Resor till Sagres

Sagres, beläget på den yttersta västliga spetsen av Algarvekusten, bjuder på en storslagen natur bestående av Atlantens dramatiska vågor, höga klippor och stora vackra stränder. Boka din resa till Sagres med Escapeaway i dag!

Runt omkring vackra Sagres ligger några av de bästa surf-stränderna i Portugal. Precis utanför staden ligger Cabo São Vicente som utgör den västligaste punkten på det europeiska fastlandet och en plats som bara måste besökas.

Sagres passar kanske inte alla då staden har en utposts råa, robusta och obefläckade atmosfär, men för andra kommer Sagres - av samma anledning - vara det optimala resmålet på Algarvekusten.

Även om surfing är Sagres huvudaktivitet så finns här även utmanande vandringsleder, lugna vägar för cykling, möjlighet att fiska, ett unikt fort och inte minst en mycket intressant historia med utgångspunkt i de portugisiska upptäcktsresande eftersom Henrik Sjöfararens sjöfartsskola låg här på 1400-talet (och Henrik Sjöfararen förknippades med staden fram till sin död 1460).

Om du hyr en bil kan Sagres även användas som bas för att utforska den sydvöstra sidan av São Vicente National Park, som är ett fantastiskt naturområde.

Sagres är i dag en livlig hamn- och fiskestad och tycker man om att äta fisk så får man den inte bättre eller färskare än här. Allt det goda från havet serveras på de många fina restaurangerna i Sagres.

Välkommen till Portugal med Escapeaway, vi är specialister på resor till Sagres och andre resmål i regionen Algarve. När du reser med Escapeaway bor du alltid på noga utvalda hotell eller semesterbostäder och på Algarvekusten erbjuder vi även handplockade villor. 

Så bokar du en resa till Sagres med Escapeaway

Det är lätt att flyga till Algarve, antingen med direktflyg till Faro flygplats eller till flygplatsen i Lissabon varifrån du har ca 3 timmars körning med bil till Sagres. Resor till Sagres i Algarve regionen i Portugal hittar du lätt och billigt i sökmotorn och du kan online jämföra olika priser på din resa.

Som på alla andra destinationer kan du resa i precis det antal dagar du själv vill och från alla flygplatser, bl.a. Stockholm, Göteborg, Malmö och Köpenhamn. Om du själv vill arrangera din resa till Algarve kan du självklart nöja dig med att bara boka din hotellvistelse i Sagres hos Escapeaway, men de allra flesta väljer tryggeheten genom att boka en komplett paketresa som inkluderar både flyg, hotell, bilhyra eller transport till och från flygplatsen.

>> Läs även om resor till Albufeira
>> Läs mer om utvalda hotell i Algarve

Hotell i Sagres

Information och fakta

Även om Sagres ligger på Algarvekusten - staden ligger bara några få kilometer från Europas sydvästligaste punkt, Cabo de São Vicente - så blir den inte lika överbefolkad av turister som många av semesterorterna längre öster ut. Turisterna kommer gärna tillbaka till Sagres på grund av stränderna, det rena vattnet och det enormt betagande landskapet. Området ligger på Algarvekustens yttersta spets och är framförallt ett populärt resmål för surfare.

Huvudattraktioner? Var ska man börja? Sagres är ett paradis för alla sportiga män och kvinnor. Tusentals besökare kommer till Sagres mellan december och april för att fiska; här finns några av de bästa förutsättningarna i Portugal för alla former av surfing, dykning och djuphavsfiske, dessutom kan blomintresserade hitta sällsynta arter här. Sagres bjuder på spänning och underhållning utan ände.

Klimatet är milt även på vintern på grund av stadens läge vid vattnet.

Sagres är även känt för St. Vincent Cape. Här står man vid Europas sydvästligaste hörn, där landet slutar och havet börjar. Det är omöjligt att beskriva områdets betydelse och den speciella känslan som väcks inom en här. På en stormig dag bör man stanna kvar lite längre för att uppleva havets raseri. Tänk tillbaka till tiden för de stora upptäcktsresorna och föreställ dig hur fartygen försökte passera St. Vincent Cape. På den tiden trodde sjöfolk att stormen berodde på guds vrede och stället har därför även en mytologisk koppling.

