Resor till Albufeira

Albufeira personifierar själva begreppet solsemester och här hittar du praktfulla stränder som ligger som pärlor på rad. Den inbjudande Atlanten lockar till bad och den trevliga staden är väl försedd med barer och bra restauranger. Boka din resa till Albufeira i dag!

Albufeira, beläget på den centrala delen av Algarve, är ett av de mest populära resmålen i södra Portugal. Med sina vackra stränder, sin ultramoderna marina, sina gamla kyrkor och museer, sitt surrande nattliv och de omkringliggande kullarna och apelsinlundarna så är det lätt att förstå varför Albufeira har blivit så populärt.

Albufeira är indelat i två huvudområden "Den Gamla Stan" och "Den Nya Stan". Den gamla delen av stan är en veritabel labyrint av kullerstensgator centrerade runt ett torg. Den nya delen däremot koncentreras runt en lång rad livliga barer.

I området omkring Albufeira ligger det åtskilliga nöjesparker och vattenland. Om man inte själv har bil kan man köpa biljetter på olika byråer i Albufeira som ombesörjer transport från hotellen ut till parkerna.

Det finns stränder av alla de slag i området runt Albufeira; från Salgados-strandens vita klitter i väst till Falesia-strandens råa klippor i öst. En del av de mest kända stränderna i området är Peneco stranden även känd som Tunnel-stranden, här hittar du gott om restauranger och barer längs strandpromenaden. Sandstranden leder till den vackra Xorino-grottan som är uthuggen ur klippan vid strandkanten. Pescadores-stranden i hjärtat av Albufeira är målerisk med sina fiskebåtar som ligger uppdragna på stranden, dessutom har stranden tilldelats den prestigefulla blåa flaggan.

Naturligtvis är Albufeira i dag ett turistområde, men man märker även tydligt Portugals kultur och den tillmöteskommande befolkningen.

Välkommen till Portugal med Escapeaway, vi är specialister på resor till Albufeira och andra områden på Algarve. När du reser med Escapeaway bor du alltid på noga utvalda hotell, och vill du hellre själv stå för matlagningen under din semester så erbjuder vi i området omkring Albufeira även ett bra urval av lägenheter och villor.

Boka din resa till Algarve som ett komplett paket inkl. flygresa, hotellvistelse samt hyrbil eller transfer. Vill du hellre själv arrangera din resa till Albufeira så kan du naturligtvis nöja dig med att boka ditt hotell genom oss. 

>> Läs även om resor till Portimão

 

Hotell i Albufeira

Populära hotell i Albufeira

Portugal, Algarve, Albufeira
9,0
Fantastiskt
2661 omdömen
  • Närmaste flygplats: 37 km
  • Närmaste strand: ca. 400 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Portugal, Algarve, Albufeira
8,9
Mycket bra
1255 omdömen
  • Närmaste flygplats: 35 km
  • Närmaste strand: ca. 900 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Portugal, Algarve, Albufeira
8,8
Mycket bra
3043 omdömen
  • Närmaste flygplats: 38 km
  • Närmaste strand: ca. 50 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)

Information och fakta

Jag har här samlat lite fakta och information till dig som ska resa till Albufeira. Vill du ha ytterligare inspiration så besök gärna vår blogg om resor, där hittar du resguider samt tips och råd om regionen Algarve. Vi skriver även om våra egna erfarenheter från resor till Portugal, och du kan läsa mer om ämnen som vädret, kulturlivet, historian och naturen, de många vackra stränderna längs Algarvejusten, maten och mycket mera.

Albufeira är Algarves största turistort - ja faktiskt ett av de områden som lockar till sig mest besökare i hela Portugal. Tiotusentals människor reser hit varje år för att ta den gamla, trevliga staden i besittning. Att Albufeira ligger nära Faro och därmed har bra förbindelser till flera stora flygplatser gör ju inte staden mindre populär bland turister. 

Albufeira - nattliv, solsken, stränder och massor av aktiviteter är bara något av det man kan vara säker på att få i Albufeira. Här breder livet ut sig så som det ska i ett turistmecka och när solen går ner hittar man de många soldyrkarna på diskoteken, restaurangerna och barerna. Sport är en annan av Albufeiras huvudattraktioner. Även de mest kräsna bland sportintresserade finner sitt lystmäte här bland annat när det gäller tennis, golf och olika vattensporter.

Albufeira är mest känt för havet, de vackra stränderna samt de helt otroliga klipp partierna och sluttningarna. Men enbart några få kilometer in i landet möter vi en helt annan syn: mandelträd, fikonträd, apelsinträd och tallar finns överallt i det gröna kuperade landskapet!

