Resor till Estremoz

Det går knappt att undvika Estremoz, där staden reser sig från den enormt öppna slätten 50 km nordöst om Evora. Boka en resa till Evora med Escapeaway och få en paketresa med full Resegaranti.

Estremoz reser sig iögonfallande från den enorma, öppna slätten 50 kilometer nordost om Evora,  staden utgör själva centret för den produktiva marmor-stenbrottsregionen Alentejo. Omgiven av fästningar från 1600-talet och känd för sin första kallens lerkärl, är Estremoz en behaglig plats att befinna sig i ett par dagar, medan du utforskar området.

Sevärdheter

Den medeltida övre stadsdelen ligger inom robusta fästningsmurar och domineras av ett 27 meter högt marmortorn, Torre das Tres Coroas (tornet med de tre kronorna). Nu är det ett hotell i Pousada-kedjan. Det tillhörande slottet och palatset byggdes till Dona Isabel (Kung Dinis fru), som dog här år 1336. Misericordiakyrkan, byggd år 1559 på Estremozs kommunala museum var en gång i tiden ett kloster för riddarna på Malta. Gatuutställningarna vid Estremozs kommunala museum visar i glasmontrar en imponerande utställning av de för staden så berömda små lerfigurerna som kallas bonecas.

I den nedre delen av staden, som omgärdas av ytterligare en stadsmur från 1600-talet, Segunda Linha, bör du ta vägen förbi Praça Luís de Camões för att se de karaktäristiska små ljusa kullerstenarna, Calçada Portuguesa, som här ligger i ett stjärnmönster runt ett monument från början av 1500-talet, som symboliserar självständighet.

Butiker och restauranger

Estremoz är, trots sin förhållandevis lilla storlek, ett av landets viktigaste handelscenter. Det finns därför en handfull matvarutbutiker i staden, där du hittar alla dagligvaror du kan tänkas behöva. Därtill kommer, att Estremoz är ett populärt utflyktsmål, vilket inte överraskande innebär att du också hittar mer turistorienterade butiker, med framförallt lerfigurer och lokala delikatesser. Här finns också et bra urval restauranger.

På stadens stora torg, Rossio Marquês de Pombal, äger en stor marknad rum varje lördag morgon, som också varmt kan rekommenderas att utforskas. Om du själv vill laga dina måltider under semestern, är detta ett utmärkt ställe att handla lokala råvaror. En god ost, olivolja eller en lokal korv är perfekta souvenirer. Det finns normallt sätt också en lopmarknad där du som har ett tränat öga kan hitta fynd!

Är det gastronomiska upplevelser du söker på din resa till Estremoz? Då ska du avsätta tid för at besöka någon av de 20 vingårdarna som ligger runt staden, och som gärna tar emot besökare. 

Upplevelser i närheten av Estremoz

Utöver det egendomliga slottet från 1300-talet, kan besökare i Evoramonte ett par kilometer söder om Estremoz se platsen där Dom Miguel frånsade sig alla sina rättigheter till tronen genom att skriva under Konventionen den 26 maj år 1834. I öster är Borba känd för sin kyrka, Church of Sao Barlolomeu från sent 1500-tal.

Så bokar du en resa till Estremoz

Använd dig av sökmotorn för att söka bland våra handplockade hotell i Estremoz och i resten av Portugal. Kombinera hotellet med en flygbiljett med reguljärflyg från Stockholm, Göteborg, Malmö eller Köpenhamn, lägg eventuellt till en hyrbil och få allt samlat i en paketresa som är säkrad av resegaranti. Så fungerar en semester med Escapeaway.

>> Läs mer om resor till Alentejo
>> Åk på semester i Portugal med Escapeaway

Resor till Portugal

Läs mer om Portugal och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Portugal här

Hotell i Estremoz