Stränder

Sagres stränder utgör idag helt säkert stadens huvudattraktioner. De är populära både bland surfare och badande - och även bland dem som bara tycker om att njuta av solen. Den viktigaste stranden vid Sagres är Praia da Mareta belägen enbart fem minuter från stans centrum. Stranden är avskärmad från de värsta vågorna och är därför populär bland barnfamiljer.

Det finns tre stränder inom gångavstånd från staden; Praia da Mareta, Praia do Tonel och Praia da Baleeira. Praia da Mareta är den mest populära då den erbjuder en stor sandstrand och lä från den nästan konstanta brisen från havet.

Praia do Tonel ligger åt väster och har några av de största vågorna i regionen, medan Praia da Baleeira ligger vid sidan om hamnen och är den mest skyddade och därmed den familjevänligaste stranden av de tre.

Praia do Martinhal ligger bara en kort promenad från centrala Sagres och nordväst om staden ligger Praia do Beliche som är en av de populäraste surf-stränderna i regionen.

Sevärdheter

Den största sevärdheten i Sagres är det unika fortet, Fortaleza de Sagres, som bara har en försvarsmur åt söder medan de tre andra sidorna bevakas av enorma klippor. Inne i fortet finns det en över 1 kilometer lång gångstig längs klipporna, ett fyrtorn och en grotta där vågorna sköljer in från havet.

Även om fortet är den största sevärdheten skapad av människor i Sagres får den ofta stå i skuggan av den naturligt bildade udden Cabo São Vicente som utgör den västligaste delen av det europeiska fastlandet och som fram till 1300-talet antogs vara änden av den då kända världen.

Inget besök i Sagres är komplett utan ett besök vid denna sägenomspunna, ödsligt belägna och sönderslitna landtunga.

Historia

Så förhållandevis lugnt och avsides beläget som Sagres är i dag, lika livlig var den på 1400-talet som mittpunkt för historiska händelser. Henrik Sjöfararen hade till exempel sin sjöfartsskola här. Skolan utbildade bland annat Vasco da Gama och Ferdinand Magellan, vars betydelse vi känner än idag.

Henrik Sjöfararens fort Vid Ponta de Sagres norr om staden ligger Henrik Sjöfararens fort. Även om mycket av byggnadsverket ligger i ruiner får man en förnimmelse av hur storslaget det en gång var. Den enda vägen in till fortet är genom en jättelik portal genom en av de återstående murarna.

Cabo São Vincente i närheten av Sagres

Europas sydvästligaste punkt är verkligen värd ett besök. Området har betraktats som heligt ända sedan stenåldern och dess nuvarande namn härstammar från martyren Sankt Vincent vars jordiska rester enligt legenden flögs hit från det heliga landet av korpar. 1173 flyttades resterna vidare till Lissabon.

Cabo São Vincente är även känt för sitt fyrtorn som 1846 byggdes över ruinerna efter ett Franciskanerkloster och som idag vakar över ett av världens mest trafikerade farvatten.

Lokal transport

Det finns två bussförbindelser måndagar och fredagar från Sagres till Cabo de São Vicente. Bussen väntar ca 30 minuter vid Cabo São Vicente, vilket normalt är tillräckligt för att hinna se hela området. 

Därutöver finns det nästan inga offentliga transporter i Sagres-regionen. Det finns en reguljär bussförbindelse till Lagos, men inte mycket annat. Den närmsta järnvägsstationen ligger i Lagos och där ligger även den viktigaste regionala busstationen.

För att få ut mesta möjliga av semestern i Sagres rekommenderar jag därför att att du hyr en bil. En förbeställd taxi från Faro flygplats till Sagres kostar nästan det samma som tre dagars bilhyra, så en hyrbil är helt klart att föredra.

Resor till Portugal

Läs mer om Portugal och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Portugal här

Andra länkar