Resor till Sousel

Beläget cirka 18 kilometer norr om Estremoz i Portugal, ligger den lite sömniga småstaden Sousel - en bra bas från vilken du kan utforska den centrala Alentejo regionen. Det är bara ett par timmars körning västerut från Sousel till Portugals sprudlande huvudstad Lissabon, men det är en helt annan värld som du hittar i denna lilla by. Här får du möjlighet att uppleva det autentiska, lantliga Portugal, där tempot och atmosfären inbjuder till en avkopplande semester långt från vardagens stress och jäkt.

Sevärdheter

Det stora huvudtorget i Sousel är den plats där den livliga lördagsmarknaden äger rum och där man säljer allt från oliver och ostar till lokalt producerad röd keramil. Även om du inte bor med självhushåll och har behov av att handla till matlagningen så är det ändå värt att prioritera ett besök på marknaden om så bara för att uppleva stämningen bland bodarna. Här har du dessutom goda möjligheter att hitta unika souvenirer att ta med dig hem från din semester.

När det gäller lokala händelser som ger en fin inblick i lokalsamfundet så finns det ett par möjligheter på sensommaren. Under den sista helgen i augusti går Sousels årliga religiösa festival av stapeln i Largo da Igreja da Nossa Senhora da Orada, medan den årliga Feira de Sao Miguel föregår den sista helgen i september.

När du flanerar runt i den gamla stadsdelens smala, labyrintiska gator och gränder kan du tydligt märka att Sousel är en liten stad med djupa historiska rötter. Trots sin beskedliga storlek har staden flera gånger blivit vittne till viktiga händelser i den portugisiska historian. Sousel är bland annat nära förknippat med Nuno Alvares Pereira, som samlade sina trupper i Sousel före sitt segerrika slag vid Atoleiros, som ägde rum den 6 april 1384. Kyrkan Nossa Senhora da Orada, som dateras tillbaka till 1400-talet markerar platsen där Nuno Álvares Pereira hetsade upp sina soldater och gjorde dem redo innan han ledde dem i striden.

Upplevelser i närheten av Sousel

Cirka 17 kilometer söder om Sousel ligger den måleriska staden Estremoz, vars omgivning är rik på förstklassig marmor, vilket även kan ses på många av de lokala byggnadsverken. Estremoz är ju också känd som en av de tre marmorstäderna (de andra två är Vila Viçosa och Borba). Den övre, gamla stadsdelen innanför de robusta fästningsvallarna domineras av Castelo de Estremoz med sitt 27 meter höga borgtorn av marmor, Torre das Tres Coroas. Det finns emellertid många andra mindre och mer blygsamma hus och trappor tillverkade av det eleganta materialet runt omkring i den trevliga staden. Varje vecka (lördagar) är det marknad i Estremoz och den är ansedd som en av områdets bästa, och det kan löna sig att komma tidigt när den öppnar för att ha möjlighet att göra bra fynd. Det tar lyckligtvis inte mer än 20 minuter att köra hit från Sousel.

Sousel ger dig på det hela taget en bra utgångspunkt till att utforska det centrala Alentejo, regionen som avgränsas av floden Tejo i norr (den längsta floden på hela den Iberiska halvön) och av Algarve i söder. Detta är huvudsakligen en region där man fortfarande livnär sig på lantbruk. Landskapet präglas därför av öppna vidder, och regionen som till ytan utgör en tredjedel av hela Portugal är glest befolkad, därför är regionen som resmål perfekt för dig som drömmer om en semester i en fridfull och lantligt idyllisk miljö. Samtidigt bjuder området omkring Sousel på talrika historiska sevärdheter och rika möjligheter att dyka ner i regionens spännande kulturarv, inte minst när det gäller gastronomin.

Städer som Elvas och Evora, vilka båda är upptagna på UNESCO: s världsarvslista, ligger mindre än en timmes körning från Sousel. Dessa städer är perfekta utflyktsmål som du bör avsätta tid för att besöka.

Så bokar du en resa till Sousel

Med Escapeaway kan du resa till Sousel från flygplatserna i Stockholm, Göteborg, Malmö och Köpenhamn, antingen direkt eller med en mellanlandning på vägen. Vi ger dig flygbiljetter med reguljärflyg till nätets bästa priser och paketerar dem med våra noga utvalda hotell i Portugal, och med möjlighet att lägga till en hyrbil - allt inkluderat i en paketresa som är säkrad av resegarantin.

>> Läs även om paketresor till Algarve
>> Hitta ett lyxhotell i Lissabon

Resor till Portugal

Läs mer om Portugal och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Portugal här

Hotell i Sousel