Resor till Beja

Beja (Pax Juila) är en stad med en lång och mångfasetterad historia att berätta, från stadens grundande av Julius Caesar och de mäktiga araberna, till kärlekens brev från Syster Mariana Alcoforado. Du kan resa till Beja med Escapeaway, och bo på utvalda hotell med stil och charm.

I södra Portugal finns en vacker stad, med en ännu vackrare historia. På cirka 2 timmars bilfärd från Lissabon, ligger denna stad, med sina små snirkliga vägar och behagliga läge på en hög punkt i området Alentejo - en stad som är som taget ur ett äventyr. Beja grundades av Julius Caesar på romartiden, då känd som Pax Julia, till morernas invasion år 711 e.Kr. då Beja utvecklades till ett viktigt kulturcentrum.

Med arkitektoniska spår efter de stolta romarna, de maktfulla araberna och de kristna kungarna som en gång regerade i dessa regioner, är det som att träda in i en tidkapsel, i en stad där man fortfarande gåt i sina förfäderns fotspår. Upplev slott, kloster och lyxiga hotell i antika omgivningar, med med en modern touch. Olika restauranger står redo att bjuda in dig på det bästa från det portugisiska köket och ser till att du får smaka på det bästa södra Portugal har att erbjuda.

Kärlek skriven i bläck

När du är på semester i Beje, märker du också, att staden har en romantisk historia att berätta, om en adelmans dotter, Mariana Alcoforado, som förälskade sig i en ung fransk officer vid namn Noël Bouton. Den unga damen, som paradoxalt nog var nunna, hade endast träffat den unge soldaten en gång år 1641, men det var kärlek från första ögonkastet. Hon skickade många brev till honom, brev som senare skulle komma att publiceras, ta Paris med storm och ändra den litterära världen. Hennes livshistoria kan du upptäcka, när du går i hennes fotspår och se hur hon levde och led för kärleken. Som L.A. Times skrev i recensionen av hennes brev Letters of a Portugese Nun: "Historien är god nog att hålla en flicka hemma från de romantiska filmerna på biograferna. Den kommer lämna dig med behovet att hoppa på nästa flyg till Portugal, Europas mest romantiska land".

Allt detta, och mycket mer, är vad som gör Beja till en vacker stadn och förhoppningsvis också ditt kommande resmål.

Beja i regionen Altentejo i Portugal framhävs bland andra städer som Buenos Aires (Argentin), Ammam (Jordanien), Vilnius (Lituanien) och Puerto Rico, för dess exotiska, vitkalkade stadskärna, som är full av historia och charm.

Centrum i vinområde

Beja ligger i hjärtat av ett lantbruks- och vinproducerande område, högt placerat på en backe, omgivet av väldiga slätter med kork- och olivträd samt poetiska vinmarker. Beja var Nedre Alentejo regionens huvudstad under romarnas styre, som döpte den till Pax Juia. Morerna och de kristna slogs i många århundraden om staden.

Beja upplevde därefter en blomstring och beöktes ofta av den tidens lärda, däribland filosofer, diktare och historiker. Trots militära konflikter mellan Portugal och Spanien, som ofta ödelade staden, återuppbyggdes den ständigt på nytt, och bevarar fortfrande sin charm och lugna atmosfär med de vitkalkade husen och färgglada torgen och trädgårdarna med doftande apelsinträd.

Nära den lokala befolkningen

Beja-området är lika så berömt för sina utsökta medelhavsspecialiteter, och här hittar du landets bästa viner till förnuftiga priser. Ett mycket charmigt sätt att spendera semestern på, är att bo på en vingård i Alentejo, där du njuter av en avstressande vardag och kommer närmare den lokala befolkningen.

Nunnan från Beja

Beja är mest känd för breven från ovanstånde nämnda nunna, som bodde på klostret Convento da Nossa Senhora da Conceicao under hennes kärleksaffär med den franska soldaten Noël Bouton. 

Klostret, där nunnan bodde fram till sin död år 1723, hela 60 år efter att hennes älskae red bort, huserar idag det regionala museet. Klostret är fullt med sten från romare, morer och medeltida kultur, medan nunnornas kapell innehåller några av landets finaste exemplar av sevilliansk-moriska azulejo-kakel.

Sevärdheter

Beja Slott erbjuer en panoramautsikt från sitt 40 meter höga torn, och slottet byggdes på tidigt 1300-tal. Kyrkan Sao Tiago bredvid slottet är från 1500-talet och är anmärkesvärd för sin slående interniör, medan den latinsk-sengotiska kyrkan Santo Amaro, nära slottet, utgör en av bara fyra pre-romanska kyrkor i Portugal.

Upplevelser i närheten av Beja

Belägen vid Almocreva, 10 kilometer sydväst om Beja, ligger Villa of Pisoes, en plats för romerskt lantbruksliv. På 1960-talet upptäcktes delvis utgrävd data från 1:a århundradet e.Kr., innefattandes en grupp hus, omfattande golvmosaik, ett kurområde och delar med rikt dekorerade väggar.

Så bokar du en resa till Beja

Med Escapeaway kan du resa till Beja från flygplatserna i Stockholm, Göteborg, Malmö och Köpenhamn, antingen direkt eller med en mellanlandning under vägen. Vi ger dig flygbiljetter med reguljärflyg till nätets lägsta priser, packar ihop det med ett utvalt hotell i Alentejo och ger dig möjlighet att lägga till en hyrbil - allt i en paketresa som säkras av resegaranti.

>> Här hittar du info om paketresor till Portugal
>> Klicka här och läs om lyxresor till Lissabon

Resor till Portugal

Läs mer om Portugal och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Portugal här

Hotell i Beja