Resor till Faro

Faro är huvudstad i Portugals sydligaste region, Algarve, och staden har lite över 50.000 invånare. Den ligger vid floden Formosas mynning. Våra reser till faro på Algarvekusten är mycket populära, och om du vill njuta av en semester där hotell och fås till förnuftiga priser, är Portugal västra Europas billigaste semesterland.

En resa till Faro tar dig närmare Algarves största och mest dynamiska stad, som dessutom är huvudstad i provinsen. Belägen endast 5 kilometer från Faros flygplats, är Faro en behaglig och attraktiv stad, med ett milt klimat året runt, och fler än 3000 solskenstimmar om året. Det finns tydliga spår av romarnas och morernas bosättningar i området, i form av ruiner (Milreu). Stadens traditionella arkitektur är starkt präglad av morernas tid i området, som för övrigt också gör sig gällande i resten av Algarve. Endast en del av Faros gamla centrum överlevde jordskalvet som drabbade Portugal år 1755, och därför är en del byggnader mer byggda i Art Nouveau-stil. Faro har blivit berömd för den årliga motorträffen för motorcyklister, som hålls på Ilha de Faro (Faro-ön) i utkanten av staden där du också hittar fina badstränder och läckra fisk- och skaldjursrestauranger. Arrangermanget tar plats den andra helgen i juli och samlar cirka 30.000 deltagare från hela Europa. Det finns moderna väg- och tågförbindelser till Faro hela vägen längs Algarvekusten och Faro ligger endast 61 kilometer från den spanska gränsen (154 km motorväg till Sevilla). Därför nyttjar många Faro flygplats till en semester både i Portugal och i Andalusien.

Välkommen till Portugal med Escapeaway Resor. Vi är specialister på resor till området runt Faro i Algarve där du bor på nog utvalda hotell på din semester.

Faro - en bra utgångspunkt

Idag åker många direkt från Faro flygplats till de olika semesterdestinationerna på Algarvekusten, men staden är i sig själv ett besök värt. Faro är också en populär destination för sol och värmetörstande nordeuropéer och den flera kilometer långa stranden några få kilometer från Faro gör ingen besviken. Har du lust att göra något utöver sola och dricka cocktails, är Faro en strålande utgångspunkt för att utforska andra delar av Algarve.

För dig som är golfspelare, är Faro ett perfekt val då du inom mindre än 20 minuter i bil hittr några av Europas bästa golfbanor, t.ex. i Quinta do lago, Vale do Lobo och Vilamoura (med totalt 6 golfbanor). Många golfspelare väljer att flyga till Faro och hyra en bil. Därmed är det enkelt och går snabbt att köra runt till alla golfbanor i området.

Information och fakta

Idag är Faro en modern provinsstad med en välbevarad historisk stadskärna, och ett livligt nattliv som lockar många turister året runt.

I staden ses fortfarande rester av den medeltida stadsmuren och en rad historiska byggnader, såsom katedralen, klostret Nossa Senhora da Assuncâo och kyrkan São Francisco. Den vackrast utsmyckade kyrkan i Faro, är Nossa Senhora do Carmo. Den är dock också lite läskig - det finns nämligen ett kapell med skelettrester av 1245 döda munkar. En inskription över dörren lyder: "Stå här, och tänk en stund på det öde som väntar dig".

Faro är även känt för sin motorcykeltävling som äger rum i juli varje år. Motorcyklister från hela världen samlas då här för att visa upp sina motorcyklar och festa!

Den gamla stadskärnan

Den gamla stadskärnan i Faro, Cidade Velha, lockar många besökare, och det på goda grunder då det är här man känner av stadens historia. Stadsdelen är fortfarande omgiven av romerska murar, som dateras till 800-talet. I denna del av Faro hittar du stadens katedral från 1200talet, och bredvid ett kloster från 1500-talet som idag är omgjort till Faros arkeologiska museum. I museet kan du bland annat se en utställning om den arabiske bostättningen. En promenad på de kullerstensbelagda gatorna är en härligt avslappnande omväxling från strandlivet.

Shopping

Besökare i Faro har möjlighet att möta den lokala befolkningen på marknaden Largo do Mercado, som har öppet varje dag. Det är framförallt hantverk och lokalt producerade viner som de flesta turister är på jakt efter.

Restauranger i Faro

Det finns gott om bra restauranger, i alla prisklasser, på gågatan Rua de Santo Antonio. Fisk finns naturligtvs med på menyerna i Faro, men besökare ska inte heller missa att smaka på de läckra lokala kakorna och desserterna som är gjorda på fikon och mandel. Faro är en universitetsstad, och därför är här också ett aktivt nattliv, med barer och klubbar, där lokala och turister kan mötas.

Naturen

Faro är hemstad för Ria Formosa lagunen, ett naturreservat på över 17.000 hektar där hundratals flyttfåglar samlas varje år för en välbehövd paus. Du har möjlighet att åka på guidade båtturer i naturreservatet, från Faro. Du kan även läsa mer om naturparken i detta blogginlägg.

