.

Jonglärer och akrobater fyller stadens centrum och där kommer finnas bodar där man säljer traditionell mat och konsthantverk.

Bada i en stor konstgjord sjö och besök Algarves vackraste by nära Silves

Ca. 10 kilometer nordost om Silves ligger Barragem do Arade, en av Algarves största konstgjorda sjöar. Besökare på detta fridfulla ställe kan simma, njuta av den medhavda maten eller hyra en kanot för en eftermiddag. Sao Bartholomeu de Messines i närheten är en lugn liten by med en gammal sockenkyrka. Alte, 28 kilometer öster om Silves beskrivs som den vackraste byn i Algarve. Byn är även känd för sin levande lördagsmarknad och sina folkdanstraditioner.

Utforska hålor och grottor i närheten av Silves

Klipporna vid Ponte da Piedade 3 kilometer från Lagos, som på ett naturligt sätt har skapat tunnlar, valv och grottor, visar folk som besöker regionen en hel marin fantasivärld. Ett gott styckes körning väster ut från Lagos ligger Sagres, en stad som är mest känd för sin anknytning till Henrik Sjöfararen en prins vars största mål var att uppmuntra män att ge sig ut och upptäcka Afrika, Indien och Fjärran Östen.

Mat och dryck

Som många andra städer på Algrave-kusten har Silves allt det goda från havet. Men det är inte bara läckra fiskar och skaldjur som serveras i Silves. Om du beger dig en bit in i landet från kusten kan du provsmaka mängder av traditionella kötträtter som till exempel vildsvin, ensopado de borrego - en välsmakande lammköttsrätt med bröd - eller om du är lite gastronomiskt modig kan du prova på sniglar tillagade i öl. Alla dessa rätter smakar ännu bättre om de ledsagas av ett glas eller två av Lagoas goda rödvin.

En av höjdpunkterna på en semester i Silves är stadens fantastiska restauranger. Dessa är inga turistiga matställen så du kan vara nästan säker på att få autentisk mat av hög kvalitet. Och något som är nästan ännu bättre: Du får nästan garanterat väldigt mycket mat för pengarna efter att ha lämnat de mer turistiga ställena.

Historia

Silves erövrades av Abd-al-Aziz år 713 och förblev under islamiskt herradöme fram till mitten av 1200-talet. Staden var morernas huvudsäte i Algarve. 1189 erövrade kung Dom Sancho I staden med god hjälp från de kristna korsfararna, men de lyckades bara hålla staden i några år innan morerna återerövrade den.

Silves läge gjorde staden lämpad att befästa. Man kan fortfarande se slottets röda murar där de tronar högt ovanför staden. Från slottet har man en perfekt utsikt ner över staden och det omkringliggande landskapet. Det är en av de vackraste utsiktsplatser du kan tänka dig och fyllt av romantisk atmosfär.

Du får inte glömma att njuta av de andra sevärdheterna i staden: parker, torg, restauranger och caféer i den historiska stadskärnan!

Städer i närheten

Portimão

Om du vill delta i utomhusaktiviteter under din semester i Silves så är den hektiska hamnstaden Portimão ett bra ställe att börja på. Du kan spela golf, rida, köra mountainbike, go-kart eller ge dig i kast med olika vattensportaktiviteter. Portimão är också ett bra ställe om du är på jakt efter souvenirer. Det finns en handfull butiker runt Portimãos marina, medan du hittar flera detaljhandlare och inköpscenter i utkanten av stan.

Lagoa

Bege dig till Lagoa om du är ivrig att prova några droppar av de lokala dryckesvarorna i området. Lagoa är känt för sina lokalt producerade kvalitetsviner. Det är lätt att hitta ett ställe som erbjuder vinprovning eller där du kan få en guidad tur bland vinodlingarna.

Utöver möjligheten att smaka på goda viner så är Lagoa en charmerande stad med sina vackra, vitkalkade hus, kullerstensgator och gamla kyrkor.

Porches

Byn Porches är liksom Silves fylld av vackra flerfärgade hus omgivna av vinodlingar och apelsinträd. Om du söker lite romantik på din semester så är en middag i solnedgången här i Porches rätta saken.

Porches är även känt för sin keramik som du kommer se massor av längs kullerstensgatorna. Keramiken är perfekt som gåva till någon eller som souvenir att ta med sig hem.

Resor till Portugal

Läs mer om Portugal och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Portugal här