Resor till Monsaraz

Belägen över floden Guardiana i Portugal, på gränsen till Spanien, ligger den lilla medeltida staden Monsaraz som är en av de mest stämningsfulla städerna i Alentejo. Res till Monsaraz med Escapeaway och upplev en av Portugals dolda pärlor.

Med sina smala kullerstensgator, låga gamla hus och ett imponerande slott, bjuds Monsarazs besökare in att upptäcka en bit av medeltida Portugal, på en av de äldsta städerna i Portugal.

Monsaraz har varit bebodd sedan förhistorisk tid, då kelterna, romarna, visigoterna och morerna alla drog full fördel av bergets defensiva möjligheter. År 1167 erövrade man tillbaka Monsaraz från morerna, först via Tempelriddarna, varpå Dom Dinis senare anlade slottet och fästningsmuren på 1300-talet. Från försvarsverken kan du titta österut över Guardiana-floden till grannlandet Spanien, eller västerut över de stora Alentejoslätterna.

Sevärdheter

Monsarazs kyrka Santa Maria do Castelo huserar en rikt usmyckad gravkammare i marmor, daterad till 1200-talet. Bredvid ett religiöst museum innehållandes en kalkmålning från 1300-talet där en domare frestas av djävulen samtidigt som han uppmuntras av Kristus majestätiska rättfärdighet.

Den största - även fysiskt sett - sevärdheten i området är av nyare datum. Precis öster om Monsaraz träffar man på strandkanten till den konstgjorda sjön Alqueva, vilken uppstod när man byggde en av Europas största fördämningar här, vilken stod färdig 2002. Det tog 8 år att fylla sjön med vatten, och vid högsta vattenstånd är strandlinjen runt den nya sjön inte mindre än 1.200 kilometer lång. Vattnet används för att göra elektricitet och som vattenreservoar till det lokala lantbruket. Dammen ligger cirka 45 minuters körning från Monsaraz.

Upplevelser i närheten av Monsaraz

En rad förhistoriska ting går att finna i området runt Monsaraz, t.ex. den storslagna stenbumlingen Menhir of Outeiro, som är nästan 6 meter hög. Den lilla landsorten São Pedro do Corval ligger 12 km västerut, och är känd för sina krukor, tallrikar och annan lokalt producerad keramik.

Du kan läsa mer om Monsaraz på Portugals turistbyrås hemsida eller i vår guide om resor till Alentejo.

Så bokar du en resa till Monsaraz

Med Escapeaway kan du få en problemfri och säker resa till Monsaraz, med möjlighet till avresa från såväl Stockholm som Göteborg, Malmö och Köpenhamn, antingen direkt eller med en mellanlandning på vägen. Vår smarta sökmotor dammsuger nätet efter de bästa priserna på flygbiljetter med reguljärflyg och kombinerar dem sedan med våra noga utvalda hotell i Alentejo. Det hela paketeras i en paketresa med resegaranti, så du kan känna dig trygg på alla sätt. Lägg även till hyrbil i paketresan för bästa möjliga upplevelse när du kommer fram till din destination.

När du vill besöka Monsaraz kan du flyga till antingen Lissabon, Faro eller Sevilla. Trevlig resa!

>> Läs också om lyxresor till Portugal
>> Så här bokar du en billig paketresa till Portugal

Resor till Portugal

Läs mer om Portugal och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Portugal här

Hotell i Monsaraz