Hotell i Alentejo

Vi på Escapeaway har rest kors och tvärs i Alentejo för att personligen handplocka hotell som lever upp till vår vision om  ett bra hideaways-hotel. Ett hideaway är ett andningshål där du kan koppla av och njuta av din semester lite på avstånd från massturismens virvlande strömmar men fortfarande med möjligheten att uppleva de största sevärdheterna och attraktionerna. För att ett hotell ska kvalificera sig som ett hideaways-hotel i vårt program ska det uppfylla en rad konkreta krav, bland annat ska det ha pool, bra gemensamma utrymmen och förhållandevis få rum (vanligtvis högst 50 oftast mycket färre). Eftersom vi högt värdesätter hotell med lokal förankring är vi alltid på utkik efter familjeägda hotell eftersom dessa ofta har en naturlig koppling till området och har som regel en mer avslappnad och intim atmosfär.

Hotell med en viss genuinitet, charm eller med unika omgivningar får också ett stort plus i vår bok. Eller om hotellet har en intressant historia. Kort sagt är vi alltid på jakt efter hotell som har en personlighet och som sticker ut lite extra och som kan passa in i hideaway konceptet.

Samtliga våra hotell i Alentejo kan bokas online till konkurrenskraftiga priser. Du kan se alla våra unika hideaways i Alentejo på följande link och läsa en beskrivning av varje hideaway (längst ner på sidan det länkas till).

Unika hideaways i Alentejo

Kort information om Alentejo

Skulle man peka ut en region som i sig själv representerar vad ett hideaway är, så hade Alentejo varit ett bra exempel. Hela regionen är nämligen som ett enda stort hideaway; avsides och ofta förbisett i turistböckerna och resekatalogerna, beläget lite utanför de mer populära och berömda resmålen i Portugal. På samma sätt som man kan tala om ett hideaway-hotel, så skulle man kunna tala om Alentejo som en hideaway-region.

Kanske kan en del av förklaringen till Alentejos anonymitet ligga i regionens placering. Ursprungligen hette regionen Alem-Tejo, och namnet anger att den ligger på andra sidan eller bakom Tejo-floden; en benämning som ursprungligen stammar från romarna som betraktade regionen sett från sina mer nordligt etablerade kolonier på den Iberiska halvön. Samtidigt som regionen således gränsar mot Tejo-floden i norr, så gränsar den i söder till den mycket kända Algarve-region. I öster gränsar regionen mot grannlandet Spanien och västerut stöter den på Atlanten.

Detta läge bidrar även till regionens mycket varierande topografi. Åt söder kan du se ändlösa områden av vackra vetefält som enbart avbryts av små träddungar som ofta ses avbildade på bilder och vykort från regionen. I denna delen av landet består lantbruket ofta av spannmålsproduktion så som det nämnda vetet. Mot nordost i de områden som gränsar mot Spanien är regionen rik på granitklippor och berg. Här i den norra delen av landet finns det också lantbruk men här är det oftast tal om djurhållning av kor, får och grisar. En tredje landskapstyp som är vanlig i regionen är ett böljande landskap med kullar bevuxna med korkek och olivträd och ibland fast mera sällan av vinstockar.

Naturen är helt klart en av de stora attraktionerna i Alentejo, inte minst på grund av unika naturparker som Parque Natural da Serra de São Mamede och Parque Natural do Vale do Guadiana, men du får inte glömma regionens fantastiska gastronomi - en av Portugals bästa. Glöm heller inte Alentejos unika historia som du kan uppleva bland annat i regionens huvudstad Évora som inte bara har utsetts till världsarv av UNESCO utan även ingår i ett nätverk bestående av Europas mest antika städer. Staden som har varit under romerskt, visigotiskt och moriskt herradöme är än idag så populär att den har utnämnts till Portugals näst attraktiva stad att bo i och bär på enastående historiska vittnesmål såsom en välbevarad medeltida stadsmur och ett romerskt tempel.

Andra resmål och hotell i Portugal

Om du redan har bestämt dig för att resa till Portugal men ännu inte har bestämt vilket resmål i Portugal du vill besöka, då kan du här läsa mer om andra resmål i Portugal där du hittar ett stort och intressant urval av våra hideaways-hotell. Vi har bland annat handplockat hotell på Lissabonkusten, på Madeira, i  MittportugalNordportugal och i huvudstaden Lissabon. Kom ihåg att du alltid är välkommen att kontakta oss för att få ett skräddarsytt semestererbjudande med hotell. Klicka på nedanstående länk om du vill skicka en ej bindande förfrågan på en resa.

Beställ ett ej bindande erbjudande

>> Läs mer om hotell

Karta över Alentejo

Populära hotell i Alentejo

Portugal, Alentejo, Troia
9,2
Fantastiskt
4046 omdömen
  • Närmaste flygplats: 52 km
  • Närmaste strand: ca. 500 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Portugal, Alentejo, Montemor-o-Novo
9,2
Fantastiskt
909 omdömen
  • Närmaste flygplats: 103 km
  • Närmaste stad: ca. 3 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Portugal, Alentejo, Santiago do Cacem
9,4
Fantastiskt
719 omdömen
  • Närmaste flygplats: 141 km
  • Närmaste strand: ca. 17 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)