Resor till Estoi

Estoi ger dig en inblick i hur Algarve var innan massturismen, här är charmerande och mysigt och med en lokalbefolkning som lever sin stilla vardag. Boka en paketresa till Estoi med Escapeaway i dag med full Resegaranti.

Landsorten Estoi ligger i ett vackert distrikt på Algarvekusten, som sträcker sig från Campina de Faros fruktbara marker till toppen av Serra do Monte Figo i Faro kommun. Staden är mest känd för sitt rokoko-palats, Estoi-palatset, som är det finaste exemplet på denna slags arkitektur i Faro kommun, samt för ruinerna av en romersk villa, Milreu-villan, väster om staden som ger en sällsynt inblick i hur romarna bodde från cika år 0 till 300-talet e.Kr. Villan betraktas som en av de mest betydelsefulla romerska ruinerna på Algavekusten.

Men den största attraktionen i Estoi, är ändå den stämning som råder här - den berättar om hur Algarvekusten var förr, innan massturismen tog fart: gamla män sitter på stadens caféer ochbänkar, kvinnor utbyter nyheter och meningar under tvätten som hänger mellan husen, och när eftermiddagsvärmen på sommaren står på gatorna som en bred mur, råder en helt annan autentisk atmosfär än i större och mer populära kuststäder längs Algarvekusten.

Samtidigt är det endast 10 kilometer till kusten, om du skulle få lust att ta ett uppfriskande dopp. Kort sagt, är Estoi en perfekt möjlighet för dem, som gärna vill har en billigare, mer autentisk och lugnare utgångspunkt på en semester på Algarvekusten.

Välkommen till Portugal med Escapeaway. Viär specialister på resor till området runt Estoi på Algarvekusten, där du bor på nog utvalda hotell på din resa.

>> Läs även om resor till Altura

 

Hotell i Estoi

Information och fakta

Lokal transport

Det finns ingen tågförbindelse mellan Estoi och andra större städer, men det finns däremot en regelmässig bussförbindelse, som förbinder Estoi med Faro, vilket innebär, att det är lätt att ta en dagsutflykt till Faro (turen tar cirka 25 minuter).

Dock sker rutterna sällan på helgerna, och därför rekommenderar vi att du hyr en bil på din semester i Estoi. Det ger dig frihet att ta dig runt i området, helt efter dina egna behov och utan att vara beroende av bussarnas tidtabeller.

Sevärdheter

Estoi palads

Estoi rymmer ett av Algarves finaste rokoko-palats, Palácio de Estoi, som är målet i en karaktäristisk ljusröd färg och utrustad med de berömda azulejos-kaklen, samt omgivet av mycket vackra trädgårdar. Palatset, som fram tills endast för några år sedan bara var en ruin, är nu fullt renoverat och har också gjorts om till ett lyxhotell. Palatsets trädgårdar utgör huvudattraktionen och dessa är tillgängliga för alla, också för besökare som inte är gäster på hotellet.

Den romerska villan Milreu

Den romerska villan Milreu, som ligger väster om staden, har några av de bäst bevarade romerska ruinerna på Algarvekusten. Stället var ursprungligen en lantbruktsegendom på 00-talet, men det gjordes om till en romersk lyxvilla de två följande århudraden. Den romerska villan omfattade bland annat ett tampel och ett badkomplex, varav mosaikbilderna fortfarande kan ses idag. En del av den romerska villan användes senare som fundament för ett portugisiskt hus från 1200-talet.

Igreja Matriz de Estoi

I centrum av staden hittar du den neoklassiska kyrkan Igreja Matriz de Estoi. Kyrkan härstammar från 1400-talet men restaurerades i betydande grad efter jordskalvet år 1755. Det finns två fascinerande saker med kyrkan: dels är allt det trä som använts för att skapa kyrkans altare tidigare trä som användes till skepp och båtar, dels är ett sidoaltare utrustat med lantbruksredskap som dekoration över de religiösa statyerna.

Därför ska du resa till Estoi

Estoi är en charmig historisk landsort, gömd i ett Algarve som ligger fjärran från stränder, golf och turisthotell. Denna lilla bebyggelse, som endast ligger några få kilometer från Faro, har attraktioner som du inte bör missa! Om du befinner dig i närheten, så måste du besöka de romerska ruinerna vid Milreu.

Denna nationella sevärdhet, som har cirka 12000 besökare varje år, var ursprungligen en liten lantlig bebyggelse. Välmående godsägare slog sig ner i Estoi och byggde stora hus, utsmyckade med kakel och marmor, vilka kan besökas än idag. Den enda olämpan med stället är bristen på handikappfaciliteter.

>> Hitta paketresor till Algarve med resegaranti
>> Se även våra resor till Sagres på Algarve

Resor till Portugal

Läs mer om Portugal och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Portugal här