Sevärdheter

Faro har mycket att erbjuda besökaren, för både romare, morer och katoliker har satt sina spår på staden. Morerna blev år 1249 utdrivna från Faro som den sista platsen i hela Portugal

Faros katedral

Idag dominerar den katolska perioden Faros centum, men Faros katedral byggdes faktiskt ovanpå en moské som på sin tid byggdes ovanpå en romersk byggnad. Katedralen har ett rätt speciellt utseende utifrån, men också dess inre är intressant - framförallt kapellet är mycket välbevarat.

Nossa Senhora do Carmo - Faros gyllene kyrka

Faro har många kyrkor, men Nossa Senhora do Carmo skiljer sig med sina inventarier som i vid utsträckning är belagda med guld. Kyrkan har därför fått smeknamnet "den gyllene kyrkan".

Faros Capela de Ossos - skelettkapellet

Kyrkan bjuder på mycket mer än guld, för bakom den i kapellet kan alla som är nyfikna få sig en speciell upplevelse. Kapellets väggar är byggda av skellet och kranier från fler än 1000 munkar.

Stranden vid Faro

Praia de Faro är en lång sandstrand, som ligger några få kilometer från Faros centrum. Den bjuder på allt du kan tänka dig till en sommarsemester, men vill du istället ha en lite mer privat stund vid havet, finns också många mindre stränder i närheten, på de små öar som ligger runt omkring floden Formosas mynning vid Faro.

Upplevelser i området

I direkt närhet till Faro ligger landorten Estoi, som fortfarande har en mer lantlig och autentisk stämning än de mer turistiga semeserorterna i närheten. Landsortens huvudattraktion är ett ljusrött palats, Visconde de Estoi, med dess välskötta och vackra trädgårdar.

En resa till Faro bjuder också på upptäckter av oberörda och vackra städer, som t.ex. Loulé, berömd för sin årliga karneval och religiösa festligheter. I utkanten av staden ligger en saltmina, där råvarorna används till att sammansätta torrsalt som exporteras till hela Europa. Du får inte missa Loulés nyrenoverade grönsaks- och fiskmarknad.

Endast 20 minuters bilfärd från Faro mot norr, ligger spännande sevärdheter, som den oförstörda landsorten São Brás de Alportel, som på 1800-talet var Portugals och världens största korkproducent. På väg upp till staden ser man vackra exemplar på denna trädsort och man kan också bege sig ut på korkrutten om man vill ha en extra fin upplevelse (www.rotadacortica.pt). Lantbruk är den viktigaste inkomstkällan i området runt Faro i form av grönsaker, fruktplantager, mandlar, johannesbröd, oliver, smultron osv. Området är grön hela året om, och härifrån njuter du av en vacker utsikt över Algravekusten.

En av Algarves bäst bevarade moriska stad, som knappt är upptäckt av turister är Olhão, cirka 10 kilometer öster om Faro. En otroligt tilltalande stad med naturreservatet Ria Formosa vid fötterna. Staden är full av charm och med mindre båtar kan du segla till öar som Culatra, Armona eller Fuseta som är en del av det vackra naturreservatet. Här, nära Faro, kan du njuta på vackra, kritvita sandstränder.

Så reser du till Faro

Faro ligger mer eller mindre mitt på Algarvekusten, vilket gör staden till en naturlig inkörsport till hela området. Faro har också den största flygplatsen på Algarvekusten.

Flygplatsen i Faro

De flesta av Algarves besökare ankommer till Faros flygplats, oavsett om de stannar i Faro eller ska vidare till andra städer på kusten. Flygplatsen ligger endast sju kilometer från Faros centrum, vilket säkrar minimalt tidsspill, och det är enkelt att hitta på flygplatsen då den endast har en terminal.

Den erbjuder resenärerna allt det som en flygplats bör erbjuda. Det går att köpa taxfree, växla pengar och inköp av diverse souvenirer och specialiteter från Algarve. Flygplatsen har faciliteter för att kunna hjälpa resenärer med särskilda behov och det finns handikapptoaletter och ramper för rullstolar på flygplatsen. Det går att få hjälp vid mötesplatsen som ligger centralt placerad i terminalen, och vid ICEP-disken kan man få turistinformation.

Transport till och från flygplatsen

Utanför terminalbyggnaden kör bussar mot Faros centrum. Du kan kontrollera avgångstider för bussarna vid informationen nära ankomstplatsen. Det kör också en shuttle-buss i högsäsongen alla dagar utom på tisdag. Det finns också bussar som kör till andra städer längs kusten liksom det är möjligt att ta taxi.

Kör du bil mot Faros flygplats, ska du följa EN125 innan du når avfarten till flygplatsen. Härifrån visar skyltning tydligt till ankomst- och avgångsområdena.

>> Läs om hur du hittar lyxhotell på Algarvekusten
>> Mer information om rundresor i Algarve

Resor till Portugal

Läs mer om Portugal och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Portugal här

Andra länkar

Hotell i Faro