Herdade da Matinha County House

Officiell kategori

Vårt betyg

9,2
Fantastiskt
356 omdömen
Patricia Johansson
Utvalt av
Patricia Johansson

Välkommen till ett hideaway du aldrig kommer att glömma! Det kan värdsparet och äkta makarna Monica och Alfredo ta åt sig äran för. Herdade da Matinha är ett mecka, där de positiva adjektiven står i kö för att beskriva deras ”herdade” på ett adekvat sätt. Även om det inte är helt korrekt översatt, så väljer jag att översätta herdade med ”ett hem”, men Matinha är en upplevelse som bör tas med på listan över ”här-ska-du-semestra-någongång”.

Det är som sagt Monica och Alfredo som är huvudpersonerna bakom succén, men det är hela familjens projekt. Deras tre söner har därmed också var sitt område där de har ansvaret för alla de aktiviteter som erbjuds gästerna – allt från undervisning i surfing för nybörjare till att mata hästarna ute i hagen.

En kärnfamilj med goda avsikter

Monica och Alfredo driver Herdade da Matinha, för att det är det de lever för – det är mer av en hobby än ett jobb för dem. Känner du igen typen, som nästan är ”irriterande perfekta”?

Ett ställe där du inte kan peka finger på något utan att ”wow”-effekten finns där, men där stämningen överallt genomsyras av att ”alla är välkomna”. Precis så är det hos Monica och Alfredo – fullständigt fantastiskt med tusentals detaljer men samtidigt jordnära och avslappnat. Det är som om de har förmågan att ta de mest basala sakerna i världen och lyfta dem till en nivå man sällan upplever.

Att beskriva deras ställe är faktiskt en av de svåraste uppgifterna jag har haft på länge. Jag hyser den djupaste respekt för deras fantastiska arbete, och en beskrivning har svårt att leva upp till verklighetens Herdade da Matinha – så jag hoppas att du vill komplettera denna text med en titt i bildgalleriet som bäst återger de intryck som väntar dig på en av mina personliga hideaways-favoriter.

Marmelad från grannen och hemgjorda konstverk

Hos Monica och Alfredo är slow living-konceptet en integrerad del av vardagen, faktiskt så integrerad att du nästan glömmer att du i verkligheten är en betalande hotellgäst och inte ”bara” en vän till familjen. Husets kök är till exempel öppet och ligger i anslutning till matsalen, där det också har inretts med stora, bekväma soffor och bokhyllorna har fyllts med Alfredos favoritviner och Monicas urval av livsstilsmagasin från hela världen. Köket är utan tvekan Alfredos domän och varje eftermiddag drar han på sig förklädet och påbörjar dagens kreationer med sleven i högsta hugg. Som gäst kan du följa med i varje detalj som den gode Alfredo företar sig i köket – om inte annat så kan du från soffan njuta av doften som sprider sig i rummet. Trots måltidens smak av kvalitet inifrån och ut, och råvarorna som kommer från omkringliggande gårdar, så är det relativt billigt eller ca. EUR 35,- och det tycker jag är mycket vettigt – speciellt eftersom Michelin har satt sitt karakteristiska märke med ”rekommenderas av” ute på dörren.

Frukostbordet är också ett kapitel för sig, men jag håller det kort: Om du mot förmodan sätter tänderna i något som inte är hemlagat, så kan du vara säker på, att det smakar bättre, för annars tillagar Alfredo helst allting själv. Hembakat bröd och kakor varje morgon och marmeladen till osten kommer från granngården.

När Alfredo inte står i köket, så kommer du förmodligen att uppleva honom stående framför sitt staffli med penseln i handen och hatten på sned ute i trädgården. Nästan alla målningar och skulpturer inomhus och utomhus på Herdade da Matinha är hans konstverk, och han gör Monica stolt och varm inuti, varje gång ett nytt verk kommer till världen.

Jazz a la surroundsound och familjehunden Boneca

Herdade da Matinha är ett andrum i en stressad vardag. Här på gården finns det god tid till allt – det lönar sig inte att stressa när man håller semester. Och vad kan vara mer lugnande än att kliva in genom dörren och mötas av jazzmusik på låg volym? Monica och Alfredo har en massa musikaliska vänner och det är oftast deras ”ljud” som spelas.

