Resor till Montemor-o-Novo

Montemor-o-Novo ligger halvvägs mellan den portugisiska huvudstaden Lissabon och den spanska gränsen. På grund av den framskjutna positionen mot grannen i öster har Montemor-o-Novo historiskt sett varit av stor betydelse för landets försvar och scen för flera viktiga händelser. Borgen som formellt ursprungligen anlades av morerna har av samma anledning byggts ut och förstärkts genom århundradena.

Ett drag av den forna storheten

Borgen Castelo de Montemor-o-Novo är stadens största sevärdhet. Borgen har inte enbart spelat en viktig roll för de inhemska intressena för det var även här som planerna för en av de viktigaste portugisiska upptäcktsresorna dryftades. Trots motståndet från sin rådgivande församling som sammanträdde på borgen skickade Portugals kung Johan IV iväg Vasco da Gama på sin berömda sjöresa mot Indien. Den framgångsrika upptäcktsresan blev starten för en ny epok i Portugals historia, den som betydande kolonimakt i Asien.

Montemor-o-Novo miste emellertid med tiden sin militärstrategiska betydelse. Stadens borg användes därför mindre och mindre av de kungliga och förföll därför med tiden men står idag ändå stadig som ett varumärke för staden. Det är spännande att gå på upptäckt bland ruinerna och känna historiens vingslag men man måste vara försiktig med tanke på byggnadens skröpliga tillstånd. Titta även gärna förbi nunneklostret Convento De Nossa Senhora Da Saudação som också uppfördes innanför de skyddande murarna och som fortfarande är välbehållet.

Borgruinen är nog den mest kända sevärdheten men absolut inte den enda attraktionen vid Montemor-o-Novo. Den gamla stadsdelens smala, stenbelagda gator är väl så intressanta att gå på upptäckt bland. Här nere bland gatorna hittar du i motsats till uppe på borgruinen en levande stad. Bland de vackra vitkalkade husen möter du en välkomnande och gästvänlig lokalbefolkning som inte dröjer sig kvar i det förflutna.

Precis som fallet är med resten av regionen Alentejo är Montemor-o-Novo inte ett av Portugals mest kända resmål. Staden som idag har omkring 9 000 invånare har inte desto mindre ett riktigt bra urval av restauranger och här finns även supermarkets nog för att täcka alla behov.

Utflykter

Du får rikliga möjligheter att uppleva det äkta Portugal när du reser till Montemor-o-Novo. Utöver själva staden så finns det även massor av spännande utflyktsmål inom räckhåll i Alentejo om du har tillgång till bil. Enbart 20 minuters körning söderut kan du se fascinerande spår efter våra tidiga förfäder i Gruta do Escoural. I dessa grottor där neandertalarna en gång i tiden sökte skydd kan du se grottmålningar som är upp till 10 000 år gamla.

På en resa till denna vackra men lite förbisedda del av Portugal är det även väl värt att ge sig ut på upptäcktsfärd utan någon egentlig plan. Det finns flera vingårdar i området omkring Montemor-o-Novo som gärna tar emot besökare. Du bör även avsätta gott om tid till att besöka Évora som ligger bara 30 kilometer öster ut och vars gamla stadsdel står upptagen på UNESCO:s Världsarvslista.

Resor till Portugal

Läs mer om Portugal och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Portugal här

Hotell i Montemor-o-Novo