Resor till Castelo de Vide

Belägen mellan olivlundar och kastanjeträd i de svalare bergsområdena runt Sao Mamede, betecknas Castelo de Vide ofta som Alentejos svar på Sintra. Staden har i och för sig inte motsvarande stora, välkända attraktioner, men i gengäld kan Castelo de Vide med rätta beskrivas som en av de bäst bevarade och mest idylliska medeltidsstäderna i Portugal. När du flanerar runt på stadens gamla, smala gator kommer du utan tvekan få känslan av att livet här levs så som det har gjort i hundratals år. Som resmål är Castelo de Vide dessutom intressant, eftersom du här här får en bra utgångspunkt till att utforska Alentejos karakteristiska landskap samt andra mysiga städer.

Välkommen till Portugal med Escapeaway, vi är specialister på resor till Castelo de Vide och andra resmål i regionen där du bor på noga utvalda hotell på din resa. Du kan som alltid nöja dig med att enbart boka ditt hotell genom oss, om du själv vill arrangera transporten till Portugal, eller så kan du boka din resa till Castelo de Vide som en paketresa som inkluderar flyg + hotell samt transfer eller hyrbil. Du kan flyga både till Faro i Algarve eller till Lissabon som är den flygplats som ligger närmast Alentejo och därmed Castelo de Vide. Det finns i nuläget dagliga direktflyg från Stockholm och Köpenhamn och från Göteborg och Malmö finns det också bra förbindelser till Lissabon med ett enda stopp på vägen i till exempel Amsterdam, Paris eller Frankfurt. Få ytterligare information om priser på din resa till Castelo de Vide i sökmotorn, där kan du även se alla aktuella flygavgångar. 

Kurorten Castelo de Vide

Med utspridda monument, utgör den vackra Castelo de Vide ett område med rosor, fontäner, fruktplantager och gamla hus. Branta gator leder upp till slottet genom en landort från 1500-talet, som är berikad med några av de mest fantastiska gotiska entréerna i Portugal. Castelo de Vide är historiskt också känt som en kurort tack vare sina källor med kristallklart, mineralrikt vatten som än idag flödar från fontäner runt omkring i staden, som till exempel Fonte da Vila och Fonte da Mealhada. Enligt en gammal sägen kommer alla som dricker ur den sistnämnda att en dag återvända till Castelo de Vide för att gifta sig!

Sevärdheter

Efter att morerna hade drivits bort började Kung Denis att bygga borgen på stadens högsta punkt och vars yttre stadsmur stadens invånare kunde söka skydd bakom, men det var hans son Afonso IV, som fullbordade bygget 1327. Borgen bidrog till att försvara den anglo-portugisiska styrkan mot spanjorerna i juni år 1704. Idag är borgen något av ett varumärke för staden och en populär utsiktspunkt. Från den gamla borganläggningen har du en fantastisk utsikt över stadens vitkalkade hus med sina röda tegeltak och det omkringliggande landskapet. På en klar dag kan du se ända till Marvão som ligger på toppen av en kulle, och ännu längre i öster kan du se in över gränsen till Spanien. Borgen i Castelo de Vide var dessutom på sin tid, tillsammans med motsvarande borgar i grannstäderna, en del av Portugals försvar mot den evige rivalen i öster.

Castelo de Vides äldsta kapell, Salvador do Mundo från 1200-talet, kan skryta med en mycket beundransvärd målning med titeln "Flykten till Egypten" av en okänd konstnär. Det judiska kvarteret som ligger i den östra delen av staden, har kullerstensgator och välbevarade hus. Synagogan kan dateras tillbaka till 1300-talet och är den äldsta av sitt slag i Portugal.

Upplevelser i närheten av Castelo de Vide

Utspritt över ett område norrut, mellan Castelo de Vide och Castelo Branco, finns ett antal cirkelformade stenbyggnader, liknande dem som finns i järnålderspalatset Citania de Briteiros i norra Portugal. Tillsammans med de romerska ruinerna och broarna vittnar dessa om att detta är en region med djupa historiska rötter.

En kort bilfärd från Castelo de Vide, ligger den förtrollande staden Marvao, med sitt dramatiska slott som reser sig nästan 1000 meter upp över parken Serra de Mamerde. Reser du till Castelo de Vide har du på det hela taget en alla tiders utgångspunkt till att utforska både kultur- och natursevärdheterna i naturparken Serra de Sao Mamede. Framför allt våren är en perfekt tid att göra vandringsturer i landskapet omkring staden. Inte minst för att området som annars är ett av de torraste i Portugal, vid denna tiden är täckt av ett fullkomligt hav av blommor. Börja eventuellt dagen med att ta vägen förbi den lokala supermarketen för att köpa lokala delikatesser till en picknick. Det finns rikligt med möjligheter att hitta en fridfull plats att slå sig ner på i det vackra landskapet för att njuta av de medhavda godsakerna, till exempel i någon gammal olivlund.

>> Här hittar du en paketresa till Portugal
>> Boka en vistelse på ett lyxhotell i Lissabon

Resor till Portugal

Läs mer om Portugal och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Portugal här

Hotell i Castelo de Vide