Resor till Warszawa

Warszawa är Polens spännande huvudstad och vill med garanti förtrolla dig med spännande kulturella och historiska sevärdheter, vackra gröna parker, shopping, restauranger och ett pulserande nattliv. Boka din resa till Warszawa med Escapeaway redan idag!

Den polska huvudstaden är en stad som har trotsat alla odds. Den präktiga storstaden tvingades ända ner på knä under 2:a världskriget då den gamla stadskärnan nästan helt jämnades med marken. Därpå följde en svår tid bakom järnridån men inte ens det kunde knäcka staden eller dess invånare. Idag är Warszawa mer dynamisk och levande än någonsin. Den historiska stadsdelen är återuppbyggd och står med på UNESCO's välkända lista över världens kulturarv. Idag har de många vackra parkerna fått sällskap av otaliga, skinande skyskrapor.

Reser du till Warszawa så väntar dig inte enbart intressanta historiska sevärdheter utan även oanade möjligheter till shopping, kulinariska upplevelser, Polens bästa cafeeliv och mycket annat. Även prisnivån är attraktiv och gör Warszawa till ett ypperligt resmål för en storstadssemester och dessutom nära Sverige.

Välkommen till Warszawa med Escapeaway Resor, vi är specialister på resor till Polen där du bor på noga utvalda hotell som har fått höga betyg av sina tidigare gäster. Boka en paketresa som inkluderar flyg, hotell och transfer tur/reur från flygplatsen. Vill du hellre själv arrangera transporten till Polen så kan du naturligtvis nöja dig med att boka ditt hotell genom oss. Det går direktflyg från både Stockholm och Köpenhamn till Warszawa och du kan resa i precis det antal dagar som du själv vill. Jämför priser på din resa i sökmotorn, där hittar du även aktuell information om flygbolag och flygavgångar.

>> Läs även om resor till Krakow

Hotell i Warszawa

Populära hotell i Warszawa

Polen, Warszawa
9,6
Fantastiskt
4047 omdömen
  • Närmaste flygplats: 9 km
  • Närmaste stad: ca. 0 m
  • Internet/Wi-Fi
Polen, Warszawa
9,3
Fantastiskt
1359 omdömen
  • Närmaste flygplats: 9 km
  • Närmaste stad: ca. 0 m
  • Internet/Wi-Fi
Polen, Warszawa
9,5
Fantastiskt
563 omdömen
  • Närmaste flygplats: 11 km
  • Närmaste stad: ca. 0 m
  • Internet/Wi-Fi

Information och fakta

I denna lilla guide kan du läsa olika informationer och fakta om resmålet Warzawa. Vill du ha ytterligare inspiration till din resa till Polen så rekommenderar jag dig att läsa utvalda inlägg på vår blogg, där skriver vi om våra egna erfarenheter från resor till bland annat Warszawa. Du hittar till exempel inlägg som handlar om den lokala historian, om upplevelser och utflykter, vi skriver om de största sevärdheterna, om maten och vinet, om vädret när du reser och mycket annat.

Staden som reste sig ur askan

Warszawa, som är Polens största stad med 1,7 miljoner invånare är idag inte enbart landets politiska centrum utan även en knutpunkt för handel och kultur. En effekt av framgången är att de tråkiga stalinistiska betongblocken sakta men säkert har börjat försvinna bland mer moderna byggnader av glas och stål. Floden Wisla delar staden i två delar. På den västra sidan ligger dels stadens moderna centrum, den gamla stadsdelen och de flesta av sevärdheterna. Öster om floden består stan mest av bostadsområden och företag.

Få städer har genomgått en sådan utveckling som den Warszawa har gjort under sin 1400 åriga historia. Staden har gått från att vara en löst sammansatt grupp av byar till att vara ett viktigt maktcentrum i Europa. Men inte minst har Warszawa och dess invånare fått uppleva fler upp och nedgångar än de flesta andra europeiska storstäder. Warszawa övertog 1596 titeln som Polens huvudstad från Krakow. Under de första århundraderna blommade staden upp och var en av de mest framgångsrika städerna i Europa. Under Karl X Gustavs polska krig 1655-57 och under det Stora nordiska kriget 1700-21 led staden mycket under belägringar, besättelser och ödeläggelse. Som en konsekvens av Napoleonkrigen hamnade Warszawa 1815 dessutom under rysk kontroll som trots flera uppror av stadens borgare först släppte sitt grepp om staden i samband med 1:a världskrigets utbrott. Stadens historia har med andra ord präglats mycket av dramatiska händelser som nästan kan vara svåra att förstå. Inte minst händelserna under 2:a världskriget då varannan invånare i Warszawa antingen dödades eller dog på annat sätt.

