Resor till Alvor

Romantiska Alvor är en dold, liten pärla på den vackra Algarvekusten i Portugal. Här kan du verkligen njuta av sagolika stränder och läcker mat, du kan även uppleva naturen och dyka ner i områdets fascinerande historia. Boka din resa till Alvor i dag!

Alvor, som ligger på bredden av Odiáxerefloden, är en av de mest autentiska och historiska städerna som du hittar på Algarvekusten. Denna gamla stad, som en gång var romersk och därefter moriskt, blev faktiskt utplånad under jordskalvet 1755, men byggdes senare upp igen, och du kan fortfarande se resrterna av den gamla stadsdelen runt om i staden. Staden är bland annat unik för stadsplanerare har försökt att återbygga dess gamla struktur, men låga hus och smala kullerstensgator, som leder ner till hamnen.

En gång i tiden hade Alvor sitt eget slott som även det ödelades vid jordskalvet den 1 november 1755. Vid floden kan du se den nyrenoverade flodbredden, med palmer och strandbarer, eller så kan du vandra runt i de historiska städerna i staden, såsom kyrkan från 1500-talet och ruinerna av medeltidsborgen.

Den enorma och iberörda stranden, Praia do Alvor, är inte bara en bra plats för bad, utan också en populär plats för kitesurfing och kajakpaddling. Om du längtar efter att åka iväg på en dagsutflykt, kan du besöka de närliggande naturreservatet Ria da Alvor,s om bjuder på ett intressant djurliv.

Resor till Alvor på Algarvekusten i Portugal, hittar du lätt och billigt hos Escapeaway. Jämför priser på billiga resor online, eller tilla på de andra resmålen på Algarvekusten i Portugal. Du kan boka din resa som ett komplett paket med flyg, hotellvistelse, hyrbil eller transfer tur/retur från flygplatsen. Vill du hellre själv arrangera din resa till Alvor så kan du naturligtvis nöja dig med att bara boka din hotellvistelse genom Escapeaway.

>> Läs även om resor till Lagos i Algarve

 

Hotell i Alvor

Information och fakta

Ska du resa på semester till Alvor så har jag här sammanställt en liten resguide med information och fakta om resmålet. Du kan även hitta ytterligare information om destinationer i Algarve regionen på bloggen, här skriver vi om erfarenheter från våra egna resor till Portugal. Läs bland annat om ämnen som vädret när du reser, om kulturlivet i Algarve, historian, naturen och inte minst de många härliga stränderna, om den lokala maten och vinet samt få tips om utflykter och mycket mera.

Alvor är en av de ursprungliga gamla fiskestäderna, som har haft störst fördel av den stigande turismen. Den pittoreska staden, har med alla sina hotell och vackra sommarvillor blivit en av de mest besökta turistmålen i Algarve.

Vid Portimão finns ett låg beläget och fuktigt område, som utgör ett naturligt fågelreservat, som besöks av många flyttfåglar, bland annat hägrar, storkar och falkar, som söker vila och mat.

Precis utnaför Alvor ligger en 18-håls golfbana, Alto Golf, som är den sista banan designad av den legendariska brittiska golfspelaren, Sir Henry Cotton. Hans första golfbana i Algarve är mästerskapsbanan vid den käna Penina Hotel, inte långt från Alvor.

I detta område kan du fortfarande, trots den växande turismen, se lokala fiskare komma in till stranden med deras dagliga fångst. Man har dock byggt en modern marina och åtskilliga modernare faciliteter. På den gamla stadens smala gator hittar du ett stort utbud av attraktiva restauranger, som framförallt erbjuder goda fiskrätter.

Stränder

Praia de Alvor är den största stranden i Alvor, och har fått den blå flaggan tilldelad sig, för säkerhet, renlighet och praktiska faciliteter. Denna strand är väldigt familjevänlig och är en härlig plats där du kan spendera dagen med solbadning och simning. Med massor av barer och restauranger kan du också spendera dina kvällar här, om du har lust.

Stranden ligger bredvid flodmynningen, som är populär bland kitesurfare och vindsurfare (med massor av platser för undervisning till nybörjare).

Lokal transport

Till fots: Staden är rätt liten och du kan utforska centret genom att promenera.

Med taxi: Taxi är ett enkelt och snabbt sätt att besöka närliggande städer på. Du kan förboka en taxi, och det visas en lista med priser, så du vet precis hur mycket turen kostar.

Med tåg: Åk till livliga Portimão, eller ett av de andra stoppen på den korta tågturen med Algarvelinjen.

Med bil: Se mer av ALgarves natursköna landskap och pittoreska badorter i ditt eget tempo, när du hyr en bil. Du kan hyra en bil på Faro Flygplats när du landar, eller hämta den på en plats närmare ditt hotell.

Historia

Ursprungligen byggt av kartagerna år 436 e. Kr. blev Alvor angripet och utplånat av de kristna korsriddarna 1189, vid samma tidpunkt som de stora bosättningarna i Silves och Portimão intogs. Kung João II dog i Alvor 1495, efter at ha intagit vatten vid kurstället Monchique i ett försök att kurera sin vattusot.

Sevärdheter och upplevelser

Kullerstensgatorna i staden leder ner till den vackra fiskehamnen, där du kan titta på fiskebåtarna som kommer in med dagens fångst från Atlanten. Du kan också ta en promenad runt slottsruinerna eller den gamla kyrkan med dess fina utsmyckade dörr och valv, som fortfrande är intakta.

Endast 30 minuter bort, i utkanten av Albufeira, ligger Zoomarine Sea Life Park. Parken har regelmässiga shower och även ett stort utbud vattenrutschkanor och attraktioner. Den har också sin egen strand, ett utställningscenter och ett akvarium.

Ria da Alvor naturreservat är ett måste för naturälskare och vandrare. Följ stigarna som korsar sandklitterna och njut av den fantastiska utsikten över flodmynningen, och se om du får syn på en grupp flamingos. Om du vill ha ut mest från området, kan du ta en guidad kanottur över vattnet eller hyra en cykel.

Alvor är i sig själv en labyrint av kullerstensgator och en kyrkan från 1500-talet med en vacker port, med ett valv och abstrakta blommotiv. Både vid Alvors strand och mot Portimão finns några vidunderliga gyllene sandsträckor och mest anmärkningsvärd är den lilla viken Praia dos Tres Irmaos, med sina storslagna röda klippor. Längre österut finns de överlämnade grottorna vid Joao de Areus, och den lilla avsides stranden Praia do Vau.

Den lilla landsorten Abidaca, på en sluttning öster om Alvor, har spår efter en romersk bosättning. Längre österut, bjuder den livliga fiskehamnen Portimão på många bra restauranger och massor av nattliv.

Mat och dryck 

Som en traditionell fiskestad, är det svårt att föreställa sig en bättre plats att testa läckra fisk- och skaldjursrätter än i Alvor, och restaurangerna i området gör dig inte besviken. När kvällen närmar sig, kan du avsluta din dag med en cocktail, medan du njuter av den avslappnade atmosfären på en av strandbarerna.

Resor till Portugal

Läs mer om Portugal och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Portugal här