Det nästa du möts av är en hund vid namn Boneca – med en viftande svans hälsas du välkommen redan innan Monica kommer utsusande med ett leende på läpparna.

Boneca är inte det enda husdjuret på egendomen. På den gemensamma verandan hoppar vilda kaniner runt och en groda kvackar i gräset…ja, till och med djuren har funnit sig gott tillrätta. Dessutom finns det ett stall med hästar och ponnys som är ute i hagen mest hela dagen. Men när de får syn på Alfredo galopperar de automatiskt till foderhinkarna – då vet de att det är matdags. En av sönerna tar vanligtvis hand om hästarna och han ger också ridlektioner för såväl nybörjare som erfarna. Herdade da Matinha är ett mecka för barn, här kan de springa och leka utan att behöva fråga först om de t.ex. får klappa hästarna eller gå en tur med Boneca.

Ett hideaway för två

Det är inte vanligt att ett hideaway kan vara lika attraktivt för par som för barnfamiljer men inte desto mindre förmår Herdade da Matinha att vara det ända ut i fingerspetsarna. Kanske är det därför huset har så många stamgäster – här finns plast för alla utan att det går ut över varken romantiken eller familjevänligheten. Jag har inga barn själv, men jag har redan satt kryss i kalendern och jag har bjudit med pojkvännen till Alentejo på semester eftersom han måste få uppleva en av mina personliga favoriter.  
Herdade ligger på slutet av en 3 km lång och något ojämn grusväg. Mycket av den omkringliggande marken ägs av värdsparet, så du har massor av plats och vild natur att vistas på eller bara gå en promenad hand i hand. Det är också i trädgården som poolen ligger och ”frestar” i natursköna omgivningar.

Bra att veta om Herdade da Matinha

Herdade da Matinha har inga nackdelar om du frågar mig. Ett tvättäkta hideaway som fullt ut lever upp till sina 4 officiella stjärnor. Stilen, läget, atmosfären, maten och aktivitetsmöjligheterna är i en klass för sig.
Det enda jag vill göra er uppmärksamma på är att det är 7 km till havet och normalt har vi maximum 5 km till havet när vi inkluderar ett hotell under temat ”nära havet”, men i detta tillfälle gör vi ett undantag. Herdade da Matinha’s gäster använder vandringsstigarna flitigt mellan hotellet och kusten och dessutom arrangerar en av sönerna surfinglektioner, så trots de 7 kilometrarna så är havet en integrerad del av stället, vilket försvarar att detta är ett ”nära havet”-hotell.

Därför återvänder vi gärna

För stämningens, matens och omgivningens skull.
För konceptets, vädrets och kvalitetens skull.
Men mest av allt för min egen skull! Det finns inte en enda sak som kan utesluta en tur tillbaka till Monica och Alfredo.

Därför ska du välja Herdade da Matinha County House

 • Närmaste flygplats: 156 km
 • Närmaste strand: ca. 7.9 km
 • Pool (ev. säsongsöppen)
 • Internet/Wi-Fi

Ett hotell med charm och karaktär

Karta och avstånd

 • Närmaste strand (Aivados beach): ca. 7.9 km
 • Närmaste stad (Cercal): ca. 4 km
 • Avstånd till centrum: ca. 4.4 km
 • Forte de Milfontes: ca. 15 km
 • Vasco da Gamas födelseplats, Sines: ca. 32 km
 • Faro Flygplats: ca. 156 km (1h 50m)
 • Lissabon Flygplats: ca. 183 km (2h 0m)

Det är nästan 18 år sedan Monica och Alfredo tog över Herdade da Matinha. De har försett huset med 20 rum som är en blandning av olika typer av rum – standard till svit och familjerum, men oavsett vad du väljer så kan du se fram emot ett mycket charmerande och detaljrikt rum där den röda tråden är tydlig, liksom i huvudbyggnaden.