Restauranger, shopping och nattliv

Det är inte många år sedan det var svårt att hitta matställen i Warszawa som serverade annat än traditionell, posk mat. Idag fins det fortfarande gott om möjligheter att prova på det traditionella lokala köket som kännetecknas av bastanta portioner som bäst äts tillsammans med en stor sejdel öl. Du bör helt klart unna dig själv en måltid bestående av läckra piroger som finns i många olika varianter, Golabki polens svar på burritos eller Bigos som är en slags kött- och kålstuvning. Utöver dessa rätter så erbjuds idag mängder av kulinariska  upplevelser i Warszawa med inspiration från i stort sett alla världens hörn. Med den imponerande utveckling som har skett på det kulinariska området i staden under senare år så var det inte särskilt överraskande att det var Warszawa som fick Polens första Michelin-stjärna. Du kan idag välja om du ska stilla din hunger på en italiensk trattoria, i en sushirestaurang eller på en hamburgerbar. Om du inte riktigt vet vad du har lust att äta så kan du eventuellt besöka den populära matmarknaden Hala Koszyki, där man har samlat många olika matställen under samma tak. 

Den fördelaktiga prisnivån i Warszawa inbjuder naturligtvis inte enbart till många restaurangbesök utan även till shopping. Med allt från fashionabla designbutiker och boutiquer längs gågatan Mokotowska till stora inköpscenter som  Arkadia (landets största) så finns det mängder av möjligheter för den inköpslystne. På samma sätt kommer det heller inte att saknas ställen för en festlig kväll på stan. Utöver trevliga middagar på restauranger så finns det otaliga barer och nattklubbar i huvudstaden. Kommer du hit på sommaren kan jag rekommendera att du söker dig ner mot floden för här härskar under de varma sommarkvällarna avslappnad atmosfär med fest och livemusik under bar himmel.

Sevärdheter och attraktioner

Vid ett första ögonkast förefaller Warszawa mycket modernt i sin framtoning och inte med lika mycket "gammal charm" som bland annat kännetecknar Krakow, men under ytan gömmer sig trots allt många pärlor. Detta gäller till exempel den gamla stadsdelen (Stare Miasto). Det är i och för sig lite missvisande att tala om att Warszawa har en gammal stadsdel eftersom staden under 2:a världskriget blev så totalt sönderbombad att bara enstaka av de gamla byggnaderna stod kvar. Den gamla stadsdelen byggdes emellertid upp igen i sin ursprungliga stil med många gotiska- och barockkyrkor, presidentpalatset och många vackra patricierhus. Ett storstilat och mycket lyckat projekt som pågick ända fram till 1960-talet och som 1980 belönades med en plats på UNESCOs världsarvslista. När man idag går runt i den trevliga stadsdelen så känns det heller inte på minsta sätt nytt eller konstgjort. Här är däremot härligt stämningsfullt på de gatstensbelaggda gatorna med massor av restauranger och trottoarserveringar.

Ett annat anmärkningsvärt byggnadsverk är Kulturpalatset (Palac Kultury i Nauki, som vanligtvis förkortas PKiN) som byggdes under åren 1952-1955. Den monumentala byggnaden som ursprungligen var en gåva till staden från den sovjetiske ledaren Stalin är med sina 234 meter fortfarande den högsta byggnaden i Polen. Den står som en symbol för kommunismen och inte helt överraskande har många invånare därför ett ansträngt förhållande till byggnaden. Dessutom anser många att den är allt för dominerande  trots att det på senare år har skjutit upp många andra skyskrapor i området. Oavsett Kulturpalatsets lite dåliga omdömö så är den värd ett besök om så bara för utsikten från 30;e våningen. Här ifrån 115 meters höjd har du en imponerande 360 graders vy över Warszawa på båda sidor av Wisla-floden.

Om du är historiskt intresserad så kan ett besök på det förhållandevis nya (2013) museum POLIN (Museum of the History of Polish Jews) varmt rekommenderas. Det är en grym men mycket fängslande berättelse om de polska judarnas öden som här berättas. Själva museebyggnaden är dessutom en arkitektonisk pärla. På samma sätt är The Warsaw Uprising Museum närmast ett måste. Här berättas det om Warszawaupproret 1944 när stadens befolkning gjorde uppror mot nazisterna vilket ledde till döden för upp emot 200 000 av stadens invånare samt en massiv ödeläggelse.

Skulle du efter detta behöva något mer upplyftande kan du till exempel göra en picknick i Lazienki-parken som bara ligger ett stenkast från centrum. I denna stora park med fridfulla skogsliknande områden, ett palats och konstnärliga blomsterutsmyckningar kan man dessutom avnjuta Chopin-konserter i det fria varje söndag eftermiddag under sommaren. Warszawa är över huvud taget känt för klassisk musik och sina talrika konserter hela året runt. Tycker du om klassisk musik så är det ultimata att uppleva Warszawas välkända filharmoniska symfoniorkester. Skulle du vilja lära dig mer om den berömda komponisten Frederic Chopin, som levde och verkade i staden kan ett besök på Chopinmuseet (Muzeum Fryderyka Chopina) som ligger i Ostrogski Palatset starkt rekommenderas.

