Resor till Alentejo

- Här kan du tillåta din mage att kurra

Alentejo är ett riktigt hideaway! Men hur kan en region vara det, alltså ett gömställe? Det finns det flera skäl till och som du kan läsa mer om här. Välkommen till Alentejo med Escapeaway, vi är specialister på resor till Alentejo i Portugal där du bor på handplockade hotell eller i semesterbostäder under din semester.

För det första är det tillåtet att ställa krav på det som serveras på din tallrik. Alentejo är (väl) känt som Portugals skafferi, och om det låter lite kliché, så håller jag delvis med dig. Men ändå Alentejo är ett paradis för gommen och dina smaklökar - och som titeln antyder, så stimuleras dina sinnen och ett konstant mullrande i magen är nästan oundvikligt.

För det andra är Alentejo en region full av överraskningar. De allra flesta förknippar området med böljande kornfält, vingårdar, korkplantager och tusentals olivträd. Det är heller inte fel - det är Alentejo. Men Alentejo är också ljudet av en betande fårflock vars karakteristiska ljud av klockor hörs vida omkring - precis som ett vykort som du får lust att skicka hem till familjen. På den lilla landsvägen passerar du en liten pickup, där "hästkrafter" har ersatts med en trogen åsna och på flaket sitter en herde som har full kontroll över sina betande djur på marken - det är också Alentejo.

För mig har Portugals skafferi så många små och stora attraktioner som det är svårt att välja mellan – ändå vågar jag mig på och komma med mina förslag på vad du kan och bör uppleva på din semester i en av mina favoritområden, ett av Portugals mest orörda områden.

Så bokar du en resa till Alentejo med Escapeaway

Med Escapeaway kan du använda dig av den intelligenta sökmotorn för att boka en smidig och säker resa till Alentejo. Välj mellan avresa från flygplatserna i Stockholm, Göteborg, Malmö eller Köpenhamn, antingen direkt till exempelvis Faro eller Lissabon, eller med en mellanlandning på vägen. Vi hittar billiga flygbiljetter med reguljärflyg och sätter samman dem med utvalda hotell i Alentejo samt med möjlighet att komplettera med en hyrbil - allt samlat i en paketresa som är säkrad av resegaranti.

Ha en trevlig resa till Alentejo med Escapeaway!

>> Läs även om resor till Algarve här

Resmål i Alentejo

  • Centralt beläget i Alentejo - en av Portugals vackraste regioner med de kända och populära portugisiska vinerna, där hittar du den lilla historiska staden Alter do Chão. Staden ligger perfekt till för upptäcktsfärder till många intressanta sevärdheter.
  • Beja (Pax Juila) är en stad med en lång och mångfasetterad historia att berätta, från stadens grundande av Julius Cæsar och de mäktiga araberna, till kärlekens brev från Syster Mariana Alcoforado. Här finns dessutom ett strålande vindistrikt.
  • Charmiga lilla Borba är känd för sin vita marmor som större delen av staden är byggd av - det ger staden ett unikt utseende. När du är här måste du också prova de fruktiga vinerna, som är så goda.
  • Den vackra gamla fästningsstaden Campo Maior, är idag en lugn och vacker stad i södra Portugal, men har en väsentligen mer dramatisk historia, och har genom århundraden motstått otaliga belägringar, då den ligger nära den spanska gränsen.
  • Den lilla staden Castelo de Vide är en av juvelerna i Alto Alentejo regionen, här ligger en charmig röra av vitkalkade hus med röda tak och klamrar sig fast vid den frodiga bergssidan av Serra de São Mamede. Stadens atmosfär är helt betagande.
  • <