Resor till Budens

Budens är en charmig stad belägen i den sydvästra delen av Portugal, i regionen Algarve. Här bor du på kanten till ett stort naturreservat och nära en av Europas vackraste kuststräckor. Härifrån kan du enkelt nå både syd- och västkusten där det finns både bukter och kilometerlånga sandstränder. Även Budens är en trevlig liten landsort, som trots det fördelaktiga läget endast ett par kilometer från havet, har lyckats bevara mycket av sin ursprungliga charm och atmosfär.

Sevärdheter i och nära Budens

Trots att det är en liten stad finns det en rad sevärdheter och attraktioner att utforska både i Budens självt och i dess närhet. I den gamla delen av Budens hittar du flera smala gator och låga, vitkalkade hus som är typiska för en portugisisk landsort. En av de främsta sevärdheterna i Budens är kyrkan Nossa Senhora de Guadalupe, som är en vacker exempel på traditionell portugisisk arkitektur. Denna historiska kyrka lockar besökare med sin vackra fasad och inre dekorationer.

Att detta är ett område med en lång historia som sträcker sig tillbaka till tiden innan turister hittade hit, vittnar Forte de Almádena om. Denna ruin nere vid kusten endast 10 minuter från Budens, var på sin tid en fästning där de lokala fiskarna kunde söka sin tillflykt vid piratangrepp. Idag är det en trevlig sevärdhet att besöka på vägen till närmsta strand.

Stränder och aktiviteter i närheten av Budens

Det finns flera vackra stränder att besöka i närheten, som Burgau Beach och Salema Beach. Dessa stränder erbjuder mjuk sand, kristallklart vatten och en avkopplande atmosfär. Du kan njuta av sol och bad, promenader längs stranden eller delta i olika vattensporter såsom surfing, paddelsurfing eller kajakpaddling.

För naturälskare finns det också möjligheter till vandring och utforskning i det omgivande landskapet. Du kan till exempel följa någon av de vackra vandringslederna längs klipporna och kusten för att njuta av fantastiska vyer och den friska havsluften. Eller varför inte besöka den erkända golfbanan, Parque de Floresta, som bjuder på utmaningar för spelare på alla nivåer.

Gastronomi i Budens

När det gäller mat och dryck erbjuder regionen Algarve en mängd olika läckra rätter och unika smaker. Färsk fisk och skaldjur är en viktig del av den lokala matkulturen. Du kan njuta av utsökta grillade fiskar, som sardiner, eller prova en traditionell cataplana som är en gryta med fisk, skaldjur och grönsaker. När det kommer till viner, producerar Algarve-regionen även egna viner. Ett av de kända vinerna från regionen är Vinho Verde en friskt och lättdrucket vin som passar bra till sommarmåltider och fiskrätter. 

Det finns en handfull restauranger i själva Budens samt en supermarknad där du hittar det mesta du kan tänkas behöva. Därutöver finns det inom kort avstånd flera trevliga städer där du också kan fördjupa dig i det lokala köket, som till exempel i den närliggande kuststaden Salema.

Från budens kan du också köra till det dramatiska kustlandskapet vid Cabo de São Vicente, Eurpas sydvästligaste punkt. På vägen dit är det värt att stoppa i Sagres, som har ett rikt restaurangliv. Kör du istället österut, kommer du snart fram till Lagos som är ett av Algarvekustens mest populära resmål, med massor av restauranger och butiker.

Så reser du till Budens från Sverige

Om du vill resa från Sverige till Budens i Portugal finns det några olika sätt att göra det på. Det enklaste sättet är vanligtvis att flyga till Faro, som är den närmaste flygplatsen till Budens och som du kan hitta flyg till från olika svenska och danska flygplatser, kanske med en enkel mellanlandning.

Från Faro flygplats kan du ta dig till Budens med kollektivtrafik eller hyrbil. Det finns regelbundna bussförbindelser från Faro till Budens och resan tar vanligtvis cirka en timme och 30 minuter. Vill du ha större flexibilitet och frihet att utforska området under din vistelse rekommenderar vi dock att du har en hyrbil till ditt förfogande under resan.

Hos oss på Escapeaway kan du boka enbart hotellet till ditt besök i Budens, eller lägga till även flyg och en eventuell hyrbil i en paketresa. Paketresan täcks av resegaranti.

Resor till Portugal

Läs mer om Portugal och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Portugal här

Hotell i Budens