Resor till Alentejo – området som får dig att slappna av

Mellan soliga kullar och Atlantkustens dramatiska landskap ligger Alentejo, en region som både kan skryta med sin rika historiska bakgrund och natursköna landskap. Att semestra i Alentejo innebär ofta att du slipper de stora turistströmmarna, men Alentejo är allt annat än tråkigt. Här kan du uppleva vackra vingårdar, otrolig arkitektur, dramatiska klippor, gyllene sandstränder och restaurangbesök som kittlar alla dina fem sinnen.

Alentejo utgör en stor del av södra Portugal och betyder bokstavligen "bortom Tejo", eftersom det ligger söder om floden Tejo. Alentejo gränsar till centrala Portugal i norr, Algarve i söder, till Spanien i öst och till Lissabon-regionen i väst. Inte minst har Alentejo en underbar kustlinje mot Atlanten, med karamellfärgade stränder och vackra badvikar. Många säger att det är som om tiden går lite långsammare här – på ett positivt sätt. Medan destinationer som Lissabon, Porto och badorterna längs Algarvekusten lockar med nya upplevelser bakom varje hörn, är en typisk dag i Alentejo bara… avslappnad. Ge dig tid till att lära dig en ny hobby, som att surfa, eller smaka på vin som en sommelier. Det finns ett brett utbud av upplevelser  i Alentejo, för alla åldrar och intressen.

Alentejos centrala läge gör att klimatet är varmt och torrt – vilket skapar unika förutsättningar för allt från vinodling till korkproduktion. Alentejo är världsberömt för sina korkskogar och står för över hälften av världens producerade vinkorkar. Landskapet präglas även av gyllene spannmålsfält, stora hjordar av betande djur och olivlundar så långt ögat kan se. Det är inte omöjligt att den som uppfann ordet idyllisk gjorde det just i Alentejo!

Populära destinationer i Alentejo

Alentejo är en stor region, men de flesta semesterorterna här är så pass små, att du känner dig hemmastadd inom ett par dagar. Det är lätt att lära känna ägarna till några av de lokala tavernorna och att hitta stället som serverar det bästa kaffet. Escapeaway erbjuder resor till en rad större och mindre destinationer i Alentejo, och här nämner vi några av de mest populära.

 • Evora är inte bara Alentejos största stad utan också hjärtat i regionen. Gamla stan i Evora är med på UNESCO:s världsarvslista och att promenera runt i de mysiga gränderna är som att bläddra i en historiebok. Varje gatsten bär på flera århundraden av kulturellt arv och spännande berättelser! Utöver de historiska landmärkena hittar du ett bra urval av lokala butiker, trottoarkaféer och utmärkta restauranger i Evora.
 • Alcacer do Sal är en elegant stad med ett vackert läge längs floden Sado. Här kan du njuta av färsk fisk och skaldjur på några av restaurangerna vid flodstranden, medan solnedgången färgar himlen röd. För en fantastisk utsikt över det omgivande landskapet rekommenderar vi ett besök till stadens moriska borg. Om du istället lockas av sol och bad ligger den vackra stranden Carvalhal Beach bara drygt en halvtimme bort med bil.
 • Beja som ligger på en höjd ungefär mitt i regionen, erbjuder en perfekt blandning av turism och tradition. Beja grundades av Julius Caesar runt 48 f.Kr. och utstrålar kulturell rikedom och gammal storhet. Mitt i staden står det imponerande medeltida slottet Castelo de Beja, och längs gamla stadens smala gator och torg finns ett rikt utbud av mysiga trottoarkaféer och restauranger.
 • Om du vill bo nära havet och omges av oändliga stränder är Santiago do Cacem ett utmärkt resmål. Här finns flera kilometer av fin sandstrand, vackra kuststigar och naturskön miljö. Santiago do Cacem är känt för sitt välbevarade medeltida slott, och från höjden det ligger på har du en förtrollande panoramavy över havet, staden och landskapet.
 • Vill du slappna av och bara ta dagarna som de kommer? Då rekommenderar vi ett besök i Marvão. Denna charmiga lilla by ligger vackert till på en höjd i bergskedjan Serra de São Mamede, inte långt från gränsen till Spanien. Ett besök i Marvão ger dig nästan en känsla av att befinna sig i en annan tid – och utsikten härifrån är verkligen spektakulär.
 • Den lilla staden Borba är känd för sin produktion av marmor, vin och ostar. Marmorn har spelat en stor roll som stadens största attraktion och rika kulturarv. Både Borbas slott, murarna runt och stadens kullerstensbelagda gator är gjorda av marmor från det lokala området. I kyrkan Igreja de São Bartolomeu, från 1600-talet finns både altare, bord, pelare, räcken, trappor uthuggna i lokal marmor och i centrala Borba kan du se en stor, vacker, vit fontän av marmor, byggd under drottning Maria I år 1781.
 • Den lilla staden Sines vid Atlantkusten var födelseplatsen för den portugisiska upptäcktsresanden Vasco da Gama. Hans far var guvernör i Sines och sannolikt föddes Vasco da Gama i Sines slott. Kyrkan i staden bär också spår av Vasco da Gamas anknytning till staden, då han 1529 bestämde att kyrkan skulle utvidgas och byggas om. Staden ingår också i nationalparken Parque Natural do Sudoeste Alentejano e Costa Vicentina, som är ett av de mest orörda kustområdena i Europa. Här finns några av Portugals finaste stränder med små ljusa sandstränder mellan enorma klippor som skapar en intim och exklusiv atmosfär och  Praia Grande de Porto Covo, Praia da Ilha och Praia de Morgavel, är alla väl värda ett besök.
 • Staden Elvas vetter mot Badajoz vid gränsen till Spanien och är känd för sitt imponerande fästning som står på UNESCO:s världsarvslista. Detta inkluderar det massiva Amoreira-akvedukten som med sina 843 valv anses vara den största akvedukten på den iberiska halvön. Här kan du utforska de smala, kullerstensbelagda gatorna i den historiska stadskärnan, besöka det imponerande militära arkeologiska museet och njuta av den lugna atmosfären längs stadens gamla murar.