Hela området omkring Albufeira är Portugals turistmagnet nummer ett. Det förefaller lite som en värld för sig själv och varje år strömmar turisterna hit och hittar det de letar efter. Namnet Albufeira kommer av det arabiska ordet "Al-buhera", som betyder "slottet vid havet". Här hade en gång i tiden araberna en försvarsanläggning.

Lokal transport

Til fots: Ta en promenad runt bland de snirklande, kullerstensbelagda gatorna i Albufeiras gamla stadsdel (Cerro da Vila) och du kommer få se små mysiga sidogator med butiker, marknader, måleriska torg och mängder av caféer.

Med taxi: Taxi är ett snabbt och enkelt sätt att ta sig runt med för att se mer av Albufeira. Var beredd på att få betala mer om du har bagage med dig - och se upp med oauktoriserade taxibilar. De auktoriserade har en "taxi"-skylt på taket och taxameter.

Med hyrbil: Att hyra en bil är lätt och smidigt och du kan hämta den på flygplatsen när du landat eller närmre ditt boende. Utforska det omkringliggande området i ditt eget tempo.

Mat och dryck

Med sitt läge vid kusten är det inte överraskande att fisk och skaldjur står högt på alla menyer. Prova till exempel färska sardiner i tomatsås eller bacalhau, som är torkad och saltad torsk. Du kan även prova cataplana som är en gryträtt fylld med färsk fisk och kokad i en unik gryta. Det produceras mängder av fikon, honung och mandlar lokalt så de flesta av desserterna i Albufeira är tillagade av detta. Prova till exempel Tarte de Amêndoa (Mandeltårta) - den kan man lätt bli beroende av! De mest traditionella och avslappade matställena hittar du i Cerro da Vila-området, medan de mer moderna och livliga matställena och barerna ligger i São João-området.

Nattlivet

Om du söker ett aktivt nattliv så går du inte fel i området Areias de São João - här finns nattklubbar och barer som är öppna nästan alla av dygnets 24 timmar. Även Montechoro har mycket att bjuda på när det gäller fest och färg - båda områdena ligger omkring 2 kilometer från den gamla stadsdelen och båda områdena har massor av hotell och matställen. Området sträcker sig ända ner till stränderna.

Historia

Albufeira har en lång historia och romarna kallade staden Baltum fram tills morerna döpte om staden till Al-Buhera på 700-talet. på 1200-talet erövrades staden från morerna av Santiago-orden. Fram till på 60-talet var Albufeira ett lugnt fiskeläge men sedan dess har turismen förändrat staden och det finns nu mer än 100 hotell i området. Trots förändringen kan man fortfarande känna en äldre och mer genuin stämning i vissa stadsdelar.

Den gamla stadsdelen

Det mest charmerande kvarteret i Albufeira är den gamla stadsdelen. Här slingrar trånga gator sig fram till stadens centrala torg som är bevuxet med träd och buskar och omgivet av små mysiga trottoarcafeer. De små gatorna erbjuder bra shoppingmöjligheter, särskilt kläd- och läderbutiker finns det många av - och även presentbutiker och supermarkets för de dagliga inköpen. Den gamla stadsdelen rymmer även många restauranger och barer, så här kan man stilla både hungern och törsten.

Livet omkring hamnen

I den västliga utkanten av Albufeira liggger stans marina som är lätt att hitta eftersom samtliga byggnaderna i området är målade med blåa, rosa, gröna, gula och orangea rutor. Bakom marinan finns det fina inköpsmöjligheter och i själva marinan finns det restauranger och barer - därför är detta ett trevligt ställe att tillbringa en eftermiddag på med något kallt att dricka eller en god måltid. Det är trevligt att se aktiviteten i marinan där många båtar seglar ut och in under dagens lopp. Det finns även en lång promenad där man kan ta sig en avkopplande promenad. Marinan är även utgångspunkt för många båtturer, fisketurer och dykexpeditioner så tycker du om den slags aktiviteter på havet så har du rikliga möjligheter här. Alldeles runt hörnet från marinan ligger Albufeiras gamla fiskehamn där man kan se fiskare landa sin fångst. Området berättar en intressant historia om staden och ger även en vacker utsikt in över staden och ut över bukten.

