Resor till Alentejo

- Här kan du tillåta din mage att kurra

Alentejo är ett riktigt hideaway! Men hur kan en region vara det, alltså ett gömställe? Det finns det flera skäl till och som du kan läsa mer om här. Välkommen till Alentejo med Escapeaway, vi är specialister på resor till Alentejo i Portugal där du bor på handplockade hotell eller i semesterbostäder under din semester.

För det första är det tillåtet att ställa krav på det som serveras på din tallrik. Alentejo är (väl) känt som Portugals skafferi, och om det låter lite kliché, så håller jag delvis med dig. Men ändå Alentejo är ett paradis för gommen och dina smaklökar - och som titeln antyder, så stimuleras dina sinnen och ett konstant mullrande i magen är nästan oundvikligt.

För det andra är Alentejo en region full av överraskningar. De allra flesta förknippar området med böljande kornfält, vingårdar, korkplantager och tusentals olivträd. Det är heller inte fel - det är Alentejo. Men Alentejo är också ljudet av en betande fårflock vars karakteristiska ljud av klockor hörs vida omkring - precis som ett vykort som du får lust att skicka hem till familjen. På den lilla landsvägen passerar du en liten pickup, där "hästkrafter" har ersatts med en trogen åsna och på flaket sitter en herde som har full kontroll över sina betande djur på marken - det är också Alentejo.

För mig har Portugals skafferi så många små och stora attraktioner som det är svårt att välja mellan – ändå vågar jag mig på och komma med mina förslag på vad du kan och bör uppleva på din semester i en av mina favoritområden, ett av Portugals mest orörda områden.

Så bokar du en resa till Alentejo med Escapeaway

Med Escapeaway kan du använda dig av den intelligenta sökmotorn för att boka en smidig och säker resa till Alentejo. Välj mellan avresa från flygplatserna i Stockholm, Göteborg, Malmö eller Köpenhamn, antingen direkt till exempelvis Faro eller Lissabon, eller med en mellanlandning på vägen. Vi hittar billiga flygbiljetter med reguljärflyg och sätter samman dem med utvalda hotell i Alentejo samt med möjlighet att komplettera med en hyrbil - allt samlat i en paketresa som är säkrad av resegaranti.

Ha en trevlig resa till Alentejo med Escapeaway!

>> Läs även om resor till Algarve här

Resmål i Alentejo

 • Gästrecensioner 9,1
  Évora
  5 hotell
  Évora är en av Portugals vackraste pärlor och den underbara medeltida stadskärnan står med på UNESCO: s världsarvslista. Staden som har sina rötter ända tillbaka i romartiden har en mängd historiska och kulturella erbjudanden och kallas ofta ... för museumstaden. Läs mer
 • Alcacer do Sal
  1 hotell
  Alcacer do Sal ligger vackert vid Sado-flodens bredd, några få kilometer från dess mynning. Läget och den charmiga stadens rika historia gör att många väljer att besöka området. Dessutom har du Troia-halvöns vackra gyllene sandstrand inom räckvidd.
 • Beja
  1 hotell
  Beja (Pax Juila) är en stad med en lång och mångfasetterad historia att berätta, från stadens grundande av Julius Cæsar och de mäktiga araberna, till kärlekens brev från Syster Mariana Alcoforado. Här finns dessutom ett strålande vindistrikt.
 • Estremoz
  1 hotell
  Estremoz är en medeltida stad med robusta fästningar som reser sig på den enorma öppna slätten nordöst om Evora. Staden är centrum för marmorproduktion och är dessutom känd för sitt förstklassig lerproduktion. En bra utgångspunkt för att utforska området.
 • Montargil
  1 hotell
  I den norra delen av Alentejo regionen ligger den lilla staden Montargil, vid sidan av den stora dämningen med samma namn. Staden har levt sitt eget stilla liv fram tills nyligen då det blev ett populärt ställe för utomhusaktiviteter och sport.
 • Montemor-o-Novo
  1 hotell
  Montemor-o-Novo i Alentejo är inte en stad som i våra dagar gör så mycket väsen av sig men under Medeltiden hade denna charmiga stad stor betydelse i det portugisiska kungariket. Idag kan du förnimma stadens forna storhet på borgruinen som ligger ... högt placerad över staden. Läs mer

