Resor till Santiago do Cacem

Santiago do Cacem ligger i södra delen av Alentejo precis där det backiga landskapet börjar plana ut för att träffa de oändligt långa stränderna på den ofördärvade kusten cirka 12 kilometer längre västerut. Den gamla stadsdelen breder ut sig upp längs en kulle och överst på denna kulle ligger en stor borg. Borgen står som ett iögonfallande vittnesbörd om att Santiago do Cacem är en stad med djupa historiska rötter.

En historisk stad på gränsen till Alentejos kustregion

Det var morerna som ursprungligen byggde en alcazaba (fästning) på kullens topp men herradömet över borgen och staden skiftade åtskilliga gånger mellan morerna och de kristna på Reconquista-tiden fram tills den slutligen i början av 1200-talet erövrades av Alfons II även kallad Alfons den Tjocke. Står man nere vid foten av kullen inser man snabbt varför borgen har varit så svår att inta med sin höga placering på kullens topp.

Castelo de Santiago do Cacém återuppbyggdes under mitten av medeltiden så man kan idag bara se rester av den moriska borgen i de nedre delarna. Idag återstår emellertid enbart borgens yttre murar och torn. Inne bakom murarna ligger en kyrkogård som tillhör Matriz-kyrkan. Den ligger på samma plats som där det tidigare låg en moské. Vill du uppleva en kyrkokonsert så har du goda möjligheter för detta under sommaren. Oavsett konserter eller ej så kan du inte åka till Santiago do Cacem utan att gå en tur upp till borgen för att njuta av den fantastiska utsikten. Uppe från borgen ser du tydligt att Santiago do Cacem ligger på gränsen mellan kustregionen och Alentejos inre med de gyllene sädesfälten och de vidsträckta slätterna med sina otaliga korkeker.

Vill du lära dig mer om stadens förflutna kan det klart rekommenderas att ta en tur ut till Miróbriga. Denna romerska ruinstad i de sydöstra utkanterna av Santiago do Cacem inkludera Portugals enda kända hippodrom (för hästkapplöpningar) i Portugal. Vill du riktigt känna historiens vingslag behöver du bara gå en tur i den gamla stadsdelen nedanför borgen. Unna dig själv gott om tid att utforska labyrinten av smala stenbelagda gator mellan de vackra vitkalkade husen med sina gjutjärnsbalkonger.

De historiska sevärdheterna är långt ifrån det enda som är värt att lägga tid på om resan går till Santiago do Cacem. Du kan även se fram emot semesterns restaurangbesök, tack vare stadens läge bjuder det lokala köket på en välsmakande kombination av allt gott från havet och inlandets traditionella rätter. Dessa rätter inkluderar till exempel filé av den svarta iberiska grisen som föds upp frigående mellan korkekarna samt klassiker som lammgryta. Det bjuds naturligtvis även rikliga möjligheter att smaka på de lokala vinerna.

Har du mindre barn med på resan är det som gjort för att besöka Badoca Safaripark. Denna park består av både ett traditionellt zoo och ett område med mer fritt levande djur som du kan se på guidade jeepsafaris. Ni kan dessutom på enbart 20 minuter köra ut till kustens kilometerlånga sandstränder. Här är det till och med under högsäsong aldrig svårt att hitta sin egen plats på sanden.

Boka din resa till Santiago do Cacem i dag

Vi ser fram emot att hälsa dig välkommen hos Escapeaway Resor som gäst på ett av de hotell som vi utifrån vår mångåriga erfarenhet av resor till Portugal har handplockat till vårt program. Med oss kan du resa precis i det antal dagar du själv vill och har du lust att kombinera flera olika hotell på en rundresa kan du även lätt arrangera det hos oss. Det är till exempel som gjort för att kombinera en vistelse i Santiago do Cacem med ett besök i huvudstaden Lissabon som ligger ungefär en och en halv timmes körning i riktning norrut.

Resor till Portugal

Läs mer om Portugal och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Portugal här

Hotell i Santiago do Cacem