Resor till Odemira

Odemira har lugnt och stilla lagt sig till rätta på bredden av floden Mira och är en bra utgångspunkt för att utforska ett av de vackraste områdena i Portugal - både inlandet och ute vid kusten. Boka en resa till Odemira här!

Den sömniga staden Odemira, som ligger 20 kilometer in i landet från den pittoreska kusten i regionen Alentejo, har lugnt och stilla lagt sig tillrätta på bredden av floden Mira och nära den stora naturparken Sudoeste Alentejano e Costa Vicentina. Från Odemira kan du paddla kanot hela vägen ner för Mira till flodens mynning vid Vila Nova de Milfontes nära kusten. Den cirka 30 kilometer långa paddelturen är en populär aktivitet men ändå bara en av många aktivitetsmöjligheter som du har på en resa till Odemira. Den närliggande stora naturparken rymmer till exempel ett rikt växt- och djurliv men även en rad av den portugisiska västkustens finaste stränder.

Odemira fick officiellt status som "stad" år 1256 av Kung Alfonso III, och genom århundraden var Odemira befolkad av romare och morer, vilka byggde ett slott i stadens centrum som de kallade Wadi Emir. Trots stadens djupa historiska rötter ser man idag inte många spår efter dessa tidiga bosättare. Slottet som en gång tronade över staden har till exempel försvunnit helt.

Det är trots de fåtaliga historiska sevärdheterna svårt att inte bli betagen av Odemira. Det beror inte minst på stadens vackra läge på sidan av en liten kulle vid floden. Går du en tur runt på stadens labyrintiska, smala gator mellan de vita och blå husen så märker du tydligt att detta är en stad som inte har fördärvats av massturismen utan som fortfarande har sin egen identitet.

Stolta traditioner

Helt utan gamla byggnader är Odemira absolut inte. Vid sidan av fontänen på det stora torget så sticker till exempel kyrkorna Salvador och Santa Maria ut. På samma sätt hittar du en av Alentejos bäst bevarade väderkvarnar placerad på en hög punkt i utkanten av Odemira. Den vittnar om att man i Odemira värnar om stadens kulturhistoria som inte enbart inkluderar de traditionella metoderna som användes vid bearbetningen av regionens vete och korn, utan även i förhållande till konsthantverk.

Odemira är också välkänt för sin keramikverkstad, där besökare kan bevittna den fingerfärdiga produktionen av lerkärl och annat lokalt konsthantverk. 

Även om man i Odemira värnar om de gamla traditionerna så är det inte tal om ett samhälle som dröjer sig kvar i det förgångna. Man har lyckats följa med i utvecklingen - även på det kulturella området. I dag är Odemira till exempel varje år i augusti värd för den populära musikfestivalen Meo Sudoeste.

Upplevelser i närheten av Odemira

Utöver att vara floden Miras källa, är den stora dammen Santa Clara, också en populär plats för att utöva vattensport och bada på sommaren. Besökare bör också se Aguas Naturpark där det typiska Alentejo-landskapet, samt byggnader i den regionala stilen, kan beundras.

Odemira ligger cirka 20 kilometer från Alentejos kust där du hittar några av Portugals bästa stränder inom en kort bilfärd från Odemira. såsom Porto Covo, Malhão, Vila Nova de Milfontes, Almograve, Monte Clérigo, Arrifana och Praia do Amado. Flera av dem är populära resmål bland surfare från hela världen tack vare de fina vågorna, men utbudet av stränder är stort och brett. Det är därför heller inte svårt att hitta mer okända stränder som är så gott som orörda.

Boka en billig resa till Odemira online

Med Escapeaway får du en problemfri och säker resa till Odemira med möjlighet till avresa från Stockholm, Göteborg, Malmö eller Köpenhamn. Vår intelligenta sökmotor dammsuger nätet efter de bästa priserna på flygbiljetter med reguljärflyg och kombinerar dem med våra utvalda hotell i Odemira. Det hela sätts samman till en paketresa med resegaranti, på så sätt får du det bästa av två världar. Lägg till hyrbil i paketet för den bästa upplevelsen när du kommer fram. Trevlig resa!

>> Läs även om billiga semesterbostäder i Alentejo här
>> Kombinera resan med en storstadssemester i Lissabon

Resor till Portugal

Läs mer om Portugal och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Portugal här

Hotell i Odemira