Populära hotell i Alentejo

Portugal, Alentejo, Grandola
 • Närmaste flygplats: 130 km
 • Närmaste strand: ca. 14.4 km
 • Pool (ev. säsongsöppen)
Portugal, Alentejo, Beja
8,7
Mycket bra
1248 omdömen
 • Närmaste flygplats: 133 km
 • Närmaste stad: ca. 7 km
 • Pool (ev. säsongsöppen)
Portugal, Alentejo, Alcacer do Sal
8,8
Mycket bra
871 omdömen
 • Närmaste flygplats: 89 km
 • Närmaste stad: ca. 0 m
 • Pool (ev. säsongsöppen)

Sevärdheter

Alentejo är en region med en rad unika historiska städer och monument, vacker natur och på sina ställen en orördhet som man inte hittar på många andra ställen i Portugal. Jag har valt ett par av sevärdheterna som du kan uppleva under din semester i Alentejo. Har du lust att läsa mera om Alentejo och Portugal så rekommenderar jag att du besöker vår blogg. Trevlig läsning och trevlig semester!

Évora

Évora är inte bara historiskt sett den mest intressanta staden i Alentejo utan även en av de mest uppmärksammade städerna i Portugal vilket platsen på UNESCOs världsarvslista vittnar om. Staden som ligger i subregionen Alentejo Central framhävs ofta för sitt romerska ursprung, men även om staden är rik på spår från romartiden så är det en myt att den grundades av romarna. Det är faktiskt mera troligt att stadens nuvarande namn har sitt ursprung från kelterna som kallade staden Ebora och att detta namn är besläktat med namnet på den engelska staden York som under romerskt herradöme kallades Eboracum (från latinets Ebora Kon = Idegranarnas ställe) och som också anses ha keltiskt ursprung.


Det är även troligt att kelterna gjorde staden till huvudstad över sitt regionala territorium söder om det kända lusitanska området. Lucitanierna som av nutidens portugiser betraktar som sina förfäder och som möjligtvis själva var av keltiskt ursprung (men detta är en annan och något längre historia). Hur det än förhåller sig så var staden en gång under keltiskt herradöme fram till att den erövrades av romarna 73 f.Kr. varpå romarna omgående började befästa staden murar som du kan se spår av än idag.

Under romarna växte byn både geografiskt och i betydelse inte minst på grund av sitt strategiska läge som knutpunkt för flera viktiga handelsvägar. Julius Caesar kallade staden Liberalitas Julia och den romerske författaren och naturfilosofen Plinius Den Äldre omnämner staden i sin encyklopediska bok Naturalis Historia där han kallar den Ebora Cerealis. Med det sistnämnda namnet återanvänder han den keltiska grunden av namnet (Ebora) och lägger med ordet (Cerealis) till en referens till de många veteåkrarna som omger staden. Det romerska Dianatempel i de gamla centrala delarna av Ebora som anses vara byggt under det första århundradet e.Kr. och tillägnat kejsar Augustus samt de många andra romerska monumenten och inskriptionerna som har hittats i staden ger en bra indikation på hur viktig staden var i det romerska Hispania (det romerska namnet för iberiska halvön).

Både Dianatemplet och staden i sig själv skulle emellertid senare bli utsatt för andra folkslags föränderliga humör. Först var det Västgoterna under ledning av den legendariske hövdingen Liuvigild som trängde ner norr ifrån och 584 intog Evora och delar av den iberiska halvön. 715 var det morernas tur att överta staden där man bland annat anlade en moské, en fästning och ett blomstrande jordbruk. Morerna behöll staden fram till 1165.

1166 erövrade de kristna Évora från morerna som en del av den växande reconquistan på den iberiska halvön och det var inte vem som helst som låg bakom utdrivandet av morerna. Stadens nye herre var nämligen den fredlöse riddaren Geraldo Sem Pavór (Geraldo utan rädsla) som var känd för sin spektakulära angreppstaktik. Med en liten privat här som hade specialiserat sig på kommandoliknande överraskningsangrepp ofta om natten och i dåligt väder då man minst förväntade sig angrepp. Geraldo utan rädslas erövringar av Évora skulle senare visa sig vara den som varade längst av alla hans erövringsförsök på det moriskt besatta området och staden föll aldrig i morernas händer igen. Detta tillsammans med Geraldo utan rädslas spektakulära taktik och hjältemod har gjort honom till en portugisisk folkhjälte och legend.

