Resor till Poznan

Poznan ligger i västra Polen vid landets tredje längsta flod Warta. Mätt i antal invånare, cirka 535 000, så är Poznan Polens femte folkrikaste stad och huvudstad i landets ekonomiskt sett mest utvecklade region, Wielkopolska. Även om staden ligger inom räckhåll från Berlin och är så stor som den är så är Poznan ändå ett förhållandevis oskrivet blad som resmål.

Den polska nationens födelseort

Poznan anlades som en borg redan på 700- eller 800-talet på en ö i floden Wartas förgreningar, detta gör Poznan till en av landets äldsta städer. Historiskt har staden alltid haft stor betydelse för Polen. Den var landets första huvudstad (tillsammans med Gniezno) och betraktas som den polska nationens födelseort. Det var till exempel i Poznan som det precis efter jul år 1918 utbröt ett uppror mot preussarna som hade haft herradömet över staden sedan kriget mot Sverige och Polens andra delning 1793. Upproret ledde till självständighet för hela västra Polen som inlemmades i den polska republiken.

Precis som för många andra av landets städer så gick Andra Världskriget hårt åt Poznan. Samtliga judar och en stor del av stadens övriga befolkning dödades eller deporterades. Dessutom låg mer än halva staden i ruiner. Man var emellertid snabba med att återuppbygga staden så när du idag reser till Poznan så möter du en livskraftig stad som åter har blivit en ekonomiskt viktig knutpunkt i Polen.

Det finns många höga lärosäten i staden som med sina mer än 133 000 studenter bidrar till ett färgrikt och spännande kulturliv. Inte minst märks detta på de många trevliga barerna och caféerna och på nattlivet.

Medeltidsstämning och ungdomligt kulturliv

Även om Poznan som internationellt resmål står i skuggan av till exempel Krakow och landets huvudstad Warszawa så är det många som varje år reser till denna charmerande stad. Poznan International Trade Fair Centre står regelbundet värd för stora internationella arrangemang så som FN: s klimatkonferens och andra europeiska toppmöten. Staden har även infrastruktur för att hålla stora sportevenemang. Poznan arrangerar till exempel varje år ett stort maratonlopp och stadens fotbollslag, Lech Poznan, har många trofasta fans. Sist, men inte minst så kan du på en resa till Poznan under årets lopp uppleva många återkommande kulturella händelser med konserter, utställningar och andra föreställningar.

Du kan även se fram emot att utforska de fascinerande museerna. Ett av de kvarter som du måste uppleva på en resa till Poznan är Ostrow Tumski (Domkyrkoön). Detta är den äldsta delen av staden som anlades redan under Medeltiden runt en marknadsplats. Här ligger förutom domkyrkan en lång rad av stadens äldsta byggnadsverk. Det var här som makthavarna på sin tid byggde sina präktiga palats. På motsatta sidan av floden började man i mitten av 1200-talet bygga en ny stadsdel, Stare Miasto, som du heller inte får gå miste om att besöka. Här är en av de mest markanta byggnaderna rådhuset som byggdes om på 1500-talet av arkitekten Jan Babtysta Quadro. Huvudattraktionen i stadsdelen är dock det stämningsfulla torget Stary Rynek, här är det alltid massor av liv på uteserveringarna.

Det finns mycket att se och uppleva på en resa till Poznan. Dessutom har du i Poznan en bra utgångspunkt för utflykter till många intressanta sevärdheter. Omkring 15 kilometer söder om staden ligger till exempel de vackra sjöarna och täta barrskogarna i Wielkopolska Nationalpark. Denna park kan du eventuellt besöka på cykel genom att följa pilgrimsleden som går genom området.

Resor till Polen

Läs mer om Polen och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Polen här

Hotell i Poznan

Populära hotell i Poznan

Polen, Poznan
9,0
Fantastiskt
2941 omdömen
  • Närmaste flygplats: 11 km
  • Avstånd till centrum: ca. 0 m
  • Internet/Wi-Fi
Polen, Poznan
9,5
Fantastiskt
669 omdömen
  • Närmaste flygplats: 9 km
  • Avstånd till centrum: ca. 3.1 km
  • Internet/Wi-Fi
Polen, Poznan
9,0
Fantastiskt
3392 omdömen
  • Närmaste flygplats: 15 km
  • Avstånd till centrum: ca. 3.4 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)