Sist, men inte minst så är en av de mest populära attraktionerna i Warszawa den så kallade Kungsvägen. Denna breda allé inbjuder till långsamma promenader och man behöver inte gå hela vägen från Kungliga slottet förbi Lazienki-parken ut till Wilanow-slottet i ett sträck utan istället ta sig gott om tid att njuta av det stora utbudet av lockande butiker och caféer längs vägen.

Klimat och väder

Warszawa som ligger omkring 250 kilometer från närmsta kust har ett fuktigt, kontinentalt klimat med kalla vintrar och milda/varma sommrar. Det är inget ovanligt att temperaturen mitt på sommaren når 30 graders strecket. Man kan resa till Warszawa hela året runt. Under sommarmånaderna får du värmen till trots räkna med en del regnskurar då detta är den nederbördsrikaste årstiden. Reser du hit på vintern så får du inte glömma att ta med en varm tröja och tjocka sockar. Den mest populära tiden på året att besöka staden är under semestersäsongen juli till augusti. Har du möjlighet att resa på andra tider så är både våren, sensommaren och hösten även de bra perioder att resa hit på. 

Transport och flygplats

Bussar och spårvagnar kör från tidig morgon till sena kvällen (kl. 5 till 23). De är ofta det lättaste sättet att ta sig fram på i staden, men de kan vara ganska fulla under rusningstid. Därutöver har Warszawa ett metrosystem med bra förbindelser ut till förorterna. Oavsett vilken typ av offentlig transport du väljer måste du komma ihåg att köpa din biljett innan du kliver på. Biljetter kan du bland annat köpa i närliggande automater, tidningskiosker, postkontor och metrostationer - håll utkik efter en skylt med "Sprzedazy Biletów ZTM". Billjetter säljs utifrån giltighetstid (20-, 75- 90-minuter). Har du tänkt åka runt mycket i staden kan det löna sig att köpa en 24-timmars biljett eller kanske en weekend-biljett. Det finns ingen konduktör ombord så du måste själv stämpla din biljett i den gula automaten på bussen, spårvagnen eller vid ingången till perrongen i metron. Det kliver ofta på kontrollanter som gärna bötfäller gratisåkare så ärligheten varar längst. 

Det finns även gott om taxibilar runt omkring i stan och dessa kan du lätt vinka till dig från trottoaren. Taxi är inte särskilt dyrt och kan vara ett snabbt sätt att ta sig från A till B. Alla officiella taxibilar känns lätt igen på sin skylt på taket. Håll dig borta från svarttaxi de är kända för att ta ockerpriser.

Aven om Warszawa inte ligger särskilt långt från Sverige så är lättaste sättet att ta sig hit med flyg. Flygplatsen Warsaw Chopin Airport, som är landets största ligger bara ca 10 kilometer från centrum. Flygplatsen traffikeras av mängder av flygbolag som erbjuder flygningar från de flesta storstäder i Europa inklusive Stockholm, Göteborg och Köpenhamn. Speciellt LOT Polish Airlines, Ryanair och Wizz Air har många rutter. Det går direktbussar och tåg från flygplatsen in till stan. 

Praktisk information

Språk: Polska är inget lätt språk att bemästra men lyckligtvis förväntas heller inte turister att prata det. I Warszawa och landet andra stora städer är det sällan några problem att göra sig förstådd på engelska särskilt de unga pratar som regel mycket bra engelska. Speciellt efter Polens inträde i EU 2004, vilket gav polacker större möjligheter att arbeta i utlandet, har språkkunskaperna genomgående blivit mycket bättre.

Valuta: Polska zloty. 1 zloty motsvarar ca 2,55 svenska kronor. Det finns gott om banker och utagsautomater i Warszawa och kreditkort accepteras i de flesta affärer samt på hotell och restauranger. Med det sagt så är ändå användandet av kreditkort inte lika utbrett i Polen, inte ens i huvudstaden som här hemma i Sverige. Fråga eventuellt innan du sätter dig till bords eller titta på kreditkortsmärkena vid ingången. 

Dricks: Det förväntas ingen dricks men liksom här hemma är det brukligt speciellt på bättre restauranger att ge omkring 10 % extra om man fått bra service. En sak att tänka på är att om du säger tack (dziekuje / thank you), när servitören tar emot betalningen så tolkas det som att du inte förväntar dig att få några pengar tillbaka.

Tidsskillnad: Det är ingen tidsskillnad mellan Sverige och Polen.

Beställ din resa online för att få lägsta pris till Warszawa 

Du väljer själv om du vill boka en billig resa som en total paketresa eller om du bara vill boka din vistelse. Vi jämför priser från samtliga flygbolag som flyger till Polen så du alltid är säker på att få lägsta pris. Om du vill boka transport från flygplatsen till ditt hotell så går det också bra. Du kan resa till Warszawa på storstadssemester precis i det antal dagar som passar dig bäst och från alla flygplatser du hittar online i sökmotorn där du även kan se aktuellt pris och information om flygtider.

>> Läs också om resor till Gdansk
>> Läs också om resor till Krakow

Resor till Polen

Läs mer om Polen och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Polen här

Andra länkar