Resor till Alcacer do Sal

Alcácer do Sal är en historisk stad belägen i regionen Alentejo i Portugal. Med sin rika historia, charmiga atmosfär och vackra omgivningar erbjuder staden en unik upplevelse för besökare. Staden sträcker sig fram längs den norra bredden av Sado-floden, precis där den börjar att breda ut sig för mynningen söder om Setubal. På grund av dess strategiska goda läge vid näringsrik jord, fiskrika vatten och en viktig transportväg till havet, har här funnits bosättningar i upp mot 3000 år, vilket gör Alcácer do Sal till en av Europas äldsta städer och ett spännande resmål.

Känn historians vingslag i Alcácer do Sal

Står du idag på den motsatta flodbredden och kikar över vattnet mot staden, kan du över raden av de vita husen med dess röda tegeltak, se en borg. Det är Alcácer do Sal Castle, en av stadens främsta sevärdheter som är ett arkitektoniskt mästerverk. Slottet byggdes av morerna som förstärkte en romersk fästning som redan låg på samma plats. Morerna hade makten över staden från 700-talet fram till den kristna konungen tog över makten igen. Byns namn härstammar dessutom från det moriska ordet al qasr som betyder "borgen". Den andra delen av namnet, Sal, hänvisar till den saltutvinning som man i generationer har utfört här.

Ett besök i stadens historiska centrum är också ett måste, där du kan utforska de smala kullerstensgatorna, de vackra kyrkorna och de gamla byggnaderna. Här känns det nästan som att du befinner dig i en annan tid. Likaså ska du ta dig tid att promenera längs flodpromenaden. Här, precis som längre upp i staden, finns flera trevliga caféer där du kan slå dig ner och äta en god bit mat.

Aktiviteter och utflyktsmål i närheten av Alcácer do Sal

I närheten av Alcácer do Sal finns det också några intressanta attraktioner att utforska. Du kan exempelvis ta en båttur längs floden Sado och beundra den vackra naturen och det rika fågellivet. Har du tur kanske du får se en vild delfin på färden.

Den närliggande Comporta-stranden är också en populär destination med sina långa sandstränder och kristallklara vatten. Stranden ligger mindre än en halvtimmes bilfärd väster om staden och kan enkelt nås om du har tillgång till en hyrbil under din semester.

För dig som älskar att vara utomhus finns det gott om aktiviteter att utöva i Alcácer do Sal och dess omgivningar. Du kan njuta av vandring och cykling längs de pittoreska naturstigarna och upptäcka den vackra landsbygden i Alentejo-regionen. Det finns också möjligheter till fågelskådning och fiske.

Gastronomi i Alcácer do Sal

Alentejo-regionen känd för sina läckra maträtter och viner och i Alcácer do Sal ger närheten till flodmynningen och havet en säker tillgång av fisk och skaldjur. En populär rätt är Arroz de Lingueirão (ris med knivmussler). En annan av regionens mest kända rätter, är Açorda Alentejana, en traditionell soppa gjord på bröd, vitlök, olivolja och kryddor. Porco Preto är en annan specialitet, som är en saftig svartgris som har fötts upp i regionen och serveras med lokala grönsaker och potatis.

När det kommer till vinproduktion är Alentejo-regionen känd för sina kvalitetsviner. I Alcácer do Sal och dess omgivningar kan du uppleva vinprovningar och besöka vingårdar för att lära dig mer om regionens vinproduktion. Några av de mest kända vinsorterna från regionen inkluderar Alentejo Vinho Regional, som erbjuder ett brett utbud av röda, vita och roséviner. 

Hur tar du dig enklast till Alcácer do Sal från Sverige?

Om du vill resa från Sverige till Alcácer do Sal i Portugal finns det flera möjliga sätt att göra det på. Det enklaste sättet är vanligtvis att flyga till Lissabon, som har utmärkta flygförbindelser från olika svenska flygplatser.

Från Lissabon kan du sedan ta dig till Alcácer do Sal med kollektivtrafik eller hyrbil. Det finns regelbundna tågförbindelser från Lissabon till Alcácer do Sal, och resan tar ungefär en timme. Tågstationen i Alcácer do Sal ligger centralt i staden och är lätt att nå. Om du föredrar att köra kan du ta dig till Alcácer do Sal via motorvägen A2. Resan tar ungefär en timme och 40 minuter, beroende på trafikförhållandena. 

Hos Escapeaway kan du välja att enbart boka hotell Alcácer do Sal, eller en hel paketresa som inkluderar hotell, flygresa och eventuell hyrbil. Paketresan täcks av resegaranti och paketreselagen. 

Resor till Portugal

Läs mer om Portugal och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Portugal här

Hotell i Alcacer do Sal