Resor till Vila Viçosa

Vila Viçosa är en vacker stad belägen knappt en timmes bilfärd från Évora i regionen Alentejo i norra Portugal. Med sin rika historia, imponerande arkitektur och omgivande naturlandskap erbjuder staden en unik upplevelse för alla som kommer på besök.

Marmorstaden med en kunglig historia

Den ljusa marmorn är nog en av de första sakerna du kommer lägga märke till när du ankommer till Vila Viçosa. Många av den gamla stadsdelens byggnader, torg och utsmyckningar är nämligen gjord av den vita marmor som härstammar från stora marmorbrott utanför staden. På saker att se under ditt besök i staden, bör du skriva upp en guidad tur till ett av dessa marmorbrott, då det ger en inblick i den fascinerande process som förvandlar rå sten till de vackra byggnadsverk som ses inne i staden.

Utöver marmorn är Vila Viçosa känd som hemstad för Portugals sista kungafamilj, Bragança-familjen. Visserligen flyttade Dom João IV sin bostad till Lissabon då han intog tronen år 1640, men palatset i Vila Viçosa, Paço Ducal, förblev den kungliga familjens favoritbostad de efterföljande århundradena. Det var här Dom Carlos och den unge tronarvingen Luís Filipe år 1908 spenderade deras sista natt innan de blev mördade i Lissabon. Den yngre sonen Dom Manuell II övertog tronen, men satt endast kvar i två år och blev Portugals sista kung.

Idag är palatset öppet för offentligheten och är en sevärdhet du inte får missa på din resa till Vila Viçosa. Palatset, med dess 110 meter långa fasad byggd av marmor, är full av historia. Här kan du utforska de stora salarna, de vackra trädgårdarna och njuta av panoramautsikten över staden.

Aktiviteter och utflyktsmål i närheten av Vila Viçosa

För naturälskare finns det gott om möjligheter i och runt Vila Viçosa. Här kan du kan njuta av promenader och vandringar i det omgivande landskapet och upptäcka den naturliga skönheten i Alentejo-regionen. Det finns också möjligheter till cykling och ridning för att utforska landskapet på ett annat sätt.

På en resa till staden finns också god möjlighet att utforska en rad av Alentejos andra kända attraktioner. Regionshuvudstaden Évora ligger till exempel mindre än en timmes bilfärd bort. Även de kända byarna Elvas och Monsaraz ligger inom räckvidd. Har du en hyrbil till ditt förfogande under din resa, kan du därför enkelt utöka minnesbanken med flera upplevelser från resan.

Gastronomi i Vila Viçosa

När det kommer till mat och dryck erbjuder Alentejo-regionen en rik och varierad kulinarisk upplevelse. Några av de unika maträtterna i regionen inkluderar Açorda Alentejana, en soppa gjord på bröd, vitlök och kryddor, samt Migas, en rustik maträtt gjord på brödsmulor, vitlök och korv. Andra specialiteter inkluderar Porco Preto, saftigt svartgris kött och Ensopado de Borrego, en läcker lammgryta.

När det gäller drycker kan du i Vila Viçosa prova några av de lokala vinerna från Alentejo-regionen. Alentejo är känt för sina kvalitetsviner, särskilt de röda vinerna som har en rik och fyllig smak. Några av de mest kända vinerna från regionen inkluderar Vinhas Velhas och Herdade do Esporão.

Boka din resa till Vila Viçosa här

Använd sökmotorn här på sidan för att söka bland våra handplockade hotell i Vila Viçosa och i resten av Portugal. Du kan välja att enbart boka hotell hos oss, eller lägga till även flyg och eventuell hyrbil i en paketresa. Paketresan är täcks av resegaranti och av paketreselagen. 

Resor till Portugal

Läs mer om Portugal och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Portugal här

Hotell i Vila Viçosa