Évora blev senare en populär stad bland de portugisiska kungarna och ett centrum för portugisisk konst, kultur och andligt liv. När Portugal huvudsakligast på 1400- och 1500-talet blev ett sjöimperium och en kolonialmakt huvudsakligast i Afrika och Sydamerika blev Évora även ett centrum för slavhandeln och hyste ett stort antal slavar framför allt från Afrika.

I dag bär staden med sina omkring 57 000 invånare fortfarande spår efter sin dramatiska och färgrika period i förgången tid. Det romerska templet från det första århundradet e.Kr. kan fortfarande beundras även om västgoternas härjningar och tidens tand har slitit hårt på de korintiska grundpelarna. Staden bjuder även på en rad andra intressanta sevärdheter såsom stadens katedral som byggdes mellan 1280 och 1340 och utgör ett av de mest betydelsefulla gotiska monumenten i Portugal. Vidare den nio kilometer långa akvedukten Água de Prata Aqueduct som byggdes på order av Kung João III 1531-37, det judiska kvarteret, Évora universitet som grundades av jesuiterna 1559 och som utgjorde ett centrum för det andliga livet i Portugal fram till det stängdes 1759 för att först öppnas igen 1973. Staden rymmer även Praça de Giraldo med sina medeltida valv, Vasco da Gama palatset där Vasco da Gama residerade 1519 och 1524, det centrala torget Praça do Geraldo, S:t Franciscokyrkan med Capela dos Ossos, Nossa Senhora da Graçakyrkan med tillhörande kloster samt kyrkorna S:t Antão och S:t Vincente för att nämna några.

>> Läs även om resor till Évora här

Beja

Beja är en tidigare romersk stad som fick namnet Pax Julia av Julius Caesar när han slöt fred med lusitanerna och som senare blev huvudstad i den sydligaste delen av den romerska provinsen med samma namn (Lusitania). Under en annan romersk kejsare, Kejsar Augustus, behöll staden sin viktiga strategiska betydelse för romarna men döptes om till “Pax Augusta” för att avspegla sin nye härskare, ett namn den behöll fram till att visigoterna erövrade staden och gav den namnet Paca. Under västgoterna blev staden ett biskopssäte kallat “Pacas biskopssäte”.  713 övertogs staden av de från söder framstormande morerna och staden utvecklades under denna tid till ett muslimskt kulturcentrum och staden förblev i moriska händer fram till den kristna återerövringen 1234 med undantag för en kort period mellan 1150 och 1162. 1808 plundrades staden och invånarna massakrerades av Napoleons trupper.

I dag är staden med sina knappa 22 000 invånare skådeplats för mer fredliga aktiviteter men bär fortfarande på en rad intressanta spår från sin spännande förtid. Du kan bland annat besöka Drottning Leonoras Museum som har en intressant samling av värdefulla arkeologiska fynd. De romerska ruinerna vid Pisões är också värda ett besök. Dessutom finns det en mängd olika kyrkor i Beja såsom S:t António i visigotisk stil, Santa Maria, S:t Franciscoklosteret, S:t André Eremitagen i gotiskmorisk stil, och Misericordkyrkan i renässansstil.

>> Läs även om resor till Beja här

Borba

Den lilla staden Borba som ligger i subregionen Alentejo Central är känd för sin produktion av marmor, vin och ost. Just marmorn har spelat en väsentlig roll för stadens största attraktion som utgörs av kulturarvet som går helt tillbaka till tiden då Portugal bildades som nationalstat. Detta gäller till exempel Borbas slott och de omgivande murarna vars byggande beordrades av Kung Afonso II och som delvis är byggda av marmor från trakten, det samma gäller gatstenarna på stadens gator.

Borba rymmer även kyrkan Igreja de São Bartolomeu (även känd som Igreja Paroquial de São Bartolomeu) från 1500-talet och vars altare, bord, pelare, räcken och trappor samtliga är uthuggna i den lokala marmorn. I centrum av Borba finns även en stor vit fontän av marmor som byggdes under Drottning Maria I år 1781.

