Resor till Alcoutim

Idylliska Alcoutim ligger vackert beläget på östra Algarve vid Guadianafloden som utgör gränsen mellan Portugal och Spanien. Boka en billig resa till Alcoutim nu med Escapeaway.

Alcoutim är namnet på en landsort och kommunerna i den norra delen av Algarve, precis på gränsen till Spanien. Namnet Alcoutim anses härstamma från det romerska "Alcoutinium" från romartiden. Läget vid gränsen till Spanien i den västra delen av regionen Algarve har präglat många av områdets traditioner, som fortfarande hålls i liv, t.ex. inom konsthantverk, blomsterkonst, vävkonst, keramik och korgflätning.

Floden Guadiana snirklar sig igenom små landsorter och ger Alcoutim en lugn och behaglig atmosfär med vackra landskap, fruktlunder och apelsinplantager. På många sätt känns det som att tiden har stått still här de senaste århundraden. Detta, trots att kustens livliga badorter ligger inom räckvidd.

Lugn landsortsidyll vid floden

Själva Alcoutim är en idyllisk landsort, som beder ut sig längs sluttningarna från floden med kullertensgator, små palats och karaktäristiska vitkalkade hus. Floden är inte mer än ett par hundra meter bred, så man kan enkelt se över till den spanska grannstaden Sanlúcar de Guadiana. Det går en liten båt för passagerare (ej bilar) mellan de två städerna, med det i bil är en omväg på cirka 70 kilometer.

Maten i området skiljer sig från kuststäderna. Här äter man tyiskt lamm och gris, samt hembakad bröd och olivolja. Olika slags bönor och ärtor används också mycket, framförallt i de läckra vilt-rättena baserade på hare och vildsvin.

Sevärdheter och utflykter

Algarve är i semestersammanhang naturligtvis mest känd för sin fantastiska kuststräcka, men regionen har mycket annat att bjuda på, vilket Alcoutim är ett bra exempel på. Detta lugna område, bjuder dessutom in till många spännande utflykter. Startar dock med att besöka resterna av borgen från 1300-talet, som ligger uppe i backen över staden. Du betalar en entré för att få tilgång till borgen, vilket dock också ger tillgång till ett litet arkeologiskt museum. Liknande ruiner kan också ses på motsatt sida floden, vilket vittnar om tiden då Spanien och Portugal låg i krig. Det var för övrigt här, som Henrik I av Portugal och Ferdinand II av Aragonien på en båt mitt ute i floden mellan de två städerna skrev under ett fredskontrakt år 1371.

Du bör också ta vägen förbi Ermida de Nossa Senhora da Conceição, som är byggt på ruinerna av en kyrka från 1500-talet. Eremitagen bjuder på en storslagen utsikt över landsorten. Nere vid floden kan du desstuom titta på kyrkan Igreja Matriz do Salvador de Alcoutim från 1500-talet, som är ett av de tidigaste exemplaren på renässansarkitektur i Algarve.

De finns flera andra, charmiga staäder att besöka inom räckvidd, om du vill ha en semester full av kulturhistoriska upplevelser. Vi kan t.ex. varmt rekommendera att köra en tur till södra Alentejo och den bildsköna staden Mértola. Den lugna staden, som endast ligger en halvtimems bilfärd från Alcoutim, ligger inne i Parque Natural do Vale do Guadiana. Här finns flera vackra vandringsleder, men kommer du mitt på sommaren, är det kanske trevligare att ta en kanottur på Guadiana-flodden.

Vill du spendera en dag på stranden, är det inte mer än en halvtimmes bilfärd ner till kusten från Alcoutim. Här väntar vackra, långa sandstränder på dig.

Så hittar du en billig resa till Alcoutim

Använd sökmotorn högst upp på sidan för att hitta en resa till Alcoutim som passar för dig och dina planer. Välj mellan avresa från Stockholm, Göteborg, Malmö eller Köpenhamns flygplats - vi söker efter billiga flygbiljetter från alla flygbolag och sätter samman dem med utvalda hotell i Alcoutim, bara de som fått fina omdömen. På så sätt får du en paketresa som är säkrad av Resegaranti och till nätets bästa pris.

>> Se även lyxhotell på Algarve
>> Eller boka en paketresa till Portugal

Resor till Portugal

Läs mer om Portugal och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Portugal här

Hotell i Alcoutim