Resor till S.Teotonio

S.Teotonio ligger i sydvästra delen av Alentejo på gränsen till ett naturreservat som sträcker sig 100 kilometer ner längs Costa Vicentina en av de mest orörda kuststräckorna i Sydeuropa. Från S.Teotonio har du därför bara några få kilometer ut till några av Portugals bästa surfstränder. Det vilda kustlandskapet i Parque Natural do Sudoeste Alentejano med branta klippsluttningar och orörd natur döljer ett pärlband av undangömda stränder.

Fritt från massturism

I själva S.Teotonio finns det precis som vid den närliggande kusten än så länge bara några få tecken på turism. En resa till denna lilla stad ger dig därför möjligheten att uppleva det äkta Portugal utan att för den skull behöva kompromissa med komforten. Även om S.Teotonio absolut inte är någon storstad har den ändå ett par små supermarkets och en handfull matställen.

I den gamla stadskärnan vittnar de smala gatorna om att S.Teotonio är en stad med en lång historia. Här hänger tvätten på tork utanför fönstren och bara de lokala bilisterna vågar pressa sig in mellan de vita byggnaderna. Till fots däremot är det ett sant nöje att flanera runt här och känna in stämningen. På det centrala torget Jardim de São Teotónio med de karakteristiska vita gatstenarna samlas de lokala för att "lösa världsproblemen" eller för att bara njuta av dagens sista solstrålar på någon av bänkarna.

Har du turen att din resa till S.Teotonio sammanfaller med marknaden den första måndagen i varje månad så bör du avsätta gott om tid för att utforska densamma. I motsats till marknader i mer turistiga städer har de flesta stånden här lokalt framställda produkter istället för billiga souvenirer. Även om du inte har några planer på att laga din egen mat på resan ock knappast kan få med dig en levande kyckling eller kanin i handbagaget när du åker hem så är marknaden en upplevelse du inte får gå miste om. Det finns som regel även ett stort utbud av lokala delikatesser så som honung och ost som är perfekta ätbara souvenirer. Kommer du hit omkring lunchtid kommer dofterna från alla matbodar få det att vattnas i munnen på dig.

Helt ovana vid internationella besökare är man dock inte i S.Teotonio. Detta beror inte minst på att staden för några få år sedan blev en del av Rota Vicentina, en långdistansvandring som ger möjlighet att uppleva detta vackra hörn av Portugal i långsamt tempo. Hela vandringsleden är omkring 350 kilometer lång men nöjer du dig med ett "smakprov" kan du eventuellt gå den 19 kilometer långa sektionen till Odemira. På denna sträcka som är en av de lättaste går du en del av vägen längs floden Mira.

Vandringsturer i inlandet som både bjuder på orörd natur och mysiga små byar med trevliga tascas (små, enkla matställen) kan framför allt rekommenderas om du reser till S.Teotonio på våren eller sensommaren. Mitt i sommaren när det är som varmast kommer de kilometerlånga sandstränderna några få kilometer västerut troligen utöva en större dragningskraft.

Boka din resa till S.Teotonio i dag

Använd sökmotorn här på sidan för att söka bland våra handplockade hotell och semesterbostäder i S.Teotonio och resten av Portugal. Kombinera ditt valda boende med en flygbiljett till en av de närmsta flygplatserna, i fallet S. Teotonio är det Lissabon eller Faro. Du väljer själv om du vill flyga ut från Stockholm, Göteborg, Malmö eller Köpenhamn. Framför allt på en resa till Alentejo rekommenderar vi att du även bokar en hyrbil redan hemifrån, på så sätt har du säkrat dig alla ingredienserna till många oförglömliga semesterminnen. Så fungerar en resa med Escapeaway.

Resor till Portugal

Läs mer om Portugal och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Portugal här

Hotell i S.Teotonio