>> Läs även om resor till Borba här

Elvas

Elvas är bland annat känt för sina plommonpajer men det är inte den välsmakande plommonpajen som har satt staden på UNESCOs världsarvslista. Det kan staden tacka sin unika fästningsanläggning vars fasad vetter mot Badajoz vid den spanska gränsen. Elvas har tre stadsportar som leder in till centrum av staden och under sin långa och dramatiska historia som befäst stad haft både morer, spanjorer, fransmän och engelsmän bankande på sina portar i försök att bryta sig in.

Elvas är också sevärd för sina många vita hus med vackra innergårdar (patios) vilka vittnar om de många hundra åren under moriskt herravälde. Den lilla åttkantiga kyrkan Igreja das Domínicas (även känd som Nossa Senhora dos Aflitos) från 1500-talet som med sina vackra marmorpelare och sitt kakel räknas som en av Portugals vackraste. Den 8,5 kilometer långa och fyra våningar höga akvedukten Aqueduto da Amoreira som med sina 843 överlappande bågar räknas som den största akvedukten på den iberiska halvön och som än idag leder vatten till fontänen på stadens centrala torg.

>> Läs även om resor till Elvas här

Sines

I den lilla staden Sines belägen vid Atlantens kust i Alentejo Litoral såg en mycket berömd person dagens ljus för första gången. Sines är nämligen födelsestad till Portugals legendariske upptäcktsresande Vasco da Gamas som 1498 upptäckte sjövägen runt Afrika till Indien. Vasco da Gamas pappa var guvernör i Sines och det anses troligt att Vasco da Gama föddes på Sines slott som kan ses än idag. Även kyrkan Igreja de Nossa Senhora das Salvas bär spår av Vasco da Gamas band till staden då han 1529 beslöt att bygga om och utvidga kyrkan kanske som ett tack till högre makter för att de lät honom nå fram till Indien.

Staden är också en del av nationalparken Parque Natural do Sudoeste Alentejano e Costa Vicentina, som utgör ett av de bäst bevarade kustområdena i hela Europa. Här ligger några av Portugals finaste stränder som med små ljusa sandområden mellan de enorma klipporna skapar en atmosfär av intimitet och exklusivitet. Lägg särskilt märke till Praia Grande de Porto Covo, Praia da Ilha och Praia de Morgavel.

Information och fakta

Här har jag samlat lite information och fakta om Alentejo, bland annat om klimat och väder, geografi och befolkning samt historia och natur, i syfte att ge dig inspiration till din semester i Alentejo. Om du vill läsa mer om regionen, rekommenderar jag dig att besöka vår blogg, som innehåller många spännande artiklar om hela Portugal.

Befolkning och geografi

Alentejo, som bokstavligen betyder ”bortom Tejo”, gränsar till Tejofloden i norr (rent administrativt till regionen Beira Interior), till Spanien i öst, till Estremadura- och Ribatejo-regionerna i nordväst, till Lisboa e Setúbal-regionen i väst och till Algarve-regionen i söder.

Historiskt sett har regionen varit indelad i två provinser, Baixo Alentejo och Alto Alentejo, som bortföll vid konstitutionen 1976, två år efter Nejlikerevolutionen. Idag är regionen indelad i fem underregioner, som också inkluderar delar av de två historiska provinsen som nämnts ovan. Dessa fem underregioner är Alentejo Central (den centrala delen av Alentejo), Alentejo Litoral (den sydvästra delen av Alentejo), Alto Alentejo (den nordöstra delen av Alentejo), Baixo Alentejo (den sydöstra delen av Alentejo) och Léziria do Tejo (den nordvästra delen av Alentejo).

Dessa underregioner är i sin tur indelade i så kallade municipios (även kallade concelhos), som någorlunda motsvarar våra svenska kommuner. Totalt har Alentejo 58 municipios, vilket motsvarar 18,8% av Portugals totala antal municipios.

Alentejoregionen har omkring 760 000 invånare fördelade på 31 551 kvadratkilometer, vilket gör regionen till den minst befolkade i Portugal. Alentejo är också regionen med den äldsta befolkningen i Portugal, eftersom hela 22,9% av befolkningen är över 65 år, medan genomsnittet för landet ligger på 17,5%.

