Resor till Wroclaw

Det är verkligen förvånande att Wroclaw ännu inte är mer känt utanför Polens gränser. Som resmål kan denna vackra universitetsstad i landets västra del nämligen helt klart mäta sig med mer kända städer som Krakow, Gdansk och Warszawa. Den vackra gamla stadsdelen och floden Oders många förgreningar gör Wroclaw till en otroligt stämningsfull stad som det är ett sant nöje att utforska till fots.

Går du en tur längs de stenbelagda gatorna så märker du tydligt att Wroclaw har djupa historiska rötter. De många studenterna på stadens universitet ger emellertid Wroclaw en klart ungdomlig puls. Detta märks bland annat i stadens rika kulturliv som är starkt bidragande till att staden fick den eftertraktade titeln som Europeisk Kulturhuvudstad 2016. Lägg därtill de intressanta museerna och inte minst restauranglivet som även inkluderar massor av mysiga caféer som med sina prisvänliga menyer lockar såväl stadens studenter som turist.

En av Polens äldsta städer

Wroclaw är en av Polens äldsta städer och omnämns för första gången i skriftliga källor år 1000 men här har funnits bosättningar långt för det. Tack vare sitt läge nära viktiga handelsleder genomgick staden en snabb utveckling. Från början av 1800-talet och fram till Andra världskriget var Wroclaw under preussiskt och tyskt styre. På tyska kallas staden för Breslau. Det var först i samband med Potsdam-konferensen som staden återgick i polska händer. Det tyska förflutna kan fortfarande ses i form av byggnader som rådhuset, det kungliga palatset och hundraårshallen som alla idag är populära attraktioner i staden.

En annan huvudattraktion som du nästan inte kan undgå på en resa till Wroclaw är det stora marknadstorget Rynek. Detta torg är inte enbart stadens pulserande hjärta utan även en av Europas största marknader. Precis som i resten av den trevliga gamla stadskärnan så är torget nästan oförändrat sedan det anlades på medeltiden. De färgglada husen som inramar torget var i och för sig i behov av en omfattande renovering efter ödeläggelsen i slutet av Andra världskriget men är idag åter i sitt ursprungliga skick. Runt omkring torget ligger det idag massor av barer, restauranger och kaffebarer vilka gör torget till den perfekta platsen att tillbringa några timmar innan du fortsätter din sightseeing i staden.

Letar du dig in på de stenbelagda sidogatorna kommer du få uppleva massor av historisk charm med ett pärlband av gamla byggnader i fin kombination med mer moderna inslag. Wroclaw är utöver sin gamla stadskärna även känt för sin fina shopping som bland annat inkluderar åtskilliga stora inköpscenter. När du shoppar i Wroclaw kan du verkligen få glädje av den låga prisnivån som genomgående är fördelaktig i hela Polen. När du besöker stadens medeltida kvarter kan det även rekommenderas att gå en tur i det fridfulla området Ostrów Tumski omkring katedralen. Detta kvarter var ursprungligen en liten ö ute i floden men den förgrening som skar av ön från resten av staden lades om under 1800-talet så att det inte längre är någon ö.

Ett helårsresmål

Om man bortser från förstäderna så har Wroclaw idag knappa 650 000 invånare och är inget okänt resmål bland besökare med aptit på kulturella upplevelser i särklass. Du kommer emellertid inte uppleva någon massturism på samma sätt som du gör i många andra av Europas vackra storstäder. En resa till Wroclaw är dessutom en möjlighet att få uppleva det äkta Polen som här mitt i Europa har lyckats bevara sin alldeles egna karaktär.

Wroclaw är vackert och inbjudande året runt men de flesta väljer att resa till denna polska kulturpärla i perioden från maj till slutet av september. Under denna period har du perfekta förutsättningar för att njuta av stadens liv på utomhusserveringar, i de grönskande andningshålen och längs floden. Med detta sagt får man inte glömma att staden även är helt magisk under vintern och inte minst under julmånaden.

Wroclaw är känt för att ha Polens bästa julmarknad och självklart hålls den på det stora marknadstorget Rynek men den breder även ut sig längs gatorna till det närliggande torget Solny. På julmarknaden som flera gånger har utnämnts till en av Europas bästa kan du tillbringa lång tid med att gå på upptäcktsfärd bland massor av bodar med vackert konsthantverk och gastronomiska frestelser. Det finns gott om ställen att slå sig ner med en förfriskning och bara njuta av den festliga stämningen som råder på julmarknaden. Stämningen förstärks ytterligare av olika konserter samt massor av aktiviteter och utställningar för barn.

Planerar du att resa till Wroclaw under vinterhalvåret så behöver du inte oroa dig för vädret. Även om vädret kanske inte inbjuder till att vistas ute i det fria för länge åt gången så finns det massor att uppleva. Listan över spännande museer och gallerier kan göras hur lång som helst. Har du barn med på resan så finns det massor att göra för hela familjen. Ni kan till exempel besöka Swiebodzki-stationen där Polens största modelljärnväg, Kolejkowo, står utställd. Vill du locka med dig barnen på en promenad i den gamla stadskärnan så kan ni göra det i form av en skattjakt för det finns hundratals små bronsfigurer utplacerade runt omkring i staden.

Bra förbindelser till Wroclaw

Det finns bra transportförbindelser mellan Wroclaw och många andra städer i Polen och resten av Europa. Flygplatsen (WRO som ligger omkring 10 kilometer sydväst om centrum trafikeras både av lågprisbolag och traditionella flygbolag med linjer till bland annat Sverige, Danmark och Norge. Det går buss från flygplatsen till centrum av Wroclaw flera gånger i timmen från tidig morgon till sent på kvällen.

Du kan även lätt ta dig till Wroclaw med tåg eller buss. Det går bland annat många dagliga förbindelser till huvudstaden Warszawa men även till bland annat Krakow och Berlin.

Inne i själva Wroclaw kan du lätt utforska de flesta sevärdheterna och attraktionerna till fots. Staden har dock ett alldeles utmärkt offentligt transportsystem till förstäderna och attraktioner i ytterområdena. Transportsystemet består bland annat av väl förgrenade buss- och spårvagnslinjer. Du kan även stoppa en taxi på gatan till ett rimligt pris.

 Boka din resa till Wroclaw här

Vi har noga studerat hotellens gästrecensioner och utifrån dessa valt ut de bästa hotellen till vårt program med resor till Wroclaw. Dessa hotell hittar du i sökmotorn här på sidan där du även lätt kan boka dina flygbiljetter.

När du köper en paketresa med både hotell och flyg hos oss så är den självklart täckt av resegarantin. Du får en semester med extra trygghet. Vi ser fram emot att få hälsa dig välkommen hos Escapeaway Resor som gäst på ett av våra handplockade hotell.

Resor till Polen

Läs mer om Polen och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Polen här

Hotell i Wroclaw

Populära hotell i Wroclaw

Polen, Wroclaw
8,9
Mycket bra
6397 omdömen
  • Närmaste flygplats: 12 km
  • Avstånd till centrum: ca. 2.2 km
  • Internet/Wi-Fi
Polen, Wroclaw
9,1
Fantastiskt
922 omdömen
  • Närmaste flygplats: 11 km
  • Avstånd till centrum: ca. 450 m
  • Internet/Wi-Fi
Polen, Wroclaw
9,1
Fantastiskt
3701 omdömen
  • Närmaste flygplats: 12 km
  • Avstånd till centrum: ca. 1 km
  • Internet/Wi-Fi