Värt att uppleva

Alentejo är känt som den mest autentiska och traditionella regionen i Portugal, och nästan oavsett vart du reser kommer du att bo nära fascinerande arkitektur och historiska monument.

 • Gamla stan i Evora är ett utmärkt exempel på båda. Besök det romerska templet Diana, den gotiska katedralen Santa Maria eller låt dig fascineras av den välbevarade stadsmuren för en spännande inblick i stadens mäktiga förflutna.
 • En annan viktig del av en semester i Alentejo är att njuta av god mat och vin. Beställ brödrätten Migas för en autentisk smak av regionen – och åk till Beja om du vill smaka ett brett utbud av regionens viner. I Beja eller någon av de andra städerna i området är du omgiven av ett antal fantastiska vingårdar och mysiga bodegor, men också vackra olivlundar och oändliga skogar med korkträd.
 • Om du reser med barn är ett besök i Badoca Safari Park i Santiago do Cacem en utmärkt dagsutflykt. Här kan ni antingen åka på guidad tur bland vilda djur, eller ta en rundtur i parkens djurpark i egen takt.

Hideaways – för en semester med det lilla extra

Med Hideaways ger vi dig möjligheten att upptäcka våra resmål på ett helt unikt sätt. För vissa kommer det att vara som att bo som en del av lokalbefolkningen och för andra kommer det att vara ett lyxigt inrett rum på en ståtlig herrgård. Gemensamt för alla Hideaways hotell är att de är personliga, uppfyller strikta kvalitets- och servicestandarder, och framför allt; att de tillför semestern det där lilla extra. Bland våra Hideaways i Alentejo hittar du allt från vingårdar omvandlade till boenden, till charmiga boutiquehotell med fantastiska restauranger. Prova och du kommer aldrig mer vilja bo på ett "vanligt" hotell igen!

Välkommen till Alentejo med Escapeaway

Hos oss kan du skräddarsy din resa precis som det passar dig, oavsett om du väljer att flyga till FaroAlgarvekusten eller till huvudstaden Lissabon. Du kan dessutom välja bland våra noga utvalda hotell. Psst... glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell.

Vi rekommenderar också att du hyr bil för att få ut så mycket som möjligt av ditt besök i området.

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

>>> Läs mer om Portugal

>>> Läs mer om Lissabon-regionen

>>> Läs mer om Centrala Portugal

>>> Läs mer om Algarve

>>> Läs mer om Evora

Resmål i Alentejo

 • Gästrecensioner 9,1
  Évora
  5 hotell
  Évora är en av Portugals vackraste pärlor och den underbara medeltida stadskärnan står med på UNESCO: s världsarvslista. Staden som har sina rötter ända tillbaka i romartiden har en mängd historiska och kulturella erbjudanden och kallas ofta ... för museumstaden. Läs mer
 • Alcacer do Sal
  1 hotell
  Alcacer do Sal ligger vackert vid Sado-flodens bredd, några få kilometer från dess mynning. Läget och den charmiga stadens rika historia gör att många väljer att besöka området. Dessutom har du Troia-halvöns vackra gyllene sandstrand inom räckvidd.
 • Beja
  1 hotell
  Beja (Pax Juila) är en stad med en lång och mångfasetterad historia att berätta, från stadens grundande av Julius Cæsar och de mäktiga araberna, till kärlekens brev från Syster Mariana Alcoforado. Här finns dessutom ett strålande vindistrikt.
 • Estremoz
  1 hotell
  Estremoz är en medeltida stad med robusta fästningar som reser sig på den enorma öppna slätten nordöst om Evora. Staden är centrum för marmorproduktion och är dessutom känd för sitt förstklassig lerproduktion. En bra utgångspunkt för att utforska området.
 • Montargil
  1 hotell
  I den norra delen av Alentejo regionen ligger den lilla staden Montargil, vid sidan av den stora dämningen med samma namn. Staden har levt sitt eget stilla liv fram tills nyligen då det blev ett populärt ställe för utomhusaktiviteter och sport.
 • Montemor-o-Novo
  1 hotell
  Montemor-o-Novo i Alentejo är inte en stad som i våra dagar gör så mycket väsen av sig men under Medeltiden hade denna charmiga stad stor betydelse i det portugisiska kungariket. Idag kan du förnimma stadens forna storhet på borgruinen som ligger ... högt placerad över staden. Läs mer

Populära hotell i Alentejo

Portugal, Alentejo, Montemor-o-Novo
9,2
Fantastiskt
908 omdömen
 • Närmaste flygplats: 103 km
 • Närmaste stad: ca. 3 km
 • Pool (ev. säsongsöppen)
Portugal, Alentejo, Évora
9,0
Fantastiskt
1699 omdömen
 • Närmaste flygplats: 132 km
 • Närmaste stad: ca. 0 m
 • Pool (ev. säsongsöppen)
Portugal, Alentejo, Santiago do Cacem
9,4
Fantastiskt
721 omdömen
 • Närmaste flygplats: 141 km
 • Närmaste strand: ca. 17 km
 • Pool (ev. säsongsöppen)

Vad tycker gästerna om i Alentejo?

8,8
Samlade gästomdömen
Baserat på 10 recensioner