Den till ytan största underregionen i Alentejo är Baixo Alentejo med 8505 kvadratkilometer, medan Lezíria do Tejo är den till ytan minsta underregionen. Lezíria do Tejo är till gengäld den mest befolkade underregionen i Alentejo, med omkring 241 000 invånare, medan den minst befolkade underregionen är Alentejo Litoral med omkring 98 000 invånare.

Klimat och väder

Alentejo har – huvudsakligen – ett medelhavsklimat med varma, torra somrar och milda vintrar. Men klimatet varierar naturligtvis mycket beroende av var i regionen du befinner dig, om du t.ex. befinner dig nere i den södra delen av Baixo Alentejo eller Alentejo Litoral, där klimatet påminner om klimatet i Algarveregionen (med mycket milda vintrar), eller om du befinner dig i den inre och norra delen av regionen, där vintrarna kan vara råa och kalla.

Den varmaste månaden i Alentejo är augusti med en högsta medeltemperatur på 28 grader och en lägsta medeltemperatur på 15 grader, tätt följd av juli med en maximal medeltemperatur på 27 grader och en minimum medeltemperatur på 14 grader, därefter kommer juni med max. 25 grader respektive minst 13 grader, samt september med max. 24 grader och minst 13 grader i medeltemperatur.

De kallaste månaderna i Alentejo är december och januari med en max. medeltemperatur på 11 grader och en lägsta medeltemperatur på 4 grader, tätt följd av november och februari med en högsta medeltemperatur på 13 grader och en lägsta på 6 respektive 5 grader.

Månaden med mest nederbörd i Alentejo är oktober med i genomsnitt 178 mm, efterföljd av december med i genomsnitt 159 mm och januari med i genomsnitt 133 mm. Den månad med minst nederbörd är juli med i genomsnitt 20 mm, efterföljd av juni med i genomsnitt 30 mm och augusti med i genomsnitt 32 mm.

Historia

Ett besök i Alentejo är på många vis, som en resa tillbaka i tiden; till tiden då Portugal fortfarande var orörd av massturism, till då lokala traditioner upprätthölls med en stolt envishet, men också till en tid då världen befolkades av äventyrslystna folkslag, som turades om att erövra land och rikedomar av varandra i den södra delen av Europa. Alentejos historia sträcker sig ca.400 år tillbaka i tiden, till de präktiga kungapalats från Portugals guldålder, ca.700 år tillbaka till de imponerande borgarna, som tornar sig upp på bergstopparna, ca. 600 år tillbaka till de moriska invasionerna från Nordafrika, ca. 1400 år tillbaka till den västgötska koloniseringen av regionen från norr, ca. 2100-2250 år tillbaka till då romarna intog scenen från öst, ca. 3000 år tillbaka till spåren av fenicisk civilisation – och hela 4000 år tillbaka, när man upplever de fantastiska megalitiska monument i regionen.

Förutom romare, fenicier, västgötar och morer har Alentejo också varit hemsökt av vandaler och kelter, vilket gör regionen till en av de historiskt sett mest intressanta, inte bara i Portugal, men på hela den iberiska halvön.

I centrum bland alla historiska vittnesmål i regionen, står staden Evora, vars historia sträcker sig ända tillbaka till kelterna, som gav staden namnet Ebora (sannolikt roten till det nuvarande namnet) och gjorde staden till sin regionala huvudstad, intill romarna erövrade staden 57 år f.Kr. Idag är staden känd som en av Portugals historiskt sett mest intressanta städer och har av samma anledning upptagits som världsarv av UNESCO (läs mer om Evora under ”Sevärdheter”).

Natur

Alentejos landskap är inte bara några av de vackraste, men också några av de mest skiftande i Portugal, här hittar du vidunderliga stränder, klippor, bukter och klippformationer längs Atlantens kust, kuperade olivlundar och fruktplantager, öde slätter, oändliga marker med vete och solrosor, stora tall- och korkeksskogar och mäktiga berg.

Regionen bjuder också på en rad spännande naturparker, såsom Parque Natural da Serra de S. Mamede, Parque Natural do Vale do Guadiana och Parque Natural do Sudoeste Alentejano e Costa Vicentina.

Vad tycker gästerna om i Alentejo?

8,8
Samlade gästomdömen
Baserat på 10 recensioner