Resor till Aljezur

Ett par kilometer in i landet från Algarves robusta västkust ligger Aljezur som ett attraktivt litet ställe med slående vita hus och röda tak, omgivet av ekskogar och marker prydda med vilda blommor.

Aljezur grundades av araberna, som ockuperade området under en lång tid. Den ursprungliga landsorten låg på den branta skåningen upp mot backtoppen, där du kan se resterna av ett nu mycket förfallet fort. På mitten av 1700-talet beordrade bisop Gomes av Faro att man skulle bygga en ny kyrka långt bort från vattenlöpet som löper runt backens fot, då det på den tiden var fullt av mygg här.

Den bästa utsikten över dalen och stadens två sidor, har du från den moriska ruinen från 900-talet. Du kan både gå eller köra till toppen. Endligt sägnen intog riddarna av Santiago )under Dom Paio Peres) slottet utan kamp en natt år 1249, då en morisk jungfru öppnade porten för dem.

Stränderna är en stor attraktione i området, och de är alla helt fantastiska. Söder om Aljezur hittar du stränderna vid Arrifana och Monte Clérigo. Norr om Aljezur visar en skylt med ordet "praia" vägen till Amoreira-stranden. På gränsen till Alentejo är Praia de Odeceixe i en liten skyddad bukt, mycket populär bland surfarna.

Sevärdheter

Aljezur ligger längs en smal flod och grundades av araberna och erövrades av portugiserna år 1246.

Aljezur dominerande slott på en höjd, som du kommer till genom det gamla stadskvarteret, bjuder på en imponerande utsikt över den omgivande ägnen. Byggd av sandsten uppfördes den av morerna på 900-talet, men skadades mycket under det stora jordskalvet år 1755. Sognekyrkan i Aljezur byggdes efter jordskalvet har en fin neoklassisk altartavla, som kan tillskrivas José da Costa av Faro.

Upplevelser i närheten av Aljezur 

Precis utanför Aljezur finns ett område med odlad mark, fär det gamla medeltida lantbrukssystemet fortfarande praktiseras - det vill säga smala jordstycken avgränsade med bevattningssystem används till växtrotation, och arbetet föregår främst med handkraft då det inte finns plats till moderna maskiner. Längs en brant väg, cirka 7 kilometer väster om Aljezur, ligger den fängslande kuststaden Monte Clerigo, med dess härliga strand - ett paradis för soldyrkare och surfare. Arrifana nära inpå kan skryta med en praktfull sandstrand, en av de bästa i områet.

Boka din resa online och få lägst pris

Resor till Aljezur i Algarve i södra Portugal kan du boka direkt online på Escapeaway hemsida. Jämför priser på billiga resor till Aljezur och andra resmål, och hitta det lägsta priset på din resa.

Du kan läsa mer om Aljezur i Algarve på den officiella turistbyråns hemsida, eller få mer inspiration och fakta på vår sida om resor till Algarve.

Resor till Portugal

Läs mer om Portugal och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Portugal här

Hotell i Aljezur