Resor till Portugal
Stora delar av Portugal är fortfarande oberört av turism. Många av oss känner bara till de fantastiska stränderna längs med Algarvekusten och har en vag bild av Lissabon, Estoril och Cascais. Många tror att resten av Portugal inte är värt att utforska, men inget kunde vara mer fel! Välkommen till Portugal med Escapeaway, vi är specialister på resor till Portugal där du bor på handplockade hotell och semesterbostäder under din semester.
På en semester i Portugal får du en skattkammare fylld upp till bredden av naturupplevelser. Detta sköna land vid atlantkusten bjuder på en mycket varierad natur. Du kan besöka den tidvis ”vilda” västkusten som sträcker sig från Sagres till Setúbal. Här hittar du surfare från hela världen längs med de ändlösa stränderna. Du kan besöka överdådiga Sintra med det pampiga palatset, eller så kan du den historiska staden Obidos, som är omgärdad av den gamla muren och givetvis bör du göra en avstickare till pulserande Lissabon.
Det är sällan du finner områden så intressanta som det östliga området kring Alentejo, där tiden tycks stått still de senaste århundranden. Här finner du byar och städer med vitkalkade hus i symbios med olivlundar, där de inte helt renrasiga hundarna ligger och vilar i skuggan under träden, samt cikadornas sång som håller betraktaren vaken. Under tiden samlas männen i byn till en eftermiddagsdrink, på någon av de små pittoreska barerna. Du får absolut inte heller glömma den portugisiska ön Madeira som är en förtrollande semesterdestination hela året runt, något som fler och fler besökare får upp ögonen för.
I Portugal är det lätt att imponeras av kökskonsten. Vid kusten är det havets frukter som sätts främst, bläckfisk, jätteräkor, ostron och krabbor, serveras efter endast en kort resa från havet. Längre in i inlandet bjuds det på underbara ostar, lokalt framställda skinkor, griskött i alla dess former och vildsvin. Inte nog med detta, det serveras utsökt vin som på ett förtjänstfullt sätt ackompanjerar maten, allt till en ytterst resonlig penning.
Portugal är inte enbart för sommarsemester
En semester i Portugal är fantastisk året runt. På vintern kan du besöka de milda Atlantöarna Azorerna och Madeira eller så kan du spela golf på fastlandet i lämpliga temperaturer med massor av solsken och perfekta greener. Sedan har du naturligtvis möjligheten att åka på storstadssemester till Lissabon eller Porto, som även de är betagande på vintern och då hotellen är lite billigare och det är mer plats på restaurangerna.
Boka en resa till Portugal med Escapeaway
Hos Escapeaway hittar du resor till alla regioner i Portugal. Vi erbjuder avresa från alla större flygplatser och i precis det antal dagar som du vill resa. Oavsett om du väljer en badsemester, storstadssemester, långtidssemester eller en rundresa så kan du vara säker på att samtliga hotell är noga utvalda, vi kallar det handplockade gömställen! Under resetema kan du få ytterligare inspiration till din resa, men du är naturligtvis alltid välkommen att kontakta oss om du vill ha ytterligare information om våra resor eller bara ett gott råd vid val av hotell.
Jag vill önska dig en riktigt trevlig semester med Escapeaway till Portugal.
Hälsningar Marie.
Populära hotell i Portugal
- Närmaste flygplats: 59 km
- Närmaste strand: ca. 300 m
- Pool (ev. säsongsöppen)
- Närmaste flygplats: 18 km
- Avstånd till centrum: ca. 5 km
- Pool (ev. säsongsöppen)
- Närmaste flygplats: 37 km
- Närmaste strand: ca. 1.1 km
- Pool (ev. säsongsöppen)
Semesterbostäder och hotell i Portugal
I översikten nedan kan du se Escapeaways alla handplockade semesterbostäder och hotell i Portugal. Du kan sortera alla hotell och semesterlägenheter och -hus i översikten efter destination, pris, antal stjärnor, avstånd från flygplatsen etc. Om du inte hittar resan som passar dina önskemål och behov eller om den är slutsåld är du alltid välkommen att kontakta oss för ett skräddarsytt erbjudande.
Information
Regioner
Av olika historiska orsaker har det inte existerat en överenskommelse om identitet och gränserna för de portugisiska regioner och än idag finns det ett otal – ofta motsägelsesfulla – tolkningar av, vilka regioner, som finns i Portugal och var gränserna går, till och med bland portugiserna själva.
