Resor till Odiáxere

Odiáxere är en liten, vacker landsort med endast 3000 invånare, som ligger på den nordvästra bredden av Ria do Alvor på Algarvekusten. Du kan resa till Odiáxere med Escapeaway och bo på utvalda hotell med stil och charm.

Odiáxere är känd för dess musslor, som odlas i området, och därefter serveras på stadens restauranger och strand (Meia Praia) som är en lång och platt sandstrand, som sträcker sig åtskilliga kilometer från Ria do Alvor till Lagos.

Arkeologiska fynd indikerar förhistorisk bosättning i området, hela vägen tillbaka till Kopparåldern (mellan Stenåldern och Bronsåldern). Den nuvarande staden härstammar sannolikt från den moriska perioden, medan de nuvarande stadscentrumet byggdes efter den kristna reconquista. Stadens namn härstammar från det arabiska ordet odi (för flod) och är därmed en annan indikation för stadens möjliga arabiska ursprung.

Staden är också känd för dess storslagna golfbana, Palmares, som ligger mellan stranden och landsorten med utsikt över det natursköna landskapet. Du kan välja ett hålla semester i området runt Odiáxere, eller på ett av de andra resmålen i regionen som du hittar i Escapeaway program. Vi är specialister på resor till Portugal och har stor erfarenhet av att skräddarsy resor där du bor på handplockade hotell.

Sevärdheter och upplevelser

Trots stadens ringa storlek finns en rad intressanta sevärdheter i och omkring Odiáxere. Här nedan nämns några av de viktigaste.

  • Den lokala fästningen Forte da Meia Praia, också kallad Forte de São Roque de Lagos. Fortet byggdes runt år 1670, på order av D. Luís da Cunha og Ataíde, för att försvara São Roque strand (som tidigare bar namnet Meia Praia), och Ribeira da Carrapateiras utmynning, som på 1900-talet redan var helt försvunnen. Fortet var en del av en grupp fästningar, vars föremål var att försvara kusten runt staden Lagos från de konstanta angrepp från pirater och andra fiender från havet.
  • Församlingskyrkan Igreja Matriz de Odiáxere (eller Igreja Paroquial de Odiáxer, som byggdes på 1500-talet och är nu en börsnoterad byggnad.
  • Naturreservatet Ría de Alvor är ett Natura 2000-reservat som täcker 1454 hektar. Här finns många vandringsleder av olika längd som du kan valja emellan, och de leder igenom olika habitat - inte endast längs stranden, men också längs klipporna vid Quinta da Rocha och inlandet längs Alvor-floden i riktning mot landsorten Mexilhoeira Grande. Förutom kustnära klitter finns det olika slags våtmarker, som är tillflyktsställen för många så kallade pioneerarter, vilka endast existerar i instabila klitter. Naturparken är också en av de bästa platserna på Algarvekusten för fågelskådning.
  • Odeáxere-dammen: kraftverket under dammen är förbunden med reservoiret med hjälp av e tryckvattenrörledning. Lantbruk mellan Lagos och Portimão drar också nytta av vatten från detta reservoir. Vattensport och simning är inte tillåtet.
  • Varje månad tar marknaden Feira Agrícola de Odiáxere plats i stan, vilken bjuder på fantastiska lantbruksprodukter från hela regionen.
  • Vindmöllan från 1800-talet användes ursprungligen som försvar.

Lokal transport

Odiáxere är förbunden med det portugisiska järnvägsnätet via Linha do Algarve, men stationen ligger en bit utanför staden. Det finns dessutom två lokala busslinjer som kör i Odiáxere kommun.

På grund av sparsam kollektivtrafik i området, rekommenderar vi er att hyra en bil vid ankomsten till flygplatsen. Från staden kommer du enkelt ut till landsväg N125, som i sin tur är sammankopplad med motorvägen A22.

Så bokar du en resa till Odiáxere

Med Escapeaway kan du resa till Odiáxere från flygplatserna i Stockholm, Göteborg, Malmö och Köpenhamn, via Faro flygplats, antingen direkt eller med en mellanlandning under vägen. Vi söker efter flygbiljetter med reguljärflyg till nätets lägsta priser, packar ihop det med ditt val av utvalt hotell på Algarvekusten, och ger dig möjlighet att lägga till en hyrbil i ett samlat paket som täcks av resegaranti.

>> Läs mer om lyxresor till Algarvekusten här
>> Läs också om det spännande resmålet Quinta do Lago här

Resor till Portugal

Läs mer om Portugal och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Portugal här

Hotell i Odiáxere