Resor till Elvas

Elvas ligger i regionen Alentejo, som även kallas för Portugals skafferi och är dessutom den tyngst befästa staden i Portugal och präglas av en våldsam och brokig historia. I dag är staden mer fridfull och erbjuder en lång rad spännande utflykter.

Även om staden idag huvudsakligen är känd för sitt strössel, så är Elvas också en arkitektonisk pärla där den gamla stadsdelen utgörs av ett välbevarat citadell, vars fästningar mot Spanien matchar dem vid Badajoz på andra sidan gränsen. Tre imponerande grindar leder in i staden, som genom sin långa och brokiga historia, har varit ockuperad av morer, spanjorer, fransmän och engelsmän. Elvas ligger i regionen Alentejo, som också kallas för Portugals skafferi, och har du någon gång rest runt i området och smaka på den vidunderliga maten och de porlande vinerna, så förstår du varför...

Du kan resa till Elvas via flygplatsen i Lissabon, som ligger 2 timmars körning åt väster eller via flygplatsen i Sevilla i Spanien, som du hittar cirka 2,5 timmars körning i sydöstlig riktning. 

Sevärdheter

Elvas Slott var ursprungligen romansk-morisk, men återuppbyggdes till Kung Sanco III år 1226. En promenad runt toppen på stadens bröstvärn, ger en fin utsikt över den gamla staden och en gynnsam position från vilken du verkligen kan uppskatta fästningens konstnärliga design. Den åttakantade kyrkan Nossa Senhora dos Aflitos från 1500-talet är en av de vackraste synerna i Portugal, och dess dragningskraft ligger framförallt i de fina marmorpelarna och de vackra gulblå azelejo-glaserade kaklen som lades till på 1600-talet. På en semester i Elvas får man inte gå miste om denna otroliga syn.

Upplevelser i närheten

Utanför Elvas kan du se två övergivna men mycket välbevarade satellitfort, Forte de Graca och Forte de Santa Luzia (norr, respektive söder om staden), indikerar Elvas strategiska betydelse genom århundraden. Och med sina 843 valvbågar, är Amoreira-akvedukten, som påbörjades år 1498 också en imponerande syn i utkanten av staden.

Elvas är dessutom beläget enbart 15 kilometer från gränsen till Spanien, där man kan besöka den intressanta staden Badajoz, som i århundraden har varit Elvas' spanska motsvarighet, innan fredsavtal och unioner förde fred till området.

Så bokar du en resa till Elvas

Använd sökmotorn för att söka bland våra noga utvalda och handplockade hotell i Elvas och i resten av Alentejo. Kombinera ditt hotell med ett reguljärflyg från Stockholm, Göteborg, Malmö eller Köpenhamn eventuellt kompletterat med en hyrbil och få det hela bokat som en paketresa som är säkrad av resegarantin. Så fungerar en semester med Escapeaway.

>> Prova en förlängd weekend i Lissabon
>> Åk på familjesemester i Portugal med Escapeaway

Resor till Portugal

Läs mer om Portugal och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Portugal här

Hotell i Elvas