1998 försökte den dåvarande portugisiska regeringen att identifiera de portugisiska regionerna, vilket resulterade i en förordning, kallad förordning 18/98, som utsåg 8 administrativa regioner på det portugisiska fastlandet och 2 autonoma regioner utanför det portugisiska fastlandet. De åtta administrativa regionerna på fastlandet var Alentejo, Algarve, Lissabon e Setubal, Estremadura e Ribatejo, Beira Litoral, Beira Interior, Entre Douro e Minho og Tras-os-Montes e Alto Douro. De två autonoma regionerna var de atlantiska ögrupperna Madeira och Azorerna, som har haft regionalt självstyre sedan 1978.
Förslaget blev dock nedröstat med hela 63% av rösterna och istället infördes 2002 sju regioner, som ursprungligt hade utarbetats av Europakommissionen i förbindelse med EU´s fördelning av medel från de så kallade strukturfonderna 1998 (det så kallade NUTS-systemet). De sju regionerna enligt detta klassificeringssystem är Norte, Centro, Lissabon, Alentejo, Algarve, Azorerne och Algarve.
Klimat och väder
Portugal har ett av de varmaste klimat i Europa med mellan 2500 och 3200 soltimmar om året, vilket motsvarar ett genomsnitt på mellan 4 och 6 timmar om vintern och mellan 10 och 12 timmar om sommaren; flest i den södra och sydöstra delen av landet; minst i den nordvästliga delen av landet.
På det portugisiska fastlandet är det huvudsakligen medelhavsklimat – i mindre utsträckning stäppklimat – medan klimatet ute på de två atlantiska ögrupperna, Azorerna och Madeira, har övervägande subtropiskt klimat. Men även här varierar klimatet en del allt efter vilken ö, man befinner sig på, och var på ön. Här finns således också stäppklimat, ökenklimat och medelhavsklimat.
Där det faller mest regn i Portugal, är på ön Pico, i ögruppen Azorerna, medan det mest snötäckta stället i Portugal är den inre och norra delen av landet, omkring Vila Real, Bragança, Viseu och Guarda.
Natur
Portugal besitter en ytterst mångfaldig och rik natur, som sträcker sig från höga berg, varma källor och vulkanisk mark på de två atlantiska öar Madeira och Azorerna till fastlandets storslagna blandning av korklundar, klippfyllda sandstränder, öde slätter, täta, lövrika skogar, frodiga dalar med vinodlingar, snötäckta bergstoppar och oändliga veteodlingar – och en lång rad unika naturparker.
Portugal har 1 nationalpark (Parque Nacional), som är Parque Nacional da Peneda-Gerês i det nordvästra Portugal, 12 naturparker (Parque Natual), 9 naturreservat (Reserva Natural), 5 naturmonument (Monumento Natural) och sju skyddade landskap Paisagem Protegida).
Bland de mest attraktiva och populära naturområdena i Portugal finns Lagoa das 7 cidades (São Miguel, Azorerne), Paisagem Vulcânica do Pico (Pico, Azorerne); Floresta Laurissilva da Madeira (Madeira), Grutas de Mira de Aire (Midtportugal), Portinho da Arrábida (Lissabonområdet), och Ria Formosa (Algarve) – förutom den redan omtalade nationalparken Parque Nacional da Peneda-Gerês så klart.
Språk
Portugisiska, som är Portugals officiella språk, är ett romanskt språk, som sägs ha uppstått i området omkring Galicien (i dagens Spanien) och norra Portugal. Än idag finns det många gemensamma nämnare mellan galiciska och portugisiska. Det har hävdats, att portugisiska är en avgrening av latinet, som talades av de pre-romerska folkslagen på den iberiska halvön, såsom kelterna, ibererna och lusitanerna.
I takt med att det portugisiska sjöimperiets handelsmässiga och koloniala erövringar på 1500-talet började portugisiskan även att sprida sig till andra världsdelar. Portugisiska talas nu – i olika anpassade och modifierade versioner – på fyra olika kontinenter; störst är utbreddheten i Brasilien, där 184 miljoner människor talar den brasilianska versionen av portugisiska.