De är personliga och osar av atmosfär. Alfredos målningar kompletterar rummens övriga färger och inredning. Som en liten extra detalj vet värdsparet att en god natts sömn gör underverk, därför är både madrass, täcken och kuddar av bästa kvalitet. I badrummet har man också tänkt på detaljerna och man får lust att ta god tid på sig när man är därinne. Samtliga rum ligger på bottenvåningen och på morgonen kan du kliva ut på terrassen, där det också har gjorts plats till en detalj eller två.

Monica poängterar att de också tänker på barnens välbefinnande – även om de är små så ska de ha en ordentlig säng att sova i. Så på Herdade da Matinha finns det inget som heter ”extra bädd” – de yngre gästerna får naturligtvis också en ”riktig” säng att sova i…

Alla visade rumsbilder är exempel. Inredning och storlek kan variera inom samma rumstyp. OBS: Var uppmärksam på att om du beställer ett boende i kategori ”economy” så kan denna typ avvika från våra generella rumsbeskrivningar. På flera hotell är ”economy” av lägre standard och/eller med annat läge och oftast hotellets billigaste rum (med eller utan fönster/utsikt).

Nedan har vi listat utvalda hotell- och rumsfaciliteter på Herdade da Matinha County House. En del kan vara gemensamma och/eller mot avgift på plats eller höra till specifika rumskategorier.

 • Pool (ev. säsongsöppen)
 • Möjlighet till luftkonditionering
 • Internet/Wi-Fi
 • Restaurang
 • Möjlighet för balkong/terrass
 • Parkering/garage (ev. mot avgift)
 • Hotellbar

Observera: En del faciliteter, som t.ex. pool och restaurang, kan vara stängda utanför högsäsongen, och kan också innebära direkt betalning till stället (lågsäsongen är normalt sätt från oktober till och med april på de flesta resmål i södra Europa - förutom på vinterdestinationer som Madeira och Kanarieöarna). När det gäller Thailand råder nästan omvända förhållanden (där löper högsäsongen normalt från oktober till april) - dock kan det variera från resmål till resmål. Vi hänvisar till vår FAQ som vi rekommenderar att du läser igenom

Adress

7555-342 Cercal Do Alentejo
7555-342 Cercal Do Alentejo

Koordinater

Latitude: 37.8042
Longitude: -8.7168

Recensioner från TrustYou

TrustYou hämtar data från flera olika sajter som ger ett samlat snittbetyg.

Så kan du resa

Hos Escapeaway kan du som kund se fram emot möjligheten att sätta ihop din semester precis som du vill. Det vill säga flexibelt avresedatum, reslängd och avreseflygplats. Naturligtvis är det också möjligt att enkelt boka endast hotell, om du vill ordna transporten till och från destinationen själv.

Information om aktuella flygrutter och flygtider finns i steg 2 i sökmotorn när du söker en resa.

På alla resor som inkluderar flyg och hotell har du också möjlighet att boka till en hyrbil eller en transfer tur och retur till ditt hotell. Vi erbjuder både privat transfer eller en delad transfer som kan ha flera stopp. Information om transfer samt kategorier och aktuella priser för biluthyrning kan också ses i de efterföljande stegen i sökmotorn. Priserna för biluthyrning gäller för hela vistelsen med upphämtning/återlämning i samband med ankomst/hemresa till och från vald ankomstflygplats.

Visa mer

Liknande hotell

Portugal, Algarve, Altura
9,5
Fantastiskt
533 omdömen
 • Närmaste flygplats: 57 km
 • Närmaste strand: ca. 800 m
 • Pool (ev. säsongsöppen)
Portugal, Algarve, Tavira
9,3
Fantastiskt
688 omdömen
 • Närmaste flygplats: 34 km
 • Närmaste stad: ca. 14.4 km
 • Pool (ev. säsongsöppen)
Portugal, Algarve, Moncarapacho
9,6
Fantastiskt
484 omdömen
 • Närmaste flygplats: 25 km
 • Avstånd till centrum: ca. 2.5 km
 • Pool (ev. säsongsöppen)