Resor till Marvão

Bara utsikten är själ nog, att besöka medeltidsstaden Marvão (eller Marvao) i regionen Alentejo i Portugal. Den enastående stämningen på de smala gatorna innanför stadsmurarna, och de gastronomiska upplevelserna, gör dock också Marvão till ett perfekt utflyktsmål

En av 1000 platser du ska se innan du dör

Marvão omnämdes för några år sedan i bestsellern "1000 Places to See Before You Die" från New York Times. Det är lätt att förstå, varför den amerikanska tidningen blev så betagen av byn på en backe, nära den spanska gränsen.

Med sitt läge på 955 m.ö.h. är Marvão inofficiellt den högst belägna - bebodda - landsorten i Portugal. Vill du ta dig hela vägen till toppen för att njuta av de fantastiska panoramautsikterna ut över landskapet och staden, kan en tur till till borgtornet Torre de menagem, rekommenderas. Här upp kan du ofta se ner på svävande örnaroch hela vägen till Estrela-bergen.

Många kommer dock endast hit på en dagsutflykt, med det finns också goda möjligheter för att bland annat övernatta på en pousada i staden. Det är ett ypperligt tillfälle för att prova något annat än ett standardhotell, och när du inte ska snabbt vidare kan du bättre njuta av atmosfären i staden. På kvällen kan en måltid på en av stadens erkända restauranger varmt rekommenderas. De är kända för att använda mycket färsk fisk och lokala varor i rätterna.

Marvão håller också i flera intressanta festivaler under året. Mest känd är kastanje-festivalen i november, Festa de Castanhas. Den lockar både lokala och många av de spanska grannarna, som kommer för att njuta av kastanjer i alla möjliga olika former - och tillhörande vin, såklart.

Rundresa i Alentejo

Medan du absolut bör nyttja chansen att uppleva Marvão på en resa till denna del av Portugal, är det inte nödvändigt att spendera många dagar här för att utforska byns alla sevärdheter. Borgen från 1200-talet, och de vita, rustika husen från 1400-talet, upplevs fint med en eller två övernattningar.

Däremot är det helt rätt att göra ett stopp i Marvão på en rundresa ti Alentejo. Denna region är lite översedd i förhållande till resten av Portugal, men bjuder på en sann pärlrad av intressanta sevärdheter och små, charmiga stader där gamla traditioner fortfarande hålls vid liv.

Resor till Portugal

Läs mer om Portugal och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Portugal här

Hotell i Marvão