Förutom Brasilien är portugisiska också officiellt språk i Angola, Moçambique, Kap Verde, São Tomé och Príncipe, Guinea-Bissau, Ekvatorialguinea och Östtimor. Dessa länder utgör den så kallade Luso-sfären, Lusofonia på portugisiska, som är en beteckning för områden, där det talas portugisiska, och som kommer av namnet för det indoeuropeiska folkslaget, lusitanerna, som befolkade den iberiska halvön i en lång period före romernas ankomst (romerna omvandlade senare sitt territorium till en provins med namnet Lusitania). Moderna portugiser ser lusitanerna som sina förfäder.
I den nordöstra delen av Portugal talas dessutom mirandesiska av en mindre grupp portugiser (undersökningar visar att mellan 5000-7000 portugiser talar mirandesiska, som förstaspråk, och omkring 15.000 totalt, om man inkluderar dem, som har det som andraspråk). Mirandesiska är ett romanskt språk, som liknar asturianska och leonesiska (båda tillhörande dagens Spanien). Språket blev 1999 – av det portugisiska parlamentet – tilldelad status som co-officiellt regionalt språk, vid sidan av portugisiska.
Religion
Portugal är en sekulär stat, som har en formell separering av kyrka och stat; en åtskillnad, som redan fastställdes under den första portugisiska republiken (från 1910-1926) och återigen i den portugisiska konstitutionen 1976. Historiskt sett har katolicismen ändå spelat en betydande roll i Portugal, t.ex. i förbindelse med återerövringen och det första bildandet av en portugisisk nation med nationella utbildningscentrum, däribland det första universitetet; och sedan med sjöimperiets kolonisering av andra världsdelar på 1400-talet, där katolska missionärer utgjorde en viktig del av omvändelsen av befolkningen i de koloniserade områdena. Det var först i samband med de liberala och republikanska idéerna, som var upptakten till den första republiken i Portugal, som religionens officiella roll försvagades väsentligt i det portugisiska samhället.
Idag är portugiserna – precis som italienarna och spanjorerna – fortfarande till största del katoliker, även om den växande sekulariseringen av samhället, som pågår i andra delar av Europa, även pågår här. Omkring 80% av den portugisiska befolkningen uppfattar sig själva som katoliker enligt en undersökning från 2012, av dem är endast 18% aktiva katoliker, d.v.s. går på gudstjänster m.m. Detta är en minskning på hela 7% sedan 2001. I samma undersökning svarade 14,2%, att de var ikke-troende, vilket är en stigning på 6% sedan 2001.
Det råder dock ingen tvekan om, att katolicismen fortfarande spelar en stor roll i det portugisiska samhället på ett vardagligt plan, trots minskningen av antalet troende och antalet aktiva troende.
Valuta
Portugal använde sig av sin egen valuta, kallad escudo, ända till 1999, då landet anslöt sig till eurosamarbetet. Den egentliga övergången till eurosedlar och mynt, och escudons tillbakadragning som portugisisk valuta, skedde dock först 2002.
Officiella helgdagar
- 1 januari
- Påsk (som infaller olika) är veckodagarna tisdag, fredag och söndag helgdagar
- 1 maj
- 10 juni - Portugals nationaldag
- 14 juni
- 15 augusti
- 5 oktober - Den portugisiska republikens födelsedag
- 1 november
- 1 december - Portugals självständighetsdag
- 8 december
- 25 december
Observera, att Carnaval, Långfredag och Kristi lekamens högtid har skiftande datum.
Var också uppmärksam på dessa lokala helgdagar:
13 juni: St. Antoniusdag i Lissabon
24 juni: Johannes Döpare i Porto
Andra länkar
- All Inclusive Portugal
- Bilhyra i Portugal
- Bilsemester Portugal
- Charterresor till Portugal
- Familieferie
- Fly & Drive Portugal
- Flygsemester till Portugal
- Hideaways i Portugal
- Hotell i Portugal
- Lyxsemester i Portugal
- Långtidsresor i Portugal
- Nya hotell i Portugal
- Paketresor till Portugal
- Reseerbjudande till Portugal
- Reseguide i Portugal
- Rundresor i Portugal
- Semesterbostäder i Portugal
- Semesterlägenheter i Portugal
- Sista minuten till Portugal
- Solsemester i Portugal
- Topprecenserade hotell i Portugal
- Vandringssemester i Portugal
- Villa i Portugal
- Vädret i Portugal
Läs på bloggen
Hitta tips och inspiration till din nästa semester på bloggen