Stränder

Kusten vid Albufeira är brant och underbart skulpterad med vackra grottor och valv man kan segla igenom. På stranden kan man fortfarande se färgglada fiskebåtar och fiskare som avlappnat sitter och lagar sina nät och förbereder lerkrukor för att fånga bläckfisk eller små burar för hummerfiske medan de pratar och skrattar med varandra. Stränderna omkring Albufeira är himmelska med sin fina vita sand i lä av imponerande klippformationer som fortsätter ut i havet och skapar perfekta platser för snorkling och dykning. Havsvattnet är härligt rent och på sommaren värms det upp till 25 grader. Kusten vid Albufeira är lätt att känna igen på sin röda lera och vita kalkstensklippor och för ens fötter ligger stranden som är fantastisk och mycket väl lämpad för familjer.

Albufeira har två huvudstränder - Praia dos Pescadores och Praia do Túne.

Den första av de två erbjuder ett sant överflöd av bra fiskrestauranger - tycker man om fisk är det här man ska äta. Eftersom själva Albufeira är en fiskestad blir inte fisken bättre eller färskare än här. Själva stranden är lättillgänglig och man behöver inte gå ner för några trappor eller liknande.

Den andra stranden Praia do Túnel ligger lite längre åt väster och nås via en tunnel - därav namnet. Ingången till tunneln ligger nära turistkontoret. På Praia do Túnel finns det också barer och restauranger och från dem får man gå ner för trappor för att nå själva stranden.

Sevärdheter

Ponte Medieval de Paderne

Ponte Medieval de Paderne byggdes på 1100-talet runt samma tid som slottet Paderne och bron leder till den gamla fästningen. Experterna menar att slottet var en av de ursprungliga fästningarna som finns avbildade på Portugals nationella flagga. 

Torre da Medronheira

Torre da Medronheira byggdes på 1500-talet och hade som syfte att hålla uppsyn över havet. Än idag ger tornet de besökande en mäktig havsutsikt. Den närliggande stranden har bra barer och restauranger där du kan vila dig efter att ha vandrat upp och ner för tornets alla trappor.

Parque Aventura

Oavsett om du är på semester med barn eller inte så är Parque Aventura en säker vinnare. Parken ligger precis utanför stan i Santa Eulalia och är ett jättelikt ställe med äventyrs kurser, paintball, team-building-lekar och mycket mycket mera. 

Därför ska du resa till Albufeira

En resa till Albufeira bjuder på en stad som trots fltiga turistbesök på sommaren erbjuder upplevelser för personer i alla åldrar och har lyckats bevara en del av sin ursprungliga charm. Albufeira på Algarve är känt för sina karakteristiska moriska drag med sina vackra vitkalkade hus, takterrasser som på sommaren kan användas för att solbada, torka tvätt eller frukter, de minaretliknande vackert utsmyckade skorstenarna och de blå- eller gulmålade karmarna runt husens dörrar och fönster som enligt moriska traditioner skulle hålla onda andar borta. Om du reser till Albufeira kommer du att upptäcka att ett av stadens kännetecken är de branta och snirklande gatorna några med trapporna kantade av färglada blomkrukor med blommor som ömt vårdas av de boende. En annan upplevelse om du reser till Albufeira är att man tidigt på morgonen besöker den gamla marknaden där man kan köpa all världens färska råvaror. På marknaden i Albufeira kan man bland annat köpa fisk, grönsaker, frukt och kött. Överallt i den gamla stadsdelen hittar man flera familjeägda, trevliga, mindre restauranger och cafeer som utgör fasta, vardagliga mötesplatser för lokalbefolkningen. I området omkring Albufeiras gamla centrum och längs hela strandpromenaden finns det ett stort urval av butiker och restauranger. Albufeira sjuder av liv och mysig inbjudande atmosfär så kanske en tur ut i stadens nattliv kan kännas lockande.

På en resa till Albufeira bor man i en stad som varit besatt av bland annat romare, västgoter och morer. Namnet kommer från arabiskans ”Al-Buhera, vilket betyder ”Havets Borg”. Fästningen som beskyddade staden mot sjörövare ödelades nästan totalt vid en jordbävning 1755. Det finns mycket historia på hela Algarve kusten så det finns tillräckligt med upplevelser och Albufeira med sitt läge mitt på Algarvekusten är en bra utgångspunkt särskillt om du överväger att boka en billig hyrbil när du reser till Albufeira.

Ca 5 km norr om Albufeira i Guia hittar man Algarves största shoppingcenter, temaparken Zoomarine känd för sina sjölejon och delfin shower samt några av Algarves mest kända restauranger vars specialitet även är en av Algarves bermda gastronomiska rätter, nämligen en grillad kyckling penslad med en hemlig ”Piri-piri” marinad (chili).

Resor till Portugal

Läs mer om Portugal och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Portugal här

Vad tycker gästerna om i Albufeira?

8,5
Samlade gästomdömen
Baserat på 13 recensioner